kszh.uint 10.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 pozwolę sobie wkleić takie porównanie z inne go wątku... Cytat Napisał Liwko Zobacz post ble ble ble i wyszło COP 2,25 pamiętasz jak debatowałem z tym COP-em... dalej twierdzę że dla PC kontra kable wychodzi COP 2 może inni zrobią takie porównanie ??? pisałem jakiś miesiąc temu, że pompiarzom przy takiej zimie wychodzi COP 2 i troszkę; niemniej musimy przyznać, że tegoroczna zima to dla nas - kablarzy - taki bonus od pana booga; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 10.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Mam pierwsze odczyty z licznika:od soboty okolo 11 do poniedzialku okolo 11:I taryfa 28 kWII taryfa 66 kW Przy czym tak duzo w pierwszej taryfie, bo elektryk mi poprzestawial sterowniki i zanim zauwazylam to troche nabilo, no i to, ze nie zauwazylam, ze zalaczaja sie wczesniej Doczytalam o tym systemie - to nie do konca tak jak pisaliscie(albo znow cos zle zrozumialam) bo z tego co doczytalam to godzine wczesniej zalacza sie sterownik i sprawdza temp, jezeli jest wiecej niz 2 stopnie roznicy to zalacza sie i podgrzewa o 1 stopien, po kilku minutach powtarza i wlasnie 20 minut przed zalaczeniem zalacza sie juz na stale. Zmienilam tak, by w dzien zalaczalo sie miedzy 14-15, ale zle ustawilam zegary i tu moj blad, bo dzis napewno szlo mi w dziennej po 15 ale mlody mi sie pochorowal i nie mialam glowy zmieniac tego. Zmienilam tez sterowanie na powietrze+podloga, temp w dziennej 25 stopni z blokada podlogi na 33 i widze ze to lepsze rozwiazanie, bo nie blokuje podlogi i nagrzewa sie tak ze jest ciepla i fajne cieplo jest w powietrzu, nie ma uczucia chlodu, ale dzis w nocy napewno przegrzalo sie, bede obnizala o 1 stopien, ale jak mlody sie lepiej poczuje, pozniej podam odczyty z licznika od wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 10.01.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 zrozumiałaś dobrze a młodemu nie grzej a wychłodź dom do normalnej temperatury, bo nigdy nie wyzdrowieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 niemniej musimy przyznać, że tegoroczna zima to dla nas - kablarzy - taki bonus od pana booga; ja tam nie widzę różnicy w zużyciu energii względem poprzedniego roku... tylko że śniegu jak na lekarstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 10.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) ja tam nie widzę różnicy w zużyciu energii względem poprzedniego roku... tylko że śniegu jak na lekarstwo... ja widzę, mazowieckie; u mnie jutro stuknie 4k kWh jak u Ciebie? P.S. Uwaga pompiarze! potrzebna pomoc - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193344-Kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-PC-i-dlaczego/page6 pierwszy post od góry. Można się wykazać! P.S.2. Arturo już jest:P Edytowane 10 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ja widzę, mazowieckie; u mnie jutro stuknie 4k kWh jak u Ciebie? dzisiaj pykło 4159 kwh, jak by nie te wyczyny z went. w październiku to pewnie by było jak u ciebie:P okolice Zamościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 10.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 dzisiaj pykło 4159 kwh, jak by nie te wyczyny z went. w październiku to pewnie by było jak u ciebie:P okolice Zamościa u mnie luty w tym roku ma 29 dni, więc się wyzeruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 10.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Licznik - dzis 10.01.2012 godz 23:40I taryfa - 36II taryfa - 135 (ogrzewanie idzie od 21) Musze zaczac spisywac o tej samej godzinie, bo teraz nie wiem ile nabilo, ew jutro okolo 11 jak spisze, to bedzie jakies porownanie, no ale 10 kw nabilo mi w dzien... czyli godzine szly wszystkie podlogi hm... cos namieszalam jeszcze z tymi ustawieniami. Maz jest zadowolony, wg tego wychodzi, ze maks bedzie okolo 600 zl miesiecznie rachunek za dosc mocne grzanie i to pierwszej zimy (fakt ze zimy moze nie ma, ale sciany dopiero lapia temp i wilgotnosc spora) i jak narazie jest sporo przegrzewane. Aha i jeszcze cos - przy takich ustawieniach regulatorow mniej wilgoci...hm... Edytowane 10 Stycznia 2012 przez swiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 10.01.