Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak by nie patrzeć, okna w domu mieć trzeba, więc najlepiej miec je od pd. Duże mrozy to z reguły wysokie cisnienie, więc i pikne słonko z którego grzech nie skorzystać. Nikt sie nie spodziewa pokrycia całkowitych strat ciepła (no może z wyjatkiem Arturo ;) ) ale zyski są w PLN'ach:-)

Arturo to pewnie ma w planach je pod kątem zamontować:) Wszystko pewnie przeliczone:)

Hmm, jak to jest że wg Ciebie ceny PCI poszły w górę a wg Arturo PCi ciagle tanieją?

Ja wiem tylko tyle, że ta PC co ja mam jest teraz nieco lepsza. A jak zeszli z cen powietrznych, przy takim kursie euro, to jest tylko zagadka. Czyżby świadome postarzanie produktu zadziałało? Wcale bym się nie zdziwił.

Nie no wynik masz super. To ja miałem za sam prąd w ostatnim rachunku za 2 miesiące 440 PLN, a mam na razie starą kostkę gierkowską i ogrzewanie gazowe. Studnia bez dna :(

Ale tych 440 to pewnie i w nowym domu nie zbijesz no bo i jak? Dużo zależy od trybu życia domowników. Jak się dokładnie wczytasz w posty to zauważysz, że: Jak jutro wrócę do domu, w tym tygodniu jestem w delegacji, nikogo nie ma, pracujemy do 18, w domu jesteśmy ok.20, dzieci jedzą obiady u babci, w tym jest wliczona pralka i zmywarka co dwa dni!!!!!, itp.

Ale tych 440 to pewnie i w nowym domu nie zbijesz no bo i jak? Dużo zależy od trybu życia domowników. Jak się dokładnie wczytasz w posty to zauważysz, że: Jak jutro wrócę do domu, w tym tygodniu jestem w delegacji, nikogo nie ma, pracujemy do 18, w domu jesteśmy ok.20, dzieci jedzą obiady u babci, w tym jest wliczona pralka i zmywarka co dwa dni!!!!!, itp.

Wiem wiem - zdaje sobie z tego sprawę. Ale w nowym domu mam zamiar mieć bardziej energooszczędne zmywarki, pralki, lodówki, etc. O świetlówkach nie wspomnę. Ale na pewno bedzie mi ten cel trudniej zrealizować, ponieważ niedługo zostanę po raz kolejny tatą - tym razem podwójnym :) - bliźniaczki córeczki :)

Edytowane przez kitesurf

Wiem wiem - zdaje sobie z tego sprawę. Ale w nowym domu mam zamiar mieć bardziej energooszczędne zmywarki, pralki, lodówki, etc. O świetlówkach nie wspomnę. Ale na pewno bedzie mi ten cel trudniej zrealizować, ponieważ niedługo zostanę po raz kolejny tatą - tym razem podwójnym :) - bliźniaczki córeczki :)

Gratuluję! Ma się tą dwururkę:)

Co tu dużo pisać:) Się zacznie pralka 3 razy dziennie, wstawanie w nocy itp. Jasiek71 zdaje się pisał, że mu mocno skoczyło zużycie w domu przy niemowlaku. Skoczy Ci podwójnie:P Zapłacisz jeszcze więcej za prąd to Ci się seksu odechce:P

Średnia sprzed mrozów 28 kWh/24h, średnia w 4 ostatnie dni (słoneczne) ze sporymi mrozami (rano dziś -15*) 27 kWh.

Zużycie 27.01 30 kWh, 28.01 0 kWh, 29.01 47 kWh, 30.01 29 kWh.

Ogólnie od jakiegoś tygodnia wskoczyłem na większą temperaturę w domu - wcześniej było ok. 21,6 *, teraz mam stale > 22 *, aktualnie 24 * (znów grzeje słońce bez żadnej chmurki).

czyli? możesz podać liczbowo?

No i czy nie odbiło sie to na komforcie cieplnym. zakładając że słońce ogrzało, tak jak pisałeś do ok 24, potem spadło do 21,9, a sterownik masz ustawiony na 21?, to nim temp zeszła do 21, nim podłoga znowu zaczęła się ładować, temp powoli bo powoli ale ciągle spadała. Bo jak sam wspomniałeś akumulacja u Ciebie ma spore opóźnienie. To czy nie odbiło się to na komforcie cieplnym (brak promieniowania, no i temp

"Wowo wow gratuluje ;) I nie sluchaj tych co zazdroszcza i lekko kasliwi sa ;)

Nie zapomnę jak dawno temu w radio ZET p. J.Weiss dzwoni do zakładu energetycznego i mówi:

- dzień dobry, ja chciałem sie zapytać, czy ten licznik en. el. zamontowany u mnie na działce to jest mój czy wasz?

- no oczywiście że zakładu energetycznego!

- to ja chciałem państwa poinformować, że wam go ukradli.

R&K śniegu nie ma ale mrozu tyle że sie szprychy łamią na zakrętach:-)

Dobre, dobre

Średnia sprzed mrozów 28 kWh/24h, średnia w 4 ostatnie dni (słoneczne) ze sporymi mrozami (rano dziś -15*) 27 kWh.

Zużycie 27.01 30 kWh, 28.01 0 kWh, 29.01 47 kWh, 30.01 29 kWh.

Ogólnie od jakiegoś tygodnia wskoczyłem na większą temperaturę w domu - wcześniej było ok. 21,6 *, teraz mam stale > 22 *, aktualnie 24 * (znów grzeje słońce bez żadnej chmurki).

ja drugi dzień łapię przez 6m2 okien na parterze słońce "tymi ręcami" na tyle, że musiałem w taniej 13-15 podniesć temp powietrza do 25stC na sterowniku, by doładować podłogę; z samego słońca juz trzeci dzień od 9 do 13 z 22stC wyciągam 24stC.