kbab 20.10.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Doliczyłeś akcyzę? Mi według rachunku wychodzi 0,29. cenę energii liczymy z faktury i wynosi ona dokładnie zapłaciłem/zużyłem w zużyłem przy G12 sumujemy WT i NT - każde inne wyliczenie jest obarczone błędem i zaniża wynik ponieważ nie zawiera opłat stałych jak również haraczu płaconego dostawcy (wyższa cena WT od G11) w droższej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.10.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Bez opłat stałych II taryfa w Enea wynosi 0,1942 zł/kWh. Z wszystkimi opłatami(z rachunku) 0,29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionek 20.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Mam problem, jesli ktos to jeszcze czyta to prosze o pomoc.To pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. Mam ogrzewanie tylko elektryczne. Legalett plyty fundamentowej z 2 grzalkami łącznie 8 kW. Piec elektryczny Kospel 24 kW ze sterowaniem pogodowym, zasobnik i Solary Biawar, kaloryfery z termostatami Danfoss Living (programowalne).Zasobnik biawar z 2 wężownicami, dolna solar, górna c.o.. Mam problem z tym aby grzejniki grzały. Najpierw wyczaiłem, że zawór trójdrogowy nie puszczał c.o., Nastawiłem do ręcznie na otwarty i puscił. Potem przyszły temp. dodatnie w dzien do plus 14st. i system się wychłodził (termostaty na 21st. temp. max. na piecu 24 st.). Temp. w pokojach spadły do 20/21 st. dałem termostaty wyżej i nic, ale grzeje tylko kaloryfer w garażu bez żadnego termostau (pomieszczenie obok). Kaloryfery odpowietrzone, piec nastawiłem na auto, pompa c.o. praca ciągła, C.O. temp. dzienna max. 27~st. przez 24 h, cwu 42 st. przez 24h, temp. zewn. 15 st.. Piec podgrzewa co. w zależnosci od temp. zewn. od 42 do 61 stopni i grzałki ciągle cos pobierają. Termostaty ustawiłem na 25st. i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 20.10.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 jesionek ja leszczu puki co to nie pomogę, ale próbuj to sporo mocnych jest niech się wykażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 20.10.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam doszedłem dopiero do 80 strony ale wszystko przemawia za ogrzewaniem prądem.Dzięki wszystkim piszącym w tym wątku. Domek chatka II mg-projekt trochę powiększona 65na 74m2 urzytkowej netto około 100m2. Na dole salon łazienka kuchnia i dobudówka(wiatrołap i kotłownia która zostania gospodarczym). Wysłałem już zapytania do firmy Elektrom o dobór kabli grzewczych i urządzeń pozostałych:sterowników, podgrzewacza wody. Chciałem dać piece akumulacyjne na górze dwie sypialnie i mata w łazience 1,5m2, ale będzie kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym do sypialni, w który zamierzam sporo palić(tereny leśne, tanie i łatwodostępne drewno, nawet ze swojego lasu). Czy lepiej dać konwektory bo piece jak rozładują i napalę w kominku będzie sałna? Czy da się je powiązać z paleniem by było ekonomicznie? Czy są konwektory z włącznikiem czasowym bo paląc w kominku trochę ciepła będzie i mogłyby się załączyć gdy pomieszczenie się wychłodzi np o 1 w nocy? Czy akumulację też dać we wiatrołapie i pom.gospodarczym? Na górze podłoga akumulacyjna odpada bo stop drewniany belkowy. Mam teścia hydraulika, który elektryczność odradza to dam się wykazać rozprowadzi rurki w razie niemca jak prąd nie wypali ze względu na koszty. Chociaż sądząc po Waszych postach będzie taniaj niż w bloku(opłaty woda,ogrzewanie,prąd 450-550zł miesiąc). Co myślicie o takim podgrzewaczu?http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/stiebel-eltron-shz-100-lcd-100-litrow-dostawa-gratis-p-186.html zaproponowano mi w firmie. Na wyliczenia jakie kable ile i po ile czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.10.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Tzn czy ogrzewanie dać w wiatrołapie? A czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Co myślicie o takim podgrzewaczu? http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/stiebel-eltron-shz-100-lcd-100-litrow-dostawa-gratis-p-186.html zaproponowano mi w firmie. Na wyliczenia jakie kable ile i po ile czekam. 2300zł za bojler 100l ??? Szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.10.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 no faktycznie, trochę drogawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.10.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 właśnie! jak to w końcu działa? na innym forum trafiłem na patent z buforami na zamówienie lub "tymi ręcami" a tu trafiłem na dzieło Piczmana. On grzeje wodę do chyba 80C węglem, w środku jest jakaś wężownica... nie znam się na tym, ale efekt mi się bardzo podoba(poza tym węglem:) ... jak to w końcu działa? w zbiorniku jest cwu a w wężownicy woda do co? Piczmana zabawka to bufor robiony na zamówienie, prostopadłościan z umieszczoną wewnątrz wężownicą do cwu. Piecem grzeje 1000l wody w buforze a w wężownicy ogrzewa się przepływowo bieząca ciepła woda użytkowa. W sezonie grzewczym woda z bufora zasila ogrzewanie podłogowe. Taki układ pozwala na palenie co kilka dni, wszystko w zalezności od wspołczynników przenikania ciepła a także od liczby mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.10.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 1. Po co ma wypływać woda 75st? wystarczy ok 30. 2. Na dodatek potem wraca woda do pieca o temp ok 30st i piec ja musi podgrzać o 45st. A nie lepiej zrobić jak najmniejszą różnice temperatur? Dla kilku grzejników demolujesz cały układ, tak na to patrze.[/Ale chyba różnica temperatór nic nie zmienia. Bo ilość oddanej energi jest ważna. Przy założeniu że na 24 h potrzeba nam np 10 kw by utrzymać zadane 21st to nie istotnym jest to czy bedzie grzejnik się nagrzewał do 70 st 3 razy w ciagu dnia czy bedzie pracował cały dzień z niższą temp energi odda tyle samo. Z wyższą temp łatwo jest przesadzić i zrobić by było cieplej. Co się przełoży na większa różnice z zewnętrzną temp.I wieksze straty. Woda w buforze ma np 80c a mieszalnik ja podgrzewa ciepłem z bufora i miesza z woda z obiegu . Podczas pracy pompy grzałki nie musza pracować. Strata energi dla bufora na 1000 l 75/80st powinno być w granicach 6 st na 24h . Od samego stania. Bufor w ten sposób będzie grzał pomieszczenie swoje i reku Tylko czy to tak będzie działać.(?) Ale chyba musi być osobny obieg by muc grzac tylko np parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.10.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Doliczyłeś akcyzę? Mi według rachunku wychodzi 0,29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.10.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ale chyba różnica temperatór nic nie zmienia. Bo ilość oddanej energi jest ważna. Przy założeniu że na 24 h potrzeba nam np 10 kw by utrzymać zadane 21st to nie istotnym jest to czy bedzie grzejnik się nagrzewał do 70 st 3 razy w ciagu dnia czy bedzie pracował cały dzień z niższą temp energi odda tyle samo. Z wyższą temp łatwo jest przesadzić i zrobić by było cieplej. Co się przełoży na większa różnice z zewnętrzną temp.I wieksze straty. Woda w buforze ma np 80c a mieszalnik ja podgrzewa ciepłem z bufora i miesza z woda z obiegu . Podczas pracy pompy grzałki nie musza pracować. Strata energi dla bufora na 1000 l 75/80st powinno być w granicach 6 st na 24h . Od samego stania. Bufor w ten sposób będzie grzał pomieszczenie swoje i reku Tylko czy to tak będzie działać.(?) Ale chyba musi być osobny obieg by muc grzac tylko np parter. Oj myślisz się i to bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.10.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Oj myślisz się i to bardzo Z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 20.10.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ten podgrzewacz faktycznie wydawał mi się drogi, ale podobno z wyzszej półki, tylko ja szukam z ekonomicznie uzasadnionego przedziału a te jego bajery mnie nie przekonują.Stąd pytanie, bo może ma coś super poza ceną. Czy zwykły bojler za 7-8 stówek też nagrzeje się w II taryfie i trochę to ciepło potrzyma, ktoś pisał że 24godzi i leci jeszcze ciepła?Czy ten hiper boiler może mniej prądu będzie brał piszą że w podtrzymaniu 0,66kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.10.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ten podgrzewacz faktycznie wydawał mi się drogi, ale podobno z wyzszej półki, tylko ja szukam z ekonomicznie uzasadnionego przedziału a te jego bajery mnie nie przekonują.Stąd pytanie, bo może ma coś super poza ceną. Czy zwykły bojler za 7-8 stówek też nagrzeje się w II taryfie i trochę to ciepło potrzyma, ktoś pisał że 24godzi i leci jeszcze ciepła?Czy ten hiper boiler może mniej prądu będzie brał piszą że w podtrzymaniu 0,66kW. Powinienes wiedzieć ile ciepła potrzebujesz na ogrzewanie by nie było za mało zwykły boiler wystarczy tylko do większego trzeba zakupic mocniejszą grzałkę ja przewiduję jakąś w przedziale 8- 10 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 20.10.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Jeśli ktoś chce zasilać podłogówkę wodą z grzejników to chyba jest debilem. Przy hydrauliku to nawet nie stał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 no to była rzeczowa odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 20.10.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 no to była rzeczowa odpowiedz Bo tak się nie da, bo tak się nie robi, bo to jest do dupy i działać NIE MA PRAWA!!!!! Ale o tym powinien wiedzieć hydraulik a nie proponować klientowi. Klient ma prawo nie wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.10.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 no to była rzeczowa odpowiedz Czasami trzeba prosto z mostu żeby trafiło do odbiorcy. naprawdę tylko człowiek o zerowym pojęciu o systemach grzewczych może dać na podłogówkę taką temperaturę wody jak na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Bez opłat stałych II taryfa w Enea wynosi 0,1942 zł/kWh. Z wszystkimi opłatami(z rachunku) 0,29. Ok, oczywiście nie wspominasz o tym, że w droższej taryfie płacisz dostawcy haracz (chodzi o różnicę pomiędzy droższą taryfą G12 i G11). Czy nie uważasz, że to również cena prądu??? Zatem czy rzeczywiście poniesiony koszt prądu to w/w 29gr/kWh??? Uważam, że podliczając uczciwie koszt energii powinno się część tego haraczu dodać do kosztu ogrzewania, zatem poniesionym kosztem jest wyliczona średnia w sposób wcześniej podany z faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts