Liwko 27.11.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Żeby nie było, że nabijam się z jakiejś nieboraczki to powiem, że jest właścicielką restauracji, a jak jechała na turnus odchudzający, to na drogę zabrała 20 schabowych. Po dwóch dniach wróciła bo nie dała rady. Z nią jak się ożenisz, to nawet jej przez próg nie przeniesiesz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 skoro u mnie na zewnątrz jest w tej chwili +8, to pewnie bedąc w domu jesteś spocony... leżę nago. Idzie wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.11.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Od początku sezonu grzewczego 762 kWh i 126 zł. za drewno (2 miesiące licząc od 27.09.) Ile kg drewna? Jak liczysz wartość opałową (ile kWh/kg)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 leżę nago. Idzie wytrzymać. poleżałbym i ja, lecz muszę komin trzymać, żeby go nie zwiało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Przeżyłem koniec świata, a miało być to w 2012:-) Od wczoraj od 21:00 nie ma u nas zasilania, podobno koło południa ma wrócić. Wiało tak, że myślałem że dom przestawi, bo od zachodu wiatr nie miał nic po drodze, więc miał sie gdzie rozpędzić.Ale co najwazniejsze rano w domu ciemno, ale ciepło. W ciągu dnia zyski bytowe i słońce spokojnie wystarczą po jest na plusie. Warto było ocieplić.PS. w piatek kupiłem sobie 10 rolek wełny 20cm, żeby w końcu docieplic okolice murłaty i okolice WM, bo tak było jest tylko koło 30-40cm. No i sufit nad garażem bo tam w połowie jest tylko k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.11.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 ProStaś, wydawało mi się, że podawałeś zawsze kwotę za drewno NIEZBĘDNĄ do utrzymania 21 *C, a więc drewno to było uzupełnieniem grzania z kabli do temp. 21 *C.Nie piszę absolutnie z ironią czy przytykiem - myślę jednak, że dla czytających bardziej trafiałyby dane typu 'kWh kable + kWh drewno', a nie 'kWh kable + PLN drewno'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.11.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Przeżyłem koniec świata, a miało być to w 2012:-) Od wczoraj od 21:00 nie ma u nas zasilania, podobno koło południa ma wrócić. Wiało tak, że myślałem że dom przestawi, bo od zachodu wiatr nie miał nic po drodze, więc miał sie gdzie rozpędzić. Ale co najwazniejsze rano w domu ciemno, ale ciepło. W ciągu dnia zyski bytowe i słońce spokojnie wystarczą po jest na plusie. Warto było ocieplić. PS. w piatek kupiłem sobie 10 rolek wełny 20cm, żeby w końcu docieplic okolice murłaty i okolice WM, bo tak było jest tylko koło 30-40cm. No i sufit nad garażem bo tam w połowie jest tylko k-g. Jak na ironie losu w takich warunkach ogrzewanie "pradem" bierze gore nad nad kazdym innym ogrzewaniem dynamicznym, bo u Ciebie brak proadu nawet przez pol dnia to nic, a u kgoso kto na noc obniza temp a z rana ja podbija brak pradu blyskawicznie bedzie odczuwalny. Mam kolejny argument zeby rodzinie conieco wytlumaczyc Pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2011 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.11.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 W takich przypadkach wysoki stopień izolacji domu pokazuje górę nad wszelakim ogrzewaniem, nawet taki wiatr nie wychłodził domu. Kominka nie odpalałem i nie odpalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 28.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 ...a to dlaczego? Nawet w moim "OZC dla laika" ze stopki jak zmienisz współczynnik płyty to odpowiednio policzy zapotrzebowanie. Jak obsłużyć ten formularz? Pomóżcie! Jak wchodzę w ten arkusz ze stopki kbab, to ciągle tam ktoś grzebie Jest gdzieś topic dotyczący tego formularza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Jak obsłużyć ten formularz? Pomóżcie! Jak wchodzę w ten arkusz ze stopki kbab, to ciągle tam ktoś grzebie Jest gdzieś topic dotyczący tego formularza? Tu jest krótki opis, jeśli ktoś aktualnie obsługuje dany arkusz to skorzystaj z innego - jest ich po kilka od 11 do 16, oraz 33 do 37. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Edytowane 28 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.11.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Przeżyłem koniec świata, a miało być to w 2012:-) Podobno Ustka pobiła rekord prędkości wiatru: 130km/h. Ale zdaje się że przeżyłeś. U mnie więźba pracowała a płyty g-k sobie popykiwały przez całą noc. Szału mozna dostać - spać nie mogłem. Następna będzie parterówka - coraz bardziej utwierdzam się w tym przekonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.11.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 To wątek o elektrycznym ogrzewaniu ale wydaje mi się, że więcej tu fachowców od izolacji niż na innych wątkach o izolacji więc zapytam tutaj. Nurtuje mnie kwestia ocieplenia drewnianego (ale pewnie dotyczy to też betonowego) stropu w przypadku dachów z wiązarów w domu parterowym. W takiej konstrukcji stosowane są małe przekroje drewna i brak murłaty. Oznacza to, że odległość od membrany pod dachówką do wieńca będzie pewnie mniejsza niż 10 cm a nie jak w przypadku grubych krokwi przy więźbie "zwykłej" 20cm. Tak więc da się tam zmieścić tylko 10cm wełny. Moim zdaniem powstanie tam mega mostek termiczny, który nie wiem jak wyeliminować a prawdę mówiąc to się chyba nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.11.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Właściwie to już sam sobie znalazłem odpowiedź, nie skasuję postu bo może się komuś przyda. Wcześniej myslałem o takim rozwiązaniu aby krokwie stykały się z wieńcem (opierały się na nim) a przecież można nieco wydłużyć belki stropowe aby krokwie się "odsunęły" od murłaty i problem rozwiązany. Czy ktoś z Was ma dach z wiązarów i ma jakieś fotki takiego połączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.11.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Właściwie to już sam sobie znalazłem odpowiedź, nie skasuję postu bo może się komuś przyda. Wcześniej myslałem o takim rozwiązaniu aby krokwie stykały się z wieńcem (opierały się na nim) a przecież można nieco wydłużyć belki stropowe aby krokwie się "odsunęły" od murłaty i problem rozwiązany. Czy ktoś z Was ma dach z wiązarów i ma jakieś fotki takiego połączenia? Przylaczam sie do pytania. Najlepiej przydalby sie jakis przekroj tego detalu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.11.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Zaglądam do was regularnie prądożercy:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.11.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 zaraz tu wpadnie jakąś kobita i da wam popalić za te szowinistyczne teksty no właśnie ... gdzie się podziały ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.11.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 kobiety dochodzą do siebie po imprezach weekendowo-andrzejkowych....muszę wam powiedzieć, chociaż tu o prądzie, że ja (właścielka kabli w podłodze) mam też kominek i dopiera teraz, w trzecim sezonie, nauczyłam się (a raczej mojego m) w nim palić. tak nam się podoba teraz palenie w kominku, że kable poszły w odstawkę. mamy w chałupie 24 do 27(!) stopni i latamy na golasa, wiec nie mam czasu pisać. a zużycie drewna to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 28.11.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 to z coulignon jest juz was trójka nagusów (patrz wczorajsze posty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.11.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 ale coulignon to juz w 22 sie rozbiera....ja powyżej 25niestety, w pewnym wieku fakt, że żona potrzebuje 25 st aby sie rozebrać powoduje to, że mąż bardzo pilnuje, aby do owych 25 st nie dopuscic...15 lat temu to by pewnie na prąd i na drewno nie żałował, teraz każe oszczędzać akurat na ogrzewaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.11.2011 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ciekawy jestem jakie wychodzą koszty ogrzewania u Ciebie żytko przy takich przegrodach budowlanych jakie posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts