kbab 07.12.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ja za 3 litrowca zapłaciłem 400 tys. Przeglądałem Twój dziennik, opisz swoją płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Znajomy zaczyna budowę swojego 400 metrowego domu (ma sporą rodzinę, a część będzie jeszcze stanowiła gabinet). Wchodzisz? Jakie znaczenie ma powierzchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.12.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Jakie znaczenie ma powierzchnia? Wydaje mi sie, ze duze. Nawet znajac zapotrzebowanie na cieplo ma metr powierzchni jej iosc wplywa na ilosc przegrod zewnetrznych, a ich dostosowanie do danego systemu grzewczego daje taki czy inny koszt inwestycji. Wzrost powierzchni dla pompy wplywa na jej dobor (moc), wzrost powierzchni dla grzania czystym pradem mocno wplywa na koszty izloacji przegrod (znacznie mocniej niz na koszty potrzebne do pokrycia apetytu na energie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.12.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 No i dupa, trza kupować pompy teraz bo podwyżki nie będzie http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/573401,ure_zablokuje_podwyzki_cen_pradu_i_gazu.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GazetaPrawna-Biznes+%28Gazeta+Prawna+-+Biznes+i+prawo+gospodarcze%29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.12.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 No i dupa, trza kupować pompy teraz bo podwyżki nie będzie http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/573401,ure_zablokuje_podwyzki_cen_pradu_i_gazu.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GazetaPrawna-Biznes+%28Gazeta+Prawna+-+Biznes+i+prawo+gospodarcze%29 Moze mnie ktos uswiadomic jak przeklada sie podwyzka np 10% na koszt ogrzewania danym medium ?? Ktos ma jakies dane historyczne ktore wskazuja ktory skladnik faktury dostawcy energii w jakim stopniu podlega podwyzce ?? Bo co innego koszt m3 czy 1 kwh podniesiony o 10 % a co innego jakis skladnik staly/abonamnet.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.12.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Panowie mam pytanie o wentylację mechaniczną? Jak według was lepiej prowadzić kanały w stropie drewnianym? Nad belkami czy pod? Nad - znajdą się w tedy opatulone wełną, która wytłumi hałas ale będzie tej wełny mniej przykrywać kanały i tu może się pojawić spadek temperatury na wylotach. W przypadku jakiejkolwiek awarii kanału łatwiej się będzie do nich dostać. Wersja pod daje całkowitą pracę kanałów w ogrzewanym domu i żadnych strat ale chyba dodatkowo trzeba je będzie docieplić wełną na całej długości ze względu na tłumienie dźwięku i ewentualne wykraplanie pary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Dziś nie pale w kozie , zobaczymy jakie wyjdzie zużycie temperatura dziś od 1-4st. Bo faktycznie moze się okazać że tak jak u Prostasia nie opłaca mi się palić w kozie No i się chwalę, od 8.00 06.12.2011 do 8.00 07.12.2011 bez kominka 18kW/h. w nocy było poniżej 0. dziś już niestety niesprawdze bo żona zapaliła w kominku bo 22 to za mało. Także kominek to żadna oszczędność, ale rozpusta termiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.12.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 żona zapaliła w kominku bo 22 to za mało. Także kominek to żadna oszczędność, ale rozpusta termiczna Skoro tak uważasz to zapewnij komfort termiczny żonie bez kominka, wtedy może zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 nie chciałbym być posłańcem przynoszącym złe wieści ale TB zmartwychstał po zbanowaniu na innym forum. Właśnie dostałem priv od Niego. No to teraz się zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 dziś już niestety niesprawdze bo żona zapaliła w kominku bo 22 to za mało. ona pewnie jest z blokowiska i teraz na wierzyć się nie może... albo z domu w którym często pełniła dyżury przy piecu i tak jej zostało:lol2: a tak na poważnie... nie próbowałeś podnieść temp. w domu o np. jeden stopień, może akurat tyle wystarczy żeby było wystarczające odczucie ciepła dla niej mojej wystarczyło inaczej skalibrować sterowniki i od razu odczepiła się od kominka;) wystarczył jeden stopień, w domu jest 21,5 a sterowniki pokazują 22,5 stacja pogodowa pokazuje prawdę ale jej na łgałem że to od ściany zimniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 nie chciałbym być posłańcem przynoszącym złe wieści ale TB zmartwychstał po zbanowaniu na innym forum. Właśnie dostałem priv od Niego. No to teraz się zacznie. eee no co ty... jestem jego fanem:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 nie chciałbym być posłańcem przynoszącym złe wieści ale TB zmartwychstał po zbanowaniu na innym forum. Właśnie dostałem priv od Niego. Nie ty jedyny. Mnie od tygodnia męczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 07.12.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Kto to jest TB? Zdaje się wtedy nie byłem jeszcze na forum. No chyba, że coś przeoczyłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.12.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 eee no co ty... jestem jego fanem:lol2: Ja też,smutno zrobiło się na FBD bez TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 07.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 nie chciałbym być posłańcem przynoszącym złe wieści ale TB zmartwychstał po zbanowaniu na innym forum. Właśnie dostałem priv od Niego. No to teraz się zacznie. Znowu będziemy się kąpać w szklance wody. P.S. Widziałem jego zablokowane konto na forum budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.12.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Nie ty jedyny. Mnie od tygodnia męczy:) mnie też męczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 a co on od Was chce? - urabia sobie kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) ona pewnie jest z blokowiska i teraz na wierzyć się nie może... albo z domu w którym często pełniła dyżury przy piecu i tak jej zostało:lol2: a tak na poważnie... nie próbowałeś podnieść temp. w domu o np. jeden stopień, może akurat tyle wystarczy żeby było wystarczające odczucie ciepła dla niej mojej wystarczyło inaczej skalibrować sterowniki i od razu odczepiła się od kominka;) wystarczył jeden stopień, w domu jest 21,5 a sterowniki pokazują 22,5 stacja pogodowa pokazuje prawdę ale jej na łgałem że to od ściany zimniej... Moja żona niestety nie patrzy na termometr, dla niej ciepło jest wtedy kiedy naprawdę jest 25st.także jej nie oszukam. poza tym ona lubi palić w kominku a jak lubi to niech pali, nic przeciwko nie mam. czy zapłacę za prąd czy za drzewo ... na jedno wyjdzie. Tylko szkoda że w salonie nie ma tak jak w samochodzie - klimatyzacji dwu-strefowej Edytowane 7 Grudnia 2011 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Myślałem, że zostałem jakoś wyróżniony, a tu się okazuje, że jest nas więcej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Panowie mam pytanie o wentylację mechaniczną? Jak według was lepiej prowadzić kanały w stropie drewnianym? Nad belkami czy pod? Nad - znajdą się w tedy opatulone wełną, która wytłumi hałas ale będzie tej wełny mniej przykrywać kanały i tu może się pojawić spadek temperatury na wylotach. W przypadku jakiejkolwiek awarii kanału łatwiej się będzie do nich dostać. Wersja pod daje całkowitą pracę kanałów w ogrzewanym domu i żadnych strat ale chyba dodatkowo trzeba je będzie docieplić wełną na całej długości ze względu na tłumienie dźwięku i ewentualne wykraplanie pary ... Zależy i;le dasz ocieplenia na stropie, jak 40-50cm to ja dałbym nad, większośc będzie pomiędzy belkami a tylko na przejśiach na belkach i tak dołozysz wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts