Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lubię,do tego stopnia,ze nie będę miał kabiny prysznicowej ;)

Przez 17 lat mieszkania w M w 3 osoby,średnie dzienne zużycie cwu to ok.200l...

Mimo to nie będzie kabiny :)

Arturo, 200 l w 3 osoby to by oznaczalo, ze nalales wanne wody i juz nikt nigdzie przez caly dzien z wody nie korzystal, nie pomylily Ci sie cyferki ??

Pozdrawiam

Arturo przyznam, że widzę taki przypadek pierwszy raz, żeby budując dom nie zrobić prysznica. Rozumiem, że nie chodzi tu o kasę bo porządny za 2 tys można już mieć ale panujące zwyczaje. Nie ma co dyskutować skoro tak lubisz. Trudno mi sobie to jednak wyobrazić. Lubię się od czasu do czasu wygrzać w wannie ale na dłuższą metę to strasznie upierdliwe. Długo czekasz aż się naleje, straszne marnotrawstwo wody, niezbyt wygodne do mycia. Ja uprawiam sporo sportu i po wysiłku szybki prysznic to super sposób na szybką higienę. No ale skoro lubisz.

A dla rozluźnienia niedzieli zrobiłem rano zdjęcie w mojej wsi ;-)

P1290071.jpg

bitter , Lobo_M to u Was nie ma śniegu ?? pewnie w południe coś koło 0- -2 mieliście? co ?

szczęściarze - sezon rowerowy 365 dni w roku

co do prysznica i wanny - i jedno i 2 jest przydatne - choć znam takich co uważają że pójdą raz w tygodniu na basen - taka duża publiczna wanna - i się pomoczą przez 1h i jest OK :D

duzo papierologii to wymagało czy wystarczył jeden telefon? bede wdzieczny za info

No więc nowe nastało na całego bo szedłem z nastawieniem że i tak nic od ręki nie załatwię. Jak to w ZEWT bywało. A tu niespodzianka - BOK czynne do 18-stej, tam miła Pani z którą załatwiłem wszystko wychodząc z podpisaną umową. Pani wprawdzie powiedziała sakramantalne "poprosze akt własności nieruchomości" na co ja odparłem że nie mam, a akt notarialny dostarczałem im 3 razy. Pani: Ale ja nie ma wpisane do systemu... Ja: No widzi Pani - 3 razy przynosiłem a Wy nawet go tam nie wpisaliście. Pani przeprosiła i wróciła po 3 minutach z teczką gdzie były kopie wszytkich moich dokumentów.. Umarłem z wrażenia.

dzięki za info

No więc nowe nastało na całego bo szedłem z nastawieniem że i tak nic od ręki nie załatwię. Jak to w ZEWT bywało. A tu niespodzianka - BOK czynne do 18-stej, tam miła Pani z którą załatwiłem wszystko wychodząc z podpisaną umową. Pani wprawdzie powiedziała sakramantalne "poprosze akt własności nieruchomości" na co ja odparłem że nie mam, a akt notarialny dostarczałem im 3 razy. Pani: Ale ja nie ma wpisane do systemu... Ja: No widzi Pani - 3 razy przynosiłem a Wy nawet go tam nie wpisaliście. Pani przeprosiła i wróciła po 3 minutach z teczką gdzie były kopie wszytkich moich dokumentów.. Umarłem z wrażenia.

patrzę i oczom nie wierzę; czy to na pewno ten nasz stary, poczciwy ZEWT Dystribution Co. Ltd.? nie pozostaje mi nic innego, jak to zweryfikować osobiście - bardziej wymierny efekt będzie w mojej satysfakcji jako Klienta, który 4 rok czeka na skrzynkę, niźli korzyści finansowe (przy moim zuzyciu jakieś 15pln/weekend grzejny).

Chociaż jakby podejść do tematu tak:

PGE funduje panu Żytko - jako wzorowemu i cierpliwemu Klientowi - co weekend grzejny 4 piwa gratis a w weekend niegrzejny 1 piwo gratis - to why not?

Może jak postawią mi wreszcie skrzynkę, to póżniej tam będę dostarczać to piwo...

Edytowane przez kszh.uint

Nie zapomnę jak dawno temu w radio ZET p. J.Weiss dzwoni do zakładu energetycznego i mówi:

- dzień dobry, ja chciałem sie zapytać, czy ten licznik en. el. zamontowany u mnie na działce to jest mój czy wasz?

- no oczywiście że zakładu energetycznego!

- to ja chciałem państwa poinformować, że wam go ukradli.

R&K śniegu nie ma ale mrozu tyle że sie szprychy łamią na zakrętach:-)

bitter , Lobo_M to u Was nie ma śniegu ?? pewnie w południe coś koło 0- -2 mieliście? co ?

szczęściarze - sezon rowerowy 365 dni w roku

Aż tak dobrze nie było. Mróz w południe minus 5. Po prostu co napadało to stopniało zanim przyszedł prawdziwy mróz. Ja tam wolę jak jest śnieg i zimą w śniegu też daje radę na rowerze.

Po tym moim zużyciu zerowym, zużycie w nastepnym dniu - faktycznie - było większe. Cudów nie ma, słońce nie zapewniło aż tylu kWh.

Jednakże średnie zużycie jest teraz na poziomie sprzed początku mrozów (nie zwiększyło się). Wychodzi więc ze zużycia, że z deltaT>30K, ok. 1/3 może być pokryte przez zyski słoneczne (oczywiście gdy jest bezchmurnie), reszta przez CO.

Naturalnie można to też wyliczyć (średnia powierzchnia, na którą pada słońce oraz wsp. g dla szyb) - musiałbym sięgnąć w korespondencję, bo HenoK to u mnie przeliczał.

jak by nie patrzeć, okna w domu mieć trzeba, więc najlepiej miec je od pd. Duże mrozy to z reguły wysokie cisnienie, więc i pikne słonko z którego grzech nie skorzystać. Nikt sie nie spodziewa pokrycia całkowitych strat ciepła (no może z wyjatkiem Arturo ;) ) ale zyski są w PLN'ach:-)

Za całość prądu?? Czy to za ogrzewanie + CWU? Kwota piękna!

Napisz proszę jeszcze raz, bo nie mogę poszukać ile Cię kosztowała pompa ciepła? Po kolei jeśli możesz oczywiście - sama pompa, odwierty ( ile m ), instalacja podłogówki?

Michał

Edytowane przez kitesurf

Za całość prądu?? Czy to za ogrzewanie + CWU? Kwota piękna!

Napisz proszę jeszcze raz, bo nie mogę poszukać ile Cię kosztowała pompa ciepła?

Michał

Za całość, w domu wszystko na prąd. W tym okresie ze trzy razy rozpaliłem w kominku po 3-4h.

Ja za PC dałem 10tyś+odwierty 10+kotłownia 7. Dzisiaj są trochę droższe ale i trochę lepsze (lepszy sterownik)