Jezier 28.11.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Taki zawód wykonuję i za to mi płacą najlepiej. A jak sie 5 lat na forum siedzi to można sie trochę o budownictwie dowiedzieć. Grzejników Jawo nie widziałem, ale nigdy mnie grzejniki akumulacyjne nie interesowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 28.11.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Ok, następne pytanie- jak to jest z tymi kablami w wylewce?Już wiem, ze ma byc 10 cm wylewki na nich, ale co z miejscami, w których stac maja meble?Tam się nie układa, czyli tak, jak z podłogówka?I raczej sensu nie ma kładzenie na kable drewnianej albo panelowej podłogi?I jeszcze- co ze "szkodliwościa dla zdrowia" takich kabli?(promieniowanie elekrtromagnetyczne bodajże)? Sa jedno i dwustronnie zasilane- (cokolwiek to znaczy)które się nadają?Mazs w domu maty grzewcze, jak prędko nagrzewa się pomieszczenie-bo czy jest sens ładować kable pod posadzki łazienek, zamiast mat?A może ułożyc je na całej podłodze? A ten kominek, o który mi chodzi , to kominek kumulacyjny. Już znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.11.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Jednostronnie zasilane emituja znacznie mniejsze pole elektromagnetyczne, ale sa troche grubsze i droższe. Mam maty, ale służa do nagrzewania podłogi bardziej niż pomieszczenia. Zależy mi na tym aby podłoga w łazience miała 27-29 stopni. Trochę trwa zanim z jakiś 19 stopni podgrzeje sie do 29, ale mam tak ustawione sterowanie aby była ciepła wtedy kiedy chcę.O podłogówce gdzie się ją układa i co na niej kładzie to musisz poszukać w tych wątkach gdzie jest głównie o wodnej. Znajdziesz więcej użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 28.11.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 To może ja podpowiem bo też układam elektryczną podłogówkę: W sumie cała podłoga ma mieć ca 11 cm grubości: 5cm styro, 5cm wylewki i ok. 1 cm na panele. Kable ukłąda się na specjalnych taśmach metalowych układanych na folii która leży na styropianie. Kluczowe znaczenie ma dokładność wylewania, bąble powietrza mogą uszkodzić kabel dlatego dobrze aby spec od kabli pilnował wylewkarzy. Można układać kable w wylewce pod meblami, nie można mat które są bezpośrednio pod podłogą. Z tego co ludzie piszą można kłaść podłogę z paneli lub drena z tym że będzie się trochę wolniej nagrzewać. Osobiście myślę o panelach ale rozważam też jakieś drewno. Pożywiom-uwidim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.11.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Też podpowiem. Grubością wylewki określasz "akumulacyjność" podłogi. Jest to ważne jeśli chcesz grzać w nocnej taryfie. Ale coś za coś. Jesli jest gruba wylewka nagrzewa sie też długo. Jeśli nie zależu Ci na akumalacyjności wylewka może być dużo cieńsza, a wtedy masz prawie natychmiastowy efekt grzewczy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.11.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Pytanie do Jeziera: jaką grubość styropianu masz u siebie w podłodze na gruncie?Ja chcę dać u siebie ok. 15 cm i zastanawiam się czy to dobrze, bo słyszałem tutaj na forum, że podłoga może się zapadać pod taką grubością styropianu. Może ktoś ma taką grubość i większą styropianu i czy jest wszystko ok.Oczywiście będę miał elektryczne ogrzewanie podłogowe akumulacyjne lub zwykłe - jeszcze się nie zdecydowałem.Na podłogę chcę położyć panele albo parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 28.11.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Też podpowiem. Grubością wylewki określasz "akumulacyjność" podłogi. Jest to ważne jeśli chcesz grzać w nocnej taryfie. Ale coś za coś. Jesli jest gruba wylewka nagrzewa sie też długo. Jeśli nie zależu Ci na akumalacyjności wylewka może być dużo cieńsza, a wtedy masz prawie natychmiastowy efekt grzewczy. Pozdrawiam A jak można obliczyć akumulacyjność wylewki, aby było akurat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.11.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Ja chcę dać u siebie ok. 15 cm i zastanawiam się czy to dobrze, bo słyszałem tutaj na forum, że podłoga może się zapadać pod taką grubością styropianu. Może ktoś ma taką grubość i większą styropianu i czy jest wszystko ok. Mam 15 cm i nigdzie się nie zapadło. Wylewka zbrojona siatką i włóknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 29.11.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja mam agregat 2 kW i nie zamierzam go używać do zasilania kotła C.O. tylko do sterownika kominkai pomp obiegowych. W takim układzie można komfortowo mieszkać przy braku prądu nawet przez tydzień czy dwa - zasilając z agregatu także oświetlenie i zdobycze cywilizacji (komputer, radio, TV). Anpi, napisz kilka słów o tym agregacie - gdzie kupiłeś i z ile. Też mi to chodzi po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 29.11.