Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy sprawności reku przyjmijmy 75%

Z GWC i dolocie 0*, a w domu 20, na anemostatach będzie 15*

Bez GWC i dolocie -10, a w domu 20, na anemostatach będzie 11*

Gdyby chodziło o grzanie a nie o wentylacje, te 4* miały by znaczenie. Ale przy wentylacji mają na tyle małe, że szkoda sobie tym głowę zawracać.

Przejrzyj pdf-a sterownika STW-1 Bartosza, tam masz umiejscowienie czujnikow temp., wszystko mam wyswietlane na sterowniku.

Ale z tego co pamietam, to zaraz za centrala, strat nie mam zadnych bo calosc w temp. pokojowej, przewody ocieplone dodatkowo.

Z moich domyslow... wysoko umieszczona czerpnia daje tyle co GWC (przy gruncie zawsze zimniej).

Mam wysoka wilgotnosc powietrza od zachodu powietrze przechodzi przez bagna.

Edytowane przez kurt76

Podajecie wydajność w xxm3, a możecie dodać informacje ile to jest procent wydajności? Czy 75m3 to 50% bo np macie WM o wydajności nominalnej 150m3. Moja WM jak na razie jest przewymiarowana co zimą jest wadą i u mnie WM chodzi zawsze na 165m3 co jest 30% jej mocy. Poniżej tego sprawność spada, bo jest za wolny przepływ powietrza.

Podajecie wydajność w xxm3, a możecie dodać informacje ile to jest procent wydajności? Czy 75m3 to 50% bo np macie WM o wydajności nominalnej 150m3. Moja WM jak na razie jest przewymiarowana co zimą jest wadą i u mnie WM chodzi zawsze na 165m3 co jest 30% jej mocy. Poniżej tego sprawność spada, bo jest za wolny przepływ powietrza.

Vena 3 na 20% to 70m3/h, nastepny krok to 40% (wentylatory zmienno pradowe), ale z tego co pobieznie obserwowalem juz sprawnosc jest nieco mniejsza... w ogole Bartosz ma pare procesow dzialajacych w tle i sa chwilowo fluktacje temperaturowe.