RAFIRAFI 14.11.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 jak byś po obserwował sterowniki w moim domu to to byś sie wszystkiego dowiedział wodne to nie akumulacja ? wodne to jak najbardziej akumulacja z tą różnicą że akumulujesz w nocy a wykorzystujesz kiedy chcesz i naco chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 cieniasy.... ja od 1.10 do dzisiaj na CO i CWU 1290 kwh Żadne cieniasy, litości. LUDZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 14.11.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Tu się zgodzę, koszty czy kable czy rurki jest podobny. Powiedziałbym ze przy kablach nawet wyższy a to z tej przyczyny ze to system niecentralny ( to mi sie akurat podoba) i w każdym pokoju powinien być sterownik. wodna to też system "niecentralny" ,możesz ustawiać dowolne temperatury w dowolnym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 cieniasy.... ja od 1.10 do dzisiaj na CO i CWU 1290 kwh Ojoj:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 wodna to też system "niecentralny" ,możesz ustawiać dowolne temperatury w dowolnym pomieszczeniu Tu się nie zgodzę, system niecentralny nie polega tylko na tym ze w każdym pomieszczeniu może być inna temperatura, to by było za łatwe. System niecentralny polega na tym ze nie ma jednego źródła ciepła a raczej źródła są rozproszone. Tak jakbyś do każdego pokoju wstawił piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Ojoj:( żadne ojoj, paczka fajek dziennie;) mogło być mniej gdyby nie awaria wentylacji:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Tu się nie zgodzę, system niecentralny nie polega tylko na tym ze w każdym pomieszczeniu może być inna temperatura, to by było za łatwe. System niecentralny polega na tym ze nie ma jednego źródła ciepła a raczej źródła są rozproszone. Tak jakbyś do każdego pokoju wstawił piec Idzie trzeci sezon gdy mieszkam z podłogówką wodną. Nie odczuwam potrzeby zakładania siłowników na rozdzielaczach. Mam nawet pociągnięte do nich kabelki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 14.11.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 koszt inwestycyjny dla kabelków może byc śmiesznie niski; u mnie troche ponad 60 m2 kosztowało niecałe 3 tys (4 strefy, 4 sterowniki). i to wszystko, żadnych kominów i miejsca na kotłownie.dzieki temu nie mam kredytu i stac mnie na prądi tak najtaniej wychodzi palenie butelkami PET w tradycyjnych piecach, duża część społeczeństwa to stosuje i mają się nieźle. zatruwają nie tylko siebie, ale równiez posiadaczy pomp ciepła.cokolwiek bysmy nie wymyślili, i tak za 10 lat będzie coś o niebo lepszego, więc będziemy remontować albo sprzedawać nasze domki. i dobrze, bo inaczej nudno by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 wodne to jak najbardziej akumulacja z tą różnicą że akumulujesz w nocy a wykorzystujesz kiedy chcesz i naco chcesz takie coś to tylko z buforem a to niestety komplikacje, dodatkowe miejsce i koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) ja podam inaczej...od 12.07.2010 do 14.11.2010nocna 1966 kwhdzienna 686 kwh od 12.07.2011 do 14.11.2011nocna 2047 kwhdzienna 706 kwh uwzględniając awarię mojej wentylacji wychodzi bardzo podobnie to jest całkowite zużycie prądu w domu w tamtym roku było trochę palone w kominku więc ten jest jednak cieplejszy... Edytowane 14 Listopada 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 14.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 takie coś to tylko z buforem a to niestety komplikacje, dodatkowe miejsce i koszty... Tak jak napisałeś ALE ZAWSZE MAM JAKĄŚ ALTERNATYWĘ co do źródła ciepła , a przy kablach to już trochę gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jaki niski koszt inwestycyjny? Kosztuje tyle samo co rurki i kociołek. Centralność w wypadku wodnej podłogówki to zaleta. Woda przeniesie mi troszkę energii z pomieszczeń nasłonecznionych do tych nienasłonecznionych, kabelki już nie. przenosi energię - co to za herezję?!!! Ty miałeś fizykę w szkole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 -a podłoga wychłodzi się za parę godzin jak słoneczka już nie będzie A zanim dogrzeje to minie także kilka godzin. No i o to chodzi,wg wielkich na forum podłoga nie odda tyle ciepła ile ma w sobie zakumulowane.tzw samoregulacyjność podłogówki W tym, roku grzeję na sterownikach pokojowych a nie podłogowych, i w salonie kuchni w dzień praktycznie ogrzewanie nie chodzi to smao u syna w salonie. Wbrew obawom nie ma efekty o ktorym piszesz i ktorego ja sam się obawiałe. Efekt taki że pomieszczenia są mniej przegrzane w dni słoneczne komfort lepszy a zużycie en. el. mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.11.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 przenosi energię - co to za herezję?!!! Ty miałeś fizykę w szkole? Nie no do herezji daleko, woda jest jakby nie patrzec dobrym przewodnikiem i jej transport powoduje niejako "przenoszenie"/przekazywanie energii cieplnej. Moze nie najlepsze stwierdzenie ale jasno okreslone o co chodzilo autorowi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dokładnie. Poza tym kable są jeśli nie droższą to taką samą kosztowo inwestycją niż wodna podłogówka. Napisz ile zapłąciłeś za cały system CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Zgoda,kable też tyle kosztują Marcinowi wyszły ok.10tys.zł i kładł sam,jakby miał doliczyć montaż przez firmę to by wyszło drożej niż wodna podłogówka Ja dałem 8900zł w tym kable devi (droższe) + devi550 po 450sztuka, jak bym dał auratony to bym lekko 250/szt m,niej zapłącił co daje 2500zł co posżło by na robocizne i dalej mniałbym 8900zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 14.11.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 a to ciekawe - niedaleko mnie są 2 kopalnie, w każdej z nich są pokłady węgla na conajmniej 30 lat...a że poziom wydobycia cały czas spada, więc pewnie starczy na dłużej... tak więc jako ślązak - nie potwierdzam Potwierdzi się, potwierdzi. Już w nowym roku. Już w Nowym 2012 roku, żaden Ślązak, nawet Pan, nie będzie miał co do tego żadnych wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 wodna to też system "niecentralny" ,możesz ustawiać dowolne temperatury w dowolnym pomieszczeniu Tak ale musisz mieć osobne regulatory na każde pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Napisz ile zapłąciłeś za cały system CO? Arturo teoretyzuje, nie ma jeszcze systemu Ja na razie zakupiłem 1400mb rury , wyszło 3200zł, do tego rozdzielacze, pompki itd, jak wszystko poskładam to na pewno napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 14.11.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Miałem kilka wycen na wodną podłogówkę. Wyceny oscylowały wokół 100zł./m2 mnie sie udało podłogówkę wodną zrobić za ok 70 zł/m2 za wszystkie materiały, robociznę i piec elektryczny do CO/CWU jakbym sam robił byłoby jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts