Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja wiem...

tylko często przy takich wycenach "tymi ręcami" podaje się że to tylko poukładać pętle z pexa za grosze...

a przeciętny inwestor "zielony"...;)

I tak jest ze wszystkim jasiek, ze wszystkim...

My już coś tam wiemy, jedni mniej inni więcej. Ale przenieśmy się na jakieś forum, nie wiem, lekarskie albo wędkarskie i zacznijmy się tam wymądrzać:)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mamy dwa jednakowe domy postawione obok siebie

jeden jest taki standardowy z PC

drugi znacznie lepiej ocieplony i dopracowany z kablami w podłodze

obydwa kosztowały tyle samo i tyle samo zużywają energii

więc pytam w czym jest lepsza PC ??

odpowiem w czym jest lepszy ten z kablami...

jego zapotrzebowanie na ciepło jest tak małe że w razie drastycznych podwyżek energii ogrzejesz go byle drypką jak będzie taka potrzeba

ta sama sytuacja tylko że padło zasilanie (przeszła zamieć śnieżna wywaliło słupy prądu niet przez tydzień, na zewnątrz -15 )

odpalimy sobie kilkanaście świeczek i przetrwamy...

inna sytuacja...

na zewnątrz -20 padł jakiś sterownik (niech stracę cała pętla ) co się dzieje ?,ano nic bo bardzo nie wiele spadnie temp. w tym jednym pomieszczeniu (w razie "W" świeczki se zapalisz albo farelkę zapodasz )

na te same sytuacje jak będzie reagował dom z PC ?

ProStaś, powiedz to tym wszystkim co wybudowali domy i grzeją węglem, będzie zadyma ale nic to nie pomoże, dalej będą smrodzić.

Dlatego trzeba szukać tych, którzy są dopiero jeszcze przed zakupem projektu. Tylko z tymi można coś jeszcze popracować. Większość tych, co już wybudowali albo właśnie budują są już dla nas straceni. Ich jeszcze choć ratuje ta tak nie lubiana przez was PC.

Gość Arturo72
Dlatego trzeba szukać tych, którzy są dopiero jeszcze przed zakupem projektu. Tylko z tymi można coś jeszcze popracować...

...i polecać do domu 72m2 pompę ciepła z odwiertami za 40tys.zł...

Puknijcie się w czoło Panowie ;)

Jaka wycena? O prawdziwą wycenę prosiłem, ale nie podjąłeś wyzwania. Bo to bajka i tyle, liczby wyjęte z czapki.

PCi w domu ok. 3-litrowym - śmiech, a dla Ciebie wstyd.

Z jakiej czapki? Ze strony producenta PC!!! Ciężko wykopać samemu 200m i wrzucić tam rurkę?

Odpuszczam, widać ktoś ma ochotę na ponowną zadymę.

jasiek71 dobrze prawi. Porównując dwa takie domy, dom cieplejszy zawsze się obroni. Biokominkiem, świeczkami.

Marcin pisał wcześniej - dom z PCi nie ma tańszej alternatywy, dom 'prądowy' nie ma droższej.

Ale jak się nie robi przed budową OZC (prawda Liwko?), to później zostaje tylko PCi, która - jak się okazuje - staje się obiektem kultu i wciskania wszystkim na siłę (patrz dom 72 m2 z 50 kWh/m2*rok Kristofa_30).

Masz arkusz, który pokazuje czarno na białym co bardziej się opłaca w danym domu. Nie rozumiesz go - nie musisz. Jest to jednak jakieś narzędzie, którym można się posiłkować. Uwzględnia też Twoje koszty, które chcesz schować - koszt pieniądza, za który kupiłeś PCi. Ja nie mam kosztów ukrytych, podaję dane w kWh z podlicznika.

U mnie na 100% PCi nie ma sensu, bo to widać jak na dłoni. Zwrot po ok. 40 latach! Ty jednak nadal twierdzisz, że ma sens, co zakrawa na kabaret.

He, he, tyle, że to ja płacę niższe rachunki a nie ty. Wy tylko chcecie na siłę udowodnić, że prądem się da tanio ogrzewać, najczęściej sprytnie chowając koszta tego. A na koniec i tak płacicie więcej niż ci z PC. Jak to mawiali, wasz cyrk, wasze małpy:)

a może trzeba to udowodnić...

wchodzi ktoś w budowę domu który będzie tani w budowie i tani w eksploatacji na czystym prądzie (niech stracę w G 11 )

Ty podałeś 24tyś, ja napisałem że można było za 15. Czyli 12tyś różnicy. Ty twierdzisz, że realny wzrost cen energii to 1,2% w stosunku rocznym. Ja już absolutnie się z tym nie zgadzam. Wstawić inne dane a wyjdzie nie 40 a 20 lat, a realnie pewnie jeszcze mniej.

Powiedz mi tak szczerze, gdyby ktoś ci tą pompę za 15tyś zamontował, to wstawił byś ją?

Liwko, o arkuszu mieliśmy dyskutować TU, a Ty znów śmiecisz.

Masz wycenę na 15 tys. zł dla mnie? Nie, bo opowiadasz bajki.

Tam jakoś mi nie odpowiedziałeś. Wolałeś w "swoim" gronie o tym dyskutować. Wiadomo, ja sam was reszta. Dlaczego nie pytałeś o to w temacie PC? :D

Skoro ja opowiadam bajki, to pewnie strona producenta została zmanipulowana na moje potrzeby:D

RAFI@RAFI, to napisz coś więcej. Jaki dom? Projekt? Zużycie na sezon? Jaka pompa? COP? Jakie OZC? Przykłady z życia dobrze poczytać.

domek to murator d05 120m2 po tiuningu :) podłoga 15 cm styro ściany bk +20 cm styro strop 50 cm wełny okna 1,0 WM się robi gwc się kopie

co do zużycia to narazie chodzi konwektor 2kw i jest 22,5 stC a rachunek to ok 900 zł za dwa miesiące w taryfie budowlanej

Myślałem o podobnej tylko mocniejszej za 7tys.zł,jak sprawuje się w zimie ? I Jak ma dokładnie podłączoną ?

PC bedzie podłączona do bufora ciepła razem z kominkiem solarem i grzałkami ,wszystko będzie hulać w g12w (oczywiście poza solarem :p)

ogrzewanie to 100% podłogówka na dwóch rozdzielaczach i jednym esbe