jabko 09.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ty składasz wniosek o odpowiedniamoc.Energetyka sama wsadzi nieodpowiednie zabezpieczenie do swojej skrzynki. Piszę nieodpowiednie bo u nas te barany pchaja "B" zamiast "C" i tzw. selektywnosc można sobie wsadzic w ...buty. Chcesz duze zabezpieczenie, złóz podanie o dużą moc przyłaczeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 09.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 ........, że konieczne jest 100W/m2, czyli ok 20tu kwh. wydaje się że by styknęło. jak to więc jest? jakie warunki trzeba spelnić, by 17kwh sarczyło? optymistyczne: wez pod uwage ze stosowany przelicznik 100W/m2 jest naprawde na wyrost i to na ciezkie mrozy policz srednie zuzycie podawane tutaj przez "forumowiczow" grzejacych pradem - w zwiazku ze znacznym zwiekszeniem ocieplenia powoli dobijamy do 75W/m2 a nawet 50W/m2 a wtedy mocy starcza pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 09.02.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ty składasz wniosek o odpowiedniamoc. Energetyka sama wsadzi nieodpowiednie zabezpieczenie do swojej skrzynki. Piszę nieodpowiednie bo u nas te barany pchaja "B" zamiast "C" i tzw. selektywnosc można sobie wsadzic w ...buty. Chcesz duze zabezpieczenie, złóz podanie o dużą moc przyłaczeniową. Może i barany, ale przy twoim "C" selektywności też nie ma żadnej. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 06.03.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów z tej grupy. Mam na imie Włodek i chciałbym anonsować swoje uczestnictwo na łamach tego forum.Moja rodzinka (2+1) nabyła działke w Borzęcinie Dużym/k Warszawy i naszym zamiarem jest przenieść się w sezonie 2008 do nowego domu z obecnych okolic Bemowa.Chciałbym zapytać czy ktoś z szanownych forumowiczów budował , lub ma jakąś popartą argumentami opinię na temat budownictwa gipsowego ( np strona http://www.polgips.com.pl ) i efektywności tego typu technologii energooszczędnego budowania.Jesteśmy wspólnie z żoną zainteresowani tym tematem za przykładem naszego pacjenta (jesteśmy dentystami - stąd w miom profilu takie www) który od 3 lat mieszka w takim właśnie domu w technologii "R" (168m2,z użytkowym poddaszen, akumulacyjna podłogówka elektryczna - kable-,nagórze 2 piece akumulacujne , dynamiczne , bez solarów , z trzema ogrzewaczami pojemnościowymi -kuchnia +2 łazienki - , podłoga na gruncie 20 cm styropian (średnia gęstość), ściany z elementów gipsowo - stysopianowych "R"+tynk mineralny, strop w systemie 'R" - rodzaj monolitu, poddasze użytkowe , dach dwuspadzisty ( wschód,zachód) - 35 cm wełny + membrana wysokoparoprzepuszczalna + dachówka ceramiczna , okna PCV 1,4 ... czegoś (pzrepraszam za brak wiedzy), dzrzwi również dobre i ciepłe + koza dużej mocy w salonie wraz z kuchnią i jadalnią (52m2) z podłączeniem do rekuperatora pewnej szwedzkiej firmy (bez wymiennika gruntowego)).Oto właśnie dom który jest oceniany przez gospodarza za bardzo zdrowy i komfortowy z wysokością rachunków ze całkowite zuzycie energii elektrycznej ( też tej przeznaczonej na inne potrzeby) na pozionie 3500 PLN /rok.Przyznam ,iż ze względu na plusy komportowego użytkowanie właśnie takiego typu ogrzewania niecentralnego jakim są kable grzejne elektryczne - wspólnie z żoną próbujemy znaleźdź potwierdzenie faktycznych kosztów całkowitego utrzymania takiego , lub podobnego domu. Faktem jest również iż mamy dylemat potrzeby lub nie - przyłącza gazowego , które przechodzi obok naszej działki w ul Kosmowskiej...Uprzejmie prosimy biegłych w materii o wsparcie opiniami i uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 09.03.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Wątek chyba "umarł" więc nie wiem czy się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 09.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 szkoda - liczyłem na aktywność zmagających się tak jak ja z rozterkami elektrycznego ogrzewania podłogowego.Może jednak tkoś oceni moje dylematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.03.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 ... Chciałbym zapytać czy ktoś z szanownych forumowiczów budował , lub ma jakąś popartą argumentami opinię na temat budownictwa gipsowego ( np strona http://www.polgips.com.pl ) i efektywności tego typu technologii energooszczędnego budowania. Jesteśmy wspólnie z żoną zainteresowani tym tematem za przykładem naszego pacjenta (jesteśmy dentystami - stąd w miom profilu takie www) który od 3 lat mieszka w takim właśnie domu w technologii "R" (168m2,z użytkowym poddaszen, akumulacyjna podłogówka elektryczna - kable-,nagórze 2 piece akumulacujne , dynamiczne , bez solarów , z trzema ogrzewaczami pojemnościowymi -kuchnia +2 łazienki - , podłoga na gruncie 20 cm styropian (średnia gęstość), ściany z elementów gipsowo - stysopianowych "R"+tynk mineralny, strop w systemie 'R" - rodzaj monolitu, poddasze użytkowe , dach dwuspadzisty ( wschód,zachód) - 35 cm wełny + membrana wysokoparoprzepuszczalna + dachówka ceramiczna , okna PCV 1,4 ... czegoś (pzrepraszam za brak wiedzy), dzrzwi również dobre i ciepłe + koza dużej mocy w salonie wraz z kuchnią i jadalnią (52m2) z podłączeniem do rekuperatora pewnej szwedzkiej firmy (bez wymiennika gruntowego)).Oto właśnie dom który jest oceniany przez gospodarza za bardzo zdrowy i komfortowy z wysokością rachunków ze całkowite zuzycie energii elektrycznej ( też tej przeznaczonej na inne potrzeby) na pozionie 3500 PLN /rok. Przyznam ,iż ze względu na plusy komportowego użytkowanie właśnie takiego typu ogrzewania niecentralnego jakim są kable grzejne elektryczne - wspólnie z żoną próbujemy znaleźdź potwierdzenie faktycznych kosztów całkowitego utrzymania takiego , lub podobnego domu. Faktem jest również iż mamy dylemat potrzeby lub nie - przyłącza gazowego , które przechodzi obok naszej działki w ul Kosmowskiej... Uprzejmie prosimy biegłych w materii o wsparcie opiniami i uwagami. Z opisu wynika, że Wasz pacjent wybudował dom przemyślany pod względem rozwiązań oszczędności energii. Tak niskie koszty zużycia energii elektrycznej są efektem : 1. dobrze izolowanego domu (ściany, posadzki, dach), 2. szczelnej stolarki okiennej, prawdopodobnie korzytnie umiejscowionej w stosunku do stron świata, 3. dogrzewania domu przy pomocy "kozy" - nie podajesz jak często jest ona wykorzystywana, ale z kosztów energii elektrycznej wynika, że niemało, 4. system wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Przy zastosowaniu w/w rozwiązań system ogrzewania jest sprawą drugorzędną. W kilku miejscach tego wątku udawadniano, że eksploatacja ogrzewania elektrycznego jest dużo droższa od ogrzewania gazowego czy olejowego. Jednak jeżeli weźmiemy pod uwagę koszty inwestycyjne oraz dodatkowe koszty (serwis urzadzeń, usługi kominiarskie), może się okazać, że ogrzewanie elektryczne jest optymalnym rozwiązaniem. Jego rodzaj (grzejniki konwekcyjne, grzejniki akumulacyjne, ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła, itp.) powinien wynikać z zadań jakie to ogrzewanie ma spełniać oraz z kalkulacji kosztów (koszty inwestycyjne i koszty eksploatacyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 11.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Serdecznie dziękuję za uwagi na szczęście pokrywają się w części z naszymi oczekiwaniami.Co raz bardzirj skłaniamy sie ku technologii gipsowej "R"lecimy projektowanie domu tej firmie.Pozdrawiam HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodzimierzk 13.04.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Moi drodzy , a szczególnie ci którzy już rzeją elektryką (od kilku sezonów ) - nie zapominajcie o tym wątku - wszak skąd możemy czerpać wiedze na tematy tak praktyczne i codzienne jak nie stąd?Jeszcze raz namawiam do umieszczeniu na forum aktualnych obserwacji tuz po ostatnim sezonie grzewczym ...Czy wszystkim "grzejącym" się podobało/Jakie osiągneliście wyniki w opłacalności ( albo wprost przeciwnie) swoich instalacji?Zapraszm do dyskusji. PSOsobiście wybrałem firmę Elektra - ale jeszcze się nie zdecydowalem , czy ybrać pojedyncze , czy podwójne kable do moich 100 m2 podłogówki.Kończy sie projektowac mój domek i w lipcu ruszam.Pozdrawiam wszystkich i zapraszm do podsumowywania sezonu. Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 14.04.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 witam jesli moge to podam moj koszt ogrzaniai, oswietlenia i gotowania od dnia okolo 04.11.06 do 24.03.07 temp. w dzien sr 21,5 do 22 w nocy 20,5 piec elterm 11kw zalaczony na max (prawie caly sezon) ocieplenie 12cm styro+50cm w grunt 20cm welny na poddaszu boiler 80-90l (nie pamietam dokladnej poj) zalaczany egarem ciepla woda w ciagu dnia non-stop okna 5 komor plyta ceramiczna w kuchni z piekarnikiem elektrycznym oswietlenie w domu razem okolo 600-700W z tym ze okolo 400W przez caly czas o mometu zapadniecia zmroku do wieczora kiedy idziemy spac taryfa G11 ! ! ! + smutek ze zrezygnowalem z akumulacyjnych koszt calkowity energii elektrycznej 3.700zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 15.04.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 witam ... piec elterm 11kw zalaczony na max (prawie caly sezon) ...ł[/b] Ja w ww sprawie. Jakie wrażenia z używania tego kotła. Pytam bo stoję przed wyborem Eltrem czy Kospel. Na temat tego ostatniego trochę opinii forumowiczów jest, natomiast Eltrem jakoś rzadko występuje. Jakie plusy i minusy ma ten kocioł? Aha a jaki masz przydział mocy i zabezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 15.04.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 oswietlenie w domu razem okolo 600-700W z tym ze okolo 400W przez caly czas o mometu zapadniecia zmroku do wieczora kiedy idziemy spac T.zn. masz 25 energooszczędnych 16W? Jak na 100 m2 niezła iluminacja! To 4 m2 na jedno źródło światła. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.04.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 W okresie od 1 października 2006 r. do 15 kwietnia 2007 r. wyszła suma 2900 zł za prąd. 197 dni, średnio mniej niż 15 zł dziennieDom 140 m2 temperatura 21 stopnie przez całą dobę, ogrzewanie konwektorami. Nie ogrzewam się niczym innym. A to wykres rzeczywistego i obliczeniowego (OZC) zużycia energii na cele grzewcze w trzech ostatnich sezonach grzewczych.http://jezier.republika.pl/Sezony_grzewcze.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirek 16.04.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Sezon był nietypowy i temperaturowo wspaniały.\u mnie 80% zużycia średniego energii\ .Z niecierpliwością czekam na dane i wnioski z działania rekuperacji u Jeziera Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.04.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Włączyłem wentylację w listopadzie. Działa do dzisiaj. Jest lepiej niż w czasach braku wentylacji. Nic z nią nie robię. Nie przestawiam nie wyłączam, nie mierzę. Jak kiedyś będę miał coś do zrobienia na strychu to wymienie filtry i to wszystko. Gdy jej nie było to miałem sporo kłopotów ale na szczęście te czasy minęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 17.04.2007 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam Trochę przydługie ale inaczej się nie da. Jest kilka wątków na forum na temat grzania prądem, ale ten chyba najbardziej aktualny.Rozpoczęliśmy budowę domu. Na dniach będe występował o wydanie szczegółowych warunków przyłączenia do gazu, ale już przez grube gatki przeczuwam kłopoty.A to dlatego, że we wstępnych warunkach gazownia uprzejmie informuje że "... istnieją techniczne możliwości przyłączenia budynku... bla bla bla jednakże przyłączenie związanie jest z budową gazociągu średniego ciśnienia, od istniejącego gazociągu średniego ciśnienia w ulicy X, do wysokości ostanich nieruchomości przewidzianych do przyłączenia bla bla bla podjęcie decyzji uzależnione będzie od stopnia przygotowania odbiorcy "Fajnie.Tylko że te pozostałe nieruchomości to pole pszenicy, z czego połowa działek nie jest i nie będzie w najbliższym czasie sprzedawana przez właściciela, rolnika.Na mojej ulicy jest dom sąsiada (gaz, prąd, woda) i moja budowa obok.Gazowania nie zgodzi się na podłączenie gazu z jego przyłącza (idącego w jego ogrodzie)Mamy 50 metrów od drogi X z gazem, do domu. Czytam wątki elektryczne, z początku pukałem się w czoło ale teraz... coraz poważnie zastanawiam się czy nie będzie to najlepsze wyjście z sytuacji. Budujemy dom 150m z poddaszem użytkowym, z solbetu 24 (suporex), ocieplenie styro 12cm ściany, 10cm posadzka (jeśli dobrze pamiętam), 20cm wełna poddasze, okna pcv 5 komorowe, dom jak możecie w linku zobaczyć bez zbędnych bajerów. Na sam piec gazowy 1 funkcyjny z zasobnikiem + montaż liczę na oko 15 tyś.Gazociąg (jak to brzmi) minimum 5 tyś (gdyby liczyć wg ostatniego Muratora cenę za przyłącze w metrach) To daje minumum 20 tyś a w rzeczywistości pewnie więcej. Za to moge kupić piec elektryczny i może jeszcze ne reku starczy, albo porządny kominek z płaszczem wodnym. Robert-aw pisze że tej zimy średnio płacił miesięcznie 600zł za prąd.Mimo wszystko to raczej dużo bo tyle zapłąciłem za 1 miesiąc za gaz poprzedniej zimy, kiedy przez kilka nocy temp na zewnątrz spadała poniżej -20, w domu 200m słabo ocieplonym. Pocieszam się że mogę palic w kominku i reku też by pomogło trochę zmniejszyć koszty grzania prądem.Z drugiej strony nie zrezygnował bym z instalacji gazowej w budowanym domu i poczekał na lepsze czasy, piec można zawsze zmienić. Czy ma to sens ? Walczyć o gaz przy sporych kosztach czy za te pieniądze pójść w prąd + reku/kominek ? Będę wdzięczny za opinie, muszę do końca roku zainstalować ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 witam ... piec elterm 11kw zalaczony na max (prawie caly sezon) ...ł[/b] Ja w ww sprawie. Jakie wrażenia z używania tego kotła. Pytam bo stoję przed wyborem Eltrem czy Kospel. Na temat tego ostatniego trochę opinii forumowiczów jest, natomiast Eltrem jakoś rzadko występuje. Jakie plusy i minusy ma ten kocioł? Aha a jaki masz przydział mocy i zabezpieczenia? ja kupiłem AEG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirek 17.04.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Włączyłem wentylację w listopadzie. Działa do dzisiaj. Jest lepiej niż w czasach braku wentylacji. Nic z nią nie robię. Nie przestawiam nie wyłączam, nie mierzę. Jak kiedyś będę miał coś do zrobienia na strychu to wymienie filtry i to wszystko. Gdy jej nie było to miałem sporo kłopotów ale na szczęście te czasy minęły. Obserwuje Twoje doświadczenia i innych i zamierzam je wdrożyć w małym domu parterowym.\netto 100m2\ Działka bez gazu tańsza ok 20tys ,przyłącze ok10tys ,instalacja grzewcza tańsza ok10tys \gazowa-elektryczna akumulacyjna\Razem oszczędności to ok.40tys . Wydatki ekstra to lepsza izolacja , stolarka ,GWC z rur betonowych w obrysie budynku podający powietrze do sypialni , wentylacja mechaniczna o regulowanej wydajności. Sufit podwieszony 30cm pod dolnym pasem wiązara i izolacja z ekofibru bez foli. Akumulacyjne ogrzewanie kablami w 10-cio cm wylewce i awaryjne,oszczędnościowo kominek z grawitacyjnym DPG obejmującym 2\3 domu. Planuję 1 krotną wymianę powietrza w sypialniach które uznaję za zdatne w pozostałych częścich domu ,co dawałoby 0,5 wymiany w całym domu \średnio\.Chciałbym uniknąć rekuperacji z powodu kosztów w tak małym domu. Czy to zadziła i będę miał niskie zużycie energii ,dobre powietrze we wnętrzu i bezawaryjne działanie przez lata? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 17.04.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 pan od ciasteczek Mam dość podobną sytuację. Przecieramy szlak budując się jako pierwsi. Gazociąg BYĆ MOŻE będzie. Na razie, w ciągu najbliższych 5 lat taka inwestycja nie jest przewidywana w gazociągach. Gaz z butli coraz droższy. Koszt instalacji gazowej wychodził mi podobny. Od 5 lat w mieszkaniu mam tylko zimną wodę i prąd. Tzn., że wodę ciepłą mam z bojlera (120 l/3 os.), grzanie i kuchnia na prąd. Jak porównywałem rachunki własne (łącznie z czynszem) i mieszkań "tradycyjnych", czyli z gazem i ciepłem z ciepłowni - rachunki były bardzo zbliżone. Oczywiście początki używania wszystkiego na prąd bywały bolesne (budynek był świeżo oddany i niewygrzany) , ale teraz uważam, że to świetne rozwiązanie. Obecnie buduję dom. Metraż będzie ok 170-180 m2 (było trochę zmian). Jako ogrzewanie c.o. i c.w.u. jako priorytet będzie kominek z płaszczem + zasobnik z grzałką + piec elektryczny. Cały parter w podłogówce,, na pietrze 3 małe grzejniki. Budynek: ściana jednowarstwowa 36,5 (Ytong), 30 cm w dachu, podłoga (płyta fundamentowa) 18 cm (cała ok. 50 cm); okna PCV 5 komorowe niskoemisyjne. Prąd i tak muszę mieć i tak. Gaz olewam. Po kiego płacić haracz dwóm monopolistom skoro i tak muszę płacić już jednemu? To tak pół żartem pół serio. Wiem, jak wyłączą prąd nie będę miał ani papu ani ciepło. To już przewidziałem i taka straszna wizja mi nie grozi. Podejrzewam, że za tą kwotę (tzn. instalacji gazu z wszelkimi bajerami) zapłacisz podobnie (lub kilka zł więcej) jak za instalację kominka z pw, kotła, zasobnika, reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 17.04.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 witam ... piec elterm 11kw zalaczony na max (prawie caly sezon) ...ł[/b] Ja w ww sprawie. Jakie wrażenia z używania tego kotła. Pytam bo stoję przed wyborem Eltrem czy Kospel. Na temat tego ostatniego trochę opinii forumowiczów jest, natomiast Eltrem jakoś rzadko występuje. Jakie plusy i minusy ma ten kocioł? Aha a jaki masz przydział mocy i zabezpieczenia? ja kupiłem AEG A jakie spostrzeżenia, uwagi? Jaki kocioł? Z zasobnikiem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts