Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się jaki powód przemawia za tym, aby decydować się na podłogówkę kablową, a nie wodną. Wydaje się, że wszystko przemawia za wodną, bo koszty podobne, a daje możliwość zmiany źródła zasilania w przyszłości. Powiedzcie proszę, czy coś mi umknęło?

Podobne? hmm niech Wam będzie ale za 6kpln wodnej podłogówki z piecem nie zrobisz, a ja na kablach zrobie i to każdy obwód osobno (150m2 +kable elektra+ sterowniki auraton 3000). Więc nie piszcie że podobne - konkrety i przykłady z życia a nie przypuszczenia.

Gość Arturo72
hmm niech Wam będzie ale za 6kpln wodnej podłogówki z piecem nie zrobisz,

Zrobisz :)

Już to wyliczałem,bez robocizny 2,7 za piec,600mb rury to 1,4+rozdzielacz 0,8+sterownik 0,2=

= 5,1tys.zł :)

Niech Ci będzie jeszcze pompa obiegowa+rurki podłączeniowe ok.0,5...

konkrety i przykłady z życia a nie przypuszczenia.

W dzisiejszych czasach każdy ma chyba dostęp do aktualnych cen ;)

Edytowane przez Arturo72

Wydaje mi się, że pompa to cudowne rozwiązanie dla energooszczędnych, jednak nie jest to rozwiązanie dla tych, którzy szukają rozwiązań energooszczędnych po to, aby zaoszczędzić pieniądze. Chyle głowę przed energooszczędnymi, jednak wielu z nas po prostu na to nie stać.

Podobne? hmm niech Wam będzie ale za 6kpln wodnej podłogówki z piecem nie zrobisz, a ja na kablach zrobie i to każdy obwód osobno (150m2 +kable elektra+ sterowniki auraton 3000). Więc nie piszcie że podobne - konkrety i przykłady z życia a nie przypuszczenia.

Wodna podłogówka( robi ekipa, Ty tylko odbierasz) przykładowy dom ( jakieś 150m2) 12-17tys !!! Marcin Cetera i dokładnie w TYM miejscu rozjeżdzają się koszty.... dodajesz .... 7-9tys kocioł na paliwo stałe ( na ekogroszek) lub 2-3 tys kocioł stałopalny na wszystko, pozniej dodajesz jakiś zasobnik na cwu( dobrze jest mieć w odmu ciepła wodę ;) ) do tego zawory ndrożne lub wymienik ciepła ,jakieś sterowniki,dodatki etc i nierzadko koszty całkowity bez pieca to jakieś 25-30tys , nie wiem jak jest w przypadku cwu w prądzie (pewnie podgrzewacz przepływowy lub terma(straty) ) ale róznice mozna policzyć samemu... reasumujac koszt co + cwu powiedzmy 25-30tys do tego dodaj dowolne zródło ciepła i masz koszt całkowity a w prądzie jakie to będa ceny??

Z całym szacunkiem Marcinie, ale gdyby Twoje wykształcenie i umiejętności były z branży hydraulicznej, to czy nie zdecydowałbyś się na wodną? Takie niskie koszty Twojej podłogówki wzięły się chyba z tego, że nie miałeś kosztów robocizny.

ok

na 120m2 podłogówka kompletna na wawinie co 1o cm zagęszczona wyszła niecałe 8 tyś

porządna pompa [artura biorę na świadka] 8kw to 15 tyś zł z montażem plus oczywiście zasobnika do wody.

jest drożej .

co kto lubi

może dla niektórych możliwość podłaczenia innych żródeł ciepła też jest coś warte.

Edytowane przez malux20

Z całym szacunkiem Marcinie, ale gdyby Twoje wykształcenie i umiejętności były z branży hydraulicznej, to czy nie zdecydowałbyś się na wodną? Takie niskie koszty Twojej podłogówki wzięły się chyba z tego, że nie miałeś kosztów robocizny.

Właśnie tym się różni podłogówka wodna od elektrycznej, tym że taka osoba jak ja może położyć sama kable natomiast nie byłbym w stanie położyć wodnej. HYDRAULIK TO ZŁO :evil:

Zrobisz :)

Już to wyliczałem,bez robocizny 2,7 za piec,600mb rury to 1,4+rozdzielacz 0,8+sterownik 0,2=

= 5,1tys.zł :)

Niech Ci będzie jeszcze pompa obiegowa+rurki podłączeniowe ok.0,5...

W dzisiejszych czasach każdy ma chyba dostęp do aktualnych cen ;)

Tak samo jest jak kupujesz nowe auto, pierw oceniasz strony, czytasz ulotki, liczysz w domu....

a potem idziesz do salonu i sie okazuje że tej najtanszej wersji to nie ma, że trzeba doliczyć jeszcze kilka pierdółek i potem okazuje się że wyszło parętysięcy wiecej. Tak jak napisałem, nie wyliczajcie mi, bo liczyc ja tez potrafię, zróbcie i powiedzcie ile Wam to finalnie wyszło.

Zgadza się zamontowałem to sam, ale akurat nie wynikało to z mojego wykształcenia, bo to jest jak z lekarzami - okulista nie wyleczy sobie zębów itd.

dolicz 1,5-2kpln (bo nie powiecie że koszt robocizny kabli bedzie wiekszy niż wodnej)

ok

na 120m2 podłogówka kompletna na wawinie co 1o cm zagęszczona wyszła niecałe 8 tyś

porządna pompa [artura biorę na świadka] 8kw to 15 tyś zł z montażem plus oczywiście zasobnika do wody.

jest drożej .

co kto lubi

może dla niektórych możliwość podłaczenia innych żródeł ciepła też jest coś warte.

a DZ? z robocizną?

Właśnie tym się różni podłogówka wodna od elektrycznej, tym że taka osoba jak ja może położyć sama kable natomiast nie byłbym w stanie położyć wodnej. HYDRAULIK TO ZŁO :evil:

Macie przykład, człowiek co z elektryką ma tyle wspólnego co standardowy Kowalski i zrobił sam!!! Ilu samemu zrobi wodna podłogówkę??

Zastanawiam się jaki powód przemawia za tym, aby decydować się na podłogówkę kablową, a nie wodną. Wydaje się, że wszystko przemawia za wodną, bo koszty podobne, a daje możliwość zmiany źródła zasilania w przyszłości. Powiedzcie proszę, czy coś mi umknęło?

Jeszcze kilka miesięcy temu miałem kłaść kable a teraz będzie podłogówka wodna. Wyszło to po rozmowie z Adamem MK :) Takiej długiej rozmowie, jak to sie mówi przekonał mnie. Ale to było związane ze zmiana ocieplenia, konkretnie miało być od środka a będzie na zewnątrz. Postawiłem na akumulację.

Ale nie twierdze ze kable są złe :)

Gość Arturo72

Wydaje Ci się :)

Czym różni się układanie kabli od układania rurek ?

W rurach przepływa woda,w kablach przepływa prąd...

To jest podstawowa różnica,innej nie widzę ;)

Ilu samemu zrobi wodna podłogówkę??

Gwarantuje Ci,że więcej osób samemu rozkłada/rozłożyło rurki wodnego ogrzewania niż kable prądowe :)

a DZ? z robocizną?

DZ ? Nieskończenie wielkie i za darmo :)

Edytowane przez Arturo72

Wydaje Ci się :)

Czym różni się układanie kabli od układania rurek ?

W rurach przepływa woda,w kablach przepływa prąd...

Wiesz nie jestem specjalistą ale kable to mogę podpiąć do sterownika za pomocą śrubokrętu, rurę nie za bardzo. Jakie narzędzia są potrzebne ???!! Nie kumam tematu.

Gość Arturo72
Wiesz nie jestem specjalistą ale kable to mogę podpiąć do sterownika za pomocą śrubokrętu, rurę nie za bardzo. Jakie narzędzia są potrzebne ???!! Nie kumam tematu.

Jak nie kumasz tematu to nie porównuj ;)

Rozłożenie rurek jest na takiej samej zasadzie co rozłożenie kabli,podpięcie tego w całość pod rozdzielacz do pieca przez uprawnionego hydraulika to koszt 300-500zł z fakturą VAT,bez faktury to i za 200zł Ci to zrobią :)

Rozłożyć rurki potrafił by niemal każdy. Jest to na pewno bardziej pracochłonne od kabli, ale nie jest to jakaś czarna magia. Samo podłączenie do rozdzielaczy pozostawił bym instalatorowi.

Tak jak wy tu dyskutujecie o kładzeniu kabli by nie dać ciała, to podobny temat na forum jest o rurkach.

.

Tak jak wy tu dyskutujecie o kładzeniu kabli by nie dać ciała, to podobny temat na forum jest o rurkach.

No tak - tylko prawidłowe połozenie kabli to już koniec tematu. Prawidłowe połozenie rurek - to dopiero początek.