Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

e tam drogie - ale zobacz, co potrafi:

"Powierzchnia grzejna folii wytwarza dużo anionów, które długotrwale podnoszą nasze dobre samopoczucie."

choćby ze względów zdrowotnych nie warto więc wyłączać...

Znaczy lepsze niż onanizm? Nie wierzę....

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wszystko dzieje się klasycznie, tylko po 1h bierzesz rękawice i szybkim ruchem przewracasz palenisko (konkretnie to, co w nim) o 180stopni.

oczywiście z czasem nabierzesz wprawy...

coulignon sparzył się na początku i musiał odczekać, aż się zagoi; suma summarum warto było, bo za odszkodowanie kupił 3 kubiki sezonowanej dębiny...

Edytowane przez kszh.uint

Marcin

widzisz piszesz że przez święta miałeś częściowo wyłączony budynek bo było by w nim za ciepło, przy czujnikach pokojowych nie trzeba by było latać po domu i korygować, a w twojej sytuacji sterowanie podłogowe robiło by stratę...

tak poza tym to u mnie temperatury przez święta na poziomie -3 do 0*, dopiero dzisiaj jest ok.5*, zobaczę jutro rano jak sie ma zużycie energii względem dni poprzednich

w kominku nie paliliśmy ani razu bo jest ciepło i nie ma sensu a poza tym przekłamało by to wyniki

Fakt, dlatego wczoraj zaczynając od pokoju juniora ustawiłem na pokojowy, ale ja sie z tym "miotam" w tym roku.

U mnie wczoraj rano o 6:20 było +11, w robocie żywopłot się zazielenił, normalnie wiosna.

dalsze wieści z eksperymentu...

rano przełączyłem z powrotem na sterowanie z podziałem na taryfy a także wyciągnąłem na zewnątrz czujniki podłogowe...

po dzisiejszej nocy w całym domu temperatura zaczyna przekraczać 23* a zużycie energii w dalszym ciągu bez zmian

co najgorsze większość energii jest zużywana z drogiej taryfy w proporcji jeszcze większej niż wychodziło by z godzin...

w takiej sytuacji ekonomiczniej wychodziło by grzać w G 11

dalsze wieści z eksperymentu...

rano przełączyłem z powrotem na sterowanie z podziałem na taryfy a także wyciągnąłem na zewnątrz czujniki podłogowe...

po dzisiejszej nocy w całym domu temperatura zaczyna przekraczać 23* a zużycie energii w dalszym ciągu bez zmian

co najgorsze większość energii jest zużywana z drogiej taryfy w proporcji jeszcze większej niż wychodziło by z godzin...

w takiej sytuacji ekonomiczniej wychodziło by grzać w G 11

niepotrzebnie się motasz z tym... w przypadku kabli w wylewce to przypomina jazdę miejską na czas przy pomocy czołgu...

Fakt, dlatego wczoraj zaczynając od pokoju juniora ustawiłem na pokojowy, ale ja sie z tym "miotam" w tym roku.

j/w, tylko, że bardziej...

prawda jest taka, że pogoda w tym roku zaskoczyła wszystkich - wczoraj czytałem wątek pompiarzy i porównując na szybko któreś z podanych zużyć podobnej powierzchni do mojej zauważyłem, że nie dałoby rady - przy tak dynamicznych warunkach - COPem osiągnąć więcej, niż 2... pewnie wynika to z bezwładności całego systemu w przypadku tak szybko się zmieniającej aury...

oczywiście jak zima wróci do normy, to i sterowanie tym czołgiem będzie bardziej przewidywalne; niemniej sytuacja przypomina mi miesiące jesienne i wiosenne (wczoraj o polnocy +9stC a dzis rano -3stC), gdzie utwierdzam się w przekonaniu, że drugi raz także robiłbym kable w kleju;

żytko

uważasz że się motam ??

podaj mi zużycie energii za ostatnią dobę

podam swoje...

23,12, 2011 temp, średnia na zewn. -6*, regulacja na sterowanie podłogowe

temp. w domu21,5-22,0

zużycie 75 kwh

24,12,2011 temp. -5 , w domu 21,7-22,1

zużycie 66 kwh

25,12,2011 zewn. -3, w domu 21,9-22,4

zużycie 54 kwh

26,12,2011 zewn. 0, w domu 22-22,6

zużycie 55 kwh

27,12,2011 zewn. +2, w domu 22,1-22,8

zużycie 56 kwh

28,12,2011 zewn. +5, w domu 22,5- 23

zużycie 58 kwh

powiedz dlaczego nie spada zużycie ??

przy sterowaniu pokojowym widać nawet czy przebywał ktoś w nim czy nie...

przy podłogowym można by kominek rozpalić a i tak byś tego nie zauważył...

Edytowane przez jasiek71

żytko

uważasz że się motam ??

podaj mi zużycie energii za ostatnią dobę

podam swoje...

23,12, 2011 temp, średnia na zewn. -6*, regulacja na sterowanie podłogowe

temp. w domu21,5-22,0

zużycie 75 kwh

24,12,2011 temp. -5 , w domu 21,7-22,1

zużycie 66 kwh

25,12,2011 zewn. -3, w domu 21,9-22,4

zużycie 54 kwh

26,12,2011 zewn. 0, w domu 22-22,6

zużycie 55 kwh

27,12,2011 zewn. +2, w domu 22,1-22,8

zużycie 56 kwh

28,12,2011 zewn. +5, w domu 22,5- 23

zużycie 58 kwh

powiedz dlaczego nie spada zużycie ??

przy sterowaniu pokojowym widać nawet czy przebywał ktoś w nim czy nie...

przy podłogowym można by kominek rozpalić a i tak byś tego nie zauważył...

prosz... data / kWh / temp. zewn

2011-12-13 57,1 0

2011-12-14 49,4 4

2011-12-15 49,4 -1

2011-12-16 45,4 -2

2011-12-17 47,4 2

2011-12-18 48,6 1

2011-12-19 47,2 -1

2011-12-20 53,6 -8

2011-12-21 59,3 -6

2011-12-22 66,5 -8

2011-12-23 62,6 -6

2011-12-24 64,3 0

2011-12-25 51,4 3

2011-12-26 50,6 6

2011-12-27 41,4 8

skoro u mnie ze sterowaniem temp w pomieszczeniu i kablach w wylewce dom reaguje z dobowym opóźnieniem, to u Ciebie przy sterowaniem kablami u dołu wylewki i czujniku podłogowym całość musi się rozjechać - dlatego nie wytłumaczę Ci, dlaczego im cieplej, tym wiecej zuzywasz... oczywiście sytuacja dotyczy takich skoków temp. jak ostatnio. Zanim do czujnika podłogowego u dołu wylewki dotrze info, ze na górze jest zimno, to robi się t+24h, jak to ciepło masz na górze wylewki (jak nie póżniej). Oczywiście akumulacja domu robi swoje i w przypadku zmian temp. w granicach normy po prostu tego nie widać; może rozwiązaniem zagadki jest to, że masz dom zwrócony d... do południa (o ile dobrze pamiętam)...

zauwaz, że to się potwierdza u cetery - ma lepiej ocieplony dom ale wyłączył, bo prawdopodobnie przerabiał to już kiedyś i wiedział, co się wydarzy (a być moze i z tego powodu nie dymił kominkiem, bo przy wigilii nie siedzieć w krawacie i bermudach) :)

p.s. jeśli ktoś z pompiarzy dysponuje takimi dokladnymi danymi, to proszę o ich zamieszczenie - chodzi o zachowanie się domu vs temp. zewnętrzna

No tak, ale to z CWU. U mnie z CWU średnia w tych dniach to 20kWh. CWU zimą przyjmuję około 3kWh.

(133m2)

od jakiegoś czasu patrzę na Twoje zuzycie i przy zalozeniu COP=3 wypisz wymaluj mój dom...

jesli zuzyłeś dotychczas ok 800-900kWh na Co i CWU, to sie pokrywa... ja od początku sezonu 10.X spaliłem 2700kWh / 140m2

Niestety, od początku sezonu (14.10)1320kWh.

odpowiem sam sobą :p, dodam, że jest to tylko moje rozważanie...

prawda jest taka, że pogoda w tym roku zaskoczyła wszystkich - wczoraj czytałem wątek pompiarzy i porównując na szybko któreś z podanych zużyć podobnej powierzchni do mojej zauważyłem, że nie dałoby rady - przy tak dynamicznych warunkach - COPem osiągnąć więcej, niż 2... pewnie wynika to z bezwładności całego systemu w przypadku tak szybko się zmieniającej aury...

oczywiście jak zima wróci do normy, to i sterowanie tym czołgiem będzie bardziej przewidywalne;