Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W żarówce ok 5% to światło widzialne, reszta to przyjemne ciepełko, świetlówka ma ok 8 krotnie większą sprawność, czyli 40%...50% to światło reszta ciepełko itd. Ledy też grzeją - po to właśnie te dużej mocy (3W i więcej) mają radiatory, bo złącze półprzewodnikowe się przegrzewa. TV LCD czy plazma to po prostu duży 150...300W grzejnik - światła widzialnego z tego niewiele, reszta ciepełko :) TV LED też emitują ciepło, ale proporcjonalnie mniej (lepsza sprawność oświetlenia matrycy)

to chyba dobrze - przynajmniej zimą. nie mamy wpływu na to, że te urządzenia grzeją - grzeja one również w domach ogrzewanych np. węglem. gorzej latem. na szczęście latem spędzamy w domu o wiele mniej czasu.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W żarówce ok 5% to światło widzialne, reszta to przyjemne ciepełko, świetlówka ma ok 8 krotnie większą sprawność, czyli 40%...50% to światło reszta ciepełko itd. Ledy też grzeją - po to właśnie te dużej mocy (3W i więcej) mają radiatory, bo złącze półprzewodnikowe się przegrzewa. TV LCD czy plazma to po prostu duży 150...300W grzejnik - światła widzialnego z tego niewiele, reszta ciepełko :) TV LED też emitują ciepło, ale proporcjonalnie mniej (lepsza sprawność oświetlenia matrycy)

Tylko jaką masz korzyść z ciepła pod samym sufitem? Lepsze ciepło jest w podłodze, chociaż kilowaty na liczniku te same

Korzystać więcej ze światła kominkowego:)

ludzie, nie bądźcie tacy, dajcie chociaz trochę enerdze czy enei zarobić

za telefony płace niewiele mniej niz za prad, przydałoby się forum pomagajace na tym zaoszczędzić.....

u mnie teraz tak wieje, że tak sobie myslę, ile to byłoby prądu z tego wiatru......

ile to byłoby prądu z tego wiatru......

niewiele, przydomowa MEW jest nierentowna.

mam pomysł - podświetlane podłogi, telewizor przy podłodze, kuchenka wmontowana w posadzkę, laptop na podłodze :)

może mały wiatraczek pod sufitem byłby lepszy?

Edytowane przez kbab

Taka MEW to inwestycja rzędu 20...100tys zł w zależności od potrzebnej mocy. Sam wiatrak z generatorem 2kW to ok 12...15 tys zł. Do tego bateryjka akumulatorów, falownik odpowiedniej mocy i parę dodatkowych rzeczy. Co jakiś czas wymiana akumulatorów, przegląd i konserwacja wiatraka/generatora i tak w koło macieju..

R&K: Sa wiszace do 150l - na bank bo sprawdzalam, ale kosztuja juz dwa razy tyle conajmnie, bo do 150 litrow grzalka 2 kw to malo...Wczoraj wykapalm 2 dzieci (w wannie) umylam butelki itp, (w dzien tez cos korzystalam z wody bo bojler chodZI od 13-15 i nastawiony jest na 60 stopni) i jeszcze wzielam kapiel z duza iloscia wody i braklo owszem, pod koniec kapieli jak namietnie przez pol godziny dolewalam, by miec ciagle goracaq wode ;) Takze mysle ze 120 jest ok (mam wanne 135x135 wiec ogromna jest). Czas nagrzewania bojlera - wg tego co pisza w instrukcji to okolo 2 godzin, ale ciepla temp masz duzo szybciej. U mnie bojler idzie te dwie godziny w dzien i w nocy nie wiem ile - nastawiony jest na 60 stopni.

Zielony ogród - my mamy tak w sypialni i uwielbiam tam wchodzic bo caly dom goracy a sypialnia zaledwie 22 stopnie. A spi sie rewelacyjnie, bo zalaczam ogrzewanie dopiero jak ide spac, wiec wychladza sie jeszcze bardziej. I buhaha no tak - jak suszarka w termostat ...;) hehe dobre

A u nas niedaleko maja trzy wiatraki, uwielbiam obserwowac jak jade jak sie kreca, widac kiedy zimniej, wczoraj np szedl tylko jeden bardzo powoli, a jak byly mrozy (no byly w tym roku prawda ;)) to szly wszystkie i to mega szybko.

