Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Moze byc i tak, ale sa tez pokoje od strony nienaslonecznionej, pokoje na poddaszu itp, na pewno slonce zrobilo tu kawal dobrej roboty :)

Pozdrawiam

Słońce też ale i potężny bufor ciepła betonowy swoje także zrobił :)

Mam w pamięci post budowlanego_laika,że przy wygrzewaniu płyty temperatura w domu utrzymywała się przez tydzień czasu :)

Edytowane przez Arturo72

A czemu miała chodzić cały czas ? Płyta miała określoną pojemność cieplną bez napędzania.

jeżeli nie chodziła to sekcje wylewki w nasłonecznionej części stygły nieco wolniej niż te bez słońca

przy włączonej temperatura się wyrównuje więc częściowo przenosi na pomieszczenia bez zysku ...

Gość Arturo72
jeżeli nie chodziła to sekcje wylewki w nasłonecznionej części stygły nieco wolniej niż te bez słońca

przy włączonej temperatura się wyrównuje więc częściowo przenosi na pomieszczenia bez zysku ...

Tak luźno sobie myślę,mamy reku który rozprowadza ciepło po całym domu...

Teraz trzeba policzyć ile ok.40m3 betonu może zgromadzić energii.Gdzieś to było kiedyś liczone ale nie chcę mi się szukać.

tylko że jak ten magazyn rozładujesz to kilka kwh mu nie wystarczy do ponownego naładowania

np. co drugi dzień ładujesz na dwie doby ...

No to czekamy na dalsze wyliczenia budowlanego_laika :)

Słońce wg mnie tylko lekko przyczyniło sie do 0kWh,większą rolę odegrał właśnie betonowy magazyn ciepła.

Arturo, musisz rodzielic zrodlo ciepla i jego akumulator. Akumulator moze przetrzymac temperature ale nie w nieskonczonosc. Straty nalezy nadrobic z jakiegos zrodla energii (tutaj slonce). Akumulator sprawdza sie znakomicie, ale jaki by wypasiony nie byl bez dogrzania w koncu ostygnie.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Arturo, musisz rodzielic zrodlo ciepla i jego akumulator. Akumulator moze przetrzymac temperature ale nie w nieskonczonosc. Straty nalezy nadrobic z jakiegos zrodla energii (tutaj slonce). Akumulator sprawdza sie znakomicie, ale jaki by wypasiony nie byl bez dogrzania w koncu ostygnie.

Pozdrawiam

Ok,to co jasiek napisał,czekamy na dalsze wyliczenia :) Oczywiście akumlator trzeba kiedyś naładować ;)

Słońce wg mnie tylko lekko przyczyniło sie do 0kWh,większą rolę odegrał właśnie betonowy magazyn ciepła.

tyle że ten magazyn w pokojach nie od strony południowej tylko się opróżniał, trzeba spytać się b_l jak dom sie zachowuje w kolejnych 2 dniach po dniu słonecznym.

Tak luźno sobie myślę,mamy reku który rozprowadza ciepło po całym domu...

Teraz trzeba policzyć ile ok.40m3 betonu może zgromadzić energii.Gdzieś to było kiedyś liczone ale nie chcę mi się szukać.

No to czekamy na dalsze wyliczenia budowlanego_laika :)

Tak ale to musi byc powietrze o temp.>temp. w pomieszczeniu, a nie sądzę żeby tak było.

Ale wszystkiego się dowiemy bo jak dobrze pamiętam On notuje codziennie zużycie en. el.

Chłopaki:

- kitesurf, 18 *C po nocy bez grzania? Nie ma szans :) Kocioł mam ustawiony tylko w tańszej taryfie. Może napiszę dokładnie jak było: wczoraj rano było 22,1 *C, słońce bez żadnej chmurki operowało od rana do 16:00 (maksymalnie termostat wskazał 24 *C). Wieczorem było przed 23 *C, dziś rano 21,9 *C.

- Lobo_M, od północy mam kuchnię otwartą na południowy salon, wiatrołap, łazienkę i jeden pokój - drzwi w dzień są otwarte, więc i ciepło migruje. Aczkolwiek termometr mam tylko w sypialni i termostat w salonie, więc nie wiem jaka temp. była w tych północnych pomieszczeniach.

- jasiek71, Arturo72, mam 45 m3 do akumulacji z działówkami. Pamiętam, że podgrzanie 1 m3 betonu o 1K to 0,7 kWh, więc u mnie da to ~32 kWh.

Generalnie jednak rozwiązaniem zagadki oprócz ładnego słońca jest pewnie to, że dom reaguje ze sporym opóźnieniem na gwałtowne zmiany temperatur. Więc reakcja na wczorajszy mróz jest zapewne dopiero dziś.

Swoją drogą dziwi mnie, że nikt nie odczuł tego słońca poza mną...

Swoją drogą dziwi mnie, że nikt nie odczuł tego słońca poza mną...

hehehe, trudno coś odczuć jak nie ma cię w domu;-) Dla żony to temat uboczny, wspomniała tylko że świeciło i że nagrzało, no i dzisiaj będąc u rodziców jak zadzwoniła to wspomniała że wraca do domu bo u nich zmarzła:-)