Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do wanny 210l wlewam, strzelam 100l ?

Dużą masz tą wannę?

Bo w takiej typowej 100 litrów po wejściu do niej oznaczałoby, że się z niej woda górą wyleje :p

Jest prosty sposób na zmierzenie ile na CWU zużywasz, przynamniej latem. Spisz licznik z 3,4 razy w typowy dzień letni kiedy nie idzie na CO.

Mniemam, że więcej jak 120 litrów dziennie o temp. 44 stopnie nie zużyjesz.

U mnie dzieciaki codzinnie leją pół wanny, ale ich dwójka to nie objętość dorosłej osoby. Latem idzie praktycznie równy 1 m3 gazu, czyli max. 11 kWh na dobę. Przy COP PC latem rzędu 3 masz 3.6 kWh na dobę, zimą na pewno więcej bo i COP niższy i woda z sieci zimniejsza, ale można przyjąć średnio 4.3 kWh x 365 = 1600 kWh na rok.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od 1 marca 2018 do 26 sierpnia 2020 zużyłem w taniej taryfie 17023,99kWh. Ich koszt zależny od kWh to 2518,05 zł. Czyli średni koszt 0,1479zł/kWh. Więc za te 25358,67 zapłaciłbym po tej stawce 3750,55zł. Faktycznie zapłaciłbym mniej (bo niby ceny ciągle rosną - czyli do 1 marca 2018 byłoby taniej).

Podaj jeszcze faktyczny COP. Strzelając COP=3 wychodzi koszt na 3750,55*3/13lat=865,51zł grzejąc z COP1.

Zmierzyłeś, czy zgadujesz? 1500kWh rocznie to 2,3m3/mies CWU o temperaturze 55*. Kto zna swoje zużycie, może zweryfikować.

Trochę zmierza to do dyskusji o COP domu..., równego zwykle w okolicy 2. Czym mniejszy i cieplejszy dom tym większy udział w bilansie dostarczonej energii mają zyski bytowe i słoneczne.

Z drugiej strony projektując obecnie dom tak, aby bieżący pobór prądu z sieci był minimalny i żadnej w godzinach szczytu, to i tak wypada mieć PC PW albo PC PP bo znacząco upraszcza to osiągnięcie zero-energetyczności już nie netto w skali roku ale starając się nawet zimą nie pobierać nic w szczycie (mając oczywiście PV z małym magazynem).

Dużą masz tą wannę?

Bo w takiej typowej 100 litrów po wejściu do niej oznaczałoby, że się z niej woda górą wyleje :p

Jest prosty sposób na zmierzenie ile na CWU zużywasz, przynamniej latem. Spisz licznik z 3,4 razy w typowy dzień letni kiedy nie idzie na CO.

U mnie dzieciaki codzinnie leją pół wanny, ale ich dwójka to nie objętość dorosłej osoby. Latem idzie praktycznie równy 1 m3 gazu, czyli max. 11 kWh na dobę. Przy COP PC latem rzędu 3 masz 3.6 kWh na dobę, zimą na pewno więcej bo i COP niższy i woda z sieci zimniejsza, ale można przyjąć średnio 4.3 kWh x 365 = 1600 kWh na rok.

Przy jednej osobie i nastolatce korzystającej średnio z wanny ale z dłuższych pryszniców pc cwu zużywa w lecie ok 1 kwh/dobę teraz ok 2,5kwh średnio 670kw /rok

Dużą masz tą wannę?

Oj tam duża, dla mnie normalna, Cersanit nie ma już w ofercie tej kolekcji bo bym linka dal ale dl.170,szer.75 .

Tak właśnie sprawdziłem zużycie cwu czyli w miesiącach gdzie pompa nie grzeje c.o :)

Z tego co pamiętam wychodziło 35-40zl miesiecznie czyli jakieś 100-140kWh.

Nawet pisałem tutaj o tym z 6 czy 7 lat temu ;)

Edytowane przez Arturo1972

To chyba z taka jakością i rozlazłą tematyka na paczki PR nie masz co liczyć ������

Dlaczego masz „licznik” postów taki mały ?

Lata mnie tu nie było ������ afera jakaś?