A moje rachunki za telefon - nie schodza ponizej 400 zl, wiec dokladnie, o czym my tu mowimy z tym pradem ;)

coulignon; Zgodze sie, ze przy takiej odleglosci, zrobilabym osobyny w kuchni,ale napewno nie robilabym osobnego do wanny - bez przesady, jak czesto tez korzysta sie z wanny i bierze dlugie kapiele - raz, dwa razy w tygodniu? Podwyzszam temp w ten dzien na bojlerze na maksymalna i spokojnie wystarcza.

jasiek71 - w 100% zgodze sie - mielismy bojler poziomy 100l na 2 osoby i ciagle brakowalo nam wody, wczesniej mielismy pionowa 100 i wystarczlo na dwa dni, czasem i trzy. I wiem wiem, wszystcy uwielbiacie moje dlugie posty, wiec specjalnie dla Was powstal ten ;) A p[owaznie, to nie bradzo rozumie tej instrukcji ustawiania - jakbys mogl podac dokladnie jak u Ciebie to wyglada? Ja mam teraz ustawione podlogi na 30 stopni i juz wiem ze zle robie(mialam na 35 bo uwielbiam takie cieplo w stopy ale bylo za cieplo w domu) bo podloga idzie cala noc i nad ranem nie zdazy sie juz naladowac i dzis np musialam zalaczyc w salonie na godzine bo podloga byla zimna. Co to histeryza?? I jezeli dobrze rozumie, jezeli w dzien chce miec 25 stopni to w nocy ustawiam 27? Ale w jakich godzinach? Miedzy 5-7 wystarczy? I potem 2 godziny w dzien?

Na tel pisac nie bede, bo mi malz sie zlosci i tak, ze z jakimis facetami dyskusje prowadze non stop (no bo nie da sie ukryc z ekobiet na tym watku malo ;)) wiec o telefony to dopiero jazda bedzie hehe.

Zytko: yyy jeszcze raz, tak po chlopsku prosze i lapotologicznie z tym cisnieniem? Podklady mam do ogrzewania podlogowego, ale panele za dobre chyba i za grube, bo udzieci 1cm maja a u nas 9 mm pergo.

Piotrmak - czekam az laskawie elektryk zamontuje mi licznik w domu, bo ten co mamy przy bramie jakos tak cofniety jest w tej skrzynce i nie potrafie sie polapac ktora taryfa dzienna itd - jakies cholernie male te cyferki i chyba bym normalnie lornetke potrzebowala by tak odczytac. I prawie ze poleglam, byly momenty ze mialam serdecznie dosc;) No i na maksa zasuwalismy, spac nie bylo czasu ;) Ale jest jest, udalo sie ;)

chyba że tymi recami się zrobi - jak mój kolega...wtedy koszty są niewielkie...ma 2 wiatraki do tego jakieś fotogniwa..twierdzi że w rok wyciąga z tego około 3500kwh

Wiatrak, tak. Z generatorem już gorzej. Automatyka i falownik tylko jeśli jesteś biegły w projektowaniu elektroniki. Akumulatory ... tylko zakup. Pewnym rozwiązaniem może być akumulator w postaci dużego zbiornika na ciepła wodę z grzałkami i wykorzystanie tego do CO/CWU - to będzie najtańsze inwestycyjnie wykorzystanie energii wiatru.

wmnich

te twoje post to jakaś masakra....

podstawowe pytanie, czy ty chcesz mieć ciepło w nogi (czyt. ciepła podłoga ) czy optymalną temperaturę w domu ?

jedno i drugie da się połączyć co najwyżej w siarczyste mrozy( tak z -30* )

w takich warunkach jak obecnie (0* ) aby mieć te dwadzieścia pare stopni podłogi nie będą ciepłe...

ty włączając co jakiś czas ogrzewanie doprowadzasz do nadmiernego wzrostu temp., bo wyłączasz jak czujesz że już ciepłe...

przy takim huśtaniu będzie zawsze uczucie zimna od ścian

napisałem wcześniej jak zacząć ustawianie

poczytaj instrukcję sterowników, posłuchaj samej siebie...

Wiatrak, tak. Z generatorem już gorzej. Automatyka i falownik tylko jeśli jesteś biegły w projektowaniu elektroniki. Akumulatory ... tylko zakup. Pewnym rozwiązaniem może być akumulator w postaci dużego zbiornika na ciepła wodę z grzałkami i wykorzystanie tego do CO/CWU - to będzie najtańsze inwestycyjnie wykorzystanie energii wiatru.

właśnie takie rozwiązanie chodzi mi po głowie;)

ładować bufor i kiedy trzeba oddawać nagrzewnicą kanałową poprzez układ WM

wmnich

te twoje post to jakaś masakra....

podstawowe pytanie, czy ty chcesz mieć ciepło w nogi (czyt. ciepła podłoga ) czy optymalną temperaturę w domu ?

jedno i drugie da się połączyć co najwyżej w siarczyste mrozy( tak z -30* )

w takich warunkach jak obecnie (0* ) aby mieć te dwadzieścia pare stopni podłogi nie będą ciepłe...

ty włączając co jakiś czas ogrzewanie doprowadzasz dmiernego wzrostu temp., bo wyłączasz jak czujesz że już ciepłe...

przy takim huśtaniu będzie zawsze uczucie zimna od ścian

napisałem wcześniej jak zacząć ustawianie

poczytaj instrukcję sterowników, posłuchaj samej siebie...

Jasiek wiem wiem, nie dosc ze dlugie, to jeszcze haotyczne, ale pisz sobie posta jak dwojka dzieci non stop chce cos od Ciebie ;) Albo musze napisac cos szybko, albo pisanie posta trwa czasem godzinami, jedno i druga opcja powoduje, ze jest malo skladnie, bo albo wybijam sie i nie pamietam o co chodzilo, albo pisze i probuje w miedzy czasie zabawic corke, dac synowi flipsa, puscic bajke, jedno i drgueie po mnei skacze i jeszcze skupic sie. Niestety nie jestem w stanie inaczej funkcjonowac( chyba ze dzieci wydam komus - chetny ktos?) wiec sadze, ze moje posty beda bardziej czytelniejsze za...jakies 5 lat? ;) no musicie wytrzymac ;)

No komfort cieplej podlogi musi byc wlasnie i wlasnie widze, ze jak chce ciepla podloge to przegrzewam pomieszczenie, dlateo moze jakby nastawiac tylko nad samym ranem podlogowke to moze byloby ok? I dlaczego bedzie czuc zimno do scian? (Odrazu mowie - ciezki mam dzien i moze byc dzis ciezko do mnie dotrzec - wiec prosze pisac duzymi i drukowanymi literami bardzo prosto i lopatologicznie ;)) Syn dzis dobil - wzial lopatke i porysowal (czytaj porobil dziury) w nowej scianie .... .Czarna scianie porysowal papuciami, a teraz do domofonu non stop doczepia jakies zelastwo znow niszczac sciane, do tgo skacze po kanapie, rozlqal picie - mam dosc ;) Oj widac ze moje dzieci ostatnio babcia wychowywala i wiele czasu minie zanim wroca do normalnosci an ja do tego czasu zeswiruje tutaj....

wmnich: tak łopatologicznie!!! Wybij sobie z głowy ciepłą podłogę. Nie da się i koniec kropka!!!

Ja mam ciepłą podłogę tylko w kibelku na dole. Tak miało być i jest. Tylko tam jest więcej rurek niż betonu!!! I mam wiecznie otwarte drzwi do kibelka. Przy zamkniętych to po godzinie robi się ze 30 stopni