miloszenko 25.01.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Do wanny 210l wlewam, strzelam 100l ? Dużą masz tą wannę? Bo w takiej typowej 100 litrów po wejściu do niej oznaczałoby, że się z niej woda górą wyleje Jest prosty sposób na zmierzenie ile na CWU zużywasz, przynamniej latem. Spisz licznik z 3,4 razy w typowy dzień letni kiedy nie idzie na CO. Mniemam, że więcej jak 120 litrów dziennie o temp. 44 stopnie nie zużyjesz. U mnie dzieciaki codzinnie leją pół wanny, ale ich dwójka to nie objętość dorosłej osoby. Latem idzie praktycznie równy 1 m3 gazu, czyli max. 11 kWh na dobę. Przy COP PC latem rzędu 3 masz 3.6 kWh na dobę, zimą na pewno więcej bo i COP niższy i woda z sieci zimniejsza, ale można przyjąć średnio 4.3 kWh x 365 = 1600 kWh na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.01.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Od 1 marca 2018 do 26 sierpnia 2020 zużyłem w taniej taryfie 17023,99kWh. Ich koszt zależny od kWh to 2518,05 zł. Czyli średni koszt 0,1479zł/kWh. Więc za te 25358,67 zapłaciłbym po tej stawce 3750,55zł. Faktycznie zapłaciłbym mniej (bo niby ceny ciągle rosną - czyli do 1 marca 2018 byłoby taniej). Podaj jeszcze faktyczny COP. Strzelając COP=3 wychodzi koszt na 3750,55*3/13lat=865,51zł grzejąc z COP1. Zmierzyłeś, czy zgadujesz? 1500kWh rocznie to 2,3m3/mies CWU o temperaturze 55*. Kto zna swoje zużycie, może zweryfikować. Trochę zmierza to do dyskusji o COP domu..., równego zwykle w okolicy 2. Czym mniejszy i cieplejszy dom tym większy udział w bilansie dostarczonej energii mają zyski bytowe i słoneczne. Z drugiej strony projektując obecnie dom tak, aby bieżący pobór prądu z sieci był minimalny i żadnej w godzinach szczytu, to i tak wypada mieć PC PW albo PC PP bo znacząco upraszcza to osiągnięcie zero-energetyczności już nie netto w skali roku ale starając się nawet zimą nie pobierać nic w szczycie (mając oczywiście PV z małym magazynem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.01.2021 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Trochę zmierza to do dyskusji o COP domu..., równego zwykle w okolicy 2. Nihil novi wszystko już było prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Dużą masz tą wannę? Bo w takiej typowej 100 litrów po wejściu do niej oznaczałoby, że się z niej woda górą wyleje Jest prosty sposób na zmierzenie ile na CWU zużywasz, przynamniej latem. Spisz licznik z 3,4 razy w typowy dzień letni kiedy nie idzie na CO. Mniemam, że więcej jak 120 litrów dziennie o temp. 44 stopnie nie zużyjesz. U mnie dzieciaki codzinnie leją pół wanny, ale ich dwójka to nie objętość dorosłej osoby. Latem idzie praktycznie równy 1 m3 gazu, czyli max. 11 kWh na dobę. Przy COP PC latem rzędu 3 masz 3.6 kWh na dobę, zimą na pewno więcej bo i COP niższy i woda z sieci zimniejsza, ale można przyjąć średnio 4.3 kWh x 365 = 1600 kWh na rok. Przy jednej osobie i nastolatce korzystającej średnio z wanny ale z dłuższych pryszniców pc cwu zużywa w lecie ok 1 kwh/dobę teraz ok 2,5kwh średnio 670kw /rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Dużą masz tą wannę? Bo w takiej typowej 100 litrów po wejściu do niej oznaczałoby, że się z niej woda górą wyleje Jest prosty sposób na zmierzenie ile na CWU zużywasz, przynamniej latem. Spisz licznik z 3,4 razy w typowy dzień letni kiedy nie idzie na CO. Mniemam, że więcej jak 120 litrów dziennie o temp. 44 stopnie nie zużyjesz. U mnie dzieciaki codzinnie leją pół wanny, ale ich dwójka to nie objętość dorosłej osoby. Latem idzie praktycznie równy 1 m3 gazu, czyli max. 11 kWh na dobę. Przy COP PC latem rzędu 3 masz 3.6 kWh na dobę, zimą na pewno więcej bo i COP niższy i woda z sieci zimniejsza, ale można przyjąć średnio 4.3 kWh x 365 = 1600 kWh na rok. Oj tam duża, dla mnie normalna, Cersanit nie ma już w ofercie tej kolekcji bo bym linka dal ale dl.170,szer.75 . Tak właśnie sprawdziłem zużycie cwu czyli w miesiącach gdzie pompa nie grzeje c.o Z tego co pamiętam wychodziło 35-40zl miesiecznie czyli jakieś 100-140kWh. Nawet pisałem tutaj o tym z 6 czy 7 lat temu Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 25.01.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Cześć Arturo nie wiedziałam, ze karierę robisz na youtube Zmiana hobby? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Cześć Arturo nie wiedziałam, ze karierę robisz na youtube Zmiana hobby? Hej, hej Z tą karierą to przesada, nie mam gwiazdorskiej aparycji To z ciekawości a i może i z potrzeby chwili...bo filmik z aqua nie chciał się załadować na fb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 25.01.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 To chyba z taka jakością i rozlazłą tematyka na paczki PR nie masz co liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.01.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 To chyba z taka jakością i rozlazłą tematyka na paczki PR nie masz co liczyć ������ Dlaczego masz „licznik” postów taki mały ? Lata mnie tu nie było ������ afera jakaś? Lata mnie tu również nie było Niektórzy wraz z nastaniem "dojnej zmiany" poczuli dodatkową moc w sobie a na to mojego przyzwolenia nie było, także zawnioskowalem o usunięcie "wszystkiego mojego" i stało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.01.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Ja też chciałem pozdrowić wszystkich dawno nie widzianych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 26.01.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Wracając do CWU, to przy baniaku 300l (w zasadzie 275 litrów) i pięciu osobach na pokładzie zużycie miesięczne miałem na poziomie 215-225 kWh/m w II taryfie. Teraz przy trzech osobach jest na poziomie 170 kWh/m, oczywiście II taryfa. Nie mamy wanny tylko prysznic, sporadyczne ręczne mycie w kuchni. Przy kosztach kWh w II taryfie (47 zł/mieś) nie ma sensu kombinować w kierunku pompy lub innych wynalazków ze względu na zwrot kosztów w bardzo dalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 26.01.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 hmm a reszta gdzie? dostała dożywotniego banana i zesłanie na manowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.01.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Mój sąsiad już po zamieszkaniu musiał przenosić wyrzutnię wentylacji mechanicznej na dach, bo miał w podbitce nad oknem FIX a pani z nadzoru budowlanego to zauważyła odwiedzając moją i okoliczne budowy Dla mnie brzmi jak opowieści z jakiejś baśni. Oni naprawdę sprawdzają indywidualne. Do tej pory nie słyszałem. Może tylko w wybranych częściach Polski albo na zaproszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Dla mnie brzmi jak opowieści z jakiejś baśni. Oni naprawdę sprawdzają indywidualne. Do tej pory nie słyszałem. Może tylko w wybranych częściach Polski albo na zaproszenie. Sprawdzają, klient opowiadał o znajomym który w nowym domu zainstalował kocioł (nowy) 3 klasy. Dom nie odebrany, trzeba było wymienic kocioł na V klasy, rzecz sie działa na Śląsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Dla mnie brzmi jak opowieści z jakiejś baśni. Oni naprawdę sprawdzają indywidualne. Do tej pory nie słyszałem. Może tylko w wybranych częściach Polski albo na zaproszenie. Dlatego ja zawsze piszę - nie pytaj tutaj, tylko swoich urzędników. Zanim zmieniło się kierownictwo w moim Nadzorze Budowlanym, to mój kierbud w temacie ogrzewania kablami mówił - nie ma problemu, nikt nie sprawdza. Po zmianie w NB szybko zmienił zdanie. Na moją pipidówkę (20km od siedziby inspektorów) zaczęły się naloty na budowy, posypały się kary za braki w ogrodzeniach, za brak lub nieczytelne tablice informacyjne a przy okazji inspektorzy zaczęli się wszystkiego czepiać. Trochę ich Covid osadził i zima, ale podejrzewam ,że na wiosnę ruszą z ofensywą. Tekst - na tę chwilę nic mi nie wiadomo, by PV były urządzeniem grzewczym, więc nie są brane pod uwagę w wyliczeniach EP - usłyszałem od inspektorki we wrześniu ub.roku, a teraz niektórzy tu piszą, że są brane pod uwagę, ale konkretnego przypisu czy paragrafu nikt nie podał. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.01.2021 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 hmm a reszta gdzie? dostała dożywotniego banana i zesłanie na manowce? Są, są Nawet Lobo M sie ostatni pojawil w moim dzienniku Z sentymentow jeszcze czasem tu zagladamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.01.2021 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Są, są Nawet Lobo M sie ostatni pojawil w moim dzienniku Z sentymentow jeszcze czasem tu zagladamy Ale żaden z Was nie opisuje jak tam cierpicie z powodu grzania prądem, Ty w Nowym Meksyku a Lobo po kilku tysiącach bicia kołków w beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peronik 28.01.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Drodzy Forumowicze, Czytam i czytam ale mam kociokwik - różne pomysły do różnych sytuacji i ciężko mi to dobrze odnieść do mojej sytuacji. Będziemy zaraz startować z budową parterówki - beton komórkowy i styropian, strop podwieszany, dach dwuspadowy - prosty domek Lipińscy Corte IV - 94m kw poz zabudowy - 78 użytkowa.Łazienka jedna normalna, druga przerobiona z typowej kotłowni na WC i pralnię. Grzać będziemy prądem, na dniach wyślę dane do zrobienia OZC i na tej podstawie chcę podejść do problemu - ile i jakie kable,- jak głęboko w wylewce,- czy do dogrzewania oprócz 2giej strefy dać przy oknach drugi mały obieg w każdym pokoju - też w posadzce ale płytko?- jakie sterowanie jest mało awaryjne ?- jak rozegrać CWU? - przy 3 dorosłych osobach i jednej córce weekendowo - żeby nie dogrzewać w 1szej strefie - bojler - zbiornik akumulacyjny? - jak duży - jakie sterowanie.? Z góry dzięki za pomoc - jak coś brakuje - chętnie dopowiem. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 W projekcie w necie jest napisane - Ogrzewanie - c.o. grzejnikowe + c.w.u. - kocioł na paliwo stałe, Ma więc przelicznik x 1,1 a prąd x 3.W jaki sposób zmieścisz się w normie ?Z Twojego projektu kolejny cytat - NOWE WARUNKI TECHNICZNE 2021 WYMUSZAJĄ JEDNOCZEŚNIE STOSOWANIE DOBREJ IZOLACJI JAK I KONIECZNOŚĆ ZASILANIA ENERGIĄ PRODUKOWANĄ Z TROSKĄ O ŚRODOWISKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peronik 28.01.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Kurcze - dobre pytanie - ale się chyba zmieściłem - pozwolenie na budowę mam z 27 grudnia 2020 - więc mam nadzieję że jest ok? Czy to potem jeszcze odbierają jakoś energetycznie? (w adaptacji już nie ma komina i jedyne źródło grzania to prąd) adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts