kszh.uint 17.01.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) żytko, z wykresu wynika że ok 39 dnia miałeś huczną imprezę z dużą ilością gości. Temp. zewn. spadła a nie widać garbu na zużyciu prądu tego dnia przypadał Dzień Energetyka i postanowiłem dać im zarobić podkręcając temp w całym domu na 25stC a serio: niestety, by wykres byl wiarygodny, trzeba by go (?chyba) odnieść do temp. odczuwalnej, która uwzględnia także wiatr; na mój dziurawy dom działa on gorzej, niż mróz; edit: to nie to sprawdzilem w zapiskach i juz wiem: na poddaszu przeskoczylem na priorytet podlogi w dniu 38-40 włacznie - kiedys chyba jasiek o tym pisal, wiec sprobowalem - tak, jakbym mial kable w wylewce (a mam pod klejem); normalnie dzialam na priorytecie temp. powietrza z ograniczeniem podlogi; do ustawień wróciłem dnia 41; wykres wrzuciłem tak poglądowo; ciekawe, czy ktoś dysponuje takimdla kabli w wylewce Edytowane 17 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 18.01.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jak widać, życie pisze różne scenariusze. Nie rozumiem tylko jednego - jak mogłeś pozwolić sobie, aby wszytko zależało od jednego, jak się okazało niezrealizowanego zlecenia. Przecież można było wszystkie te sprawy załatwić niezależnie od tego. Ja jestem w podobnej sytuacji (nie mam jeszcze ani obliczeń ani projektu ogrzewania) ale o PnB wystąpiłam. Pewne rzeczy można przecież korygować na etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewiczka_73 18.01.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jak widać, życie pisze różne scenariusze. Nie rozumiem tylko jednego - jak mogłeś pozwolić sobie, aby wszytko zależało od jednego, jak się okazało niezrealizowanego zlecenia. Przecież można było wszystkie te sprawy załatwić niezależnie od tego. Ja jestem w podobnej sytuacji (nie mam jeszcze ani obliczeń ani projektu ogrzewania) ale o PnB wystąpiłam. Pewne rzeczy można przecież korygować na etapie budowy. Ja tez tego nie rozumiem. Przecież do PnB nie jest potrzebny projekt ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewiczka_73 18.01.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Ok, policzmy 6 osób rocznie potrzebuje trochę cwu, powinno się przyjąć 1000kWh/osobę rocznie, ale załóżmy że oszczędzają ciepłą wodę i zużywają na nią 4000kWh/rok, nie podałaś wielkości domu, jak również systemu wentylacyjnego ale możemy przyjąć na podgrzanie powietrza zużyją 3000kWh/rok, jeśli dom dobrze docieplony to na ogrzewanie zużyją kolejne 4000kWh/rok, pozostaje na "żarówki" - tu przyjmijmy dla 6 osób kolejne 3000kWh, w sumie zużycie wypada na 14000kWh/rok. Przy G-11 za 3000zł można kupić 5500 do 6000kWh, zatem na czymś mają spore oszczędności, albo korzystają dodatkowo z innych nośników energii. Nie mają rekuperatora. Grzejniki skręcaja jak wychodzą do pracy. Grzeją po powrocie do domu. Trochę dobrzewają się kominkiem. Nie wyglądają na brudnych jaskiniowców. A rachunki widziałam i trudno jest mi dyskutować z faktami. Dyscyplina w skrecaniu grzejników jest niewielkim wysiłkiem, jesli chce się mieć przyzwoite rachunki za prąd nie jest ograniczeniem wolnosci czlowieka, bo niektóre komentarze tak zaczynają brzmieć . Widzę na forum, że jesli ktos ma zuzycie niższe od Waszego, to albo jest brudasem albo złodziejem albo sknerusem. Dlaczego nie poszukacie powodów Waszego rzeczywistego zuzycia. Moze ono jest za wysokie i nie potraficie przyjac do wiadomosci, ze ktos pomyslal o tanszym wariancie ogrzewania. Tego wlasnie nie lubię w polskiej naturze. Wszyscy znają się na wszystkim . Póki co nie wypowiedział się nikt, kto ma grzejniki konwekcyjne a nie akumulacyjną płytę grzewczą lub bufory lub pompę ciepła. Wybaczcie, ale tych komntarzy nie traktuję poważnie, bo mowimy o różnych sposobach ogrzewania i innej konstrucji domu. Dziekuję za konstruktywne komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No nieźle, nieźle:) Jest tu jednak kilka osób, które umieją policzyć choćby koszt ciepłej wody dla tylu osób, jak i przeciętne zużycie energii na cele poza grzewcze. Najwyraźniej oni do tego domu to przychodzą tylko spać, albo spalają 10m3 drewna, tak dla klimatu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No nieźle, nieźle:) Jest tu jednak kilka osób, które umieją policzyć choćby koszt ciepłej wody dla tylu osób, jak i przeciętne zużycie energii na cele poza grzewcze. Najwyraźniej oni do tego domu to przychodzą tylko spać, albo spalają 10m3 drewna, tak dla klimatu;) nawet j-j miał by problem zejść do takiego poziomu w G 11 raczej wpadają do tego domu żeby napalić w kominku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 nawet j-j miał by problem zejść do takiego poziomu w G 11 raczej wpadają do tego domu żeby napalić w kominku... A może to były rachunki nie za prąd tylko za drewno albo wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.01.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Kol. Ewiczka_73, uwierz mi że nikt na tym forum nie zazdrości mniejszych rachunków, szczególnie jeśli są one w domach ogrzewanych prądem, wprost przeciwnie, gratulują. druga sprawa że nie jeden przypadek już był tu rozpatrywany, fizyka to wredna nauka i nie da się jej oszukać. Prędzej czy później szydło wyjdzie z worka obyś tylko Ty nie musiała doświadczać tego na sobie.Żadna dyscyplina nie jest przyjemna, ponieważ zmusza człowieka do czegoś, a natura ludzka tego nie lubi. jak ja teraz miałem kilka dni pomieszać w regulatorach bo za namową Jaśka zmieniłem nastawy to mnie szlak trafiał, a jak miałbym to robić dzień w dzień po kilka razy - nie ma mowy. Co za problem zamontować sterowniki i niech się konwektory same załączają 15min przed ich przyjściem z pracy, żaden. Napisz jaki maja projekt ile ocieplenia na przegrodach, jakie okna (WM nie maja z tego co pisałaś) i jaka to jest dla nich temp komfortowa. Wtedy policzymy przy uzyciu chociażby kalkulatora kbab'a i sama zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti.o 18.01.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 skoro nie polecał kabli a wylewkę i tak zrobiliście - to czemu bez kabli ?? Bo dopiero na forum dowiedziałam się, że sporo osób ma kable w wylewce akumulacyjnej? Stąd moje pytanie. Wylewka i ocieplenie stropu musi przecież być, teraz dopiero żałuję że bez kabli. Wiem, że mogą być maty, ale to już nie akumulacja i stąd moje pytanie co w zamian. A może ktoś z Was ma doświadczenie, czy wystarczy grzać przy matach tylko w II taryfie ? Jak wychodzi to kosztowo? Pozdrawiam beti.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A może to były rachunki nie za prąd tylko za drewno albo wodę ja też mogę pokazać rachunki na 2,5 k tyle że są za pół roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 pomieszać w regulatorach bo za namową Jaśka zmieniłem nastawy to mnie szlak trafiał trzeba było zapisywać poprzednie nastawy;) tak dla świętego spokoju co by głowa nie bolała:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A może ktoś z Was ma doświadczenie, czy wystarczy grzać przy matach tylko w II taryfie ? Pozdrawiam beti.o zrobiłem w ten sposób kilka łazienek i jest OK. bodajże kol. żytko ma bezpośrednio w kleju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 zrobiłem w ten sposób kilka łazienek i jest OK. bodajże kol. żytko ma bezpośrednio w kleju... polemizowałbym: mam w kleju matę na 5 cm wylewce w lazience - po wyłączeniu zasliania temp podłogi spada o 1 stopień/h Tak więc sensowne wykorzystanie II taryfy jest nieco problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 z łazienkami jest trochę inna historia 1. wyższa temperatura niż w innych pomieszczeniach 2. czasami trudny dobór maty lub kabli względem zapotrzebowania bo odchodzi np zabudowa pod wannę , prysznic i WC i należy posiłkować się kablami w ścianie lub grzejnikiem drabinką beti.o - ja bym położył kable w samopoziomie lub w warstwie kleju na parterze gdzie mam obecnie grubą płytę - na niej w cienkiej warstwie samopoziomu będę układał kable a na poddaszu 8 cm styropianu + ok 6 cm wylewki i w niej na dystansach kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 18.01.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 a jakie macie opinie na temat piecy akumulacyjnych ?? jak dlugo sie grzeja ?? jak dlugo oddaja potem zmagazynowane ciepło ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.01.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 a czy jest tu ktoś kto takie ma ? bo nie bardzo nawet kojarzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 polemizowałbym: mam w kleju matę na 5 cm wylewce w lazience - po wyłączeniu zasliania temp podłogi spada o 1 stopień/h Tak więc sensowne wykorzystanie II taryfy jest nieco problematyczne. a o ile spada temp. w pomieszczeniu w tym samym czasie ? chyba logiczne że jak rozbujasz do 30* to w ciągu np. 7 godzin spadnie do 23*... w tym samym czasie temp. w łazience spadnie z np. 25 do 22* bardziej grzejesz to szybciej spada te co montowałem to było ok. 100w/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 wrócę jeszcze na chwile do tych kominków...spalając u siebie w domu ok. 0,043 (poskładane 35/35/35cm ) mp drzewa zużycie energii na kable spada o jakieś 10-12kwhspalając powoli dwie takie porcje w ciągu dnia spada o ok.20-25kwhwg tego co podaje kbab (1m3=2100 kwh, 1mp=ok.1400kwh )jedna taka porcja to ok.60kwhwychodzi na to że mam tylko 15-20% sprawności ...??czy może coś źle liczę ? dodam tylko że w tych samych warunkach na utrzymanie w domu 22* potrzebuje ok.52-55kwhprzy powolnym paleniu w kominku i DGP temp.jest ok. 23-24* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 18.01.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Koledzy (i koleżanki oczywiście). Czy podpowiecie może do kogo zwrócić się o wyliczenie OZC dla mojego domu? Potrzebowałabym mądrej głowy do zaprojektowania mi całości systemu ogrzewania, a w szczególności całej podłogówki (wodna) i wszelkich rozwiązań sterujących itp (oczywiście na prąd z piecem np. Kospel). Moje plany to zainwestować w granicach rozsądku i możliwości finansowych tj. - ściany zewnętrzne z silikatów (24 cm) + 20 cm styropianu (0,033);- ściany wewnętrzne również silikaty; - ściany fundamentowe 15 cm XPS;- podłoga 20 cm EPS 100;- strop 30 cm wełna mineralna; - wylewka (8-10cm), a w niej rurki podłogówki wodnej;- okna PCV 2- szybowe o współczynniku U 1,4;- wentylacja grawitacyjna;- kominek (i tu nie wiem, czy robić DGP - czy warto grzać na przełomie sezonu grzewczego samym drewnem, które nie jest przecież tanie, czy lepiej po prostu włączyć ogrzewanie podłogowe). Wiem, że można dużo lepiej, ale myślę (intuicyjnie), że zyski z każdej wydanej złotówki na jeszcze lepsze parametry będą już zbyt małe, aby się to opłacało, ale być może się mylę.Czy Waszym zdaniem jest szansa, aby przy tych parametrach zmieścić się w samej taniej taryfie? Edytowane 18 Stycznia 2012 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 no nie wiem... weź Henoka może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts