kurt76 15.01.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) 06-15.12 srednie zuzycie energii na ogrzewanie + c.w.u (21 st, 140 l) 39 kwh/dobe... przez prawie caly czas bardzo silny wiatr, a dom na skraju pola od strony zach. 100% tania taryfa tj. 11 zl/doba Edytowane 15 Stycznia 2012 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.01.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Wadą większości kominków i piecy kominkowych jest ich zbyt duża moc jak również wada lub inaczej mówiąc zła technologia wykonania paleniska i dostarczenia do niego powietrza. Przy 5 KW mocy kominka potrzeba dostarczyć co najmniej 30m3/h powietrza do komory spalania. Większość kominków nie posiada całkowitego oddzielenia komory spalania od wnętrza budynku, co przy wentylacji mechanicznej daje podciśnienie w szczelnych budynkach, w mniej szczelnych uczucie chłodu pomimo rozpalonego kominka. a istnieja wkłady szczelne , które nie ciągną z wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.01.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 06-15.12 srednie zuzycie energii na ogrzewanie + c.w.u (21 st, 140 l) 39 kwh/dobe... przez prawie caly czas bardzo silny wiatr, a dom na skraju pola od strony zach. 100% tania taryfa tj. 11 zl/doba wyniki 1 klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 a istnieja wkłady szczelne , które nie ciągną z wnętrza? Tak istnieją, chociaż producentów takich wkładów jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 15.01.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 @malux20 29.12-06.01 mialem srednie zuzycie 32 kwh/24 h..... jednak wiatr to cholerstwo gorsze od niskiej temp. Znalazlem dwa mostki termiczne dzieki silnym podmuchom, jutro biore sie za likwidacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 16.01.2012 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 panie i panowie, zapisywać liczniki - zima idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.01.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Poszperaj tutaj http://www.nordpeis.pl/ Szczególnie polecam katalog w impressum Liwko masz u mnie piwko Nigdy nie myślałem aby kupić piec wolnostojący a ten producent po prostu mnie oszołomił. Niestety nie jestem aż tak rozrzutny żeby wydać 8 tys na piecyk ale robi wrażenie. Natomiast wkłady - bomba. Dopiero otworzyłem tę stronę i nie zgłębiłem jej jeszcze ale już mi szczena opadła. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Przy 5 KW mocy kominka potrzeba dostarczyć co najmniej 30m3/h powietrza do komory spalania. Jeśli do spalenia 1 kg drewna potrzeba 10m3 powietrza to do spalenia 1,7kg (tyle spala taki kominek na godz grzejąc z nominalną mocą przy sprawności 70%) potrzeba 17m3/h powietrza. Moc kominka można ograniczyć wykładając jego wnętrze szamotem lub wermikulitem, taki zabieg poprawi proces spalania drewna - sporo na ten temat w dziale "Kominki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Tak wygląda palenie w kominku z dużą szybą w domu o niskiej akumulacyjności! W moim domu wygląda to inaczej, ale ja mam od wewnątrz ceramikę obłożoną tynkiem cementowo wapiennym, betonowy strop i małą kozę z niedużą szybką. Temperatura rośnie do 25oC tylko w pobliżu kozy im dalej tym chłodniej. W skali całego domu jest to nie więcej niż 1oC. Jeśli na poddaszu chcę zachować niższą temperaturę to wystarczy, że zamknę drzwi. Palę np wieczorem 3 kostki brykietu o łącznej wadze 2.4kg a ogrzewanie włączy się dopiero rano. wiemy, wiemy.. twój dom to jest naj... pod każdym względem;) u orko 41 kwh: 110m2 domu = 0,37 kwh / 1m2 u mnie... 68 kwh : 154m2 domu = 0,44 kwh / 1m2 0,44 : 0,37 = 1,19 masz normalnie 20% wydajniejszy budynek... pewnie to zasługa akumulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.01.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 bittermi na dziale kominkowym zasugurowali piec akumulacyjny salzburg ale zwykły wkład n21 starczy nam w zwykłej ich obudowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 16.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Dział elektryczny, a wy od kilku dni o kominkach... Na kominkach się nie znam, pewnie macie dużo racji w tym wszystkim co piszecie, ale... jeśli ktoś twierdzi że w kominku dużej mocy nie da się palić, tak aby domu nie przegrzać, to się grubo myli. Moc kominka niewiele ma tu do rzeczy. Trzeba się po prostu nauczyć palić. Przy 1..2kg przesuszonych zapałkach, układanych jedno na drugim, po 30 minutach mamy tylko popiół i 30st. w domu. W moim 14kW po szybkim uzyskaniu żaru z takich zapałek idą "grubsze" klocki w jednym kawałku i mam spokój na co najmniej 3..4h - w domu przyjemnie ciepło, a nie gorąco. Odpowiednio dokładamy, regulujemy powietrze i szyber i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.01.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Tylko czy takie palenie jest widowiskowe Dla show lepiej mieć małej mocy kominek i dużo ognia bo to daje klimat którego część oczekuje. Najlepiej wygląda to w otwartym murowanym palenisku. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 16.01.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Zdejmij drzwiczki, a będziesz miał otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 16.01.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Zdejmij drzwiczki, a będziesz miał otwarty mozesz jeszcze dla większego efektu podlać płomień jakimś fajnym 12letnim whiskaczem... na pewno wzbudzisz podziw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewiczka_73 16.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam,Od jakiegos czasu sledze forum muratora, glownie grupe drewnianego szkieletu, ale ostatnio nikt tam juz nie zaglada.Na wiosne z mężem ruszamy z budową domu szkieletowego z podaszem użykowym 128 m2 pow. uzytkowej i garaz nieogrzewany 60 m2 dostawiony do budynku. Zgłębiamy temat ogrzewania. Mamy znajomych, którzy mają dom szkieletowy ogrzewany jedynie grzejnikami elektrycznymi konwekcyjnymi i zwykłym kominkiem. Płacą za prąd (ogrzewanie, gotowanie, podgrzewanie wody) za cały rok 3000 zł przy rodzinie 6 osobowej. Też myslimy o takim rozwiązaniu oraz o ogrzewaniu wody przepływowym podgrzewaczem wody. Na dole chcemy miec kominet typu koza z cegłą szamotową. Dom ma być dobrze ocieplony. Myslimy o rekuperatorze. Zdecydowanie się na taką formę ogrzewania to decyzja już nieodwracalna, bo nie da się w łatwy sposób zmienić źródła ogrzewania, stąd chciałam zasięgnąć języka zanim podejmę tak trudną decyzję. Widzę, że wiekszosc z Was posiada ogrzewanie podłogowe, a ja nie lubię tej formy ogrzewania. Czy ktos z forum mógłby cos doradzić, czy to dobre rozwiązanie? W mediach straszą wzrostami cen energii przez pakiet klimatyczny. Nie wiem co o tym mysleć. Dziękuję za fachowe doradztwo. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.01.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 mozesz jeszcze dla większego efektu podlać płomień jakimś fajnym 12letnim whiskaczem... na pewno wzbudzisz podziw Bardziej popularne i podobno ekologiczne:) staje się palenie przepalonym olejem silnikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.01.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) nie martw sie .zawsze będzie można wyjść na ulice i obalać rządydoizoluj chałupę na maxa[co w twoim przypadku nie będzie problemem].może jakieś grzejniki kumulujące ciepło w tańszej taryfie i rozładowujące sie w dzień/? może taniej wyjdzie wodę ładować w 2 taryfie? [bojler] Edytowane 16 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.01.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Witam, Od jakiegos czasu sledze forum muratora, glownie grupe drewnianego szkieletu, ale ostatnio nikt tam juz nie zaglada. Na wiosne z mężem ruszamy z budową domu szkieletowego z podaszem użykowym 128 m2 pow. uzytkowej i garaz nieogrzewany 60 m2 dostawiony do budynku. Zgłębiamy temat ogrzewania. Mamy znajomych, którzy mają dom szkieletowy ogrzewany jedynie grzejnikami elektrycznymi konwekcyjnymi i zwykłym kominkiem. Płacą za prąd (ogrzewanie, gotowanie, podgrzewanie wody) za cały rok 3000 zł przy rodzinie 6 osobowej. O Też myslimy o takim rozwiązaniu oraz o ogrzewaniu wody przepływowym podgrzewaczem wody. Na dole chcemy miec kominet typu koza z cegłą szamotową. Dom ma być dobrze ocieplony. Myslimy o rekuperatorze. Zdecydowanie się na taką formę ogrzewania to decyzja już nieodwracalna, bo nie da się w łatwy sposób zmienić źródła ogrzewania, stąd chciałam zasięgnąć języka zanim podejmę tak trudną decyzję. Widzę, że wiekszosc z Was posiada ogrzewanie podłogowe, a ja nie lubię tej formy ogrzewania. Czy ktos z forum mógłby cos doradzić, czy to dobre rozwiązanie? W mediach straszą wzrostami cen energii przez pakiet klimatyczny. Nie wiem co o tym mysleć. Dziękuję za fachowe doradztwo. Ewa Ogrzewanie podłogowe to najlepsza rzecz jaka może być w nowoczesnym, praktycznym i przytulnym domu. Takie ogrzewanie pozwala na oczczędność energii, poprzez jej akumulację i racjonalne wykorzystanie. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 16.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Witam, Od jakiegos czasu sledze forum muratora, glownie grupe drewnianego szkieletu, ale ostatnio nikt tam juz nie zaglada. Na wiosne z mężem ruszamy z budową domu szkieletowego z podaszem użykowym 128 m2 pow. uzytkowej i garaz nieogrzewany 60 m2 dostawiony do budynku. Zgłębiamy temat ogrzewania. Mamy znajomych, którzy mają dom szkieletowy ogrzewany jedynie grzejnikami elektrycznymi konwekcyjnymi i zwykłym kominkiem. Płacą za prąd (ogrzewanie, gotowanie, podgrzewanie wody) za cały rok 3000 zł przy rodzinie 6 osobowej. Też myslimy o takim rozwiązaniu oraz o ogrzewaniu wody przepływowym podgrzewaczem wody. Na dole chcemy miec kominet typu koza z cegłą szamotową. Dom ma być dobrze ocieplony. Myslimy o rekuperatorze. Zdecydowanie się na taką formę ogrzewania to decyzja już nieodwracalna, bo nie da się w łatwy sposób zmienić źródła ogrzewania, stąd chciałam zasięgnąć języka zanim podejmę tak trudną decyzję. Widzę, że wiekszosc z Was posiada ogrzewanie podłogowe, a ja nie lubię tej formy ogrzewania. Czy ktos z forum mógłby cos doradzić, czy to dobre rozwiązanie? W mediach straszą wzrostami cen energii przez pakiet klimatyczny. Nie wiem co o tym mysleć. Dziękuję za fachowe doradztwo. Ewa Jak wzrosnie cena energii to najpierw wzrosna ceny paliw kopalnych (juz sie to dzieje) wiec cena pradu do ceny wegla procentowo bedzie podobna jak teraz. Nikt tez nie wycenia czasu jaki czlowiek spedza przy obsludze piecow, kominkow itd. nawet jak ogrzewanie i woda u. mialy by mnie kosztowac 5tys rocznie (planowane zuzycie 2,5-3tys zl rocznie) to i tak przy pradzie zostane, bo niemam czasu, ani ochoty palic w piecu. No i koszt inwestycji - moje elektryczne + bojler=7tys zl, badz tradycyjne za ok 25tys zł (piec + podłogowka + cwu+ robocizna) Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Tomi78__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 16.01.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ewiczka_73, zrób najpierw OZC. Nie żebym był naganiaczem, bo nic z tego nie mam, ale OZC robisz raz - mieszkasz później przez wiele lat i albo jesteś zadowolona z podjętych decyzji albo wściekła lub co gorsza decyzje te prowadzą do innych (np. sprzedaż domu z powodu kłopotów finansowych z energetyką). Jak zrobisz OZC, będziesz wiedziała z dużym prawdopodobieństwem ile zapłacisz za CO biorąc pod uwagę różne nośniki energii. Ja mam wg OZC dom 2,8-litrowy. W praktyce na razie jest 3,2-litrowy. Daje to ok. 1.200 zł/rok za CO w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts