jasiek71 27.01.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 out of home, no data:-( pytam bo po reku już niewiele da się uskrabać u żytko to działa jako taki rekuperator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 zabawka z pozostałości śmieci pobudowlanych... niech sobie dmucha i o to chodzi tylko pamiętaj..., w miarę jedzenia apetyt rośnie... potem wpadniesz w jakiś trans i będzie tak jak ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 i o to chodzi tylko pamiętaj..., w miarę jedzenia apetyt rośnie... potem wpadniesz w jakiś trans i będzie tak jak ze mną przeczytaj wyżej, uzupelnilem poprzedni post; zobacze, jak bedzie z czasem; temat jest rozwojowy, bo też lubię podłubać; nie wiem, czy nie skończy się EBMach i zwiększeniu powierzchni wymiany np x 4... do 2kpln pobawię się w to dla własnej ciekawości, bo wyniki są obiecujące; przy okazji pierwszego remontu wskoczy Berluf.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.01.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zajebista odpowiedź Chyba jesteś z peło, że tak umiesz świetnie liczyć. Normalnie wymiękam:P Jeśli już piszesz to jaśniej proszę. Podaj taryfy i wyliczenia według Twojego myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 przeczytaj wyżej, uzupelnilem poprzedni post; zauważyłem że się bachnąłem ( złe temp. liczyłem:bash:) ja liczę ... wlata 14* wylata 22* sprawność mi wychodzi 64% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 27.01.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 zauważyłem że się bachnąłem ( złe temp. liczyłem:bash:) ja liczę ... wlata 14* wylata 22* sprawność mi wychodzi 64% 72% wg tego: Wzór na sprawnośc rekuperacji wynosi n=(Tn-Tz)*100%/(Tw-Tz) Tn-temperatura nawiewu Tz-temperatura zewnętrzna Tw-temperatura wewnętrzna rekuperatory.pl tez liczą wg tego wzoru, bo podają sprawnośc i się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 72% wg tego: Wzór na sprawnośc rekuperacji wynosi n=(Tn-Tz)*100%/(Tw-Tz) Tn-temperatura nawiewu Tz-temperatura zewnętrzna Tw-temperatura wewnętrzna rekuperatory.pl tez liczą wg tego wzoru, bo podają sprawnośc i się zgadza ich wlata - wylata pasuje do tych ok. 80% twoje do 72% już nie... ale mniejsza o to nie będę się spierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 28.01.2012 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 26/36 *100% = 72,2% tak naprawdę to bez znaczenia - to zabawka a propos domu 10litrowego: wczoraj ubylo 0,7l o mocy 12% a dziś przybyło 1,2l o mocy 40% - także bilans jest na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 a propos domu 10litrowego: wczoraj ubylo 0,7l o mocy 12% a dziś przybyło 1,2l o mocy 40% - także bilans jest na plusie he he ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.01.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 26/36 *100% = 72,2% tak naprawdę to bez znaczenia - to zabawka a propos domu 10litrowego: wczoraj ubylo 0,7l o mocy 12% a dziś przybyło 1,2l o mocy 40% - także bilans jest na plusie teraz kumam czemu masz wiadrolitrowy, hehehe. Bo litrowość to jest limit roczny czystego etanolu na domownika, ale ja byłem głupi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 28.01.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) wspomagam ten biedny kraj, jak mogę... tankuję diesla, piję alkohol i grzeję prądem Edytowane 28 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.01.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jeśli już piszesz to jaśniej proszę. Podaj taryfy i wyliczenia według Twojego myślenia. A co tu liczyć? Jeśli od droższego prądu firmowego odejmiesz 23% Vat-u to zawsze będzie taniej od domowego, jeśli firma jeszcze płaci dochodowy i nie może go inaczej zmniejszyć to od netto odejmnij jeszcze min. 19% i robi się całkiem przyjemnie:) Bez względu na taryfy:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.01.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A co tu liczyć? Jeśli od droższego prądu firmowego odejmiesz 23% Vat-u to zawsze będzie taniej od domowego, jeśli firma jeszcze płaci dochodowy i nie może go inaczej zmniejszyć to od netto odejmnij jeszcze min. 19% i robi się całkiem przyjemnie:) Bez względu na taryfy:P Brawo, wykazałeś się, teraz napisz o systemie ogrzewania dla kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) A co tu liczyć? Jeśli od droższego prądu firmowego odejmiesz 23% Vat-u to zawsze będzie taniej od domowego, jeśli firma jeszcze płaci dochodowy i nie może go inaczej zmniejszyć to od netto odejmnij jeszcze min. 19% i robi się całkiem przyjemnie:) Bez względu na taryfy:P i dodaj jeszcze ze pracując w firmie ... płaci Ci ona wypłatę w której jest ZUS I podatek wiec to kolejne oszczędności i skrócenie drogi ... tylko nie w kazdej firmie tak sie da , prosta DG lub mala S.C., S.J., ale Sp ZOO odpadają Edytowane 28 Stycznia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.01.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A ja sobie tak myślę, ze jak kubaman niezdecydowany to powinien jednak zrobić podłogówkę wodną i kupić najtańszy uzywany piec elektryczny. Jeżeli okaże się po roku, że rachunki są ok to kupi porządny, jak będą za duże to policzy co mu się bardziej opłaca czy pompa czy podłączyć gaz - i jedno i drugie jak zaplanuje przepusty da radę zrobić. Skoro ma piwnicę to nawet śmieciucha wstawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.01.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ponieważ większość ma kominki a Liwko zainspirował mnie tym paleniem od góry i fajnymi małymi kominkami pewnej firmy to takk off top przerywając te wasze kłótnie proponuję lekcja palenia w kominku ;-P Ja dziś darłem koty z byłą żoną więc już wyluzowany jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ale wtedy jest to mało komfortowe jak parzy w nogi i w domach 3-4 litrowych cięzkie do wysterowania, za duże dt w ciągu dnia Ja miałem podłogówkę w łazience podłączoną do powrotu z grzejnika. W zimie była do grzejnika podawana woda o temp ok 60 - 65 stopni. Podłoga była przyjemniutko ciepła. Tak dobrze ciepła ale nie gorąca. Po wyjściu z prysznica po prostu super uczucie ... nie wspominając o igraszkach na takiej podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ta instrukcja dołączona jest na płycie do kominka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Tamta metoda jest do dupy, ta jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.01.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Tamta metoda jest do dupy, ta jest lepsza Dokładnie, w ten sposób palę w tym sezonie, dodatkowo aby nie przegrzewać domu i wydłużyć czas spalania przesypuję warstwy drewna popiołem z niedopalonym drewnem, wysypuję bardzo mało popiołu - 1/5 tego co przy tradycyjnym paleniu. Wkład oddaje więcej ciepła w dłuższym czasie, drewno rąbię na płaskie, szerokie kawałki - takie kładzione poziomo dłużej się palą, dodatkowo kieruję nimi płomień na ścianę pw, mniej ciepła oddaje do domu, więcej do zbiornika cwu i podłogówki - zdecydowanie polecam ten sposób zwłaszcza we wkładach z pw - szyba jest czyściutka, nawet po kilku dniach palenia. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5022784&viewfull=1#post5022784 re Kubaman polecam wodną podłogówkę na całości, piec elektryczny i małą, tanią pc-pw - dawałaby radę w okresach przejściowych i przy temp do -15* - to najbardziej ekonomiczny system dla takiego domu. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts