Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja dostalam rachunek za prad od 13.12 do 20.01 dokladnie tyle ile sie spodziewalam tzn 1035 zl Zuzycie bylo 2113 nocnej i 614 dziennej, byli jeszcze robotnicy na budowie i ogrzewanie szlo cale noce bez sterowania.

Stan licznika na dzis:

168 I

1019 II

dużo rzekłbym - mowię w kontekscie domu i tego, ze zima rozpoczęła się parę dni temu :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja drugi dzień łapię przez 6m2 okien na parterze słońce "tymi ręcami" na tyle, że musiałem w taniej 13-15 podniesć temp powietrza do 25stC na sterowniku, by doładować podłogę; z samego słońca juz trzeci dzień od 9 do 13 z 22stC wyciągam 24stC.

Jedno kiedyś zauważyłem w Devi 550, one jak chodzą na sterowaniu podłoga+powietrze, to nawet jak miedzy 13-15 jest b-ciepło to one troche doładowują jak temp posadzki mocno spadnie. Nie ładuje tak samo długo jak to było na sterowaniu tylko podłogowym. Pierw mnie to denerwowało ale z drugiej strony ma to swoje zalety bo niweluje właśnie problem "syndromu dnia poprzedniego i dużego ładowania na drugi dzień"

Edytowane przez Lobo_M

Lobo_M, sterownik teraz na 22,5* (histereza 0,3K, z tym, że w tym sterowniku ona jest i w dół i w górę od zadanej temp.), parę dni wcześniej na 22* - wciąż kombinuję, także z histerezą, choć ponoć niepotrzebnie :)

Wilgotność 40%, bo zmniejszyłem reku prawie na minimum (75 m3/h) ze względu na mrozy.

Dokładnie nie oszacowałem jeszcze bezwładności podłogówki. Lekki dyskomfort może i był, ale nie wyolbrzymiałbym tego. Równie dobrze można napisać, że teraz mam dyskomfort, bo wewnątrz 24* - grzechem byłoby jednak - jak napisałeś - zasłonić rolety i nie korzystać z darmowej energii.

Edytowane przez budowlany_laik

Lobo_M, sterownik teraz na 22,5* (histereza 0,3K, z tym, że w tym sterowniku ona jest i w dół i w górę od zadanej temp.), parę dni wcześniej na 22* - wciąż kombinuję, także z histerezą, choć ponoć niepotrzebnie :)

Dokładnie nie oszacowałem jeszcze bezwładności podłogówki. Lekki dyskomfort może i był, ale nie wyolbrzymiałbym tego. Równie dobrze można napisać, że teraz mam dyskomfort, bo wewnątrz 24* - grzechem byłoby jednak - jak napisałeś - zasłonić rolety i nie korzystać z darmowej energii.

ile spaliłes w grudniu a ile w styczniu?

mąż tez ma taką dwururkę?

jak zuzycie? kiedy bedzie kuchnia?

no niestety nie ;) ale chcialam blizniaki - dwojke mam rok po roku i fajnie jest ;)

dużo rzekłbym - mowię w kontekscie domu i tego, ze zima rozpoczęła się parę dni temu :)

Ale to jest zuzycie tak jak kiedys pisalam - bez sterowan, ogrzewanie bylo zalaczane okolo 19 i szlo do 7-8 rano non stop bez blokad temp podlogi czy temp powietrza. Aha i mialo byc 2 godziny dziennie jeszcze, ale madrzy Panowie chcieli dla mnie lepiej (bo nie odczuwali by podloga byla ciepla) i zostawiali ja do 17 o czym poinformowali mnie po jakims okresie czasu zupelnie przypadkiem.No i szly jeszcze jakies ich maszyny, nagrzewnice itp wiec to tez troche pradu ciaglo. Wg ,moich wyliczen mniej wiecej mialo wyjsc wlasnie troche ponad tysiac i dokladnie tyle wyszlo ;)

Ja narazie regulatorow nie przestawialam, ale widze spadek temp i tak juz okolo 11 spada do blisko 22,5 stopnia i zalacza sie okolo 13 pomimo ze powinno sie dopiero okolo 14 zalaczyc a wieczorem okolo 18 jest 22 stopnie, musze przejsc i zmienic conieco, bo wlaczaja sie wiezorem w dziennej taryfie (okolo 20 niektore juz ida) Aha - nie napisalam, ze przy tych ustawieniach nagrzewa sie tylko do 23,5 stopnia w dzien (teraz np tyle jest).

Srednio wychodzi mi nadal okolo 50kW na dobe - przy takich temp wewnatrz to niezle. Tylko musze jakos sie bardziej zmobilizowac i przypilnowac by przejsc tylko na taryfe nocna.

Zytko: wczoraj zrobilam fotki (nareszcie) wiec moze uda mi sie je dzis wstawic.

Edytowane przez swiki

i co???

córcia only:P - moze dlatego, ze nie robiłem OZC :p ale za chwilę probujemy dalej:P

Srednio wychodzi mi nadal okolo 50kW na dobe - przy takich temp wewnatrz to niezle. Tylko musze jakos sie bardziej zmobilizowac i przypilnowac by przejsc tylko na taryfe nocna.

chociaz jak wziac pod uwage wilgoc, nauke auratonów i odjac prad na potrzeby bytowe to w sumie jest ok

Edytowane przez kszh.uint

ja tez chcialem blizniaki :)

A ja się modliłem, żeby był jeden, przez chwilę był opcja ale w końcu okazało się, że będzie jedno bo w projekcie nie da się pokoju dorobić a strych nieużytkowy ;-). Narodziny dopiero we wrześniu więc ten rok pełen wyzwań, budowa domu, narodziny dziecka i może da się wcisnąć jeszcze ślub ;-)

A ja się modliłem, żeby był jeden, przez chwilę był opcja ale w końcu okazało się, że będzie jedno bo w projekcie nie da się pokoju dorobić a strych nieużytkowy ;-). Narodziny dopiero we wrześniu więc ten rok pełen wyzwań, budowa domu, narodziny dziecka i może da się wcisnąć jeszcze ślub ;-)

ja w takiej systuacji odpusciłem ślub. Ale i tak odpoczywałem potem przez rok :-)

Tomkwas opowiadał że jak sie dowiedział podczas budowy o trzecim dziecku to musiał zrezygnowac z garażu i przerobic go na dadatkowy pokój.... Da się...