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 a co do kosztow kompletnej nstalacji kominkowej to jej cena wraz z kosztem piecow akumulacyjnych oraz zwiekszenie mocy wyjda podobnie jak CO na mial lub ekogroszek wiec gdzie tu sens???? Sens taki, że nie każdy ma kotłownię (sporą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.11.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Ja mam 14 cm styropianu w podłodze. Nic niepokojącego się nie dzieje.Akumulacyjność wylewki oblicza się wg wzoru:ciepło właściwe wylewki*gęstość*objętość*ilość stopni o jaką będziesz podgrzewał wylewkę lub schładzał.np.850j/kgK*2200kg/m3*150m2*0,05m*5K=70125000J=19,5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 29.11.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Dzieki za wyjasnienia.Czyli w zasadzie przychodzi tylko rozważyc co wybieram- akumulacyjność czy szybkosc nagrzania sie takiej podłogi.Mimo bezwładnosci uklady -chyba akumulacyjnośc...Tylko jak to obliczyc- ile bedzie dobrze?Ale mysle, ze tym sie chyba zajmuja ludzie, ktorzy to projektuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 29.11.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 No, proszę, nim wysłałam, Jezier juz odpowiedział- no to zapytam córki jak to wyliczyc, ona w koncu fizyk ma być...Ale się usmieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 29.11.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Chociaz nie grzeje bezposrednio prądem (pośrednio przez PC) to pozwolę sobie to co napisałem w wątku o PC po przejsciu na taryfe G12g: jestem pierwszy miesiąc - a w zasadzie miesiąc i 10 dni po zmianie taryfy z G12 na weekendową (G12g). Zużycie prądu w niskiej taryfie w stosunku do wysokiej taryfy wzrosło u mnie do 82% -rewelacja - dotąd miałem najwyżej 70% - za ten sam prąd w taryfie G11 płaciłbym 44% więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.11.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 A pochwalisz się jak to wygląda w kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 29.11.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Sytacja moja wygląda następująco: 13.01.2006 odbiór budynku i przejściez C11 (ceny prądu takie same jak G11) na G1220.10.2006 przejscie na G12g faktury letnie (bez grzania - taryfa G12) wskazują że zużywam około (3faktury -średnai) 450kwh z czego D(rogi)/T(ani)= 50/50 - czyli średni koszt prądu miesięcznie 150 zł D/T=ok.100/50 zużycieprądu po zmianie taryfy na G12g (okres: 21.10.2006-28.11.2006 = 42 dni) - 1300 kwH (T=1063Kwh D=237kwH T/D=82 / 18) - co daje w zł ok. 340zł. czyli jak policzyłem grzanie w listopadzie kosztowało mnie 140 zł W zeszłym roku za analogiczny okres tylko że za 50 dni zużyłem 1500kwh i fakturkę miałem na 560 zł.Acha bedac jeszcze na taryfie G12 największy stosunek T/D miałem w styczniu i lutym i było to równo70/30 PSOczywiście akumuluje ciepło w podłogówce - cały dzień stała temperatura. W okresie dziennym taniej taryfy tj 14-16 pompa działa cały czas przez bite 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.11.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 U mnie w okresie letnim (czerwiec-sierpień) śrenio poszło 470 kWh na miesiąc. Z czego jakieś 55% w niskiej taryfie.W analogicznym okresie jak u ciebie od 21 października do 28 listopada poszło 1430 kWh. 725 kWh w wysokiej i 705 w niskiej taryfie.No i mam g12. W moim ZE nawet nie ma weekendowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 29.11.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 No tak - to masz 50/50 ale ty nie akumulujesz to sie nie ma co dziwic. I tak jest to opłacalne w stosunku do G11. A weekendowa faktycznie jest z nią róznie w róznych regionach - w niektórych mają jeszcze godzinę dłużej codziennie i całą sobotę i niedizelę. a w niektórych (wlkp) wogóle nie ma okresu dziennego "taniego" prądu i każą sobie dopłacać po 100 zł niezależnie od zużycia. Cóż monopol,monopol i jeszcze raz monopol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.11.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Pewne nadzieje wiążę z tym, że mój ZE jest jeszcze niesprywatyzowany/niepołączony. Może po konsolidacji trochę się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.11.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Anpi, napisz kilka słów o tym agregacie - gdzie kupiłeś i z ile. Też mi to chodzi po głowie Agregat jednofazowy (230V) 2,3 kW. Kupiłem go w Makro za niecały 1000 zł. Sprawował się bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts