jasiek71 21.10.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 oczywiście ze najlepiej w kwh W instalacji elektrycznej wstawię podliczniki impulsowe ktróe będą wysyłały impuls co 1kwh, potem to zostanie zliczone przez PLC i podane w statystykach, wykresach, tabelkach. No takie przynajmniej mam zamiary ja mam liczniki do wszystkich pętli ogrzewania ale nie bardzo kumam jak to sprzęgnąć z komputerem, czy jest możliwość zamontowania jakiegoś wynalazku zamiast kompa co by nam rejestrował te impulsy? także przy okazji żeby mam rejestrowało temp. zewnętrzną i wewnętrzną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.10.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia ze zmianą dostawcy prądu? O jakim myślisz i czemu jest lepszy od Vattenfalla ? Mi brakuje jedynie taryfy weekendowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.10.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Ja polecam Tauron WT I - 63gr/kWh NT II - 27gr/kWh z wszystkimi możliwymi opłatami (możliwość wybrania T weekendowej). Mam problem z przeliczeniem MJ na kWh oraz wyceny wymienionych nośników gaz 1m3 gazu około 33MJ cena u mnie 2,6 brutto - chyba taryfa W-1 sprawność max 93% czarne złoto 1 kG orzech-a 25MJ cena 0,75 brutto chyba sprawność max 78% czysta energia 10 kW 36 MJ II taryfa cena 2,7 brutto. sprawność 99,95% a brakujące 0,05% grzeje moje przyłącze do budynku Może ktoś za mnie policzyć ile kosztuje 10MJ energii z w/w nośników bo już (dziś piątek) niewiem Edytowane 21 Października 2011 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.10.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 a polecasz Tauron bo....?? bo akurat u mnie wyszedł najdrożej..... bardziej interesują mnie opinie osób, które przeszły ten proces... polecam bo moj OSD to wlasnie TAURON energia tez od nich, ceny podalem powyżej i tak coby nie robic i kogoby nie wybrac oni wyjda na swoje dlatego zostaje przy tym co mam. Może wcześniej źle to ująłem powinienem napisac "ja mam Tauron" i podać ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.10.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Panowie z innej bajki, przyjaciel zadał mi mailowo pytanie, jesli znacie watek gdzie mi na nie pomogą, albo sami kiedys spotkaliście się z ustrojstwem pasującym do opisu dajcie znać:"Chodzi mi o to ze poszukuje czegos takiego co moglbymwkrecic na miejsce zwyklego termostatu. To urzadzenie mialoby miecwbudowany termometr i mozliwosc ustawiania zakresow czasowych kiedy bymialo otwierac lub zamykac przeplyw przez grzejnik! Dodatkowosterowaloby natężeniem przeplywu przez grzejnik w zaleznosci odtemperatury wody w kaloryferze temperatury w pokoju i zadanejoczekiwanej w pokoju. Slyszalej o czyms takim?? No i oczywiscie takieurzadzenie steruje tylko jednym kaloryferem.Jak niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem to daj znac :-)" I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) gaz 1m3 gazu około 33MJ cena u mnie 2,6 brutto - chyba taryfa W-1 sprawność max 93% czarne złoto 1 kG orzech-a 25MJ cena 0,75 brutto chyba sprawność max 78% czysta energia 10 kW 36 MJ II taryfa cena 2,7 brutto. sprawność 99,95% a brakujące 0,05% grzeje moje przyłącze do budynku już nie liczcie policzyłem zmobilizowałem się zrobiłem sobie drinka i policzyłem 10 MJ GAZ = 0,78 PLN 10MJ WĘGIEL = 0,30 PLN 10 MJ PRĄD = 0,75 PLN dziękuję i pozdrawiam Edytowane 22 Października 2011 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 coś takiego?http://allegro.pl/elektroniczna-glowica-termostatyczna-eurotronic-i1884056824.htmlto do Marcina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 albo coś źle dodaleś albo czegoś brakło jak Pan możesz sprawdź Pan jeszcze raz nawet jak na to patrze mnie interesuje tylko II tar i w Tauron jest na 100% 0,27 PLN i jak dlamnie to wlasnie jest najtańsza taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 coś takiego?http://allegro.pl/elektroniczna-glowica-termostatyczna-eurotronic-i1884056824.html to do Marcina... Wielkie dzięki, ja nawet nie wiedziałem jak to się może nazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Wielkie dzięki, ja nawet nie wiedziałem jak to się może nazywać no u nas w domach czegoś takiego nie ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ceny dystrybucja+operator PGE 0,577774 0,312629 u mnie dzienna po przeliczeniu faktur wychodzi znacznie więcej...(ok.0,68 ) nocna coś koło tego co podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Mam problem z przeliczeniem MJ na kWh oraz wyceny wymienionych nośników skorzystaj z mojego arkusza (ark 11-14), jest w stopce - kolumna B i D, koszt kol I J brałem pod uwagę klasyczne G12, bo Vattenfall nie ma żadnych taryf weekendowych i takie jak pisałem godziny taniej taryfy są kalkulatory do porównań np http://www.eprad.pl/01,04/policz z tego najchętniej korzystam Edytowane 21 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) to tak dla mnie :woda w podłogówce ma ile?25c? jak z 80 w buforze tyle zrobić? jakiś mieszalnik? Przed rozdzielaczem podłogowym stosuje się zespół pompowo-mieszający i na nim ustawia temp. wody jaka ma płynąć. Stosuje się także wkladki termostatyczne na każdą sekcję. Aby nas nie posądzili o zaśmiecanie wątku to w głównym zbiorniku znajduje się elektryczny zespół grzejny i jak ktoś ma lenia w danym dniu to grzeje energią elektryczną. Wracając jeszcze do sprawności grzania energią elektryczną, 99.5% uzyskamy nie obciążając każdej fazy więcej niż 2KW. Powyżej straty zaczynają być coraz bardziej znaczące. Oczywiście decydując się na ogrzewanie elektryczne, trzeba to uwzględnić w projekcie instalacji, odpowiednie przekroje przewodów i jednocześnie minimalizacja ich długości. Edytowane 21 Października 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Wracając jeszcze do sprawności grzania energią elektryczną, 95% uzyskamy nie obciążając każdej fazy więcej niż 2KW. co z pozostałymi 5% ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 [quote name=Napisał Tomek B.. Zobacz postWracając jeszcze do sprawności grzania energią elektryczną, 95% uzyskamy nie obciążając każdej fazy więcej niż 2KW. a co złącze do budynku wykonane jest na złączkach WAGO ??? o czym ta dyskusja jak dociążysz nawet mocą 20 kW 1 faze wiadomo ze spadnie napiecie i zamiast 20 kW do domu dotrze Ci 18,4 kW i dokladnie tyle zliczy licznik P = U * I * cos fi ( w tym wypadku na 0,999) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.10.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 co z pozostałymi 5% ?? Już poprawiłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Już poprawiłem:) no dobra... to co z pozostałymi 0,5% ? ogrzewanie ścienne... znaczy się instalacje elektryczne grzeją się w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) przy elektrycznym ogrzewaniu nieistnieje cos taiego jak straty chyba ze przyłącze do budynku mamy na skrętce lub innym gównie, a nawet jak dociążymy jedną faze bardziej to licznik i za i przed to odczuje mając niższe napięcie i automatycznie zliczy mniejszą moc (25 lat praktyki z w/w urzadzeniami)0,5% a dokladniej 0,05% to straty na przyłączu innych strat pod względem elektrycznym niema, nieistnieje takie cos jak kaloryczność - do prądu nieda sie dodać azotu aby utrzymać odpowiednie cisnienie, licznik liczy energię w kWh. Straty (zapotrzebowanie budynku w ciepło) możemy jedynie uwzględniać z fundamentu, ścian okien itp. ale to juz straty energii grzewczej po wytworzeniu i jest to normalna rzecz w jakimkolwiek sposobie grzania. Edytowane 21 Października 2011 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 22.10.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Piece elektryczne nie mają 100% sprawności bo elektronika sterująca coś energii pobiera a nie oddaje w postaci ciepła. Ale zastanawia mnie grzałka. Bo podobno nie istnieją o 100% sprawności urządzenia.Może straty wynikają na przesyle prądu od licznika do grzałki i właśnie wynosza te 0,5 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.10.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Straty są na tyle małe ze pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts