Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Mam pytanie. Planuję podłogówkę wodną zasilaną piecem elektrycznym. Dom ma być bardzo ciepły. Docelowo ( może za kilka lat ) - zależy od cen energii elektr. będę robił pompę ciepła. Czy warto zaplanować jakieś "przejście" na zewnątrz do pompy? Chodzi o to, żebym za kilka lat nie demontował połowy ściany lub posadzki.

Pozdrawiam!

Michał

Jak najbardziej warto zrobić przepust,to nic nie kosztuje a być może będzie w przyszłości zbawienne ;)

Sam mam przepust pod płytą w tym celu :)

Za 10 lat pompy ciepła będą za grosze...

P.S.

Nie wiem czy pamiętacie ale z 10 lat temu telewizor plazmowy 50 cali kosztował 99999zł :D

(nie pomyliłem ilości dziewiątek)

Edytowane przez Arturo72
  • Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękówa. W tej chwili raczej zrezygnuję z instalacji pompy ze względu na koszty, ale kto wie co będzie za kilka lat. Generalnie skłoniłem się ku systemowi podłogówki z piecem elektrycznym. Zastanawiam się jeszcze, czy jeśli piec mam podłączony bezpośrednio w system rurek, to czy moge zastosować siłowniki zamykające/otwierające konkretne obwody w rozdzielaczach? No i czy w takim przypadku jestem w stanie regulować temperaturą w różnych pomieszczeniach? Czy raczej musiałbym mieć jakis bufor?

Czy ktoś z Was ma grzejnik konwektorowy zainstalowany np. w sufice? Zależy mi na tym, żeby w konkretnych godzinach przed prysznicem nagrzać sobię szybko łazienkę ponad normę :). Podłogówka jak wiadomo będzie niskotemperaturowa, zatem jakiś dodatkowy grzejnik przydałby się w łazience.

tak, ostro przegrzewasz. daj te 24C wszędzie, a przy panelach możesz dać minimalnie więcej. 30 to zdecydowanie za dużo...

A to jak ostro przegrzewasz powie ci termometr :D

termometr to tylko zasygnalizuje a po otrzymaniu faktury będzie prawdziwa histereza :p

coulignon : czyli wychodzi ze ostro przegrzewam. Tzn poniewaz u dzieci panele to tam zostawic te 30 stopni a vszedzie na maks 25?

U mnie nie ma różnicy w nastawach panele/kafle. wszedzie temp posadzki jest praktycznie taka sama. To co Ty teraz robisz jest nieekonomiczne, niezdrowe i coś m się wydaje że i niekomfortowe.

tak, ostro przegrzewasz. daj te 24C wszędzie, a przy panelach możesz dać minimalnie więcej. 30 to zdecydowanie za dużo...

A to jak ostro przegrzewasz powie ci termometr :D

Dzieki ;)

termometr to tylko zasygnalizuje a po otrzymaniu faktury będzie prawdziwa histereza :p

Histerezy chyba nie bedzie, bo nawet przy takim grzaniu i mocy kabli 10 kw i przy zalozeniu ze w sumie idzie 7 godzin ( a mysle ze tyle nie idze, ale ok) to nie wyjdzie wiecej niz 630 zl . Jak na to ze zaczynam sie uczyc grzac to chyba niezle ;)

U mnie nie ma różnicy w nastawach panele/kafle. wszedzie temp posadzki jest praktycznie taka sama. To co Ty teraz robisz jest nieekonomiczne, niezdrowe i coś m się wydaje że i niekomfortowe.
No ok, dlatego prosilam, by mi napisac jak Wy macie, nie jak ja powinnam itd, tylko chcialam wiedziec jak to jest u innych by jakos podobnie ponastawiac, a wszyscy mi mowia ze mam zle, ale nikt nie napisal jeszcze jak ma u siebie.

Histerezy chyba nie bedzie, bo nawet przy takim grzaniu i mocy kabli 10 kw i przy zalozeniu ze w sumie idzie 7 godzin ( a mysle ze tyle nie idze, ale ok) to nie wyjdzie wiecej niz 630 zl . Jak na to ze zaczynam sie uczyc grzac to chyba niezle ;) .

żartem pisałem; zauważ tylko, że nie ma zimy tego roku :p

napisz, jakie masz termostaty, to ktoś, kto ma takie same, podpowie coś więcej - tak myślę

ok zmienilam, jak narazie dzienna dalam 22 (teraz mam podloge 28,5 i zimna jest...) a nocna 27. Regulatory maja sie zalaczac tylko miedzy 5-7 rano i pomiedzy 13-15 oraz w salonie i lazience i kuchni 21-23. Pokoi dzieci narazie nie ruszalam bo spia.

Zytko: termostaty mam auratony, ale je juz opanowalam- latwe w obsludze jak pryszcz, bardziej zalezy mi wlasnie jak dobrac temp i w jakich godzinach zalaczac.

No i zimy brak (z tego powodu akurat ubolewam strasznie bo na placu mam takie blocisko ze szok i nic z tym zrobic sie teraz nie da... )

Edytowane przez swiki
a co myślicie o tego typu grzejnikach ? Warto? Czy aż tak z nimi źle..

nie warto. Marny termostat i ile jakis tam jest.

No ok, dlatego prosilam, by mi napisac jak Wy macie, nie jak ja powinnam itd, tylko chcialam wiedziec jak to jest u innych by jakos podobnie ponastawiac, a wszyscy mi mowia ze mam zle, ale nikt nie napisal jeszcze jak ma u siebie.

U mnie większość sterowników jest na nastawie 4,7 co daje temp posadzki 22,8-23. w pokojach/sypialniach jest nastawa 21,5oC i posadzka ma taka sama temp. Sataram się z temp w domu zejsc do 21,5 a w sypialniach 21oC. proces jest powolny żeby żona nie zauważyła:-)

ok zmienilam, jak narazie dzienna dalam 22 (teraz mam podloge 28,5 i zimna jest...) a nocna 27. Regulatory maja sie zalaczac tylko miedzy 5-7 rano i pomiedzy 13-15 oraz w salonie i lazience i kuchni 21-23. Pokoi dzieci narazie nie ruszalam bo spia.

Ja bym ustawił żeby sterowniki mogły się załączać w całej II taryfie. Masz dwójkę dzieci więc może masz termometr/pirometr jeśli tak zmierz sobie faktyczna temp posadzki.

Kitesurf spokojnie możesz dać podlogowke z jakimś przeplywowym elaktrycznym. Bufor jest bez sensu w tym przypadku. Dalsze sterowanie przez silowniki na rozdzielaczu i jeden sterownik główny. Przy takim ogrzewaniu zawsze możesz zmienić źródło ciepła.
U mnie większość sterowników jest na nastawie 4,7 co daje temp posadzki 22,8-23. w pokojach/sypialniach jest nastawa 21,5oC i posadzka ma taka sama temp. Sataram się z temp w domu zejsc do 21,5 a w sypialniach 21oC. proces jest powolny żeby żona nie zauważyła:-)

Brrr ja bym zamarzla, dzis rano mialam zaledwie 22 stopnie (wentylacja mi wywiala cale cieplo...) i sie trzeslam z zimna ;) (mowie o temp powietrza) Temp podlogi byla 27 i za zimna zdecydowanie, jednak chce miec ciepla podloge, zreszta jak narazie budynek jest zimny i przy tak niskiej temp podlogi od scian strasznie ciagnie.

Ja bym ustawił żeby sterowniki mogły się załączać w całej II taryfie. Masz dwójkę dzieci więc może masz termometr/pirometr jeśli tak zmierz sobie faktyczna temp posadzki.
Mam pirometr - po co maja sie zalaczac w calej drugiej taryfie jezeli jest wystarczajaco cieplo??

Mam pirometr - po co maja sie zalaczac w calej drugiej taryfie jezeli jest wystarczajaco cieplo??

Bo wtedy bedziesz miec stabilniejsza temp w domu, stałe promieniowanie ciepła więc i wiekszy odczuwalny komfort przy niższej temperaturze. Zmierz ile faktycznie maja twoje posadzki na "wierzchu"

to zmierze (jak odnajde termotetr ;))

Ok to musze tak moze sprobowac, tzn nizsza temp podlogi, ale na cala noc - szkoda ze nie da sie nastawic trzeciej temperatury, bo wtedy nad ranem dawalabym te pare stopni wiecej by jednak miec ciepla podloge, a takto w dzien musze obnizyc by sie nie wlaczalo, w nocy musi byc wyzsza, ale nie moze byc az tak cieplo no i brakuje mi ....

No i wcale nie tak latwo z tymi sterowaniami jak mi sie wydawalo.... Bo one maja jakis inteligenty system no i zamiast zalaczyc sie o 13 to zalaczyl sie....nie wiem ile wczesniej, ale o 13 zaczelam czuc ze podloga robi sie ciepla, wiec pewnie okolo 11.....:( by wlasnie na 13 osiagnac juz danma temperature.... (chyba, tak sobie mysle ze tak to dziala, bo szly wszystkie) yyyyyyyy

to zmierze (jak odnajde termotetr ;))

No i wcale nie tak latwo z tymi sterowaniami jak mi sie wydawalo.... Bo one maja jakis inteligenty system no i zamiast zalaczyc sie o 13 to zalaczyl sie....nie wiem ile wczesniej, ale o 13 zaczelam czuc ze podloga robi sie ciepla, wiec pewnie okolo 11.....:( by wlasnie na 13 osiagnac juz danma temperature.... (chyba, tak sobie mysle ze tak to dziala, bo szly wszystkie) yyyyyyyy

przeczytaj raz jeszcze instrukcję ze zrozumieniem - zwłaszcza rozdziały o:

a) offsecie temp posadzki (może tam coś elektryk lub Ty popstrykałaś)

b) ISRO (jest opisane, kiedy się załącza, a kiedy nie)

termometr / pirometr zostaw konowałom i ministru Arłukowiczu

Edytowane przez kszh.uint
Przez 6 dni zuzylem 193 kwh taniej taryfy co daje srednio 32 kwh/24h.

Grzanie 450 m3 i cwu 140 l wylacznie w taniej taryfie.

Na dole temp 21, gora 18

na górze rześko, że się tak wyrażę :) CWU z legionellą czy bez?

Edytowane przez kszh.uint