miloszenko 28.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A nie może być tak,że te straty pokryło ciepło z płyty nie oddawane dzięki zyskom słońca ? Moze byc i tak, ale sa tez pokoje od strony nienaslonecznionej, pokoje na poddaszu itp, na pewno slonce zrobilo tu kawal dobrej roboty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Moze byc i tak, ale sa tez pokoje od strony nienaslonecznionej, pokoje na poddaszu itp Podłogówka wodna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Moze byc i tak, ale sa tez pokoje od strony nienaslonecznionej, pokoje na poddaszu itp, na pewno slonce zrobilo tu kawal dobrej roboty Pozdrawiam Słońce też ale i potężny bufor ciepła betonowy swoje także zrobił Mam w pamięci post budowlanego_laika,że przy wygrzewaniu płyty temperatura w domu utrzymywała się przez tydzień czasu Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Podłogówka wodna:) jeżeli pompa chodziła cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 jeżeli pompa chodziła cały czas A czemu miała chodzić cały czas ? Płyta miała określoną pojemność cieplną bez napędzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 jeżeli pompa chodziła cały czas Właśnie, i to jest pytanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Słońce też ale i potężny bufor ciepła betonowy swoje także zrobił magazyn może i duży tylko ile tej energii ze słońca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 magazyn może i duży tylko ile tej energii ze słońca ? Słońce wg mnie tylko lekko przyczyniło sie do 0kWh,większą rolę odegrał właśnie betonowy magazyn ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A czemu miała chodzić cały czas ? Płyta miała określoną pojemność cieplną bez napędzania. jeżeli nie chodziła to sekcje wylewki w nasłonecznionej części stygły nieco wolniej niż te bez słońca przy włączonej temperatura się wyrównuje więc częściowo przenosi na pomieszczenia bez zysku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Słońce wg mnie tylko lekko przyczyniło sie do 0kWh,większą rolę odegrał właśnie betonowy magazyn ciepła. tylko że jak ten magazyn rozładujesz to kilka kwh mu nie wystarczy do ponownego naładowania np. co drugi dzień ładujesz na dwie doby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 jeżeli nie chodziła to sekcje wylewki w nasłonecznionej części stygły nieco wolniej niż te bez słońca przy włączonej temperatura się wyrównuje więc częściowo przenosi na pomieszczenia bez zysku ... Tak luźno sobie myślę,mamy reku który rozprowadza ciepło po całym domu... Teraz trzeba policzyć ile ok.40m3 betonu może zgromadzić energii.Gdzieś to było kiedyś liczone ale nie chcę mi się szukać. tylko że jak ten magazyn rozładujesz to kilka kwh mu nie wystarczy do ponownego naładowania np. co drugi dzień ładujesz na dwie doby ... No to czekamy na dalsze wyliczenia budowlanego_laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Słońce wg mnie tylko lekko przyczyniło sie do 0kWh,większą rolę odegrał właśnie betonowy magazyn ciepła. Arturo, musisz rodzielic zrodlo ciepla i jego akumulator. Akumulator moze przetrzymac temperature ale nie w nieskonczonosc. Straty nalezy nadrobic z jakiegos zrodla energii (tutaj slonce). Akumulator sprawdza sie znakomicie, ale jaki by wypasiony nie byl bez dogrzania w koncu ostygnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Arturo, musisz rodzielic zrodlo ciepla i jego akumulator. Akumulator moze przetrzymac temperature ale nie w nieskonczonosc. Straty nalezy nadrobic z jakiegos zrodla energii (tutaj slonce). Akumulator sprawdza sie znakomicie, ale jaki by wypasiony nie byl bez dogrzania w koncu ostygnie. Pozdrawiam Ok,to co jasiek napisał,czekamy na dalsze wyliczenia Oczywiście akumlator trzeba kiedyś naładować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Słońce wg mnie tylko lekko przyczyniło sie do 0kWh,większą rolę odegrał właśnie betonowy magazyn ciepła. tyle że ten magazyn w pokojach nie od strony południowej tylko się opróżniał, trzeba spytać się b_l jak dom sie zachowuje w kolejnych 2 dniach po dniu słonecznym. Tak luźno sobie myślę,mamy reku który rozprowadza ciepło po całym domu... Teraz trzeba policzyć ile ok.40m3 betonu może zgromadzić energii.Gdzieś to było kiedyś liczone ale nie chcę mi się szukać. No to czekamy na dalsze wyliczenia budowlanego_laika Tak ale to musi byc powietrze o temp.>temp. w pomieszczeniu, a nie sądzę żeby tak było. Ale wszystkiego się dowiemy bo jak dobrze pamiętam On notuje codziennie zużycie en. el. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.01.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Teraz trzeba policzyć ile ok.40m3 betonu może zgromadzić energii. 40m3 betonu o wadze 80t akumuluje 19kWh na 1K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Chłopaki: - kitesurf, 18 *C po nocy bez grzania? Nie ma szans Kocioł mam ustawiony tylko w tańszej taryfie. Może napiszę dokładnie jak było: wczoraj rano było 22,1 *C, słońce bez żadnej chmurki operowało od rana do 16:00 (maksymalnie termostat wskazał 24 *C). Wieczorem było przed 23 *C, dziś rano 21,9 *C. - Lobo_M, od północy mam kuchnię otwartą na południowy salon, wiatrołap, łazienkę i jeden pokój - drzwi w dzień są otwarte, więc i ciepło migruje. Aczkolwiek termometr mam tylko w sypialni i termostat w salonie, więc nie wiem jaka temp. była w tych północnych pomieszczeniach. - jasiek71, Arturo72, mam 45 m3 do akumulacji z działówkami. Pamiętam, że podgrzanie 1 m3 betonu o 1K to 0,7 kWh, więc u mnie da to ~32 kWh. Generalnie jednak rozwiązaniem zagadki oprócz ładnego słońca jest pewnie to, że dom reaguje ze sporym opóźnieniem na gwałtowne zmiany temperatur. Więc reakcja na wczorajszy mróz jest zapewne dopiero dziś. Swoją drogą dziwi mnie, że nikt nie odczuł tego słońca poza mną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 40m3 betonu o wadze 80t akumuluje 19kWh na 1K. Przekładając na j. polski, jak to się ma do utrzymania 20-21oC wewnatrz przy temp. zewnętrznej -10--15oC. Jak połączyć jedno z drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 40m3 betonu o wadze 80t akumuluje 19kWh na 1K. ja mam 8m3 wylewek z ogrzewaniem, podgrzewam o 1* jakim cudem akumuluję 50 kwh w ciągu doby (trzy cykle w taniej taryfie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Swoją drogą dziwi mnie, że nikt nie odczuł tego słońca poza mną... hehehe, trudno coś odczuć jak nie ma cię w domu;-) Dla żony to temat uboczny, wspomniała tylko że świeciło i że nagrzało, no i dzisiaj będąc u rodziców jak zadzwoniła to wspomniała że wraca do domu bo u nich zmarzła:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 patrząc na pogodę http://www.accuweather.com/pl/pl/lubuczewo/270039/january-weather/270039?monyr=1/1/2012 , która niestety się z reguły sprawdza, zima dopiero się rozkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts