Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie takie rozwiązanie chodzi mi po głowie;)

ładować bufor i kiedy trzeba oddawać nagrzewnicą kanałową poprzez układ WM

by-zy-du-ra - jak mawia ani mru-mru;

panie jasiek - przy kanałach od WM w suficie ciepłe powietrze rozejdzie się...pod sufitem...

zeby to zadzialało - ciepłe powietrze trzeba podawać kanałem umieszczonym w podłodze...

wmnich: tak łopatologicznie!!! Wybij sobie z głowy ciepłą podłogę. Nie da się i koniec kropka!!!

Ja mam ciepłą podłogę tylko w kibelku na dole. Tak miało być i jest. Tylko tam jest więcej rurek niż betonu!!! I mam wiecznie otwarte drzwi do kibelka. Przy zamkniętych to po godzinie robi się ze 30 stopni

jak chcesz, to podam Ci namiary na dobrego gastrologa :p

panie jasiek - przy kanałach od WM w suficie ciepłe powietrze rozejdzie się...pod sufitem...

zeby to zadzialało - ciepłe powietrze trzeba podawać kanałem umieszczonym w podłodze...

Czyli dla takiej opcji dobrze miec kanaly rozprowadzone tez w posadzce :)

Pozdrawiam

Nie mowiac juz o tym ze WM ktore dziala 100-200-300m3/h przetransportuje tak malo ciepla ze ho ho :)

Jeśli zamiast +15 z WM będzie wdmuchiwał +20 to już nie bzdura. Bo zimne leci w dół i podłogówka musi je ogrzać, a jak wdmuchujesz ciepłe, to nie ma takiej potrzeby.

edit:

Tu raczej nie chodzi o ogrzanie pomieszczenia, a zabezpieczenie przed wychłodzeniem.

Ale jakto, jesli powietrze wdmuchamy "od dolu" to przeciez i tak pojdzie do gory zgodnie z gradientem temperatur, w koncu i tak sie wyrowna wiec nie bardzo rozumiem...

Pozdrawiam

panie żytko...

taki temat to ja już przerabiałem , przesadzacie trochę z tym powietrzem pod sufitem ;)

bzdury to ty piszesz, mam zrealizowane dogrzewanie domu słońcem poprzez WM i zdziwiłbyś się jak to hula...

zrobiłem kiedyś też wspomaganie niewydolnego ogrzewania przez założenie klimakonwektora i nawiew anemostatami z sufitu...

działa aż miło:)

Jeśli zamiast +15 z WM będzie wdmuchiwał +20 to już nie bzdura. Bo zimne leci w dół i podłogówka musi je ogrzać, a jak wdmuchujesz ciepłe, to nie ma takiej potrzeby.

edit:

Tu raczej nie chodzi o ogrzanie pomieszczenia, a zabezpieczenie przed wychłodzeniem.

5stC roznicy przy 150m3/h = 200W przetransportowanej energii, to bardzo malo :)

a taki wiatraczek to niby ile wytworzy ?

mieląc te 100m3 kilka kilowatów wdmuchniesz do chałupy w ciągu doby...

4,8kWh dokladnie. Pompa ciepla wyprodukowanie takiej energii w ciagu doby przy COP3 i w taniej taryfie kosztuje 0,5 pln. Czyli w ciagu roku (365 dni) = 180 pln. Jezeli instalacja kosztuje mniej niz ~1,5k pln to jest sens, jezeli powyzej - nie widze zadnego :)

4,8kWh dokladnie. Pompa ciepla wyprodukowanie takiej energii w ciagu doby przy COP3 i w taniej taryfie kosztuje 0,5 pln. Czyli w ciagu roku (365 dni) = 180 pln. Jezeli instalacja kosztuje mniej niz ~1,5k pln to jest sens, jezeli powyzej - nie widze zadnego :)

następny się czepił porównania z PC:P

jeden chce kable, drugi legalett, trzeci PC, czwarty śmieciucha

jak ktoś chce wiatraczek to niech zakłada;)

Taka MEW to inwestycja rzędu 20...100tys zł w zależności od potrzebnej mocy. Sam wiatrak z generatorem 2kW to ok 12...15 tys zł. Do tego bateryjka akumulatorów, falownik odpowiedniej mocy i parę dodatkowych rzeczy. Co jakiś czas wymiana akumulatorów, przegląd i konserwacja wiatraka/generatora i tak w koło macieju..

Tak na szybko znalazłem taniej :)

http://allegro.pl/elektrownie-wiatrowe-pradnica-neodymowa-i2024731789.html

http://allegro.pl/pradnica-i2033844969.html

http://allegro.pl/elektrownia-wiatrowa-pradnica-3kw-i2034376639.html

jest tego mase generalnie na pewno własną pracą będzie nas to kosztować mniej, wiatrak pionowej osi obrotu nie jest wcale skomplikowany do zrobienia wystarczy beczke przeciąć na pół tylko trzeba dokładnie przeliczyć pole powierzchni turbiny czy nie będzie za małe lub za duże do generatora. Do tego jakiś maszt albo na dachu tylko ciekawe co z wibracjami ? no i czy wieje wiaterek. Ale zazwyczaj jest tak ze właśnie jesień i zima wieje mocniej . Ja bym jak już to tylko do grzałek podłączył taniej a karzdy W wykorzystamy

czyi w skrocie wybralam zly system ogrzewania... mial byc ekogroszek, otwarte okna non stop hehe no nic - zobacze rachunki, to wtedy stwierdze czy mnie stac na komfort cieplej podlogi, bo mieszkajac przez tyle lat na parterze nad zimna piwnica fajnie teraz miec ciepelko w stopki ;) Nawet jezeli to ma troche wiecej kosztowac.

Narazie ustawilam regulatory tak:

Temp dzienna 30 stopni 5-7, 13-15 i na niektorych (salon, kuchnia i przedpokoj) bedzie miedzy 21-23. Zobacze jak pokoje dzieci i lazienka po 1-2 dniach takiego nastawienia.

Temp nocna 23 stopnie. (wszedzie jak narazie jest nastawiona temp podlogi)

W Polsce sezon grzewczy to ca 6..8 miesięcy

7 x 30 x 24 x 200 = 1008000 Wh czyli 1008kWh .... dla mnie byłby to istotny zysk

Tylko jakim kosztem? W II taryfie czystym pradem te 1tyskWh to ~320 pln - ile bedzie kosztowala wymiana akumulatorow co 3-5 lat i coroczna konserwacja sprzetu, nawet takiego typowego DYI ? :) Poki co IMHO nie ma to sensu, pozatym nie uzyskasz przez 24/h w ciagu sezonu 200W - polowe czasu wiatrak pewnie bedzie stal.