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 zrozumiałaś dobrze a młodemu nie grzej a wychłodź dom do normalnej temperatury, bo nigdy nie wyzdrowieje... Nie, dzieci nie maja takich temp u nich jest maks 23 a w nocy wogole jest chlodno - tylko na godzinke sie podloga wieczorem zalacza i potem dopiero nad ranem. Ale mlody ma jelitowke, wiec akurat z temp nic wspolnego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 10.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 jakby był pełnoletni, to ja bym Ci powiedział, czym go leczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 10.01.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 jakby był pełnoletni, to ja bym Ci powiedział, czym go leczyć... Mozesz powiedziec, bo patrzac na zniwo jakie niesie ta choroba (cala rodzina meza juz chorowala tylko nas minelo do tej pory) to lada dzien bede umierala tez ja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 10.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 tylko czysta, markowa wódeczka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 10.01.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 tylko czysta, markowa wódeczka... myslalam ze o zoladkowej wspomnisz Chyba w takich momentach rozstrojenia zoladkowego nie odwazylabym sie na czysta... Choc...pies nam sie kiedys zatrul, ojciec wyniosl go do starego mieszkania, wlal kieliszek wodki (podobno dogorywal juz) i nastepnego dnia pies zdrowy zupelnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 11.01.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 czysta, tylko czysta; żołądkową możesz opić sukces, jak przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.01.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 dzisiaj pykło 4159 kwh, jak by nie te wyczyny z went. w październiku to pewnie by było jak u ciebie:P okolice Zamościa a to zużycie całkowite czy tylko CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 a to zużycie całkowite czy tylko CO ? CO całkowite od 12,07,2011 do 10,01,2012 ( pół roku ) N- 4739 kwh D- 1258 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 11.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Za dzisiejszą gazeta.pl: Resort gospodarki uważa, że dzięki wprowadzeniu inteligentnych sieci energetycznych, których częścią są nowe liczniki, konsumenci będą mogli bezpośrednio kontrolować swoje zużycie energii i zarządzać nim. Ministerstwo, podobnie jak urzędnicy unijni, spodziewa się, że będzie to silny bodziec do oszczędzania energii, zwłaszcza w połączeniu z wprowadzeniem cen energii uzależnionych od pory dnia i roku. Spadek zużycia energii w całej UE jest ponadto jednym z celów tzw. pakietu klimatycznego. Ciekawe, czy dojdą do wniosku, że największe marnotrawstwo odbywa się zimą po nocach i zadbają o wystarczająco silny bodziec, abyśmy zaczęli wtedy bardziej oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 11.01.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 jak pomysle ze ja place za 24m2 131zl miesiecznie caly rok ( za wodę ciepla 35,50/m3 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 jak pomysle ze ja place za 24m2 131zl miesiecznie caly rok ( za wodę ciepla 35,50/m3 ) grzejąc w G 11, 60zł miesięcznie było by mocno dość... mówimy oczywiście o podgrzaniu tej ilości wody w ciągu roku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 mam prośbę dotyczy domku 123m2 [opis na dole]kupiona pompa powietrzna-wiadomo będzie zabawa z taryfamidomek parterowy kuchnia z salonem tworzy wspólna cześć [około 60m2]podobają sie nam kominki nordpreisa-nordstara mam pytanie jakie macie doswiadczenia brac wkład jak najmniejszy 6kw [6-7 tyś] czy tez wziąść z 10 kw [12-13 tyś]i mieć większy zapas na duze mrozy .jak do tego podejsc ?moze pamiętacie na których stronach tego tematu było to poruszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts