leszekf 05.01.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 W sposob ciagly, wiatraczkiem? Jestes pewien ? Bo w ten sposob odkryles darmowy sposob ogrzewania nawet slabo ocieplonego i duzego domu Pewnie że nie w sposób ciągły.... toć przecież ładuje akumulator z H2O, a zimą wiatru raczej nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 05.01.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 panie żytko... taki temat to ja już przerabiałem , przesadzacie trochę z tym powietrzem pod sufitem bzdury to ty piszesz, mam zrealizowane dogrzewanie domu słońcem poprzez WM i zdziwiłbyś się jak to hula... zrobiłem kiedyś też wspomaganie niewydolnego ogrzewania przez założenie klimakonwektora i nawiew anemostatami z sufitu... działa aż miło:) to napisz jeszcze, z jaką wydajnością nawiewałes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.01.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Pewnie że nie w sposób ciągły.... toć przecież ładuje akumulator z H2O, a zimą wiatru raczej nie brakuje. Ja mieszkam na poludniu, cytat wikipedii: " Miasto leży w strefie wiatrów średnich i słabych wiejących najczęściej z kierunku Bramy Morawskiej." wiec sie tematem za bardzo nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 daj na zasilaniu nagrzewnicy 60*, grzałką można zagrzać zbiornik do takiej temp. bez problemu Powietrze można podgrzać do 52*, powyżej pali się kurz. Przy założeniu maks 1m3 / 1m2 można ogrzewać wentylacją z zapotrzebowaniem 10W / m2. Polecam do poduszki: http://www.ibp.com.pl/Portals/IBP/docs/tagi/BUDYNKI%20PASYWNE%20W%20POLSKICH%20WARUNKACH%20KLIMATYCZNYCH1.pdf Jasiek, skoro tak lubisz ciepłe powietrze i masz warsztaty czy inne garaże, może spróbujesz mój stary pomysł: podłoga na legarach, powietrze prowadzisz przez pomieszczenie pod podłogą, zamiast w kanałach, i wypuszczasz pod oknem. Przy odrobinie farta będziesz miał ciepłą podłogę i nadmuchowe w jednym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 05.01.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ja mieszkam na poludniu, cytat wikipedii: " Miasto leży w strefie wiatrów średnich i słabych wiejących najczęściej z kierunku Bramy Morawskiej." wiec sie tematem za bardzo nie interesuje Ja z kolei na północy w okolicach trójmiasta. Z sąsiadami się śmiejemy że gdy wszędzie jest cisza i spokój, to u nas p... jak na Uralu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 to napisz jeszcze, z jaką wydajnością nawiewałes... ok. 350m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Powietrze można podgrzać do 52*, powyżej pali się kurz. Przy założeniu maks 1m3 / 1m2 można ogrzewać wentylacją z zapotrzebowaniem 10W / m2. Polecam do poduszki: http://www.ibp.com.pl/Portals/IBP/docs/tagi/BUDYNKI%20PASYWNE%20W%20POLSKICH%20WARUNKACH%20KLIMATYCZNYCH1.pdf Jasiek, skoro tak lubisz ciepłe powietrze i masz warsztaty czy inne garaże, może spróbujesz mój stary pomysł: podłoga na legarach, powietrze prowadzisz przez pomieszczenie pod podłogą, zamiast w kanałach, i wypuszczasz pod oknem. Przy odrobinie farta będziesz miał ciepłą podłogę i nadmuchowe w jednym . zasilałem klimakonwektor temp. 60* bezpośrednio z pieca gazowego i jakoś sie nic nie paliło, nie było tez jakiegoś podejrzanego zapaszku w garażu to mam taki wynalazek nadmuchowy ze starego bojlera zrobiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 05.01.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 w garażu to mam taki wynalazek nadmuchowy ze starego bojlera zrobiony... rozwiń, proszę dmuchasz półcalowa rurką w bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 rozwiń, proszę dmuchasz półcalowa rurką w bojler? piec ze starego bojlera... ma wspawany poprzecznie pęk rur nad paleniskiem przez które wentylator tłoczy powietrze... jak dobrze się napali to te rury czerwone i takie z nich gorąco że poparzyć się można stojąc w pobliżu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.01.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 piec ze starego bojlera... ma wspawany poprzecznie pęk rur nad paleniskiem przez które wentylator tłoczy powietrze... jak dobrze się napali to te rury czerwone i takie z nich gorąco że poparzyć się można stojąc w pobliżu... Zytko, jakbys poswiecil chwile na poczytanie dziennika Jaska to bys wiedzial o co kaman Ja na bank bede latem robil solara powietrznego do wspomagania wentylacji i na pewno podziele sie spostrzezeniami, ale zeby dogrzac CWu to juz chyba Jaskowi zlece Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.01.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 zasilałem klimakonwektor temp. 60* bezpośrednio z pieca gazowego i jakoś sie nic nie paliło, nie było tez jakiegoś podejrzanego zapaszku w garażu to mam taki wynalazek nadmuchowy ze starego bojlera zrobiony... A już miałem nadzieję, że Cię namówię na połączenie kolektora słonecznego, legaletta i wentylacji i będę z wypiekami śledził relacje . Cóż, może ktoś inny się skusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Narazie ustawilam regulatory tak: Temp dzienna 30 stopni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 A już miałem nadzieję, że Cię namówię na połączenie kolektora słonecznego, legaletta i wentylacji i będę z wypiekami śledził relacje . Cóż, może ktoś inny się skusi. kolektor powietrzny na ścianie z legalett... czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Zytko, jakbys poswiecil chwile na poczytanie dziennika Jaska to bys wiedzial o co kaman raczej "solar tymi ręcami".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 05.01.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) obiecuję nadrobić lekturę; ok - przeczytałem, rzeczywiście ma to sens przy balsze; pokażę ojcu - on taki sam dłubak, jak jasiek; u siebie ma blachę - może coś się z tego urodzi; tak czy tak szacun Edytowane 5 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 05.01.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ??? znaczy sie rozumie ze za duzo? To ile ma byc? Wlasnie o to pytam? 30 to podlogi sa cieplutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 znaczy sie rozumie ze za duzo? To ile ma byc? Wlasnie o to pytam? 30 to podlogi sa cieplutkie zwykle, w normalnie docieplonych domach podłaga ma temp nie przekraczającą 23-24 stC. Inaczej jest za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 05.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 coulignon : czyli wychodzi ze ostro przegrzewam. Tzn poniewaz u dzieci panele to tam zostawic te 30 stopni a vszedzie na maks 25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 05.01.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Mam pytanie. Planuję podłogówkę wodną zasilaną piecem elektrycznym. Dom ma być bardzo ciepły. Docelowo ( może za kilka lat ) - zależy od cen energii elektr. będę robił pompę ciepła. Czy warto zaplanować jakieś "przejście" na zewnątrz do pompy? Chodzi o to, żebym za kilka lat nie demontował połowy ściany lub posadzki. Pozdrawiam!Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.01.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 2 x fi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts