Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

????

Masz małe straty ciepła,temperatura podłogi ileś tam stopni,w pokoju ileś tam stopni.Ustawiasz temperaturę w tym pomieszczeniu z 20st.C na 18st.C,

1.Po jakim czasie będzie w tym pomieszczeniu temperatura 18st.C ??

2.Szybciej przy złej izolacji czy lepszej ??

A wytłumacz po co mam w pokoju dawać 18oC? Bo na jeden dzien z domu wyjezdzam?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
A wytłumacz po co mam w pokoju dawać 18oC? Bo na jeden dzien z domu wyjezdzam?

Po pierwsze mam taki kaprys,po drugie bo w dzień chce mieć tam 20st.C a w nocy przed snem 18st.C.

Po jakim czasie będzie tam 18st.C,masz ładne sterowniki to powinieneś wiedzieć ;)

Drugie pytanie też aktualne ;)

Po pierwsze mam taki kaprys,po drugie bo w dzień chce mieć tam 20st.C a w nocy przed snem 18st.C.

Po jakim czasie będzie tam 18st.C,masz ładne sterowniki to powinieneś wiedzieć ;)

Drugie pytanie też aktualne ;)

Odpowiem Ci przewrotnie, bo na takie pytania nie da się inaczej. Pierw na 2-gie, zaskoczę Cię ale ten wiadrolitrowy.

Co do twoich kaprysów, to na początek pamiętaj że twoja wodna podłogówka tak samo zareaguje, po drugie twój kaprys - twój problem. jeśli z tego powodu miałbym budować dom o kiepskiej izolacji musiałbym rozum postradać. czy jeszcze jakieś mądre pytania, wnoszące sporo wiedzy do dyskusji?

Po jakim czasie będzie tam 18st.C

Rusz głową, kiedy przebywasz w sypialni? w czasie kiedy śpisz, to po co Ci tam w dzień 20oC skoro Cie tam nie ma. Ustaw na stałe 18oC.

chcę mieć możliwość utrzymania temp. np w łazience 23 w pokojach 20-21 i sypialni 18-19, to będę mógł zrobić na rozdzielaczu przykręcając odpowiednio?, rozumiem, że jakiejś zaawansowanej elektroniki do sterowania nie masz

Zmniejszony rozstaw rurek w łazience niestety nie daje mi tam odczuwalnie większej temperatury. Będę musiał zainwestować w dodatkowy grzejnik.

Sterowanie kotłem - termostat pokojowy za 120 zł.

Na rozdzielaczu można regulować przepływ wody przez dane pętle. Na początku skręciłem jeden pokój na mniej (więc da radę), ale teraz wróciłem do stałej temperatury w całym domu.

Wątpię jednak czy regulacją na rotametrach osiągniesz aż takie różnice w pomieszczeniach.

Edytowane przez budowlany_laik

Zmniejszony rozstaw rurek w łazience niestety nie daje mi tam odczuwalnie większej temperatury. Będę musiał zainwestować w dodatkowy grzejnik.

Ponieważ masz niską temp. zasilania (i słusznie), no ale jak widać za małą dla łazienki, ponieważ temp zasilania jest tylko jedna to takie manewry są ciężkie do osiągnięcia wodną niskotemperaturową podłogówką , a kablami elektrycznymi jak najbardziej

Rusz głową, kiedy przebywasz w sypialni? w czasie kiedy śpisz, to po co Ci tam w dzień 20oC skoro Cie tam nie ma. Ustaw na stałe 18oC.

głupia rada akurat; ja mam kaprys mieć w całym domu stałą temperaturę, bo nie wiem, kiedy i gdzie bedę miał ochotę pobawić się z dzieciakiem czy rozwalić na podłodze z laptopem; przy 22stC w całym domu i przy 18stC w jednym z pokoi zwyczajnie pizgałoby zimnem przy podłodze - zwłaszcza, jak dmuchniesz tam Bartoszem czy innym Tywentem...

wpadłem na szalony pomysł by zastosować kable grzejne.....Macie dla mnie jakieś sugestie?

Przemyśl te kable 5 razy. Proponuję żebyś nie kładł kabli tylko wodną podłogówkę - jak chcesz, to będziesz mógł grzać kotłem elektrycznym, a więc instalacja będzie w miarę tania. Pogrzejesz rok/parę lat prądem, zastanowisz się, czy zostawić, czy zmieniać. W razie czego będziesz mógł podpiąć cokolwiek od węgla przez gaz, prąd po pc dowolnego rodzaju. Zakładając kable, jeśli się machniesz przy obliczeniach, wykonawstwie, prognozach cen prądu, zarobkach itd. będziesz w...

po zmianie nicka zacząłeś mówić normalnym głosem a nie jak profesor; po OZC odsylasz do asolt'a - nie poznaję Cię

p.s.podobnie nie mogę się przyzwyczaić do nieobecności Heno'Ka w tym wątku :p

zmiany, zmiany, zmiany...

teraz jestem "anonimowy" więc prawdę powiadam:-)

Sam liczyłem ludziom domy w OZC (za zupełną darmochę, bo miałem nadmiar czasu, owego czasu), no ale teraz mam nową pasję i nie mam czasu, a siłą to mnie do niczego nie da się zmusić:-)

No a Henok - to fakt, był i znikł, dziwne dziwne.

Ponieważ masz niską temp. zasilania (i słusznie), no ale jak widać za małą dla łazienki, ponieważ temp zasilania jest tylko jedna to takie manewry są ciężkie do osiągnięcia wodną niskotemperaturową podłogówką , a kablami elektrycznymi jak najbardziej

da się - wystarczy zwiększyć temp na piecu a przydławić przepływ w pozostałych pomieszczeniach

głupia rada akurat; ja mam kaprys mieć w całym domu stałą temperaturę, bo nie wiem, kiedy i gdzie bedę miał ochotę pobawić się z dzieciakiem czy rozwalić na podłodze z laptopem; przy 22stC w całym domu i przy 18stC w jednym z pokoi zwyczajnie pizgałoby zimnem przy podłodze - zwłaszcza, jak dmuchniesz tam Bartoszem czy innym Tywentem...

Głupie było pytanie to i odpowiedź nie mogła odbiegać, czasami trzeba zejść z tokiem myślenia do innego poziomu;-)

Najpierw miałem napisać tak: "a skąd wiesz, skoro nie masz?"

Finalnie napiszę tak: ja mam w kleju i podniesienie temp podłogi o 1stC zajmuje mi max 15 min przy terakocie. Moc kabli: 100W/m2

tak dla odniesienia w wylewce 8cm...

1* ok. 2-2,5 h (terakota 70w/m2 ), 1* wylewki = 1* więcej w pomieszczeniu

1* ok. 20 min. (wykładziny dywanowe 100w/m2 ), 3* wylewki = 1* więcej w pomieszczeniu

da się - wystarczy zwiększyć temp na piecu a przydławić przepływ w pozostałych pomieszczeniach

Ale wtedy jest to mało komfortowe jak parzy w nogi i w domach 3-4 litrowych cięzkie do wysterowania, za duże dt w ciągu dnia

Edytowane przez Lobo_M

teraz jestem "anonimowy" więc prawdę powiadam:-)

Sam liczyłem ludziom domy w OZC (za zupełną darmochę, bo miałem nadmiar czasu, owego czasu), no ale teraz mam nową pasję i nie mam czasu, a siłą to mnie do niczego nie da się zmusić:-)

No a Henok - to fakt, był i znikł, dziwne dziwne.

a ja Ci tam do portfela nie zaglądam; zdziwiłem się tylko, że już nie liczysz;

nowe hobby to full-frame może?