Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
że tak mało? czy że tak dużo?

Tak mało,projekty gotowe z reguły zakładają zapotrzebowanie 80-100kWh/m2/rok.

Dlatego projekt 55kWh/m2/rok musi być albo indywidualnym albo jest przekłamanie.

Mało tego jest to niekomfortowe, organizm przywyczaja sie do jednej temp a ty mu łup 2oC w dół. Te czasy już mineły. Arturo pokaż kto tak robi?

No to nie pisz bzdur,że akumulacyjna podlogówka czy to na prąd czy na kable jest sterowalna i to mit,że jest nie sterowalna.Wprowadzasz ludzi w błąd.

Edytowane przez Arturo72

Niecentarlne zawsze jest dobre, bez względu na zapotrzebownie, tyle że nie każdy system pozwala na łatwe a co za tym idzie tanie wykonanie, a co pokazał budowlany_laik czasami jest to nawet niemożliwe jak temp zasilania jest <35oC

jest to możliwe tylko nie w wydaniu takim, ze całą moc ładujesz w wylewkę w nocy... zapewniam Cię, że nawet w moim wiadrzanym domu przy 25stC w lazience /testowo/ posadzka nie miała więcej, niż 28stC...

Nie znam projektu gotowego z zapotrzebowaniem 55kWh/m2/rok,także albo indywidualny albo przekłamanie i dlatego uważam,że faktyczne zapotrzebowanie będzie wyższe.

nie no bez jaj. dałem dokładny opis domu, to nie jest standard. W stopce mam linka do dziennika, projekt jest indywidualny i był liczony w OZC z wynikiem 11 000 kWh/rok.

Są tam jednak błędy w stosunku do stamu faktycznego:

- nie uwzględnia WM z reku

- nie uwzględnia styro z lambdą 0,033 tylko 0,044

- nie uwzglednia ocieplenia fundamentów, a już tym bardziej dwustronnie

- nie uwzglednia pogrubienia ocieplenia połaci do 35cm wełny (z 30cm)

- cały parter ma 24 stopnie przyjęte do obliczeń, dla mnie to szklarnia, powinno być 20

- piętro ma grzejniki zamiast podłogówki, a ma byc podlogówka

- garaż przyjęty na 15 stopni, będzie maks 10

- nie uwzględnia 12kW kominka, który codziennie będę popalał

Gość Arturo72
zakładasz sobie pompę powietrze-powietrze na strychu podpinasz do centrali WM robisz częściową recyrkulację i masz COP 2 w twoim domu...

i masz 1650m3/h ;)

Ile to wynosi w m/s i jak to się ma do wentylacji ?

nie no bez jaj. dałem dokładny opis domu, to nie jest standard. W stopce mam linka do dziennika, projekt jest indywidualny i był liczony w OZC z wynikiem 11 000 kWh/rok.

Dlatego pisałem,ze musi być indywidualny ;)

Asolt Cię wypunktuje :)

Edytowane przez Arturo72

wolność daje ogrzewanie nadmuchowe - tylko nośnik jest inny... ma to sens

Tak, tylko nośnik jest gorszy, bo ma dużo mniejszą pojemność cieplną i trudniej korzystać z taniej taryfy jeśli wciąż grzejemy w jakiś sposób prądem. Trzeba by też przeliczyć ile m3 trzeba przepędzić, żeby otrzymać pożądaną moc grzewczą przy zadanej temperaturze nadmuchu.

Są tam jednak błędy w stosunku do stamu faktycznego:

- nie uwzględnia WM z reku ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> zejdziesz o 20kWh/m2/rok

- nie uwzględnia styro z lambdą 0,033 tylko 0,044 ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> jak położysz sam, to będzie cieplej, jak zrobi ekipa, to zysk pożre niedokładność wykonania

- nie uwzglednia ocieplenia fundamentów, a już tym bardziej dwustronnie ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> jedyne sensowne rozwiazanie to ISOMUR i klony

- nie uwzglednia pogrubienia ocieplenia połaci do 35cm wełny (z 30cm) ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>analogicznie jak w przypadku elewacji

- cały parter ma 24 stopnie przyjęte do obliczeń, dla mnie to szklarnia, powinno być 20 ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 1stC = ~5% zużycia

- piętro ma grzejniki zamiast podłogówki, a ma byc podlogówka ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> podlogowka i drewno delikatnie, ale jednak się gryzie

- garaż przyjęty na 15 stopni, będzie maks 10 ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> nawet nie montuj ogrzewania, bo i tak będziesz zgredził na jego odpalenie

- nie uwzględnia 12kW kominka, który codziennie będę popalał ->>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> a jak już zdecydujesz się na grzanie prądem, to nie zapomnij o tym przy podawaniu całkowitego zużycia :p

No to nie pisz bzdur,że akumulacyjna podlogówka czy to na prąd czy na kable jest sterowalna i to mit,że jest nie sterowalna.Wprowadzasz ludzi w błąd.

Napisz mi co twoim zdaniem znaczy sterowalna podłogówka? Co ona ma dla ciebie "rozbić"? Kiedy chcesz korzystać z jej sterowalności?

Tak, tylko nośnik jest gorszy, bo ma dużo mniejszą pojemność cieplną i trudniej korzystać z taniej taryfy jeśli wciąż grzejemy w jakiś sposób prądem. Trzeba by też przeliczyć ile m3 trzeba przepędzić, żeby otrzymać pożądaną moc grzewczą przy zadanej temperaturze nadmuchu.

bufor z kilku mniejszych zbiorników na strychu, solar powietrzny na ścianie, pompa p-w, nagrzewnica kanałowa...

mamy CO i CWU za jedną trzecią ...

moim skromnym zdaniem za lat parę druga taryfa zrobi się na tyle nieprzewidywalna czasowo /czytaj: elektrownia będzie Ci narzucać porę jej obowiązywania dynamicznie/, ze i tak wcześniej czy później wszyscy machniemy na to ręką...

Gość Arturo72
ja nie piszę o jakimś durszlaku, tylko o domu Marcina ...

500m3/h max

To teraz pytanie,dlaczego kominkowcy nie zalecają pchać ciepłego powietrza z DGP przez górę ? Dlaczego każą zapomnieć o połączeniu reku z DGP ?

No cóż prowizorkę zawsze można uprawiać ;)

Napisz mi co twoim zdaniem znaczy sterowalna podłogówka? Co ona ma dla ciebie "rozbić"? Kiedy chcesz korzystać z jej sterowalności?

Odpowiedz tym którzy się o to pytali a nie mi.Ja wiem co ja robię i jak robię :)

Edytowane przez Arturo72

bufor z kilku mniejszych zbiorników na strychu, solar powietrzny na ścianie, pompa p-w, nagrzewnica kanałowa...

mamy CO i CWU za jedną trzecią ...

masz rację jasku, tylko pamiętaj, ze tego typu rozwiązania to do tych domów, w których bedziecie mieszkać do śmierci - bo w przypadku jego sprzedaży z takim "contentem" to... oszczędności poczynione na prądzie oddacie kupującemu w formie rabatu, byleby tylko wziął ten dom...

To teraz pytanie,dlaczego kominkowcy nie zalecają pchać ciepłego powietrza z DGP przez górę ? Dlaczego każą zapomnieć o połączeniu reku z DGP ?

No cóż prowizorkę zawsze można uprawiać ;)

doszkol się trochę w ogrzewaniu nadmuchowym...

kolega 1Igor1 (jakoś tak ) ci w tym pomoże ...

dom od SSZ buduję sam ile mogę. WM nie robiłem bo sie nie znam, ale wełnę sam kładłem, bardzo dokładnie, podobnie styro na ściany i podłogi, I wiele wiele innych :)

Isomur plus mam nad piwnicą, 40% obwodu parteru (nota bene tez nie uwzględnione w obliczeniach)

jak chcesz spać spokojnie, to zatop i rurki i kable w wylewce - jest to wykonalne - w ostatecznosci - jak się okaże, że prądem nie teges, to machniesz ręką na te 6kpln, które włożyłeś w kable a termostaty sprzedasz na forum;

... bo cóż to jest 6kpln w skali 30 lat mieszkania czy kosztów budowy...

upsss.... Krakus :p