Lata mnie tu również nie było ;)

Niektórzy wraz z nastaniem "dojnej zmiany" poczuli dodatkową moc w sobie a na to mojego przyzwolenia nie było, także zawnioskowalem o usunięcie "wszystkiego mojego" i stało się ;)

Wracając do CWU, to przy baniaku 300l (w zasadzie 275 litrów) i pięciu osobach na pokładzie zużycie miesięczne miałem na poziomie 215-225 kWh/m w II taryfie. Teraz przy trzech osobach jest na poziomie 170 kWh/m, oczywiście II taryfa. Nie mamy wanny tylko prysznic, sporadyczne ręczne mycie w kuchni. Przy kosztach kWh w II taryfie (47 zł/mieś) nie ma sensu kombinować w kierunku pompy lub innych wynalazków ze względu na zwrot kosztów w bardzo dalekiej przyszłości.

Mój sąsiad już po zamieszkaniu musiał przenosić wyrzutnię wentylacji mechanicznej na dach, bo miał w podbitce nad oknem FIX a pani z nadzoru budowlanego to zauważyła odwiedzając moją i okoliczne budowy

Dla mnie brzmi jak opowieści z jakiejś baśni.

Oni naprawdę sprawdzają indywidualne. Do tej pory nie słyszałem.

Może tylko w wybranych częściach Polski albo na zaproszenie.

Sprawdzają, klient opowiadał o znajomym który w nowym domu zainstalował kocioł (nowy) 3 klasy. Dom nie odebrany, trzeba było wymienic kocioł na V klasy, rzecz sie działa na Śląsku

Dlatego ja zawsze piszę - nie pytaj tutaj, tylko swoich urzędników. Zanim zmieniło się kierownictwo w moim Nadzorze Budowlanym, to mój kierbud w temacie ogrzewania kablami mówił - nie ma problemu, nikt nie sprawdza. Po zmianie w NB szybko zmienił zdanie. Na moją pipidówkę (20km od siedziby inspektorów) zaczęły się naloty na budowy, posypały się kary za braki w ogrodzeniach, za brak lub nieczytelne tablice informacyjne a przy okazji inspektorzy zaczęli się wszystkiego czepiać. Trochę ich Covid osadził i zima, ale podejrzewam ,że na wiosnę ruszą z ofensywą.

Tekst - na tę chwilę nic mi nie wiadomo, by PV były urządzeniem grzewczym, więc nie są brane pod uwagę w wyliczeniach EP - usłyszałem od inspektorki we wrześniu ub.roku, a teraz niektórzy tu piszą, że są brane pod uwagę, ale konkretnego przypisu czy paragrafu nikt nie podał.

Edytowane przez Pytajnick

Drodzy Forumowicze,

Czytam i czytam ale mam kociokwik - różne pomysły do różnych sytuacji i ciężko mi to dobrze odnieść do mojej sytuacji.

Będziemy zaraz startować z budową parterówki - beton komórkowy i styropian, strop podwieszany, dach dwuspadowy - prosty domek Lipińscy Corte IV - 94m kw poz zabudowy - 78 użytkowa.

Łazienka jedna normalna, druga przerobiona z typowej kotłowni na WC i pralnię. Grzać będziemy prądem, na dniach wyślę dane do zrobienia OZC i na tej podstawie chcę podejść do problemu

- ile i jakie kable,

- jak głęboko w wylewce,

- czy do dogrzewania oprócz 2giej strefy dać przy oknach drugi mały obieg w każdym pokoju - też w posadzce ale płytko?

- jakie sterowanie jest mało awaryjne ?

- jak rozegrać CWU? - przy 3 dorosłych osobach i jednej córce weekendowo - żeby nie dogrzewać w 1szej strefie - bojler - zbiornik akumulacyjny? - jak duży - jakie sterowanie.?

Z góry dzięki za pomoc - jak coś brakuje - chętnie dopowiem.

Adam

W projekcie w necie jest napisane - Ogrzewanie - c.o. grzejnikowe + c.w.u. - kocioł na paliwo stałe,

Ma więc przelicznik x 1,1 a prąd x 3.

W jaki sposób zmieścisz się w normie ?

Z Twojego projektu kolejny cytat - NOWE WARUNKI TECHNICZNE 2021 WYMUSZAJĄ JEDNOCZEŚNIE STOSOWANIE DOBREJ IZOLACJI JAK I KONIECZNOŚĆ ZASILANIA ENERGIĄ PRODUKOWANĄ Z TROSKĄ O ŚRODOWISKO.