Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przemyśl te kable 5 razy. Proponuję żebyś nie kładł kabli tylko wodną podłogówkę - jak chcesz, to będziesz mógł grzać kotłem elektrycznym, a więc instalacja będzie w miarę tania. Pogrzejesz rok/parę lat prądem, zastanowisz się, czy zostawić, czy zmieniać. W razie czego będziesz mógł podpiąć cokolwiek od węgla przez gaz, prąd po pc dowolnego rodzaju. Zakładając kable, jeśli się machniesz przy obliczeniach, wykonawstwie, prognozach cen prądu, zarobkach itd. będziesz w...

hej, no to się mija z celem. Inwestycja kosztuje tyle samo, a grzanie jest droższe. bez sensu.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przemyśl te kable 5 razy. Proponuję żebyś nie kładł kabli tylko wodną podłogówkę - jak chcesz, to będziesz mógł grzać kotłem elektrycznym, a więc instalacja będzie w miarę tania. Pogrzejesz rok/parę lat prądem, zastanowisz się, czy zostawić, czy zmieniać. W razie czego będziesz mógł podpiąć cokolwiek od węgla przez gaz, prąd po pc dowolnego rodzaju. Zakładając kable, jeśli się machniesz przy obliczeniach, wykonawstwie, prognozach cen prądu, zarobkach itd. będziesz w...

rwxw, masz podłogówkę wodną w całym domu ?

hej, no to się mija z celem. Inwestycja kosztuje tyle samo, a grzanie jest droższe. bez sensu.

dobrze Ci radzi; W rurki przy montażu włóż drut z nierdzewki jako pilot, którym w ostateczności przeciągniesz kabel grzejny i całość zalejesz - o ile dobrze pamiętam - olejem transformatorowym*...

* pamiętacie takie rozwiązanie? pojawiało się już na forum :p

Edytowane przez kszh.uint

Gość Arturo72
Głupie było pytanie to i odpowiedź nie mogła odbiegać, czasami trzeba zejść z tokiem myślenia do innego poziomu;-)

To może mądrze zaczniesz radzić a nie na siłę przekonywać,ze kable są tak super sterowalne czy aumulacyjna podłogówka jest sterowalna.

Sterowanie będzie na pewno trudniejsze takiej wodnej podłogówki i straty większe ? Znacie kogoś z forum kto ma takie rozwiązanie. Myślę, że nad ranem trza by było przegrzać trochę w II taryfie i później w południe i powinno działać podobnie jak kable. No i koszt inwestycyjny całkiem podobny :)

a dla wody to jest sam koszt sterowania..

a o sterowanie to właśnie o to mi chodziło, chcę mieć możliwość utrzymania temp. np w łazience 23 w pokojach 20-21 i sypialni 18-19, to będę mógł zrobić na rozdzielaczu przykręcając odpowiednio?, rozumiem, że jakiejś zaawansowanej elektroniki do sterowania nie masz

Tak, ale Oni maja na mysli że mając kable nie ma alternatywy. Tyle że dla mnie alternatywa to również źródła energii elektrycznej, a nie tylko cieplnej. Kable sa boskie,w eksploatacji, ale nie wybaczają "błędów młodości", ale skoro wielu sie to udało, to czemu nie? ja mam chwalę, nie zamieniłbym na nic innego, ale nie namawiam, bo to tego trzeba dojrzec i podjąć samemu decyzje.

Gość Arturo72
alternatywą dla 100% wodnego podłogowego na kondensacie jest niecentralne elektryczne. Inaczej się nie opłaca, ale niecentralne elektryczne może się opłacać i to mam zamiar zbadać

Najpierw zbadaj swoje zapotrzebowanie a potem myśl o niecentralnym ogrzewaniu.

To może mądrze zaczniesz radzić a nie na siłę przekonywać,ze kable są tak super sterowalne czy aumulacyjna podłogówka jest sterowalna.

Pokaż mi w którym poscie na siłę przekonuję do kabli? Po drugie co za człowiek i po co chce zmieniać non stop temp w domu, jak zadam 21,5 to tak ma być i tyle. Ludzie zmniejszają na noc bo niby tak lubią,a defacto to sa ich pozorne próby oszczędzania.

kolego z krakowa

odrzucasz pompę powietrzną a bierzesz pod uwagę czysty prąd?

przy 200 metrach jak marcin powiedział zaczyna być to ryzykowne

marcin zarzucił arturowi straszenie niepotrzebnie prądem za 1zł

to żadne krakanie przecież w droższych taryfach to już teraz kilowat kosztuję 0,75 gr brutto z wszelkimi opłatami czyli przy obecnym tempie podwyżek 1 zł będzie za 5-6 lat

oczywiście pomijamy fakt że koncerny już tylko czekaja na możliwość urealnienia cen prądu dla osób prywatnych- to jest kwestia 2-3 lat.

jakieś ryzyko jest a im więcej metrów tym bardziej trzeba kombinować

z pewnych względów mialem tego nie pisać ale mnie pompa 10kw wyszla 13 tyś netto plus zasobnik 300litrów 1300 netto.

czyli cena kominka

za rok o tej porze będziemy mądrzejsi jak już kilka będzie mieszkać osób

Gość Arturo72
napisał, ze na 11kkWh - jak zbada na tym, to szybciej wyciągnie odpowiednie wnioski - zawsze to lepiej się później miło zdziwić

Nie znam projektu gotowego z zapotrzebowaniem 55kWh/m2/rok,także albo indywidualny albo przekłamanie i dlatego uważam,że faktyczne zapotrzebowanie będzie wyższe.

Pokaż mi w którym poscie na siłę przekonuję do kabli? Po drugie co za człowiek i po co chce zmieniać non stop temp w domu, jak zadam 21,5 to tak ma być i tyle. Ludzie zmniejszają na noc bo niby tak lubią,a defacto to sa ich pozorne próby oszczędzania.

to może ja inaczej: Arturo - nie trzymaj głowy pod kołdrą - wtedy i przy 21 stC się wyśpisz;

a serio:

rozpędzanie i hamowanie z temperaturą jest bardziej energożerne, niż utrzymywanie stałej....

Najpierw zbadaj swoje zapotrzebowanie a potem myśl o niecentralnym ogrzewaniu.

Niecentarlne zawsze jest dobre, bez względu na zapotrzebownie, tyle że nie każdy system pozwala na łatwe a co za tym idzie tanie wykonanie, a co pokazał budowlany_laik czasami jest to nawet niemożliwe jak temp zasilania jest <35oC

Tyle samo w stosunku do czego ? Gazu ? Nie przesadzaj że rurki do podłogówki są takie drogie. Będzie to na pewno trochę droższe od samych kabli, ale będziesz miał większe możliwości. Coś za coś. Oczywiście zrobisz jak uważasz.