Aga - Żona Facia 27.12.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 telesforek jak wychodzi u Ciebie z prądem? Jakie masz zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 28.12.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Aga i sailor, mam chwilowo problem z dostępem do netu ale notuję stany liczników i niedługo coś napiszę. Sailor, miszkam od września, więc o sezonie letnim możemy pogadać za jakiś czas. Pozdrawiam i kończę bo mi dziecko na kolanach wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 28.12.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 OKi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.01.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Wątek umarł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 26.01.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Wątek umarł ? Chyba nie, tylko w pewnym momencie było kilka podobnych i ja tam się przeniosłam, ale chętnie wrócę. Co prawda u mnie ogrzwanie elektryczne to 1/2 ogrzewania, ale zawsze. A ostatnio wyjechałam i mąż wracał b.późno, więc tylko na elektryce jechaliśmy - ciekawe co na to licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 26.01.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 jeszcze z miesiac (moze dwa) i ja sie podziele odczuciami z mieszkania na razie przy temp. ok. 5°C chodzi farelka ok. 1.5kW (nie non stop, co jakas chwilke sie zalancza) i wystarcza (ok. 100mkw) tak sie zastanawiam po co ja te wszystkie kable i maty tam kladlem ? no ale jak przyjda mrozy to zobaczymy pewnie dzis po mroznych dobach trzeba bedzie w koncu rozpalic w kominku pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.01.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Wątek umarł ? Chyba nie, tylko w pewnym momencie było kilka podobnych i ja tam się przeniosłam, ale chętnie wrócę. Co prawda u mnie ogrzwanie elektryczne to 1/2 ogrzewania, ale zawsze. A ostatnio wyjechałam i mąż wracał b.późno, więc tylko na elektryce jechaliśmy - ciekawe co na to licznik? Oj też jestem bardzo ciekawa Ale ty wiesz o tym telesforku prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 01.02.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Podciagam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 08.02.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 zafascynowany zaletami co pradowego, od początku nastawiłem się na to rozwiązanie.tymczasem, kończy się etap rojektowania (rzuty-link poniżej), dom ma ok 200m2 pow do ogrzania a elektryk się zbuntował i nie chce robić projektu instalacji, bo twierdzi, że 17kWh przydzielonej mocy to stanowczo za mało. inny twerdzi, że konieczne jest 100W/m2, czyli ok 20tu kwh.wydaje się że by styknęło. jak to więc jest? jakie warunki trzeba spelnić, by 17kwh sarczyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 08.02.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 zafascynowany zaletami co pradowego, od początku nastawiłem się na to rozwiązanie. tymczasem, kończy się etap rojektowania (rzuty-link poniżej), dom ma ok 200m2 pow do ogrzania a elektryk się zbuntował i nie chce robić projektu instalacji, bo twierdzi, że 17kWh przydzielonej mocy to stanowczo za mało. inny twerdzi, że konieczne jest 100W/m2, czyli ok 20tu kwh. wydaje się że by styknęło. jak to więc jest? jakie warunki trzeba spelnić, by 17kwh sarczyło? Ja mam 110m2 i 11kW i starcza (kocioł co Kospel 12 kW + elektryczna płyta z piekarnikiem), ani razu nie wyskoczyły nam korki. Nam elektryk poradził, żeby zamówić mniej, a najwyżej potem zwiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 08.02.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 coś optymistycznego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.02.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 qwert a jaki masz przydział rzeczywisty? Bo te 17 kW to umowna moc przyłączeniowa. Umowna czyli wymyślona. Istniejąca tylko na papierze. Coś nierealnego za co masz zapłacić zgodnie z cennikiem.To ile napradę masz dostępnej mocy zależy od zabezpieczenia w skrzynce w twoim ogrodzeniu. ZE montują tylko określone bezpeczniki np 3x25A lub 3x32A (dla tych umownych 17 kW). I po przekroczeniu takiego prądu dopiero wywala ci bezpiecznik. 3 oznacza, że są trzy fazy i na kaźdej maksymalny prąd to te ampery odczytane z bezpiecznika. Aby obliczyć ile tych kilowatów można teoretycznie mieć potrzebne nam jest napięcie. Powinno być 230 V. No to sobie mnożymy25A * 230 V = 5750 W *3 = 17250 W. Lub 32 * 230 = 690 * 3 = 22080 W.Chcesz mieć kilowaty podziel przez 1000 i uważaj bo nierealnym jest obciążenie trzech faz jednakowo co do wata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.02.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 A jeśli Ci wyjdzie mało to możesz zastosować grzałki nie 230V ale 400V - czyli zasilane międzyfazowo - wtedy przy tych samych amperach masz 70% więcej mocy do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.02.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Tak nie jest. Napięcie z trzech faz jest rzeczywiście 400V ale mocy masz tyle samo co z trzech faz po 230 V. Nie ma żadnego zysku na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.02.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Racja - nie należy pisać na forum pijąc Dębową Obciąża się przecież 2 fazy wpinając coś międzyfazowo Gdyby grzałka była jedna to miałbym rację, ale przy trzech (lub nawet dwóch) to niestety nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 09.02.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 qwert a jaki masz przydział rzeczywisty? Bo te 17 kW to umowna moc przyłączeniowa. Umowna czyli wymyślona. Istniejąca tylko na papierze. Coś nierealnego za co masz zapłacić zgodnie z cennikiem. To ile napradę masz dostępnej mocy zależy od zabezpieczenia w skrzynce w twoim ogrodzeniu. ZE montują tylko określone bezpeczniki np 3x25A lub 3x32A (dla tych umownych 17 kW). I po przekroczeniu takiego prądu dopiero wywala ci bezpiecznik. 3 oznacza, że są trzy fazy i na kaźdej maksymalny prąd to te ampery odczytane z bezpiecznika. Aby obliczyć ile tych kilowatów można teoretycznie mieć potrzebne nam jest napięcie. Powinno być 230 V. No to sobie mnożymy 25A * 230 V = 5750 W *3 = 17250 W. Lub 32 * 230 = 690 * 3 = 22080 W. Chcesz mieć kilowaty podziel przez 1000 i uważaj bo nierealnym jest obciążenie trzech faz jednakowo co do wata. To by oznaczało, że przy moich bezpiecznikach 25A rzeczywista moc przyłączeniowa u mnie to 17kW - co mi wreszcie tłumaczy dlaczego kocioł 12kW pracuje przy przyłączu 11kW (pytałam o to na forum). Eureka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.02.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 To by oznaczało, że przy moich bezpiecznikach 25A rzeczywista moc przyłączeniowa u mnie to 17kW teoretyczna jaką wytrzyma zabezpieczenie, a tak naprawdę nie wyciśniesz więcej niż 15kW. To jest moc czynna, nie pozorna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.02.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 ... To by oznaczało, że przy moich bezpiecznikach 25A rzeczywista moc przyłączeniowa u mnie to 17kW - co mi wreszcie tłumaczy dlaczego kocioł 12kW pracuje przy przyłączu 11kW (pytałam o to na forum). Eureka! Wydrukuj sobie charakterystykę zabezpieczenia nadprądowego które masz w rozdzielnicy to zrozumiesz dlaczego tak jest. Wyjdzi Ci ze np: kociołek musiałby pracować z pełną mocą przez 7 godzin bez przerwy żeby zadziałało zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 09.02.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Wydrukuj sobie charakterystykę zabezpieczenia nadprądowego które masz w rozdzielnicy to zrozumiesz dlaczego tak jest. Wyjdzi Ci ze np: kociołek musiałby pracować z pełną mocą przez 7 godzin bez przerwy żeby zadziałało zabezpieczenie. Jabko, chyba mnie przeceniasz, ale może spóbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 09.02.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 to mnie zasmuciłeś. nie mam skrzynki, bo jeszcze nie mam prądu. działka jest goła.na wiosnę będziemy zakłądać prąd.czy w warunkach da się odczytać te zabezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts