budowlany_laik 10.11.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Wewnętrzny.Zastanawia mnie czy zyskam coś zmniejszając przepływ przy podłogówce w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Ale co to za problem, sprawdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Moim zadniem albo kosmiczne dzrwi takie jak internorm nie wiem czy moje to jakieś kosmiczne... miały być plastiki i otwierać się do środka, znalazłem tylko jeden sklep w okolicy który takie zaoferował więc kupiłem osiem lat temu dałem 3100 zł z montażem, nie mam pojęcia jakiej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 internorm to raczej kosmiczne ceny i to dosłownie. Wiem ze sie powtarzam ale nie mogę zapomnieć jak wyliczyli mi okno 1400 EUR netto za sztukę bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Wewnętrzny. Zastanawia mnie czy zyskam coś zmniejszając przepływ przy podłogówce w wiatrołapie. w zimie do wiatrołapu czy holu nosi się dużo śniegu i wody więc podłoga powinna być w miarę ciepła żeby szybko wysychało, to samo dotyczy butów...,chyba nie fajnie jest rano zakładać wilgotne i zimne;) dom powinien być dla nas, a nie my dla domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 tez kombinowałem jak tu zaoszczędzić na grzaniu wiatrołapu i zgadzam sie z kolega jasiek71, to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.11.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Zastanawia mnie czy zyskam coś zmniejszając przepływ przy podłogówce w wiatrołapie. Obniżenie temperatury w każdym pomieszczeniu, również w wiatrołapie przekłada się na oszczędności w ogrzewaniu, ile - to pokaże prawidłowe OZC dla tego pomieszczenia. Aby tylko nie dopuścić do temp ujemnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 oczywiście ze to oszczędności ale trzeba jak wszystko robić z głowa Bo domek jest dla nas a nie dla oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Obniżenie temperatury w każdym pomieszczeniu, również w wiatrołapie przekłada się na oszczędności w ogrzewaniu, ile - to pokaże prawidłowe OZC dla tego pomieszczenia. Aby tylko nie dopuścić do temp ujemnej. można całkowicie wyłączyć ogrzewanie będzie jeszcze taniej, w pierwszą zimę trzeba tylko kupić pierzyny;) w ocieplonym domu zyski bytowe nie dadzą nam zejść poniżej zera więc luzik:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.11.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 moim zdaniem nie sensu jakoś specjalnie obniżać temp. Ja mam elektryczną podłogówkę w wiatrołapie - pracuje tylko w nocnej taryfie. Sucho i buty cieplejsze. Temp nizsza o około 3 stopnie niz w reszcie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 A ja nie mam wiatrołapu, drzwi olbrzymie z podwójnymi szybkami, od strony północnej i nie narzekam. Koszt wybudowania czegoś takiego, pomijając to że nie lubię wiatrołapów, jest moim zdaniem większy niż oszczędności z tego. Budując zewnętrzny wychodzi i drogo i brzydko, budując wewnętrzny wychodzi taniej ale zabiera przestrzeń w domu. Nie mam zamiaru oszczędzać 100 zł rocznie dla idei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.11.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 . Nie mam zamiaru oszczędzać 100 zł rocznie dla idei. Po 20 latach jest na spory datek na obiady dla bezdomnych. Nie podoba Ci się dokarmianie bezdomnych ?! Wy pompiarze.. Niczego dobrego spodziewać się nie można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.11.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Po 20 latach jest na spory datek na obiady dla bezdomnych. Nie podoba Ci się dokarmianie bezdomnych ?! Wy pompiarze.. Niczego dobrego spodziewać się nie można.... Dobre pompiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 10.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Po 20 latach jest na spory datek na obiady dla bezdomnych. Nie podoba Ci się dokarmianie bezdomnych ?! Wy pompiarze.. Niczego dobrego spodziewać się nie można.... Przyznać sie jemu do oszczędności to nie honor:) Trudniej było by sprzedać PC:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Po 20 latach jest na spory datek na obiady dla bezdomnych. Nie podoba Ci się dokarmianie bezdomnych ?! Wy pompiarze.. Niczego dobrego spodziewać się nie można.... He, he... Mam pompę, mam tanio. Nie muszę rezygnować z komfortu jednych drzwi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.11.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Wy pompiarze.. Niczego dobrego spodziewać się nie można.... Najgorsze jest to, że czytający wątek ogrzewających elektrycznością (w domyśle "czystą" - prosto z sieci) nie wie nawet, że wyniki pompiarzy trzeba przemnożyć przez COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Ale paliwa używamy tego samego, ja tylko używam go sporo mniej. Domyślnie Ogrzewający elektrycznością WYSTĄP !!! Kochani, jak to jest z tymi opłatami w sezonie grzewczym, jeżeli ogrzewacie dom elektrycznie? i czy ktoś ma jakieś doświadczenia z piecami KOSPEL? proszę bardzo o wymianę doświadczeń w tym temacie? prawdopodobnie zdecyduje się na: elektryczność piecami KOSPEL + dodatkowo kominek z rozprowadzeniem kanałowym gazu ziemnego w pobliżu jeszcze nie ma gazu z butli nie chcę (bomba w ogródku) oleju również (za duże jednorazowe opłaty za olej) na węgiel jesteśmy za wygodni koszt kotłowni olejowej czy gazowej dużo droższy od piecy elektrycznych czysta energia tylko jaka tak naprawdę jest różnica w rachunkach? mam 250m 2 dobrze ocieplonego domu (w tym 100m podłogówki) pozdrawiam, Domka Ten temat założony był w 2003 roku, a ta Pani o pompach ciepła nawet pewnie nie słyszała. Inni powinni już o nich co nieco wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Swoją drogą, ciekawe dlaczego ostatni post Domki jest z roku 2004? Ciekawe jakie są jej spostrzeżenia, jeśli ogrzewa prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Chodzi mi o to, że podajesz w wielu wątkach zużycie w kWh, czy to na CO czy CWU obok grzejących prądem 'czystym'. Nie wspominasz jednak, że masz PCi, co może wielu ludzi wprowadzać w błąd - mogą przyjąć, że Twoje wyniki są na 'czystym' prądzie. Nie masz bowiem w stopce opisu technologii swojego domu (i tego, że masz PCi), a może by było warto umieścić takie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Masz rację, zajmę się tym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts