aadamuss24 14.01.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Lepiej mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.01.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dodaj że masz max obciążenie cieplne ok. 3 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dodaj że masz max obciążenie cieplne ok. 3 KW Przy małym wkładzie i paleniu od góry nie przegrzeje chatki. malux20, przy dobrze ocieplonych domach, nie brak mocy kominków jest problemem a jej nadmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.01.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 mniejszy. Kominki generalnie nie lubią palenia "na pół gwizdka" - wtedy mają osmalone szyby i szamoty.No i palenie od góry - świetna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 paweł co to znaczy 3 kw?tylko sie nie smiejcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.01.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 paweł co to znaczy 3 kw ? tylko sie nie smiejcie Paweł ma na myśli to ile Twój dom traci ciepła przez wszystkie przegrody, więc wszystko co generuje kominek powyżej tej mocy to nadmiar ciepła. Dlatego w dobrze ocieplonym domu kominek powinien być jak najmniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.01.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Piotrek, biorąc pod uwagę moc 6 kw i sprawność ten mniejszy da Ci 3 kw mocy cieplnej . Takie potrzeby będzie miał cały Twój dom kiedy za oknem będzie -20 C . W zimie takiej jak teraz będzie aż nad to mocy !!! Kup mniejszy ! To chciałem napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ja piszę to w wątku o o.elektr. ponieważ macie tu dobre wyczucie o zapotrzebowaniu paweł ty nie cwaniakuj kominka nie masz masz zwykly piec , kupujesz 1,5-2 tony wegla i masz w nosie czy pompa wydoli , jaki kominek brać . i przy tej zimie palisz co 2-3 dzień.- jednym slowem jesteś niobiektywny. przy tej zimie wyjdą ci 2 tony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ja piszę to w wątku o o.elektr. ponieważ macie tu dobre wyczucie o zapotrzebowaniu paweł ty nie cwaniakuj kominka nie masz masz zwykly piec , kupujesz 1,5-2 tony wegla i masz w nosie czy pompa wydoli , jaki kominek brać . i przy tej zimie palisz co 2-3 dzień.- jednym slowem jesteś niobiektywny. przy tej zimie wyjdą ci 2 tony? dzisiaj rozpaliłem o 17:40 kominek o mocy 14 kw z DGP w domu było 21,2* do tej pory (20:50 ) spalone trzy kawałki drzewa a czwarty się pali w domu jest 24,6* może to zobrazuje tobie dlaczego mało palimy w kominku:D Paweł dobrze ci radzi weź mały, ja na dzień dzisiejszy u siebie zakładał bym max 6-7 kw ale jak montowałem u siebie to nie wiedziałem czym "pachnie" założenie za dużego wkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 jasiu ja twojego posta nie pokaże żonie bo jak zobaczy 24,5 stop.to odrazu bedzie kazala kupić mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 jasiu ja twojego posta nie pokaże żonie bo jak zobaczy 24,5 stop. to odrazu bedzie kazala kupić mocniejszy. zanim się dopali będzie ze 26*, ogrzewanie w nocy sie nie włączy, rano będą już kompletnie "rozładowane" podłogi,temp. zacznie lecieć na "pysk" i ok.11-12:00 zacznie się włączać ogrzewanie w drogiej taryfie i będzie chodziło do ok.16:00 zanim dom osiągnie 22,5* znaczna cześć wyjdzie w drogiej taryfie... w ciągu tej doby kwh będzie mniej ale w zł to bez różnicy... tak właśnie wygląda przepalanie okazjonalne w kominku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 14.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dlatego ja nie planuję kominka z DGP . Tylko "zwykły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 a na jakich taryfach jedziesz żona stwierdziła że 24 stop. będzie w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 14.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Kolego "malux 20" - nie wiem, czy zauważyłeś, ale napisałem "nie planuję", czyli w tej chwili nie mam. 24st - ok! Ja tez lubię tyle, ale latem na zewnątrz. W domu jak dla mnie to za dużo. Ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dlatego ja nie planuję kominka z DGP . Tylko "zwykły". DGP służy do rozprowadzania powietrza i nie ma wpływu na ilość energii... bez nadmuchu do pomieszczeń miał bym w salonie ze 30* a w kuchni 20* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 14.01.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Hm.. No właśnie - jak tu poszukać wspólnego mianownika? Ja MUSZĘ mieć kominek! Mam nadzieję, że sauny z domu mi nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja MUSZĘ mieć kominek! No i pozytywnie U mnie kominek też będzie,jako rezerwowe źródło ciepła,jak komuś zechce się wyłączyć prąd na kilka dni DGP to jest dobra sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Kolego "malux 20" - nie wiem, czy zauważyłeś, ale napisałem "nie planuję", czyli w tej chwili nie mam. 24st - ok! Ja tez lubię tyle, ale latem na zewnątrz. W domu jak dla mnie to za dużo. Ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam! to miało dojść do terespola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 14.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 to miało dojść do terespola Hehe. Spoko! Tak pomyślałem po napisaniu posta, ale nie chciało mi się edytować. Generalnie jestem zdania, że kominek to CUDOWNA sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Hm.. No właśnie - jak tu poszukać wspólnego mianownika? Ja MUSZĘ mieć kominek! Mam nadzieję, że sauny z domu mi nie zrobi. Dlatego zaplanuj DGP. Łatwiej jest zgubić dodatkowe kwh ciepła na całej powierzchni domu niż na 30m2 salonu. Ja u siebie mam kominek z nasadką wodna (lazar silesia) do grzania CWU która odbiera mi jakieś 5 kW z ogólnej mocy kominka - zawsze to lepiej niz "wyemitować" je na salon. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts