Gość Arturo72 30.10.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 ale w sumie po co te wymiany zdan - kazdy buduje z czego chce a cena chyba czasem nie ma znaczenia. Dokładnie,ja bym się nie zdecydował budować z szarego BK na tradycyjną zaprawę,na grubą i pionową spoinę Chociaż dla mnie cena ma znaczenie bo chcę budować tanio,ciepło i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.10.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 jakieś głupoty piszecie... da się założyć od razu docelowy prąd bez odbioru budynku, ja tak robiłem, ojciec tak zrobił... na początek do pierwszej lepszej budy na posesji, a potem przeniesienie licznika tam gdzie ma być Dało się, ale aktualnie jest to niezgodne z prawem i praktycznie nigdzie juz tego nie zrobisz. jeśli nawet tak to osoba która Ci to zrobi łamie prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.10.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 dla tego właśnie mam umowę na 3kw, a i tak będę robił z agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.10.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 dla tego właśnie mam umowę na 3kw, a i tak będę robił z agregatu. Dobrze to przemyślałeś uważasz że 1kWh z agregatu wyjdzie taniej niż z budowlanej? Do czasu gdy nie miałem prądu dziennie schodziło mi 4-5litrów paliwa do agregatu. budowlańcy beda mieli włęboko w d.. czy agregat chodzi na jałowo czy nie i jak nie bedzie cię na budowie będzie on chodził mimo iż nie będzie to aktualnie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.10.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Marcin, może to dziwne, ale u mnie budowlańcy pilnowali tego zużycia...ale mimo to do czasu podłączenia prądu - przez 3 miesiące budowy poszło mi około 60 litrów benzyny. Pewnie w kosztach porównywalnie, ale mi zależało na czasie. Jak ktoś chce się szybko wybudować, to kupno agregatu to może byc strata kasy, bo paliwo też sporo kosztuje. Jak ktoś planuje budować się np. 5 lat, to jak najbardziej agregat u mnie jest troche inaczej budowac bedzie kumpel z drugiej strony ulicy, jest u mnie co drugi dzien na piwku, w sumie bardziej kumpel niz sasiad. Dogadujemy sie od kilkunastu juz lat. Wiec sie o to nie martwie. Choc znam takich przy ktorych obawy Marcina bylyby calkiem uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.10.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 .... budowlańcy beda mieli włęboko w d.. czy agregat chodzi na jałowo czy nie i jak nie bedzie cię na budowie będzie on chodził mimo iż nie będzie to aktualnie potrzebne chyba ze agregat i paliwo jest ich - to będą go co chwilę wyłączać - bynajmniej tak jest u mnie - prądu nie ma i jest on na głowie ekipy budującej w cenie usługi budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.10.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 U nas Tauron, Enion jest. Jak cieplo to tylko bk - a ja chcialam budowac bardzo tanio, cieplo i bardzo dobrze dlatego bk - szary bo mialam go w cenie 31,5 za metr juz z transportem brutto Hey, ktorego producenta to byl BK?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dało się, ale aktualnie jest to niezgodne z prawem i praktycznie nigdzie juz tego nie zrobisz. jeśli nawet tak to osoba która Ci to zrobi łamie prawo. nie wiem czy to zgodnie z prawem ... ale skoro wystawili papiery..., a ja podpisałem;) powiem inaczej, postawiłem na podwórku wagon mieszkalny( taki barak tylko bez podwozia) pojechałem do rejonu powiedziałem że chcę G 12 do tego wagonu... a oni założyli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.10.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 A jak wychodzi do końca ? Wszystko zależy gdzie mieszkasz no i zaprawe klejącą trzeba doliczyć . Transport nie jest za darmo . W moim rejonie znalazłem B.K z zaprawą za 56 zł za m2 Z dostawą i rozładunkiem w obrębie 25km od hurtowni akurat się mieszcze. Sylikaty znalazłem najtaniej za 49 zł. fakt taniej ale musiał bym dać więcej styro by uzyskać to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.10.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 postaw przyczepę/budynek gospodarczy i podpisz umowę na G11. Ja swego czasu tak zrobiłem mając jedynie "salę tronową" na działce... Ale ja w ogóle nie chce tego prądu. Miałem sie budować w tym roku ale zacznę na wiosnę. Poł roku płacić abonament za nic to mi sie nie uśmiecha więc pytam może ktos wie co mi grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.10.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Ale ja w ogóle nie chce tego prądu. Miałem sie budować w tym roku ale zacznę na wiosnę. Poł roku płacić abonament za nic to mi sie nie uśmiecha więc pytam może ktos wie co mi grozi a czy w ogole umowe na dostarczanie pradu nie jest wymagana do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 31.10.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 o jakie styczniki ci chodzi, o bezpieczniki ?! oddzielnych obwodów zabezpieczonych bezpiecznikami robisz wg uznania, ale warto porozdzielać sobie poszczególne odbiorniki, pokoje itp. na domek tak z 20-30 obwodów to raczej norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 31.10.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 jak ja zrobiłem 30 obwodów na 140 punktów, to znajomi się pukali w głowę - oni mieszczą się w skrzynce wielkości tej na listy. Potwierdzam, ze im więcej, tym lepiej - chyba, ze elektryk nie zostawi opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 jak ja zrobiłem 30 obwodów na 140 punktów, to znajomi się pukali w głowę - oni mieszczą się w skrzynce wielkości tej na listy. Potwierdzam, ze im więcej, tym lepiej - chyba, ze elektryk nie zostawi opisu Tak sie powinno wlasnie robic gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 31.10.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witam. Mam pytanie. Planuję ogrzewanie prądem ( kable elektryczne w kuchni i salonie na parterze oraz piece akumulacyjne dynamiczne w pokojach na poddaszu użytkowym ). Do tego planuję zrobić kominek - wiem, że mostek itd., ale u nas kominek to podstawa. Oczywiście dom ma być ciepły. Wentylacja mechamiczna z rekuperacją. No i tu pytanie. Jako, że będziemy dość często palić w kominku - ja to po prostu bardzo lubię, to ostatnio po głowie mi chodzi kominek z DGP. Ale tu się właśnie zastanawiam, czy nie będzie konfliktu między moim planowanym ogrzewaniem elektrycznym, a kominkiem z DGP oraz wentylacją mechaniczną z reku. Jakby powinny bć anemostaty poustawiane? Wentylacyjne na suficie z jednej strony pokoju? A nawiew z DGP z drugiej strony niżej? Z góry dzięki za ewentualne (po)rady. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 31.10.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wykopane w sieci ""INFO: "Dziennik Gazeta Prawna" poinformował, że sprzedawcy energii już teraz chcą podnieść jej ceny o 8,4-17,9%. Tak wynika wniosków taryfowych złożonych w Urzędzie Regulacji Energetyki przez 6 spółek energetycznych. Sprzedawcy energii domagają się nawet dwucyfrowych podwyżek, gdyż w październiku kopalnie zapowiedziały, że podniosą ceny węgla nawet o 15-25%. Według ekspertów podwyżka cen węgla średnio o 20% spowoduje podniesienie końcowej ceny energii o co najmniej 10%." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 31.10.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wysokie te podwyrzki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 31.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Chcieć to oni sobie mogą. Zawsze chcą tak dużo, a jak jest to widzimy. Ale to tyczy się nie tylko prądu, więc zrobienie sobie z domu termosu to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 31.10.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witam. Mam pytanie. Planuję ogrzewanie prądem ( kable elektryczne w kuchni i salonie na parterze oraz piece akumulacyjne dynamiczne w pokojach na poddaszu użytkowym ). Do tego planuję zrobić kominek - wiem, że mostek itd., ale u nas kominek to podstawa. Oczywiście dom ma być ciepły. Wentylacja mechamiczna z rekuperacją. No i tu pytanie. Jako, że będziemy dość często palić w kominku - ja to po prostu bardzo lubię, to ostatnio po głowie mi chodzi kominek z DGP. Ale tu się właśnie zastanawiam, czy nie będzie konfliktu między moim planowanym ogrzewaniem elektrycznym, a kominkiem z DGP oraz wentylacją mechaniczną z reku. Jakby powinny bć anemostaty poustawiane? Wentylacyjne na suficie z jednej strony pokoju? A nawiew z DGP z drugiej strony niżej? Z góry dzięki za ewentualne (po)rady. Michał Jest o tym pełno w watkach o rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.11.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Jakieś podsumowania miesiąca? Na dogrzewanie CO za październik: 240 kWh (plan 210 kWh) - pow. użytkowa 110 m2.Licząc to wg udziału w zużyciu rocznym, szacunek sezonu na dziś to: 32 kWh/m2*rok.Średnia temperatura wewn. w miesiącu X mierzona (niestety) tylko raz na dzień: 21,9* Na razie jestem zadowolony, bo z OZC wychodził dom 2,8-litrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts