RK1719508166 28.01.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 pod dachem będzie czerpnia do WM to jakoś później zepmieny odpowiednimi sterownikami na ścianie kolektor do WM i CWU - kolektor do WM dla mnie jasna sprawa nadmiar ciepla polecaliście wykożystać do CWU bede mial 140 galmeta ... jak to spiąc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Radzę Ci jednak strzec się firmy GREE, chińszczyzna pierwszej wody, szybciej się spieprzą niż się zwrócą. Dostałem już cynk,także Gree odpada Narazie nie zastanawiam się poważnie nad PCi,jak się trafi okazja dobrej PCi do 15tys.zł to łyknę,podstawa to Kospel Z uwagi na planowane duże zużycie cwu(tylko wanna) muszę coś myśleć Głupio by było żeby cwu wychodziło drożej od c.o a o tym tutaj każdy zapomina Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 28.01.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Z uwagi na planowane duże zużycie cwu(wanna) muszę coś myśleć daj spokój - zapisz się z rodziną do klubu morsów i za pol roku zlikwidujesz pokrętło do ciepłej wody w wannie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 pod dachem będzie czerpnia do WM to jakoś później zepmieny odpowiednimi sterownikami na ścianie kolektor do WM i CWU - kolektor do WM dla mnie jasna sprawa nadmiar ciepla polecaliście wykożystać do CWU bede mial 140 galmeta ... jak to spiąc ?? tak jak na schemacie w moim dzienniku (potrzebny dodatkowy zbiornik )wymiennik jak najbliżej kolektora bo rura doprowadzająca bardzo dużo traci nawet w ociepleniu co to za pomieszczenie masz na piętrze na prawo prosto ze schodów, nad kuchnią ? pasowało by gdzieś w nim w kącie dać wymiennik ile cm niżej wieszasz sufity na dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 to by było zbawienie, opatentuj zrób dtr'ke ja kupuje. może na dniach namaluję schemat i wrzucę do dziennika to podyskutujemy na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.01.2012 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 tak jak na schemacie w moim dzienniku (potrzebny dodatkowy zbiornik )wymiennik jak najbliżej kolektora bo rura doprowadzająca bardzo dużo traci nawet w ociepleniu co to za pomieszczenie masz na piętrze na prawo prosto ze schodów, nad kuchnią ? pasowało by gdzieś w nim w kącie dać wymiennik ile cm niżej wieszasz sufity na dole ? sufit 20-30 cm podwieszany pomieszczenie nad kuchnia jakis schowek - docelowo moze jakas garderoba + pierdolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 29.01.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Dostałem już cynk,także Gree odpada Narazie nie zastanawiam się poważnie nad PCi,jak się trafi okazja dobrej PCi do 15tys.zł to łyknę,podstawa to Kospel Z uwagi na planowane duże zużycie cwu(tylko wanna) muszę coś myśleć Masz tu pompę znanego producenta - napiszesz czy odszranianie działa, i temperatury -15 niegroźne temu ustrojstwu: Panasonic Aquarea 7kW - 13800 zl - j.zewn. WH-UD07CE5-A, wewn. WH-SDF07C3E5 choc duzo lepsze parametry ma model WH-MXF09D3E5 (dwa w jednym) za 18400 zl o stałej mocy 9kW do -15 st C, jest to o tyle ważne, że przy tych 9 kW zmiescisz sie z palcem w taniej taryfie przy -20 na CO (jesli bedzie nadal dzialac) i zagrzejesz 400l wody do kąpieli w wannie, w tym modelu 7kW może zabraknąć mocy. Ilosc pobranego pradu i oddanego dla tych modeli i temperatur zewnetrznych: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, -15 st,,,,,,,,,,,,,, -7st,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 2st,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 7st wynosi odpowiednio model 7kW - ,,,,,,,,2kW/4,6kW,,,,1,94kW/5,15kW,,,,,,,,1,98kW/6,55kW,,,,1,59kW/7kW model 9kW T-cap 3,54kW/9kW,,,,3,2kW/9kW,,,,,,,,,,,,,2,55kW/9kW,,,,,,,,,,,,,1,9kW/ 9kW dane przy dT wody 5 st, nagrzewana do 35stC, powrot o temp 30stC widac, że przy -15st pompa 7kW daje dwukrotnie mniejsza moc grzewcza. przy dT 15 st - czyli nagrzewamy wode do 45 st Celsjusza dane tak sie mają: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-15 st,,,,,,,,-7st, ,,,,,,,,, 2st,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 7st model 7kW - ,,,,2,12/7,,,,2,64/6,6,,,,,,2,38/5,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,2,42/4,6 model 9kW - ,,,,2,5/9,,,,,,3,09/9,,,,,,,3,96/8,7(szacunek),,,,,,,,,,3,06/7,6(szacunek) sie napisalem a wystarczylo zrobic zrzut z danych panasonica... Aha, te pompy sprzedaje firma ze Szczecina, wystawia je także na allegro (ceny nie tylko dla wtajemniczonych), wystarczy wpisac w wyszukiwarce panasonic aquarea- dla 7kw, i panasonic monoblok - dla 9kW szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.01.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Drogie te pompy jak ja pierniczę. Arturo ile wanien musiałbyś nalać żeby się zwróciło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.01.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Atu z innej beczki. Przeczytałem dziś w porannej prasie. Serwis do porównywania cen - nie wiem czy już działa ale jest http://optimalenergy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 działa. U mnie PGE zrobiło sobie tak sprytnie że prąd mają tani za to przesył drogi. Nie mam na co zmienić. ENEA jest nieznacznie tańsza - ale to tylko jakieś 100 zł/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 działa. U mnie PGE zrobiło sobie tak sprytnie że prąd mają tani za to przesył drogi. Nie mam na co zmienić. ENEA jest nieznacznie tańsza - ale to tylko jakieś 100 zł/rok He, he. Jak temat o zmniejszaniu zapotrzebowania domów, to wszyscy inwestują i kombinują by zejść jak najniżej, jak wystarczy podpisać nową umowę by płacić mniej to już się macha ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dobra uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 tak się ładnie rynek poukładał że nie z kim podpisać umowy żeby znacząco zaoszczędzić. 100 zł/rok to mała zachęta. Na razie nastoło nowe i PGE pruszków wprowadziło taryfę G 12W. To se zmieniłem . We wtorek wpadną elektrycy przeprogramowć licznik. Ale nie w każdym przypadku tak jest - jeśli przesył jest tani w twoim zakładzie energetycznym (przesył płacisz zawsze w swoim zakładzie) wtedy opłaca prąd się kupować od kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.01.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Tak serio, lubisz się kompać w wannie? Dla mnie to strata czasu, obrzydzenie ze siedze w moich wymoczynach itd. Jak jestem na wyjazdach to zawsze mam dostep do wanny i nie place za wode mimo tego wole prysznic, on orzeźwia jest zdrowszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 te 6 tysięcy to też żadna okazjai wcale nie mówimy o chinolach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 obrzydzenie ze siedze w moich wymoczynach itd.. Ło Boziu - aż się boję pomyśleć co oznacza to "itd" haha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 mi do szczęścia wanna niepotrzebnaale rozumie osoby którę się lubia wygrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.01.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 mi do szczęścia wanna niepotrzebna ale rozumie osoby którę się lubia wygrzać raz dwa razy w tygodniu ok, ale codziennie? Arturo coraz bardziej mi ta "baba" wychodzi;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Lubię,do tego stopnia,ze nie będę miał kabiny prysznicowej Poważnie? Czyli ominie Cię tzw. "szybki prysznic". Ja bym z tego nie zrezygnował. Ale wannę też bym chciał mieć. Raz na jakiś czas fajnie jest poleżeć sobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Tak serio, lubisz się kompać w wannie? Dla mnie to strata czasu, obrzydzenie ze siedze w moich wymoczynach itd. Jak jestem na wyjazdach to zawsze mam dostep do wanny i nie place za wode mimo tego wole prysznic, on orzeźwia jest zdrowszy. Zależy - ja lubie sobie polezeć i poczytać dolewając gorącą wodę od czasu do czasu. Często też biorę przed wanną prysznic celem niezalegania w "wymoczynach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts