Lobo_M 27.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Nic:) Inna branża:P Ale ciekawie się czyta o oszczędnościach:) Oszczędnościach inaczej:P Zamieniam sie w słuch, co ty radzisz w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 27.01.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zamieniam sie w słuch, co ty radzisz w tym przypadku? Mówisz i masz:) Jakie mi przyniosą oszczędności rocznie na CWU np. jaśka71 wynalazki? Ja tego moimi ręcami nie zrobię. Ile oszczędzę? 100 czy 1000 zł rocznie? Ile kosztuje taka inwestycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.01.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mówisz i masz:) Jakie mi przyniosą oszczędności rocznie na CWU np. jaśka71 wynalazki? Ja tego moimi ręcami nie zrobię. Ile oszczędzę? 100 czy 1000 zł rocznie? Ile kosztuje taka inwestycja? czytaj ze zrozumieniem, nim zaczniesz pieprzyć głupoty i obrażać ludzi. To po pierwsze. W którym poscie jasiek proponował do domu kubaman swoje wynalazji? jak byś czytał uważnie a nie wyrywał z kontekstu wiedziałbyś że nie było to adresowane do niego. nadal czekam na twoja propozycje ogrzewania do domu kubaman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mówisz i masz:) Jakie mi przyniosą oszczędności rocznie na CWU np. jaśka71 wynalazki? Ja tego moimi ręcami nie zrobię. Ile oszczędzę? 100 czy 1000 zł rocznie? Ile kosztuje taka inwestycja? zależy co masz na myśli ty może i nie zrobisz ale są tacy co lubią sobie majsterkować ... są też tacy co za sezonowy podgrzewacz do wody płacą naście tys. i niby ma być za darmo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 no to ja uchylę wam rąbka tajemnicy, że testuję na samym poddaszu reku typu rura w rurze wg pomysłu z elektrody i teraz - przy -14stC za oknem - nawiewam +14stC do wewnątrz przy wydajności ok 20m3/h koszt: ok 500pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.01.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 no to ja uchylę wam rąbka tajemnicy, że testuję na samym poddaszu reku typu rura w rurze wg pomysłu z elektrody i teraz - przy -14stC za oknem - nawiewam +14stC do wewnątrz przy wydajności ok 20m3/h koszt: ok 500pln To może ja tym sposobem zrobiłbym sobie WC, a raczej SWC - strychowy wymiennik ciepła:-) Powietrzem wywiewanym wstepnie ogrzewał te nawiewane? Pokaż jakieś foty, albo likna do elektrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 SWC - kupuję nazwę pewnie wiesz, jak wygląda ISOMAX - podejrzyj foty w necie a zatrybisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 no to ja uchylę wam rąbka tajemnicy, że testuję na samym poddaszu reku typu rura w rurze wg pomysłu z elektrody i teraz - przy -14stC za oknem - nawiewam +14stC do wewnątrz przy wydajności ok 20m3/h koszt: ok 500pln normalnie jakieś 185w na godz. oszczędności robisz ile z tego zabierają wiatraki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.01.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 SWC - kupuję nazwę pewnie wiesz, jak wygląda ISOMAX - podejrzyj foty w necie a zatrybisz Coś w stylu kominów do kondensatów? To by było dla mnie cos pieknego, miejsca mam na strychu wpiz..i ciutciut. No od jutra coś pokminie, choc znając życie jasiek już ma gotowy projekt i mnie rano uraczy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.01.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 normalnie jakieś 185w na godz. oszczędności robisz ile z tego zabierają wiatraki ? 10-15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) normalnie jakieś 185w na godz. oszczędności robisz ile z tego zabierają wiatraki ? 9W baby ale nic więcej nie powiem:) dodam, że mam sterowanie nawiewem w kazdym z 4 pomieszczeń poddasza i to niezależnie p.s. żeby Ci dać do myślenia, to wiatraków jest... 6 jeden w czerpni, jeden w wyrzutni + 4 w każdym z kanałów To może ja tym sposobem zrobiłbym sobie WC, a raczej SWC - strychowy wymiennik ciepła:-) Powietrzem wywiewanym wstepnie ogrzewał te nawiewane? Pokaż jakieś foty, albo likna do elektrody tutaj zobacz Edytowane 28 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.01.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Piotrmak, zapomniałbym: Zamieniam sie w słuch, co ty radzisz w tym przypadku? Nadal czekam na twoja propozycje ogrzewania do domu kubaman. Cos długo się zastanawiasz, jak do pyskówek to posty z rękawa wyciagasz jeden za drugim. no a jak wiedza trzeba błysnąć to mozolnie Ci to idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Coś w stylu kominów do kondensatów? To by było dla mnie cos pieknego, miejsca mam na strychu wpiz..i ciutciut. No od jutra coś pokminie, choc znając życie jasiek już ma gotowy projekt i mnie rano uraczy;-) a ile ci teraz wylata wyrzutnią z reku ? a ile masz na czerpni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) a ile ci teraz wylata wyrzutnią z reku ? a ile masz na czerpni ? na czerpni -12 a na wylocie 8-9stC wyrzucam 22stC /lazienka/ testuję to od 2 miesięcy, bangla całodobowo, jest to eksperyment w skali mikro /co widać po wydajności/; dodam jeszcze, że powierzchnia wymiany wynosi 1,9m2 /aluminium/ Edytowane 27 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 na czerpni -12 a na wylocie 8-9stC wyrzucam 22stC /lazienka/ to było do Marcina ... ty nie masz rekuperatora (znaczy takiej normalnej centrali ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 9W baby ale nic więcej nie powiem:) dodam, że mam sterowanie nawiewem w kazdym z 4 pomieszczeń poddasza i to niezależnie p.s. żeby Ci dać do myślenia, to wiatraków jest... 6 jeden w czerpni, jeden w wyrzutni + 4 w każdym z kanałów pewnie takie od kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.01.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a ile ci teraz wylata wyrzutnią z reku ? a ile masz na czerpni ? out of home, no data:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) to było do Marcina ... ty nie masz rekuperatora (znaczy takiej normalnej centrali ) mhm - ja mam SWC tutaj masz co nieco Edytowane 27 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 na czerpni -12 a na wylocie 8-9stC wyrzucam 22stC /lazienka/ testuję to od 2 miesięcy, bangla całodobowo, jest to eksperyment w skali mikro /co widać po wydajności/; dodam jeszcze, że powierzchnia wymiany wynosi 1,9m2 /aluminium/ trochę mała sprawność ok.40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) trochę mała sprawność ok.40% zabawka z pozostałości śmieci pobudowlanych... niech sobie dmucha 72% wg wzoru adiqq powziętego z innego forum:) ale ponoć jest zły.... Wzór na sprawnośc rekuperacji wynosi n=(Tn-Tz)*100%/(Tw-Tz) Tn-temperatura nawiewu Tz-temperatura zewnętrzna Tw-temperatura wewnętrzna Edytowane 27 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts