Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaistniały w czasoprzestrzeni dwie okoliczności:

- uświadomiłem sobie, że przegrałem życie nie instalując sobie podłogówki (a co ma powiedzieć biedny coulignon, który ma tylko konwektory...)

- skończyła mi się - zakupiona w promocyjnej cenie 39,90 Whisky William Lawsons z Tesco

Dobranoc, pozdrawiam najbardziej tych, którzy mają wodną podłogówkę.

he he he...:rotfl:

Gość Arturo72
Juz Ci pisałem że oferta to jest papier i nic poza tym, a ja na twoje oferty mam konkretne przykłady użytkowników FM.

Jeśli ktoś jest ofiarą to da się wy..yć :) Od tego jest umowa na usługę...

Nie domniemam,mam ofertę :)

I dalej Marcin Cetera będzie uważał,że kable są tańsze od wodnej podłogówki ???

Słucham dalszego tłumaczenia się ;)

będę bo jak widzisz, była to po pierwsze firma co nigdy ich nie kładła więc od razu bym ich skreślił bo skoro nie kładła to w czym oni lepsi od inwestora?

Po drugie jak widzisz co z tego ze oni tyle chca skoro nie dostaja od inwestora, proste.

Juz Ci pisałem że oferta to jest papier i nic poza tym, a ja na twoje oferty mam konkretne przykłady użytkowników FM.
Tu masz konkretny przykład :

http://cennik-budowlany.remontuj.pl/cennik/ogrzewanie-podlogowe

Koszt wykonania jednego metra kwadratowego ogrzewania podłogowego wynosi średnio od 100 do 300 zł. Tańszym rozwiązaniem jest montaż wodnego ogrzewania podłogowego (ok 150 zł/m2). Natomiast ogrzewanie podłogowe elektryczne może kosztować nawet 300 zł za metr kwadratowy. Należy również liczyć się z dodatkowymi wydatkami tj. koszt instalacji szafki i rozdzielacza do ogrzewania podłogowego. Za jedną sztukę należy zapłacić średnio 345 zł.

Gość Arturo72
będę bo jak widzisz, była to po pierwsze firma co nigdy ich nie kładła więc od razu bym ich skreślił bo skoro nie kładła to w czym oni lepsi od inwestora?

.

U nas w regionie jest wiele firm specjalizujących się w ogrzewaniu prądem na kablach,oferty jakie dostałem to 120zł/m2 na Elektrze do 150zł/m2 na Devi.

Czy uważasz,że przedstawiciel Elektry w Gliwicach kłamał dając mi taką ofertę ?

Jeszcze raz się pytam Marcina Cetery,gdzie jest ta tańszość instalacji na kablach ?

Edytowane przez Arturo72

Kurcze fajnie czyta się te wykrzykniki:)

Chyba najlepiej będzie jak każdy zainteresowany zrobi sobie kosztorys na te dwie opcje ogrzewania swojej chaty. Jeden umie położyć sobie rurki drugi kable. Pomierzyć, po przeliczać, przemyśleć i dojść do własnego wniosku co się w danej sytuacji opłaca.

- skończyła mi się - zakupiona w promocyjnej cenie 39,90 Whisky William Lawsons z Tesco

Dobranoc, pozdrawiam najbardziej tych, którzy mają wodną podłogówkę.

ja wodnej nie mam ale ....

.... jutro skocz do Tesco po 1l whisky Grand's - za jedyne 62 zł ;)

http://farm4.staticflickr.com/3186/3020783443_95a023d6cf_z.jpg?zz=1

http://farm4.staticflickr.com/3173/3020783045_152a93baa1_z.jpg?zz=1

znowu żart? cenniki swoje a życie swoje, naprawdę wierzysz w to co napisałeś? podaj mi jeden przykład z życia potwierdzający to? skoro Brygada RR podał przykład 12kpln (robocizna +materiał) dla domu 108m2 to wychodzi lekko ponad 100pln/m2 a to i tak wycena przez firmę co nie ma o tym pojecia, do czeo sama sie przyznała.

Henok co jak co ale Ty powinieneś poważnie spojrzeć na takie cenniki, Ty "kasujesz" wg nich?

u mnie co cwu kanaliza kominek powietrze robocizna 4 tyś niecałe.

nie wiem czy przy elektrycznym ale przy wodnym to samowola

Każda zmiana w stosunku do zatwierdzonego projektu budowlanego jest samowolą budowlaną, o ile nie została zaliczona przez projektanta (przed jej wykonaniem) jako zmiana nieistotna.

Akurat zmiana sposobu ogrzewania (o ile nie kłóci się np. z MPZP) najprawdopodobniej zostanie przez projektanta zaakceptowana.

Gość Arturo72
Chyba najlepiej będzie jak każdy zainteresowany zrobi sobie kosztorys na te dwie opcje ogrzewania swojej chaty.

Ja robiłem kosztorys na kable(12kW) i na rurki(600mb) i coś mogę powiedzieć,przez firmę i systemem gospodarczym.

Wodna jednym i drugim sposobem jest tańsza w wykonaniu...

Kurcze fajnie czyta się te wykrzykniki:)

Chyba najlepiej będzie jak każdy zainteresowany zrobi sobie kosztorys na te dwie opcje ogrzewania swojej chaty. Jeden umie położyć sobie rurki drugi kable. Pomierzyć, po przeliczać, przemyśleć i dojść do własnego wniosku co się w danej sytuacji opłaca.

a czy to musi się opłacać ?

ja po prostu chciałem mieć nie centralne na kablach...

i dom bez kotłowni i innych brudnych i hałaśliwych pomieszczeń...

ma być komfortowo, to jest najważniejsze