Liwko 15.12.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Pojawiło się mi jeszcze jedno pytanie. Jak zasilacie grzejniki łazienkowe (do suszenia ręczników) i podłogówkę w łazience. Zwłaszcza pytanie do "pompiarzy". Woda w obiegu CO jest niezbyt gorąca. W łazience chciałbym mieć temperaturę podłogi odczuwalnie ciepłą. W "standardowym" np gazowym systemie można zastosować dwa obiegi i ten "grzejnikowy" wpuścić na grzejnik a powrót z grzejnika dać na zasilanie podłogi w łazience. Miałem tak zrobione i fajny efekt cieplutkiej podłogi po wyjściu z kąpieli jest boski. A w przypadku PC albo innych obiegów niskotemperaturowych? Czy zwiększenie gęstości rurek załatwi temat podłogi? Co wtedy z grzejnikami? Rurki gęściej a grzejniki jako osobne pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 15.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Helow - zyje jeszcze, ale ledwo....KOncowka budowy wykancza na maksa i juz wiem ze na swieta sie jednak nie wprowadzimy ;( od wtorku mam taryfe juz zwykla (hm powiedzmy ze w elektrowni troche nie do konca prawde zeznalam ...) czyli taryfe g12e i teraz grzejemy tylko w dzien (dzis szlo 2 godziny i masakra jak cieplo sie zrobilo) i calymi nocami - budynek oddaje jeszcze wiele wilgoci. Ale utrzymuje sie ladnie temp podlogi i temp w budynku - zobaczymy ... moze sie spradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 15.12.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Zaglądam tu do Was już kilka miesięcy, ale jak co do czego to i tak nie wiem co zrobić. Podpowiedzcie proszę o jaką moc docelową powinnam wystąpić do ZE.Będę ogrzewała prądem (pewnie piec Kospel), cwu też prądem - a w ogóle to przecież wszystko prądem. Budynek parterowy - około 125 m2 do grzania - dodatkowe urządzenia to płyta indukcyjna, pralka, suszarka i zmywarka. Mój elektryk, który będzie mi robił prowizorkę będzie jutro występował o warunki dla mnie i wolałabym Was zapytać o tę moc. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 16.12.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 W normalnym domu wystarczy 14kW. Czy tyle wystarczy także przy ogrzewaniu elektrycznym, będzie zależało od tego jakie masz zapotrzebowanie budynku na ciepło do ogrzewania. Jeżeli mieścisz się w normie 50kWh/m2 rocznie, to taka moc będzie wystarczająca. To jest chyba górna granica opłacalności stosowania ogrzewania elektrycznego - rocznie za ogrzewanie zapłacisz wtedy ok. 2000zł + ok. 1000zł za podgrzanie ciepłej wody + normalne zużycie ok. 2000zł, czyli miesięczne opłaty za energię elektryczną w granicach ok. 400zł. Powyżej tego zużycia warto myśleć o alternatywnym, tańszym sposobie ogrzewania i przygotowania ciepłej wody. Pozwoliłam sobie wysłać maila na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 16.12.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Potwierdzam, ze w ENEA okreg wrzesinski mozna na podstawie wpisu w dzienniku budowy (budynek nadaje sie do zamieszkania) uzyskac taryfe G12 na prowizorce bez odbioru. W poniedzialek przychodzi elektryk i zaczynam grzac..... boje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Potwierdzam, ze w ENEA okreg wrzesinski mozna na podstawie wpisu w dzienniku budowy (budynek nadaje sie do zamieszkania) uzyskac taryfe G12 na prowizorce bez odbioru. K... Co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 16.12.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 W poniedzialek przychodzi elektryk i zaczynam grzac..... boje sie akurat wystartujesz wraz z nastaniem prawdziwej zimy co powiada OZC na to, co napisałeś w stopce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.12.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Rurki gęściej a grzejniki jako osobne pętle. Podłogę masz wyraźnie ciepłą? A grzejniki ... przy 35 stopniach a pewnie taką temperaturą ogrzewasz podłogówkę grzejnik jest ledwie letni. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Podłogę masz wyraźnie ciepłą? A grzejniki ... przy 35 stopniach a pewnie taką temperaturą ogrzewasz podłogówkę grzejnik jest ledwie letni. Mylę się? Wcale nie, grzejnik podczas pracy PC jest dość ciepły (nie gorący). Później z każdą godziną robi się chłodniejszy. Zagrzej wodę w czajniku do 35st i dotknij go, sam się przekonasz, że to wcale nie tak mało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy ktoś z osób mających wodną podłogówkę mierzył temp. posadzki na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy ktoś z osób mających wodną podłogówkę mierzył temp. posadzki na wierzchu? Nad ranem ci zmierzę, teraz ma od 20,9 do 21,4:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy ktoś z osób mających wodną podłogówkę mierzył temp. posadzki na wierzchu? 32oC pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 32oC pozdrawiam, majki Ileee??? Matko jedyna, jaką macie temperaturę w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Ileee??? Matko jedyna, jaką macie temperaturę w domu? Lubimy ciepełko To temperatura podłogi ( akurat w łazience, bo podłogówka u mnie jest tylko dodatkiem do kaloryferów ), jak Marcin pytał, w domu teraz mam 24oC pozdrawiam, majki Edytowane 16 Grudnia 2011 przez majki dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Lubimy ciepełko To temperatura podłogi jak Marcin pytał, w domu teraz mam 24oC pozdrawiam, majki Ogrzewanie masz pewnie niemal pod płytkami? Nie jest to moim zdaniem rozsądna temp. podłogi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.12.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ogrzewanie masz pewnie niemal pod płytkami? Nie jest to moim zdaniem rozsądna temp. podłogi:( Nie, standardowo, podłogówka w wylewce ( grubość około 7 cm ) i na to płytki. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Rano. Temp. podłogi od 23 w sypialni do 29 w łazienkach. W salonie 24-25. Te pomiary też nie są najdokładniejsze. Wystarczy przejść się z włączonym pirometrem żeby zrozumieć o czym mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 U mnie teraz podłogówka ma średnią temp 23* w pokojach i salonie z kuchnią, łazienki 24/25*, to zapewnia 22* w całym domu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.12.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 U mnie teraz podłogówka ma średnią temp 23* w pokojach i salonie z kuchnią, łazienki 24/25*, to zapewnia 22* w całym domu, Od rana do wieczora czymś grzejesz? Ja nie mam nawet tych 2h tanich w dzień, więc muszę ładować do wyższych temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Od rana do wieczora czymś grzejesz? Ja nie mam nawet tych 2h tanich w dzień, więc muszę ładować do wyższych temp. Kominek (poszło ok 1mp dębiny) i gaz od 28.10. do 14.12 poszło 73m3 GZ50, bez palenia w kominku zużyłbym w tym czasie po ok 5m3/dobę gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts