Jacekss 08.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja jestem wręcz pewny że to nie jest zbieg okoliczności...w domu energooszczędnym każda kwh powstała jako efekt uboczny - tak jak w przypadku komputera - ciepła ma jakieś tam znaczenie...szczególnie w okresie przejściowym - to jest przecież zysk bytowy. pewnie że nie jest, komp jak każde inne urządzenie elektryczne wydziela ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 przypomniał mi się Brzęczkowski grzejący telewizorem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.11.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 przypomniał mi się Brzęczkowski grzejący telewizorem.... Ja to nawet mam maszynkę elektryczną do golenia. Zawsze jakieś "zyski":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 08.11.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 17l syn jest zdecydowanie większym grzejnikiem od 4l córki - dodatkowa energia. bo syn jest 17-to litrowy a córka na razie 4-ro litrowa - więc musi mniej grzać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.11.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Dzisiaj przedstawiono mi taki rewelacyjny grzejnik, produkowany niedaleko ode mnie :http://grzejniki-nogen.pl/por%C3%B3wnawcza-system%C3%B3w-ogrzewania.htmlSkomentuję to krótko : "cuda Panie, cuda !!!".Jestem ciekaw, co Wy o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 09.11.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) technicznie się nie wypowiem, bo nie ma o czym - podobne rozwiązania sprzedają w hipermarketach na kg od początku sierpnia z reguły... co chce powiedzieć: polska szkoła designu od zawsze budzi moją odrazę - tym wyświetlaczem - z racji jego siermiężnosci - można by małe dzieci straszyć... p.s. i jeszcze dodam, że za małe logo ma... Edytowane 9 Listopada 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Jestem ciekaw, co Wy o tym sądzicie ? cena wysoka, a czym się różni kWh dostarczone tym konwektorem od tego z aledrogo za 49,90 zł? Dodatkowo ten sprzęt nie ma możliwości ogrzewania tylko w tańszej taryfie. Z tabelek kosztowych wynika, że robił je ktoś bez pojęcia - to po prostu chłam. Chciałbym poznać metodę wyliczenia cop=3,33 w stos do "tradycyjnego elektrycznego" Edytowane 9 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Chciałbym poznać metodę wyliczenia cop=3,33 w stos do "tradycyjnego elektrycznego" no i po co pompa ciepła... wystarczy tylko policzyć... zawsze się jakaś "owca" znajdzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.11.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Chciałbym poznać metodę wyliczenia cop=3,33 w stos do "tradycyjnego elektrycznego" Też jestem ciekaw skąd takie obliczenia. Najwyraźniej inspirowali się wywodami TB - idea ich ogrzewania jest bardzo podobna. W niektórych sytuacjach tego typu ogrzewanie może przynieść wymierne korzyści. Jako przykład można podać pomieszczenie o małej akumulacyjności cieplnej (np. technologia szkieletowa) używane przez kilka godzin w ciągu doby i to tylko w dni robocze. W takiej sytuacji taki grzejnik może rzeczywiście mieć lepsze osiągi od "zwykłych" grzejników elektrycznych. Im więcej godzin w ciągu sezonu grzewczego jest wymagana regulowana temperatura, tym znaczenie zaawansowanego sterowania jest mniejsze. Edytowane 9 Listopada 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Też jestem ciekaw skąd takie obliczenia. Jakaś nowa, nieznana technologia, producent nie zdradzi skąd urządzenie pobiera dodatkową energię cieplną, jakoś naród nie wyrywa sobie tych wspaniałości z rąk, bo inaczej wszystkie dotychczasowe systemy grzewcze przegrywają z tym cackiem. Może ten radiator mógłby podgrzewać również wodę? Wtedy sobie tanio podgrzejemy cwu, podłogówkę, grzejniki - wreszcie czysta atmosfera, gdzie są zieloni dlaczego nie wspierają tego wynalazku??? Edytowane 9 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Artykuł w lokalnej prasie, o tych grzejnikachhttp://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/nasz-grzejnik-pozwala-oszczedzac-twierdzi-trzech-slupszczan-54856.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 napisali... Udziałowcy spółki Termo-Eko wyliczyli, że dla prawidłowo ocieplonego parterowego domu o powierzchni 120 m.kw. koszt instalacji grzejników Nogen to ok. 11000 zł, a roczny koszt eksploatacji wyniesie ok. 2500 zł. mój dom też zużywa za ok.2500 zł energii na ogrzewanie, a jest nieco większynie widzę w tym wynalazku żadnych oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 - Ale przecież na przykład elektryczne grzejniki olejowe też można podłączyć do sieci 230 volt - zauważyliśmy. - To prawda, tyle że te grzejniki zużywają od 1500 do 2500 watów na godzinę, a nasz Nogen tylko 600 - zaznacza konstruktor A ja mam Atlantica co zużywa 500W. Na godzinę. Czyli mam jeszcze lepiej. Ciekawe czy oni wierzą w to co mówią (wtedy są tylko i.....mi) czy też stosują taki kreatywny marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 09.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Jak dla mnie naciąganie. z ich opisu wychodzi że zastąpić mozna grzejnik 1200W o sprawności 99% ich grzejnikiem 600W czyli skonstrułowali perpetum mobile. Bo ja bym wykorzystał mniejszą moc do gotowania wody i napędzania turbin a nie sie szczypać z jakimiś śmiesznymi grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.11.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Odchodząc trochę od grzejników ale temat jak mi się wydaje istotny przy grzaniu prądem to wiatrołap. Mam zamiasr zbudować mały dom i w moim projekcie wiatrołap jest w wersji mikro. Po wstawieniu tam jakiejś nawet małej szafki na kurtki i buty nie wiem czy więcej niż 1 osoba będzie w stanie normalnie się rozebrać z kurtki przy zamkniętych drzwiach. Druga sprawa to ilu z nas pamięta p tym aby drzwi od wiatrołapu były ciągle zamknięte zimą. Dzieci nigdy Co o tym myślicie? Warto ryzykować i nie mieć wiatrołapu? Gdzieś mi dzwoni jakiś artykuł albo wypowiedź, ze brak wiatrołapu to spora strata w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.11.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Warto ryzykować i nie mieć wiatrołapu? Gdzieś mi dzwoni jakiś artykuł albo wypowiedź, ze brak wiatrołapu to spora strata w domu. Dobrze Ci dzwoni, nie warto ryzykować. Też mam nieduży wiatrołap, z zamykaniem drzwi nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.11.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Miałem oryginalnie w projekcie mniejszy wiatrołap - powiększyłem do celowo do ponad 5 m2. Oprócz tego, że pełni funkcję "wiatrołapacza" czy "mrozołapacza", jest to też - ze względu na drzwi zewnętrzne - pomieszczenie wyraźnie chłodniejsze niż inne, choć również grzane przez podłogówkę. Pełni więc funkcję bufora. Zresztą kolega coulignon miał już doświadczenia negatywne z brakiem wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Co o tym myślicie? Warto ryzykować i nie mieć wiatrołapu? Gdzieś mi dzwoni jakiś artykuł albo wypowiedź, ze brak wiatrołapu to spora strata w domu. u mnie jest brak wiatrołapu, wchodzi się prosto w otwartą przestrzeń domu jest tylko taki zaułek z lustrem i wieszakiem i szafką na buty jak chcesz coś osiągnąć wiatrołapem to musisz go odizolować jak garaż żeby spełniał swoje zadanie jak dla mnie te straty bez wiatrołapu to "bicie piany"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.11.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 ja nie miałem i musiałem sobie dorobić. Wiatrołap został zamkniety w ostatni tydzień mrozów po -20stC. Zużycie prądu na ogrzewanie domu porównując tydzień do tygodnia spadło o około 30%. Jednym słowem potęznie piź....ło przez brak tego pomieszczonka. Nie polecam. Chyba że planujesz jakieś kosmiczne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 ja nie miałem i musiałem sobie dorobić. Wiatrołap został zamkniety w ostatni tydzień mrozów po -20stC. Zużycie prądu na ogrzewanie domu porównując tydzień do tygodnia spadło o około 30%. Jednym słowem potęznie piź....ło przez brak tego pomieszczonka. Nie polecam. Chyba że planujesz jakieś kosmiczne drzwi. a może wystarczyło tylko lepsze drzwi wejściowe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts