RK1719508166 20.01.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 R&K mimo wszystko nie kusiło cię żeby zostawić jakąś alternatywe do kabli masz to zaplanowane na 30-40 lat bede miał biokominek jesli bedzie kiedykolwiek taka potrzeba dobuduję komin zewnętrzny lub wewnętrzny sciągając kilka dachówek na dachu i zrobie kominek z rozprowadzeniem powietrza - bo bede mial sufity podwieszane to jedyna alternatywa jaka na dzień dzisiejszy dopuszczam dla domu moich rodziców wybudowanym z trzciny i BK (ok 25 lat temu) i braku jakiekolwiek izolacji z oknami PVC 1 generacji koszt ogrzewania to 2500 rocznie przy czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 bede miał biokominek jesli bedzie kiedykolwiek taka potrzeba dobuduję komin zewnętrzny lub wewnętrzny sciągając kilka dachówek na dachu i zrobie kominek z rozprowadzeniem powietrza - bo bede mial sufity podwieszane Czyli z systemu bezobsługowego kiedy jesteś młody, przejdziesz na obsługowy w podeszłym wieku? Marny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.01.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 w sumie to zdrowe podejściewidzę że kominek łącznie wyjdzie u mnie ze wszystkimkomin i kominek z 12 tyś jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.01.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 R&K mimo wszystko nie kusiło cię żeby zostawić jakąś alternatywe do kabli masz to zaplanowane na 30-40 lat uczciwie ci powiem-podziwiam cie za stalowe nerwy taką samą decyzję podjąłem 11 lat temu i jak na razie nie żałuję ... stalowe nerwy to trzeba mieć dla ludzi jak się dowiedzą czym chcesz grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.01.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 nie słuchaj liwka -gnojek ma zaje.... kominek i wmawia że w nim prawie nie paliz drugiej strony to nie jego wina że drewno wychodzi mu drożej od prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 nie słuchaj liwka -gnojek ma zaje.... kominek i wmawia że w nim prawie nie pali z drugiej strony to nie jego wina że drewno wychodzi mu drożej od prądu He, he. Drewno wychodzi podobnie, ale palę mało bo trzeci sezon sprawdzam zużycie prądu przez PC, w przyszłym sezonie zamierzam to olać Ale za to częściej palę w okresach przejściowych, wtedy kominek sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.01.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Czyli z systemu bezobsługowego kiedy jesteś młody, przejdziesz na obsługowy w podeszłym wieku? Marny pomysł. nie mam zamiaru nigdy przechodzić ... a jeśli na starośc będę musiał coś robić ... to albo przedniosę się spowrotem do bloku - gdyby zaszła taka potrzeba lub wyjadę na emeryturę do Indii za nasza Polską emeryturę 800-900 zł można tam godnie żyć w bardzo dobrych warunkach malux20 pytał się o jakąś alternatywę - wiec nie jest tak że mój dom jej nie ma ... pytanie tylko czy ja bedę musiał z niej korzystać - na dzień dzisiejszy nie mam najmniejszego zamiaru z 2 strony czy marny to nie wiem ... masz kominek .. .więc pomyśl ... na starość gdy będziesz już na emeryturze - to jedyną Twoją rozrywka lub jedna z nielicznych będzie noszenie drzewa do kominka i palenie Edytowane 20 Stycznia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.01.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 nie... nawet 1% co najwyżej więcej za prąd zapłacisz;) więc dobrze ze nie zrobilem GWC:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.01.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 więc dobrze ze nie zrobilem GWC:-) ja na dzień dzisiejszy też bym nie robił przez dwa ostatnie sezony już wystarczająco dość sie dowiedziałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.01.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 tylko TY Jasiek byś w to miejsce zrobił 3-5 innych urządzeń nie każdy tak ma, nie każdy potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.01.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 ciekawe skad u Pawła takie przemyslania hehe a swoja droga jesli koszty są porównywalne może jeszcze pokuslilibyście się o jakieś zestawienie kosztow inwestycyjnych ? Tu chyba jest za dużo róznic i zmiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.01.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 tylko TY Jasiek byś w to miejsce zrobił 3-5 innych urządzeń nie każdy tak ma, nie każdy potrafi m. innymi dlatego wiem ile jest warte GWC:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 tylko TY Jasiek byś w to miejsce zrobił 3-5 innych urządzeń nie każdy tak ma, nie każdy potrafi Pytanie po co jest GWC ? Jeśli jedynie przeciw zamarzaniu reku to przy nowych nie jest to konieczne,dla mnie cenowo/kosztowo nie ma uzasadnienia. Mi wystarczy przeciw zamarzaniu rurka 40mb pod domem za 600zł a i to tak za długa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.01.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Pytanie po co jest GWC ? Jeśli jedynie przeciw zamarzaniu reku to przy nowych nie jest to konieczne,dla mnie cenowo/kosztowo nie ma uzasadnienia. Mi wystarczy przeciw zamarzaniu rurka 40mb pod domem za 600zł a i to tak za długa jak bym miał problem z zamarzaniem to wsadził bym w czerpnię z pięć żarówek 100w i jakiś prosty sterownik do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.01.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 ja duże nadzieje pokładam w schładzaniu domu latem, klimatyzacja o której ktoś kilka postów wcześniej pisał z pewnością nie była urządzeniem dedykowanym do całego domu (m2/m3) tylko do 1-2 pomieszczeń , w cenie 2-3 tyś można kupić coś małego , chińskiego, głośnego , po za tym klima wysusza powietrze już w najbliższym sezonie będę mógł się przekonać jak to będzie - wprowadzamy się w czerwcu a WM i reku z pewnością już wcześniej będzie pracować w maju niejednokrotnie mamy wysokie już temperatury - wtedy powiem Wam czy dobrze zainwestowałem kasę czy w następnej inwestycji zrobiłbym 2x tak samo czy wstawił tylko rurę jak pisze Arturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.01.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Panowie, a czy taka WM (bez rekuperatora) może być zaopatrzona w filtry powietrza, czy tylko centrale połączone z rekuperatorem je mają. Pytam, bo na dzień dzisiejszy jeszcze nie jestem przekonana do tego rekuperatora (cały czas uważam, że przy obecnych cenach tych dobrych, z największą sprawnością to nie ma sensu). Żeby mieć ten niewątpliwy komfort, tj czyste, świeże powietrze, to przydałoby się, aby takie filtry były. W mojej okolicy niestety ludzie potrafią palić w swoich piecach wszelakim paskudztwem (ja ich nazywam oponiarzami, bo tak mi to pachnie, jakby faktycznie spalali stare opony). Zastanawiam się, czy są takie filtry, które wyeliminują to paskudztwo z powietrza. Najgorsze jest to, że to nie tylko wstrętny zapach, ale też wszelkie szkodliwe substancje, jakie ze spalania takich opon powstają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 ja duże nadzieje pokładam w schładzaniu domu latem, klimatyzacja o której ktoś kilka postów wcześniej pisał z pewnością nie była urządzeniem dedykowanym do całego domu (m2/m3) tylko do 1-2 pomieszczeń , w cenie 2-3 tyś można kupić coś małego , chińskiego, głośnego , po za tym klima wysusza powietrze już w najbliższym sezonie będę mógł się przekonać jak to będzie - wprowadzamy się w czerwcu a WM i reku z pewnością już wcześniej będzie pracować w maju niejednokrotnie mamy wysokie już temperatury - wtedy powiem Wam czy dobrze zainwestowałem kasę czy w następnej inwestycji zrobiłbym 2x tak samo czy wstawił tylko rurę jak pisze Arturo Jeżeli masz mocno nasłoneczniony dom i żadnych osłon, to GWC ci nic nie da. A jak masz osłony, to one dadzą 10x więcej niż GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Panowie, a czy taka WM (bez rekuperatora) może być zaopatrzona w filtry powietrza, czy tylko centrale połączone z rekuperatorem je mają. Pytam, bo na dzień dzisiejszy jeszcze nie jestem przekonana do tego rekuperatora (cały czas uważam, że przy obecnych cenach tych dobrych, z największą sprawnością to nie ma sensu). Żeby mieć ten niewątpliwy komfort, tj czyste, świeże powietrze, to przydałoby się, aby takie filtry były. W mojej okolicy niestety ludzie potrafią palić w swoich piecach wszelakim paskudztwem (ja ich nazywam oponiarzami, bo tak mi to pachnie, jakby faktycznie spalali stare opony). Zastanawiam się, czy są takie filtry, które wyeliminują to paskudztwo z powietrza. Najgorsze jest to, że to nie tylko wstrętny zapach, ale też wszelkie szkodliwe substancje, jakie ze spalania takich opon powstają. Można. Na pewno większość tych zanieczyszczeń zatrzymują te filtry. Czasem jak wyjdę na zewnątrz to aż mnie cofa, taki smród wydobywa się z kominów sąsiadów, a w domu nic nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 asbe - chyba już ktoś pytał ? pisał , proponował Ci - policz ile masz kominów , zastanów się w jakiej technologi stawiałabyś tradycyjne kominy, ile kosztować Cię będzie WSZYSTKO co z wybudowaniem komina się wiąże - łącznie z plastikowymi kratkami w otworach i listwami np przypodłogowymi (kosztów podłogi i ewentualnej dachówki/blachy nie liczysz jeśli z kominów zrezygnujesz bo masz w tej cenie dodatkową powierzchnię użytkową) a następnie porównaj jak się to wszystko ma do kosztów WM filtry w centralach WM są w standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.01.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Jeżeli masz mocno nasłoneczniony dom i żadnych osłon, to GWC ci nic nie da. A jak masz osłony, to one dadzą 10x więcej niż GWC. Przecież izolacja cieplna działa w obie strony - przed nagrzaniem pomieszczeń również. Ja w swoich poprzednich domach czułam się jak w klimatyzowanych, bo były dobrze zaizolowane, dlatego nie bardzo mam ochotę robić dodatkowe systemy takie jak chociażby GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts