piotrmak 19.12.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 sam jestem ciekawy... w ciągu grudnia było palone w kominku w każdą sobotę wieczorem i raz w niedzielę, tak kilka drypek dla klimatu... wg. sprawozdania żony Gorzej jak jakiś koleś palił w Twoim kominku na maksa a sprawozdanie dla Ciebie:) Co by się zgadzało, tylko wilgotność nie ta:) Przepraszam za żart ale się nie mogłem powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.12.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Gorzej jak jakiś koleś palił w Twoim kominku na maksa a sprawozdanie dla Ciebie:) Co by się zgadzało, tylko wilgotność nie ta:) Przepraszam za żart ale się nie mogłem powstrzymać jak w nim palił to niech zabiera... razem z całą wilgocią... zawsze można sobie zainstalować nowszy model:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 19.12.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Gorzej jak jakiś koleś palił w Twoim kominku na maksa a sprawozdanie dla Ciebie:) Co by się zgadzało, tylko wilgotność nie ta:) Przepraszam za żart ale się nie mogłem powstrzymać jak żona powie, że umie palić od góry, to nie musisz daleko szukać... Jutro zapakuj swoją kozę grubym drewnem niemal całą. Na górę połóż kilka drzazg, podpal od góry i zamknij. Przy takim paleniu, przez 4h nie podchodzę do mojego małego kominka:). Przy kominkach z płaszczem ponoć szyba się tak nie brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.12.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Czytaliście podobne herezje? można i przy 18* z grzejnikami... jak komu za gorąco;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.12.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 No, no. Ja tam palców nie maczałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.12.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 No, no. Ja tam palców nie maczałem palców może i nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.12.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 palców może i nie... A za chwilę żona zacznie cię Jasiek71 przekonywać do wodnej podłogówki......bo wiesz....jak by była....to wiesz.......my by sobie tanio PC wpieli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.12.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 GWC Wodne 2 . A co wyjdzie to na pewno napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.12.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Temperatury; zew -0,5, podłogówka 23, łazienki 24,5, średnia pomieszczeń 21,5, wczoraj wieczorem 22, delikatnie przepalam w kominku (ok 1/3 wkładu), wilgotność 40% (komfort cieplny zadowalający - krótki rękaw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Temperatury; zew -0,5, podłogówka 23, łazienki 24,5, średnia pomieszczeń 21,5, wczoraj wieczorem 22, delikatnie przepalam w kominku (ok 1/3 wkładu), wilgotność 40% (komfort cieplny zadowalający - krótki rękaw). Podobnie jak u ciebie, ale bez palenia w kominku, wilgotność 33% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.12.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Podobnie jak u ciebie, ale bez palenia w kominku, wilgotność 33% Twój dom ma mniejsze straty, u mnie bez palenia w kominku byłaby trochę wyższa temp podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 W życiu bym tak nie zrobił!!! i z Twoim zdaniem w kwestii grzania kablami najbardziej się liczymy - bo sam działasz w branży el. i masz kable w domu - więc wiesz o czym mówisz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 dziś po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw i wszystkiego co było do tej pory pisane do takich samych wniosków dochodzę ze korytarz razem z salonem i kuchnia 1 kablem wyłożę - sterownik dam w głębi domu gdzieś w centralnym miejscu (ale od strony salonu) wszystkie inne pomieszczenia każde z osobna + przedsionek też - choćby nawet ze względu na komfort zmiany obuwia na może nie ciepłej - ale na pewno NIE ZIEMNEJ posadzce Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 *z chęcią Msz mnie:( wczoraj miałem urodziny syna więc kilka szarych komórek obumarło razem z whisky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.12.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 i z Twoim zdaniem w kwestii grzania kablami najbardziej się liczymy - bo sam działasz w branży el. i masz kable w domu - więc wiesz o czym mówisz!! hehehe, nie przesadzaj. Moja branża el. ma tyle do kabli co piernik do wiatraka. mam taki jeden kabel co ma przekrój 2100mm2, ale za cholerę nie chce grzać choć mocy bierze od groma i trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Tak sobie czytam na temat tych kabli. Ja na miejscu Konrada zrobiłbym tak: 1. duża otwarta przestrzeń dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, ewent. część korytarza) - jeden kabek + jeden sterownik 2. poszczególne pomieszczenia zamykane drzwiami - do każdego pomieszczenia kabel i sterownik. Dlaczego ? Bo różne są przeznaczania pomieszczeń, inne zyski bytowe, inne nasłonecznienie. Czemu nie skorzystać na decentralizacji ogrzewania ? Ja np. mam obok siebie łazienkę oraz pralnię, a w nich kable. W łazience puszczam w podłogę ok. 24-25 C, w pralni ok. 22,5 - 23 C. Po pierwszych eksperymentach można doskonale poznać swój dom i ustawić ogrzewanie w sposób dla siebie najbardziej komfortowy. I jeszcze jedno położyłbym kabel w tym przedsionku, jeśli nawet nie dogrzeje pom. to przynajmniej złamie temp. i zmniejszy straty ciepła z domu do tego przedsionka. Tu też opieram się na swoim doświadczeniu. W zeszłym roku (bez progu w drzwiach do garażu skąd napier...ło zimne powietrze) nie było sensu włączać tego kabla - nic nie dawał. Teraz grzeje 0,5 kW, parę godzin i podłoga stale ciepła. Straty strefy dziennej w domu zmalały. pzdr Prawda, prawda i tylko prawda Amen podpisuję się pod tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.12.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Zastanawiam się jaki powód przemawia za tym, aby decydować się na podłogówkę kablową, a nie wodną. Wydaje się, że wszystko przemawia za wodną, bo koszty podobne, a daje możliwość zmiany źródła zasilania w przyszłości. Powiedzcie proszę, czy coś mi umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Zastanawiam się jaki powód przemawia za tym, aby decydować się na podłogówkę kablową, a nie wodną.Wydaje się, że wszystko przemawia za wodną, bo koszty podobne, a daje możliwość zmiany źródła zasilania w przyszłości. Powiedzcie proszę, czy coś mi umknęło? Nic Tez tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Tez tego nie rozumiem No wreszcie się z czymś zgadzamy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 No wreszcie się z czymś zgadzamy:D Powiem więcej,pompa ciepła to dobra sprawa ale w nie tych cenach co obecnie Czyżby Święta się zbliżały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts