kitesurf 20.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Tak, tak. Wszystko się zgadza, jedynie wrażenie Cię zmyliło. Nie potrzebuję żadnego potwierdzenia i w ogóle pierwsze zdanie jest do bani. I oczywiście również pozdrawiam. Oki. Być może pierwsze zdanie jest do bani - przepraszam Cię za to, ale ja na prawdę chciałem tylko Ci pokazać, że można iść czasami na pewne kompromisy, a czasami nie. Uważam, że w dzisiejszym nowoczesnym, szczelnym budownictwie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła jest koniecznością. Przede wszystkim dla zdrowia. Ja na prawdę nie chcę Cię przekonywać na siłę do WM , tym bardziej, że jeszcze nie mieszkam w domu z WM. Ale byłem ( mieszkałem ) kilka dni w takim domu i dla mnie to coś niesamowitego. Można powiedzieć, że masz cały czas świeże powietrze. To jest największy atut tej wentylacji. Pozdrawiam Cię! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Ja sie nie podejmuje liczenia ale LUNA juz sama z siebie zjada z 2-4 x wiecej pradu co moj brink. Jeśli Twój brink zjada przy 160m3/h 52W to Luna zużywa 200W ? Bądź poważny. Max.pobór Luny to 120W... Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Jeśli Twój brink zjada przy 160m3/h 52W to Luna zużywa 200W ? Bądź poważny. Max.pobór Luny to 120W... Ile bierze luna przy 100m3/h? Bo tyle zapewne bedzie u Ciebie chodzic rekuperator przez 90% czasu. U mnie chodzi na 120m3/h w duuuzo wiekszym domu i jest perfekt. Moj brink zuzywa przy 100m3/h - 24W. Ile zjada luna przy 100m3/h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Ile bierze luna przy 100m3/h? Bo tyle zapewne bedzie u Ciebie chodzic rekuperator przez 90% czasu. U mnie chodzi na 120m3/h w duuuzo wiekszym domu i jest perfekt. Moj brink zuzywa przy 100m3/h - 24W. Ile zjada luna przy 100m3/h ? Nie wiem,wiem tylko że Brink Mei zużywa 35W przy 100m3/h tak na szybko podaje zuzycie energii dla mojego excellenta na roznych predkosciach 100 - 35W Skoro Luna zużywa max.120kW przy max.200m3/h to przy 100m3/h będzie to ok.60W Różnica 25W*24=0,6kWh/dobę*365=219kWh/rok*0,4=87zł na rok Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 A wiecie czym różni się ogrzewanie prądem w II taryfie od ogrzewania paliwami stałymi ? Ci pierwsi mają komfort i zaoszczędzony czas, Ci drudzy tylko podobne koszty ogrzewania dzisiaj oceniłem twoja stopkę i na CO+CWU w przeliczeniu na m2 wychodzi nam bardzo podobnie, (uwzględniłem też moje drzewo do kominka) No ale w życiu jest wiele dróg prowadzących do tego samego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 No cóż,różnica w zakupie to 3400zł,jak duża musiała by być ta różnica w eksploatacji żeby opłacalny byłby zakup droższego sprzętu ? Adam liczę na Ciebie w liczeniu najlepsze rozwiązania są te najprostrze. Bo potem sprawiają najmniej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Oki. Być może pierwsze zdanie jest do bani - przepraszam Cię za to, ale ja na prawdę chciałem tylko Ci pokazać, że można iść czasami na pewne kompromisy, a czasami nie. Uważam, że w dzisiejszym nowoczesnym, szczelnym budownictwie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła jest koniecznością. Przede wszystkim dla zdrowia. Ja na prawdę nie chcę Cię przekonywać na siłę do WM , tym bardziej, że jeszcze nie mieszkam w domu z WM. Ale byłem ( mieszkałem ) kilka dni w takim domu i dla mnie to coś niesamowitego. Można powiedzieć, że masz cały czas świeże powietrze. To jest największy atut tej wentylacji. Pozdrawiam Cię! Michał Ja już się przekonałam, choć nie miałam szansy sprawdzić, jak to działa, ale potrafię sobie wyobrazić o co chodzi. Teraz staram się dokonać właściwego wyboru. Na pewno muszę zrobić projekt. Chyba nie będę się zagłębiać w szczegóły typu obliczenia itp, bo uważam, że takie rzeczy powinni robić ludzie, którzy się na tym znają. Najważniejsze, to trafić na właściwa osobę, która to dla mnie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nie wiem,wiem tylko że Brink Mei zużywa 35W przy 100m3/h W watku dot. brinka robilem b. dokladne testy mojego brinka i moj bierze 24W. Skoro Luna zużywa max.120kW przy max.200m3/h to przy 100m3/h będzie to ok.60W Różnica 25W*24= No wlasnie - OKOLO. Luna ma bardzo prymitywne wentylatory ktore nie zuzywaja liniowo pradu w zaleznosci od wydajnosci. Sprawdz, znajdz, zmierz - to sie przekonasz jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Ja na prawdę nie chcę Cię przekonywać na siłę do WM , tym bardziej, że jeszcze nie mieszkam w domu z WM. Ale byłem ( mieszkałem ) kilka dni w takim domu i dla mnie to coś niesamowitego. Można powiedzieć, że masz cały czas świeże powietrze. To jest największy atut tej wentylacji. Pozdrawiam Cię! Michał u mnie juz na parapetówie znajomi się dziwili że przy tylu osobach i tak intensywnej imprezie (tańce) w domu jest czym oddychać i nie ma zaduchu, a jeszcze większe było ich zdziwienie rano kiedy to w pokojach w ktorych spali nie było w powietrzu "syndromu dnia poprzedniego". Nie wspomnę o świętach -średnio 15os. non stop u ciągle przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 20.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Rozumiem. Życzę udanej inwestycji. Cholera - zabrzmiało trochę fajansiarsko . W każdym razie życzę Ci, żeby Twoje oczekiwania spełniły się w 100%. Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 20.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 u mnie juz na parapetówie znajomi się dziwili że przy tylu osobach i tak intensywnej imprezie (tańce) w domu jest czym oddychać i nie ma zaduchu, a jeszcze większe było ich zdziwienie rano kiedy to w pokojach w ktorych spali nie było w powietrzu "syndromu dnia poprzedniego". Nie wspomnę o świętach -średnio 15os. non stop u ciągle przyjemnie. Hehe! Wyobrażasz sobie, jakbyś rano na wyrzutni z WM wstawił alkomat? Na wyświetlaczu by się pewnie znak "?" wyświetlił hehe! Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a "CAŁY POZNAŃ CHÓREM" pamiętacie? Pamiętam, byłem. W odpowiedzi było "ZŁY DOTYK BOLI" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 20.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Teraz policz roznice w kosztach eksploatacji tego jarzgocacego duetu. Jaki jazgot ??? Mam Lunę i jest niesłyszalna na pełnych obrotach, także czemu nie dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 20.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Pamiętam, byłem. W odpowiedzi było "ZŁY DOTYK BOLI" Ale masz pamięć! DOKŁADNIE TAK! A pamiętasz " PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI - TEN ZAPACH MNIE KRĘCI" z TIRem i TIRówką? Proszę, by nikt się nie gniewał - to taki offtopicowy tekścik. Pragne również zaznaczyć, że zarówno w Szczecinie, jak i Warszawie mam bardzo dużo przyjaciół. To tylko taka kibicowska "wojenka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Jaki jazgot ??? Mam Lunę i jest niesłyszalna na pełnych obrotach, także czemu nie dwie. No i wszystko w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Ale masz pamięć! DOKŁADNIE TAK! A pamiętasz " PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI - TEN ZAPACH MNIE KRĘCI" z TIRem i TIRówką? Proszę, by nikt się nie gniewał - to taki offtopicowy tekścik. Pragne również zaznaczyć, że zarówno w Szczecinie, jak i Warszawie mam bardzo dużo przyjaciół. To tylko taka kibicowska "wojenka" Tego nie widziałem, jeżdżę na mecze dość sporadycznie, raczej na hity. Ale mam mnóstwo mam wspomnień z nimi związanych;) Kończmy bo nas zaraz pogonią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Wam łatwo mówić (np. Arturo72), bo wszystko zrobicie sobie sami - wtedy to ma sens, ale ja wszystko muszę zamówić, bo mi nikt za darmo nie zrobi, a wtedy ten sens robi się wątpliwy.Nie zmienia to faktu, że WM z reku byłoby super mieć. To już wiem. Artur72 wyliczył Ci ile WM z reku daje Ci zwrotu przelicz to na PLN i wiesz po ilu latach zwraca się inwestycja a komfort masz gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 W moim przypadku, z montażem? Zwiększy to wilgotność w domu? nie... nawet 1% co najwyżej więcej za prąd zapłacisz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) R&K mimo wszystko nie kusiło cię żeby zostawić jakąś alternatywe do kablimasz to zaplanowane na 30-40 lat uczciwie ci powiem-podziwiam cie za stalowe nerwy Edytowane 20 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.01.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 A wiecie czym różni się ogrzewanie prądem w II taryfie od ogrzewania paliwami stałymi ? Ci pierwsi mają komfort i zaoszczędzony czas, Ci drudzy tylko podobne koszty ogrzewania dzisiaj oceniłem twoja (Piczmana) stopkę i na CO+CWU w przeliczeniu na m2 wychodzi nam bardzo podobnie, (uwzględniłem też moje drzewo do kominka) No ale w życiu jest wiele dróg prowadzących do tego samego miejsca. ciekawe skad u Pawła takie przemyslania hehe a swoja droga jesli koszty są porównywalne może jeszcze pokuslilibyście się o jakieś zestawienie kosztow inwestycyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts