Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ktoś kiedyś zauważył droga asbe że nie ma domów poniżej 5 l bez WM , reszta to już kwestja konkretnych wyliczeń a nie gdybania

napisz do alsota

zainwestuj 200 zł a dowiesz się wszystkiego

wg mnie to prolilowy koszt wydany w 1000% słuszny ...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co do PC to szanowny panie Marcinie - jak będą kiedyś w rozsądnej cenie, to sobie ją nabędę droga kupna i tę wodę w tych moich rurkach w podłodze będę grzła ile wlezie, a Pan co wtedy zrobisz? Nie żebym była złośliwa, ale wkurzył mnie Pan tym ochotnikiem:)

To tajemnica, robię kontrofensywę dla zimnej fuzji tylko że wersja dla kabli:-)

ktoś kiedyś zauważył droga asbe że nie ma domów poniżej 5 l bez WM , reszta to już kwestja konkretnych wyliczeń a nie gdybania

napisz do alsota

zainwestuj 200 zł a dowiesz się wszystkiego

wg mnie to prolilowy koszt wydany w 1000% słuszny ...

Już to zrobiłam. Dzięki za wsparcie.

Witam,

Wczoraj zapuscilam temat mojego domu szkieletowego, ktory chce wybudować. Pytałam o radę jakie ogrzewanie zastosować. Skoncentrowaliscie sie bardziej na wysokosci moich znajomych niż na faktycznej mojej prosbie, ale dla Was sprawdzę jeszcze raz rachunki znajomych :).

Czytam ten wątek i mam pewne pytania. Co powiecie o takim wykoczeniu:

posadzka 20 cm styro, sciana zew 20 cm welny + 10 cm styro, dach 40 cm welny, okna trzyszybowe Ug=0,74, drzwi zew U=1,1. Do tak zaizolowanego domu chcialabym zrobic WM oraz ogrzewac grzejnikami konwekcyjnymi ewentualnie powierzchniowo-akumulacyjnymi+ kominek bez rozprowadzenia ciepla typu koza z szamotem. Wode chcielibysmy grzac przeplywowymi podgrzewaczmi.

Co o tym myslicie?

Czy na pewno warto przed rozpoczeciem budowy zrobic OZC?

Pytanie czy robiąc WM + kominek i ogrzewanie elektryczne konwekcyjne nie trzeba robic murowanych kominów? Cos takiego wyczytałam.

Pzdm

Ewa

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-664-Salsa,727,lustro.html#rzuty

Witam,

Wczoraj zapuscilam temat mojego domu szkieletowego, ktory chce wybudować. Pytałam o radę jakie ogrzewanie zastosować. Skoncentrowaliscie sie bardziej na wysokosci moich znajomych niż na faktycznej mojej prosbie, ale dla Was sprawdzę jeszcze raz rachunki znajomych :).

Czytam ten wątek i mam pewne pytania. Co powiecie o takim wykoczeniu:

posadzka 20 cm styro, sciana zew 20 cm welny + 10 cm styro, dach 40 cm welny, okna trzyszybowe Ug=0,74, drzwi zew U=1,1. Do tak zaizolowanego domu chcialabym zrobic WM oraz ogrzewac grzejnikami konwekcyjnymi ewentualnie powierzchniowo-akumulacyjnymi+ kominek bez rozprowadzenia ciepla typu koza z szamotem. Wode chcielibysmy grzac przeplywowymi podgrzewaczmi.

Co o tym myslicie?

Czy na pewno warto przed rozpoczeciem budowy zrobic OZC?

Pytanie czy robiąc WM + kominek i ogrzewanie elektryczne konwekcyjne nie trzeba robic murowanych kominów? Cos takiego wyczytałam.

Pzdm

Ewa

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-664-Salsa,727,lustro.html#rzuty

na koncu zalaczyłam link do projektu, ktory moze bedziemy realizalizowac

2500 - 3000kWh; reku odzyska z tego max 70%

cenę jednostki prądu znasz

To mi wychodzi, że około 800 zł rocznie więcej zapłacę za prąd (chyba, że źle liczę). Zakładając, że dobrze, to przez jakieś 13 lat będzie mi się zwracał koszt WM z rekuperacją (zaznaczam - zwracał się), zakładając, że zapłacę tylko 10000 zł (a pewna firma to mi nawet 20000 krzyknęła) za ten luksus. Jeżeli dobrze liczę, to już widzicie, dlaczego mnie to nie interesuje - po prostu jest bez sensu z punktu widzenia ekonomicznego. Nie mówię już o tym, ile razy się coś tam zepsuje itp.

I tu nie chodzi o liczenie każdej złotówki, tylko raczej liczenie kilkudziesięciu tysięcy złotówek, a to duża różnica. Ale żeby było jasne, jak najbardziej rozumiem tych, którzy decydują sie na to rozwiązanie - są też inne bardzo ważne zalety WM, z których ja z pełną świadomością zwyczajnie rezygnuję.

To mi wychodzi, że około 800 zł rocznie więcej zapłacę za prąd (chyba, że źle liczę). Zakładając, że dobrze, to przez jakieś 13 lat będzie mi się zwracał koszt WM z rekuperacją (zaznaczam - zwracał się), zakładając, że zapłacę tylko 10000 zł (a pewna firma to mi nawet 20000 krzyknęła) za ten luksus. Jeżeli dobrze liczę, to już widzicie, dlaczego mnie to nie interesuje - po prostu jest bez sensu z punktu widzenia ekonomicznego. Nie mówię już o tym, ile razy się coś tam zepsuje itp.

I tu nie chodzi o liczenie każdej złotówki, tylko raczej liczenie kilkudziesięciu tysięcy złotówek, a to duża różnica. Ale żeby było jasne, jak najbardziej rozumiem tych, którzy decydują sie na to rozwiązanie - są też inne bardzo ważne zalety WM, z których ja z pełną świadomością zwyczajnie rezygnuję.

Jak mi wyjdzie, że od 2000zł wzwyż będę traciła na braku WM, to raczej się na nią zdecyduję, ale przy 800zł (choć myślę, że to będzie znacznie niższa kwota), Zauważcie też, że nie da się uniknąć otwierania drzwi i okien. Ja na samym wypuszczaniu i wpuszczaniu swoich psów do domu pociągne pewnie, żeby dom sie nie zagrzybił:) - a tego i tak nie uniknę.

zaoszczędzisz mniej... podałem z zapasem przy założeniu domu 150m2; Ci z WM także nie dmuchają z nominalną wydajnością w zimie, tylko skręcają na min albo niektórzy (o zgrozo) gaszą WM na noc :p

poczekaj na wyniki asolta, to porównasz; jutro obserwuj, kto najwięcej krzyczy i czym się zajmuje :p

zaoszczędzisz mniej... podałem z zapasem przy założeniu domu 150m2; Ci z WM także nie dmuchają z nominalną wydajnością w zimie, tylko skręcają na min albo niektórzy (o zgrozo) gaszą WM na noc :p

poczekaj na wyniki asolta, to porównasz; jutro obserwuj, kto najwięcej krzyczy i czym się zajmuje :p

Niestety, nie należę do tych co to na czym jak na czym, ale na wszystkim to się znają, więc za wszystkie te cacka musiałabym słono zapłacić, a to nie zawsze jak się okazuje ma sens przy budowie oszczędnego domu. Budujemy domy energooszczędne po to, by zminimalizować wydatki, czyż nie mam racji?

Niestety, nie należę do tych co to na czym jak na czym, ale na wszystkim to się znają, więc za wszystkie te cacka musiałabym słono zapłacić, a to nie zawsze jak się okazuje ma sens przy budowie oszczędnego domu. Budujemy domy energooszczędne po to, by zminimalizować wydatki, czyż nie mam racji?

No niestety nie masz racji. Dom energooszczedny ma zuzywac malo KWh na potrzeby CO/CWU koszty to juz wybor inwestora ile chce na to wylozyc. Ale bez reku to nie jest to budowa energooszczedna. Co do zwrotu reku to pamietaj aby porownywac to do poprawnie wykonanej instalacji wentylacji grawitacyjnej, Ty kalkulujesz koszt reku wzgledem niczego a jakas wentylacje miec musisz zamiast niego, a kominy, nawiewniki tez kosztuja.

Pozdrawiam

I na tym właśnie asbe popłynie.Niby projekt indywidualny,niby nie ma kasy na WM ale okna z drzwiami to w tym domu będą sporo kosztowały...

No ale cóż,asbe ma inny punkt widzenia,to ma wyglądać a nie oszczędzać :)

A rachunkami za ogrzewanie dziś czy za kilka lat się nie przejmuje ;)

Chociaż pole do oszczędności na stolarce jest duże i tutaj bym zrobił wszystko jak nie mam kasy ale WM musiała by być.

To na oknach mówisz kolego popłynę? Na indywidualnym projekcie, jak zapewne lepiej ode mnie wiesz, też popłynęłam (jakieś kompleksy?) A co do kasy- czy ja kiedyś powiedziałam, że nie mam kasy? Nie zamierzam jej dużo wydać, - to prawda. A może mam inne pomysły na jej wydanie niż dom? Mogę?

Nie pleć bzdur i nie opowiadaj czegoś, co ci się tylko wydaje. Okna już kupiłam i jeżeli 10 tys. znaczy popłynąć, to zwracam honor. A tak na marginesie - dużo mniej zapłaciłeś za swoje? Projekt indywidualny za 5000 zł (razem z adaptacją, projektem zagospodarowania i uzyskaniem PnB to też zapewne rozpusta (dużo mniej zapłaciłeś?). No ale zdaje się, że Ty raczej z tych co to tanio kupują, tylko drogo płacą (patrz płyta fundamentowa). A już ten tekst: ... to ma wyglądać, a nie ....... to jakiś kolejny kompleks?

Twój wpis był kompletnie bez sensu - ja przynajmniej nic mądrego w nim nie wiedzę (raczej wręcz przeciwnie).

No niestety nie masz racji. Dom energooszczedny ma zuzywac malo KWh na potrzeby CO/CWU koszty to juz wybor inwestora ile chce na to wylozyc. Ale bez reku to nie jest to budowa energooszczedna. Co do zwrotu reku to pamietaj aby porownywac to do poprawnie wykonanej instalacji wentylacji grawitacyjnej, Ty kalkulujesz koszt reku wzgledem niczego a jakas wentylacje miec musisz zamiast niego, a kominy, nawiewniki tez kosztuja.

Pozdrawiam

No tak, i to jest argument. Muszę to jeszcze raz rozważyć i jak się okaże, że nie będzie to kosztowało kilkakrotnie więcej, to faktycznie warto. Wiem, że podchodzę do WM jak do jeża, ale może dlatego, że się kompletnie na tym nie znam - spróbuje jednak ogarnąć.

Ja decydujac sie na wentylacje mechaniczna wzialem pod uwage komfort jaki ona ze soba niesie, a to jest niepoliczalne jak dla mnie. Projektujac WM przed budowa mozna uniknac kosztow kominow kratek itd, wtedy nie jest to takie drogie.

A z drugiej strony, kiedy w samochodzie sie wam wroca elektryczne szyby czy klimatyzacja? Za komfort sie placi.....

a kiedy mi sie zwroci telewizor ???

ja rekuperacji robic nie bede, bo jest to ekonomicznie bezsensowny bajer,

Jak widac wystarcza Ci dwie linijki żeby zaprzeczyc samemu sobie. Mieszkałeś w domu z WM? Ja mieszkałem w takim gdzie kratki od GW sie zatykało żeby główy nie przewiało i w taiej kamienicy gdzie praktycznie GW nie było. MIeszkałem w blokach gdzie okna się rozszczelniało, a od 4-rech lat mam styczność z WM i do smierci tego nie zmienię.