Piczman 10.01.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wystarczy dom opomiarowany i grzany konwektorami na pokojówce i załączyć by-pass w centrali na 24 godziny . To jest dość proste, może ktoś by się pokusił ? @coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 10.01.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 W te mrozy???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Zostaw raz na 1 dobe w zimie okno otwarte (przy WG to latwo zapomniec zamknac) i bedzie od razu widac ile to kosztuje Pozdrawiam Mówię o kontrolowanym dopływie świeżego powietrza, tzn. o wentylacji mechanicznej bez reku. Jakby nie liczył, przy PC reku należy traktować raczej jako komfort niż zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.01.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wystarczy dom opomiarowany i grzany konwektorami na pokojówce i załączyć by-pass w centrali na 24 godziny . To jest dość proste, może ktoś by się pokusił ? @coulignon U mnie od wczoraj rano WM chodzi na 70-80% okno w sypialni jest otwarte, bo pomalowałem sciany farba "magnetyczną" i niemiłosiernie śmierdzi, dzisiaj już jest lepiej. No ale niestety nie spisałem liczników przed ta "operacją" więc dużo nie powiem jak to wpłynęło na grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ProStaś, jesteś gdzieś? Mam pytanie do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 pozwolę sobie wkleić takie porównanie z inne go wątku... Cytat Napisał Liwko Zobacz post " Ostatnią fakturę mam dnia 21.11 Do dzisiaj, na całość domu od 21.11 poszło 1654kWh (I-280,II-1374), PC 1050kWh (I-91, II-969) Dom 133m2, 3 osoby, ściany 24+15, dach 25, okna 3-szyby bez wodotrysków, reku bez GWC." czyli jakieś 33 kwh na dobę po całości dla domu 133m2 0,25 kwh na 1m2 (średnia z ostatnich 50 dni ) u mnie 68 kwh na dobę dla domu 154m2 0,44 kwh na 1m2 (średnia z ostatnich 14 dni ) dla całego domu COP 1,76 u ciebie na ogrzewanie i CWU 21 kwh doba czyli 0,16 kwh na 1 m2 u mnie na ogrzewanie i CWU 55 kwh doba czyli 0,36 kwh na 1 m2 COP 2,25 pamiętasz jak debatowałem z tym COP-em... dalej twierdzę że dla PC kontra kable wychodzi COP 2 może inni zrobią takie porównanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Pozwolę sobie wkleić moją odpowiedź Jasiek, porównywanie dwóch różnych domów, oraz upodobań ich użytkowników nie ma sensu. Wiesz o tym dobrze, że zbyt dużo zmiennych. Ty masz dom w zabudowie, ja mam w szczerym polu. Ty masz drzwi, ja mam wrota od północy. Ty nie masz zysków ze słońca, ja mam, ale ich jakoś w tym czasie mało było. Ty mieszkasz gdzie indziej i ja gdzie indziej. Ty masz bajery do grzania CWU ja mam PC. Ty masz więcej ocieplenia, ja mniej. Ty masz okna z dwiema szybami a ja z trzema tyle że bardzo dużymi. Ja mam 4 okna dachowe, ty nie pamiętam. Zbyt dużo różnic by można to było jednoznacznie stwierdzić. Najlepiej by było, jakby firma wybudowała dwa identyczne domy, w identycznym miejscu, i zamieszkiwały by w nich identyczne rodziny. Jjeden by był ogrzewany kablami a drugi PC. Wtedy wynik byłby niemal bezbłędny. Teraz to tylko możemy zgadywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Pozwolę sobie wkleić moją odpowiedź Jasiek, porównywanie dwóch różnych domów, oraz upodobań ich użytkowników nie ma sensu. Wiesz o tym dobrze, że zbyt dużo zmiennych. Ty masz dom w zabudowie, ja mam w szczerym polu. Ty masz drzwi, ja mam wrota od północy. Ty nie masz zysków ze słońca, ja mam, ale ich jakoś w tym czasie mało było. Ty mieszkasz gdzie indziej i ja gdzie indziej. Ty masz bajery do grzania CWU ja mam PC. Ty masz więcej ocieplenia, ja mniej. Ty masz okna z dwiema szybami a ja z trzema tyle że bardzo dużymi. Ja mam 4 okna dachowe, ty nie pamiętam. Zbyt dużo różnic by można to było jednoznacznie stwierdzić. Najlepiej by było, jakby firma wybudowała dwa identyczne domy, w identycznym miejscu, i zamieszkiwały by w nich identyczne rodziny. Jjeden by był ogrzewany kablami a drugi PC. Wtedy wynik byłby niemal bezbłędny. Teraz to tylko możemy zgadywać. he he.... może niech inni zrobią swoje wyliczenia:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ale w sumie to pięknie wychodzi. Za cały dom, rachunek za prąd wychodzi mi niemal dwa razy mniejszy:)Płacę rocznie około 3500zł. Zastrzelił bym się, gdybym miał teraz płacić siedem. Kryzys:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ale w sumie to pięknie wychodzi. Za cały dom, rachunek za prąd wychodzi mi niemal dwa razy mniejszy:) Płacę rocznie około 3500zł. Zastrzelił bym się, gdybym miał teraz płacić siedem. Kryzys:( w sezonie grzewczym kolego ... płacę rocznie ok.5000zł za 154 m2 wskaźnik 32,46zł/m2 ty 3500zł za 133 m2 wskaźnik 26,31/m2 to taki COP 1,23:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Pięknie:) Licz, licz, zaraz wyjdzie COP ujemny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 jasiek - u mnie wychodzi za grudzień 39,4kwh/dzień, czyli licząc powierzchnię użytkową 130m2 wyjdzie 0,3kwh/m2, licząc razem z piwnicą 75m2(którą też grzeję) wyjdzie 0,19kwh/m2. Nie wiem czy liczyć też garaż(50m2) który jest symbolicznie dogrzewany... dla PC za grudzień poszło 1T=167kwh, 2T=569kwh, licznik główny za grudzień 1T=482, 2T=739 to ja powinienem też strych na którym jest ok. 13* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Pięknie:) Licz, licz, zaraz wyjdzie COP ujemny:D he he he.... nie martw się nie wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 hehe, strych też mam a piwnica jest ogrzewana do 18-18,5C garaż można pominąć...2 grzejniki na pętli podłogówki z piwnicy, ale w mrozy do utrzymania + wystarczy... tylko że piwnica siedzi w ziemi więc ma o połowę mniejsze straty... policz z połowę powierzchni tej piwnicy, uważam że tak będzie dość wiarygodnie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.01.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 he he.... może niech inni zrobią swoje wyliczenia:P Mieszkanie 47 m2 od 01 11.2011 do 08 .01. 2012 koszt ogrzewania i podgrzania ciepłej wody to 82 zł blok z ytonga 8 cm styro bez reku okna najtańsze z najtańszych słońce jak świeci to bezpośrednio dociera do wewnątrz między 9:30 a 10 pużniej już inny blok zasłania ogrzewanie z cieplika porónywalna cena do prądu z 2 taryfy W przybliżeniu wychodzi za ciepłą wodę i ogrzewanie jakieś 0,085 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.01.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ale w sumie to pięknie wychodzi. Za cały dom, rachunek za prąd wychodzi mi niemal dwa razy mniejszy:) Płacę rocznie około 3500zł. Zastrzelił bym się, gdybym miał teraz płacić siedem. Kryzys:( Problem polega na tym ze płacisz. Nie w rachunku z elektrowni ale płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 garaż można pominąć...2 grzejniki na pętli podłogówki z piwnicy, ale w mrozy do utrzymania + wystarczy... Wystarczy nie zaizolować posadzki i zawsze jest "+", u mnie w tym roku nie spadło poniżej +7, choć nadal strop w 20-25% jest nieocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ale w sumie to pięknie wychodzi. Za cały dom, rachunek za prąd wychodzi mi niemal dwa razy mniejszy:) Płacę rocznie około 3500zł. Jesienią podliczałem swój roczny koszt za gaz, prąd i drewno, też coś koło tego wypadło. Teraz wg rachunków będę rozliczał tylko jesienią bo gaz wg zużycia w W-2 będzie rozliczany raz w roku. Pewne jest to, że jeśli zaoszczędzimy coś na energii tej zimy to podwyżki to wyrównają - nominalnie i tak zapłacimy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jesienią podliczałem swój roczny koszt za gaz, prąd i drewno, też coś koło tego wypadło. Teraz wg rachunków będę rozliczał tylko jesienią bo gaz wg zużycia w W-2 będzie rozliczany raz w roku. Pewne jest to, że jeśli zaoszczędzimy coś na energii tej zimy to podwyżki to wyrównają - nominalnie i tak zapłacimy więcej. Nie miałem przy sobie faktur jak to pisałem, i nadal nie mam ostatniej faktury którą zamknę rok po ustawieniu podlicznika PC, ale dla całego domu po podliczeniu z faktur wyjdzie około 3250zł. Drewna zużyłem za jakieś 50-70zł. W przyszłym sezonie mam zamiar palić częściej (jak starczy zapału), zobaczymy jak wyjdą kWh na liczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts