Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zajebista odpowiedź:) Chyba jesteś z peło, że tak umiesz świetnie liczyć. Normalnie wymiękam:P

Ponieważ firmy nie mogą korzystać z taryf grupy G. Czym aadamuss24 zawdzięcza sobie tak przyjacielski odzew z twojej strony? Chyba się zagalopowałeś.

jakoś nie widzę tego magazynowania na zapas, bo przecież nie wiadomo kiedy i na jak długo znowu będzie taniej....z drugiej strony skąd wiem że włączą mi tyle ile potrzebuję przy -15* ?

No nie wiadomo, ale to nie szkodzi. Nie sterujesz czasem, lecz temperaturą pomieszczeń. Jest tanio, to biorę np. podgrzewam o 0.5-1*, bo tyle spadło od ostatniego grzania. Mam już założone 21* to wyłączam grzanie, spadek o 1 stopień wytrzymuję bez grzania, spada poniżej 20, trudno włączam grzanie w drogiej. Do dziś nie grzeję od 7 do 13, i od 15 do 21. Jak przyjdą prawdziwe mrozy, to pewnie zacznę grzać w godzinach od 15-21. Huśtawkę mam poniżej 1*, więc w sumie niezauważalną. To podłogówka + mury. Szkieletor tak by nie działał.

No nie wiadomo, ale to nie szkodzi. Nie sterujesz czasem, lecz temperaturą pomieszczeń. Jest tanio, to biorę np. podgrzewam o 0.5-1*, bo tyle spadło od ostatniego grzania. Mam już założone 21* to wyłączam grzanie, spadek o 1 stopień wytrzymuję bez grzania, spada poniżej 20, trudno włączam grzanie w drogiej. Do dziś nie grzeję od 7 do 13, i od 15 do 21. Jak przyjdą prawdziwe mrozy, to pewnie zacznę grzać w godzinach od 15-21. Huśtawkę mam poniżej 1*, więc w sumie niezauważalną. To podłogówka + mury. Szkieletor tak by nie działał.

szkieletor z nadmuchowym i buforem był by idealny ...

Do dziś nie grzeję od 7 do 13, i od 15 do 21. Jak przyjdą prawdziwe mrozy, to pewnie zacznę grzać w godzinach od 15-21. Huśtawkę mam poniżej 1*, więc w sumie niezauważalną. To podłogówka + mury. Szkieletor tak by nie działał.

Uważam że idealnie do tego pasuje bardzo dobra izolacja, wtedy to nigdy nie wszedłbyś w I taryfę.

nie no bez jaj. dałem dokładny opis domu, to nie jest standard. W stopce mam linka do dziennika, projekt jest indywidualny i był liczony w OZC z wynikiem 11 000 kWh/rok.

Są tam jednak błędy w stosunku do stamu faktycznego:

- nie uwzględnia WM z reku

- nie uwzględnia styro z lambdą 0,033 tylko 0,044

- nie uwzglednia ocieplenia fundamentów, a już tym bardziej dwustronnie

- nie uwzglednia pogrubienia ocieplenia połaci do 35cm wełny (z 30cm)

- cały parter ma 24 stopnie przyjęte do obliczeń, dla mnie to szklarnia, powinno być 20

- piętro ma grzejniki zamiast podłogówki, a ma byc podlogówka

- garaż przyjęty na 15 stopni, będzie maks 10

- nie uwzględnia 12kW kominka, który codziennie będę popalał

Przy kominku i codziennym paleniu? Daj sobie spokój. Włączą się dwa razy do roku kable. Tanio inwestycyjnie i o to chodzi. Kup i dolicz do inwestycji koszt taczki. Będzie Ci łatwiej wywozić popiół z salonu i łatwiej drewno dowieźć do kotłowni:P Tfu: lepiej ekogroch, przynajmniej nie będziesz palił w salonie

Wszystko idzie na PRIV:P Zaraz znajdzie się Liwko i będzie PC. Tania bo polska:P

hehehehe, dobry żart, nie odpowiadam za innych, ale ja złamanego grosza tu nie zarobiłem, a jak miałbym liczyć po twojemu, to jestem sporo w plecy, bo zamiast tu siedzieć lepiej dorobić na boku.