Lobo_M 16.11.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Już niedługo będzie 0,6 a potem jeszcze i jeszcze więcej;) Liwko skończ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.11.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ale o co chodzi? Przecież nikt w tym wątku nie chce palić węglem;) to wiem, ale tu często sie porównuje podłogówke wodną z kabelkami a wodna wymaga jakiegos pieca, który trzeba gdzies zmieścić zgodnie z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 to wiem, ale tu często sie porównuje podłogówke wodną z kabelkami a wodna wymaga jakiegos pieca, który trzeba gdzies zmieścić zgodnie z przepisami Taki kociołek, jak i PC, jak i gazowy zajmuje niecały m2;) O samego początku w projekcie miałem pomieszczenie gospodarcze 5,5m2, w którym chcieliśmy zrobić pralnie. Oprócz pralki, mamy tam i suszarkę, kosz na brudy, stację uzdatniania wody, zlew, miejsce na miotły, dwa zbiorniki na wodę, swobodne przejście do garażu i jeszcze się tam PC zmieściła;) Przy kotle na wungiel masz rację, reszta zajmuje w domu marginalną ilość miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Liwko skończ. Zabolało? Przecież to sama prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.11.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Zabolało? Przecież to sama prawda... Liwko czy przy takich cenach przeliczyles swoje koszty?? Kiedy Ci sie wtedy zwroci pompa ?? Bo to, ze utrzymasz dalej swoj COP niewiele juz bedzie dawalo jak zaczniesz placic drugie tyle za grzanie, chyba, ze sasiadow bedziesz dogrzewal. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Liwko czy przy takich cenach przeliczyles swoje koszty?? Kiedy Ci sie wtedy zwroci pompa ?? Bo to, ze utrzymasz dalej swoj COP niewiele juz bedzie dawalo jak zaczniesz placic drugie tyle za grzanie, chyba, ze sasiadow bedziesz dogrzewal. Pozdrawiam Im szybciej będą rosły ceny, tym szybciej się zwróci, właśnie ze względu na swój COP CO i CWU. Tyle że mi się nie ma co zwracać, bo ja zapłaciłem te same pieniądze jakie bym musiał wydać na docieplenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.11.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 pewnie masz rację, ja sie zasugerowałam tym, że w moim projekcie była kotłownia z piecem na gaz o powierzcni ok.5 m2; nie mam pieca więc to pomieszczenie mogłam wykorzystac inaczej, co w małym domku ma znaczenie, no i spora oszczędność, bo nie wybudowalismy komina a wcześniej pytałam, co polecacie do dogrzania małej łazienki, w której samymi kablami w podłodze nie mogę uzyskać odpowiedniej temperatury? tyle jest teraz dziwnych grzejników, producenci chwalą, a jak to w praktyce - nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.11.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Zabolało? Przecież to sama prawda... 1.Po pierwsze ameryki nier odkryłeś 2. zaboli Cię to w równym stopniu 3. nie raz już była dyskusja, ktora sprowadza sie do tego ze w tym samym czasie kiedy bedzie to 0,6pln będą i źródła alternatywmne produkcji en. el. 4. pamietaj że wtedy Ty będziesz coraz bliżej conajmniej gruntownego servisu PC, jeśli nie wymiany 5. dlatego, skończ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.11.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Im szybciej będą rosły ceny, tym szybciej się zwróci, właśnie ze względu na swój COP CO i CWU. Tyle że mi się nie ma co zwracać, bo ja zapłaciłem te same pieniądze jakie bym musiał wydać na docieplenie domu. tragikomedia, nie przeginaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 1.Po pierwsze ameryki nier odkryłeś 2. zaboli Cię to w równym stopniu 3. nie raz już była dyskusja, ktora sprowadza sie do tego ze w tym samym czasie kiedy bedzie to 0,6pln będą i źródła alternatywmne produkcji en. el. 4. pamietaj że wtedy Ty będziesz coraz bliżej conajmniej gruntownego servisu PC, jeśli nie wymiany 5. dlatego, skończ Więc w czym problem by ludzie zamiast kabelków kładli rurki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 tragikomedia, nie przeginaj. Łapy opadają. Przecież już to kilka razy liczyliśmy!!! Wydał bym tyle samo a nadal miał bym drogą CWU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Zabolało? Przecież to sama prawda... Jeśli nie określisz czasu to - bzdura. Może odpowiedz sobie na pytanie, czy prąd będzie szybciej drożał niż w ostatnich latach - tak czy nie i dlaczego? Ja uważam, że nie będzie szybciej drożał, dodam że wzrost jego ceny nie powinien przekroczyć inflacji. Cena prądu już jest wysoka, jego zużycie na przeciętną rodzinę spada - ludzie oszczędzają, bo są do tego zmuszeni. Przy dalszym wzroście jego ceny inwestorzy będą wybierać tańsze nośniki energii co będzie miało negatywny wpływ na zapotrzebowanie. Edytowane 16 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 przybliżę, może taki problem ma więcej osób: łazienka 4,5m2, kable 500W w wylewce 6cm plus 2cm płytki kamienne iklej. przy takiej pogodzie jak obecnie podłoga włącza się w godz. 5-6 rano i 13-15. (razem 3 godziny), co daje mi temp. 20-22 st (zalezy od ilości słońca)ja chcę mieć wieczorem 23-25 stopni; jeżeli jednak nawet włącze ogrzewanie ręcznie w drogiej taryfie na godzinę-dwie, to i tak nie mam nigdy więcej niz 22 stopnie wieczorem. z reszta domu jest ok, ale w tej łazience schrzanilismy sprawe i co teraz.wprawdzie kominek błyskawicznie podnosi temp. do 25-26 st, ale nie o to chodzi, żeby codziennie palić w kominku, bo wtedy jest za gorąco w reszcie domu.jakiś promiennik na suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 pewnie masz rację, ja sie zasugerowałam tym, że w moim projekcie była kotłownia z piecem na gaz o powierzcni ok.5 m2; nie mam pieca więc to pomieszczenie mogłam wykorzystac inaczej, co w małym domku ma znaczenie, no i spora oszczędność, bo nie wybudowalismy komina a wcześniej pytałam, co polecacie do dogrzania małej łazienki, w której samymi kablami w podłodze nie mogę uzyskać odpowiedniej temperatury? tyle jest teraz dziwnych grzejników, producenci chwalą, a jak to w praktyce - nie mam pojecia Ja u siebie w łazience zrobiłem drabinkę firmy TERMA i do niej 300W grzałkę, chodzi to na najmniejszym biegu i służy do suszenia grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.11.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Im szybciej będą rosły ceny, tym szybciej się zwróci, właśnie ze względu na swój COP CO i CWU. Tyle że mi się nie ma co zwracać, bo ja zapłaciłem te same pieniądze jakie bym musiał wydać na docieplenie domu. No to masz super wydatek, ja na docieplenie ponad normy zaplacilem 6-7 tys zeby dojsc do 5-litrowca. W kolejnym domu (narazie projektowanym) wychodzi ok 3-4 tys. tylko ze dom jest mniejszy a przegrody maja parametry pasywniaka. Dla mnie ta kwestia bedzie zawsze indywidualna czy sie cos oplaca czy nie, dlatego nie zgodze sie, ze podwyzka cen pradu uderza tylko w grzajacych kablami, ta cena wplywa na znacznie wiecej a rynek nie znosi prozni. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.11.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Liwko ma rację, kablarze, prąd będzie po 0,6zł. Tylko nie dodał kiedy bo ze będzie to pewne. Ale może za 5 albo 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.11.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Łapy opadają. Przecież już to kilka razy liczyliśmy!!! Wydał bym tyle samo a nadal miał bym drogą CWU! Liwko otwórz firmę i buduj domy z PC, bo jak widać u ciebie jest taniej niż w TESCO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 No to masz super wydatek, ja na docieplenie ponad normy zaplacilem 6-7 tys zeby dojsc do 5-litrowca. W kolejnym domu (narazie projektowanym) wychodzi ok 3-4 tys. tylko ze dom jest mniejszy a przegrody maja parametry pasywniaka. Dla mnie ta kwestia bedzie zawsze indywidualna czy sie cos oplaca czy nie, dlatego nie zgodze sie, ze podwyzka cen pradu uderza tylko w grzajacych kablami, ta cena wplywa na znacznie wiecej a rynek nie znosi prozni. POzdrawiam Tylko że przy rurkach będziesz miał tanią alternatywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Liwko otwórz firmę i buduj domy z PC, bo jak widać u ciebie jest taniej niż w TESCO. Przypomnij mi gdzie ja na ostatnich dziesięciu stronach napisałem, że jak rurki to tylko PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.11.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Przypomnij mi gdzie ja na ostatnich dziesięciu stronach napisałem, że jak rurki to tylko PC? Liwko, prosze zaloz watek "co sie bardziej oplaca: kable czy wodne ogrzewanie", bo tutaj jakas 1/3 watku na to schodzi (pomijam inne przez to awantury). Moze dodalbys w stopce, co masz u siebie, ile kosztowalo, wtedy zawsze bedzie wiadomo co i jak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts