kszh.uint 30.01.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A ja dostalam rachunek za prad od 13.12 do 20.01 dokladnie tyle ile sie spodziewalam tzn 1035 zl Zuzycie bylo 2113 nocnej i 614 dziennej, byli jeszcze robotnicy na budowie i ogrzewanie szlo cale noce bez sterowania. Stan licznika na dzis: 168 I 1019 II dużo rzekłbym - mowię w kontekscie domu i tego, ze zima rozpoczęła się parę dni temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.01.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) ja drugi dzień łapię przez 6m2 okien na parterze słońce "tymi ręcami" na tyle, że musiałem w taniej 13-15 podniesć temp powietrza do 25stC na sterowniku, by doładować podłogę; z samego słońca juz trzeci dzień od 9 do 13 z 22stC wyciągam 24stC. Jedno kiedyś zauważyłem w Devi 550, one jak chodzą na sterowaniu podłoga+powietrze, to nawet jak miedzy 13-15 jest b-ciepło to one troche doładowują jak temp posadzki mocno spadnie. Nie ładuje tak samo długo jak to było na sterowaniu tylko podłogowym. Pierw mnie to denerwowało ale z drugiej strony ma to swoje zalety bo niweluje właśnie problem "syndromu dnia poprzedniego i dużego ładowania na drugi dzień" Edytowane 30 Stycznia 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Lobo_M, sterownik teraz na 22,5* (histereza 0,3K, z tym, że w tym sterowniku ona jest i w dół i w górę od zadanej temp.), parę dni wcześniej na 22* - wciąż kombinuję, także z histerezą, choć ponoć niepotrzebnie Wilgotność 40%, bo zmniejszyłem reku prawie na minimum (75 m3/h) ze względu na mrozy. Dokładnie nie oszacowałem jeszcze bezwładności podłogówki. Lekki dyskomfort może i był, ale nie wyolbrzymiałbym tego. Równie dobrze można napisać, że teraz mam dyskomfort, bo wewnątrz 24* - grzechem byłoby jednak - jak napisałeś - zasłonić rolety i nie korzystać z darmowej energii. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ja drugi dzień łapię przez 6m2 okien na parterze słońce "tymi ręcami" Co wykombinowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 30.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Lobo_M, sterownik teraz na 22,5* (histereza 0,3K, z tym, że w tym sterowniku ona jest i w dół i w górę od zadanej temp.), parę dni wcześniej na 22* - wciąż kombinuję, także z histerezą, choć ponoć niepotrzebnie Dokładnie nie oszacowałem jeszcze bezwładności podłogówki. Lekki dyskomfort może i był, ale nie wyolbrzymiałbym tego. Równie dobrze można napisać, że teraz mam dyskomfort, bo wewnątrz 24* - grzechem byłoby jednak - jak napisałeś - zasłonić rolety i nie korzystać z darmowej energii. ile spaliłes w grudniu a ile w styczniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 30.01.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Co wykombinowałeś? nic - odsłoniłem żaluzje czasem mi się nie chce, bom ja nocny zwierz, lecz drugi dzień żal nie skorzystac kumuluję energię na czarnej obudowie laptopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 XII 700 kWhI do dziś 780 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 30.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 XII 700 kWh I do dziś 780 kWh u mnie XII 1600 bez paru kWh - srednia temp: -0,65stC I do dziś: 1600; srednia temp: -3stC p.s. ocieplenie równo polowa Twojego; powierzchnia 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 XII 700 kWh I do dziś 780 kWh Samo CO czy z CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 30.01.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 mąż tez ma taką dwururkę? jak zuzycie? kiedy bedzie kuchnia? no niestety nie ale chcialam blizniaki - dwojke mam rok po roku i fajnie jest dużo rzekłbym - mowię w kontekscie domu i tego, ze zima rozpoczęła się parę dni temu Ale to jest zuzycie tak jak kiedys pisalam - bez sterowan, ogrzewanie bylo zalaczane okolo 19 i szlo do 7-8 rano non stop bez blokad temp podlogi czy temp powietrza. Aha i mialo byc 2 godziny dziennie jeszcze, ale madrzy Panowie chcieli dla mnie lepiej (bo nie odczuwali by podloga byla ciepla) i zostawiali ja do 17 o czym poinformowali mnie po jakims okresie czasu zupelnie przypadkiem.No i szly jeszcze jakies ich maszyny, nagrzewnice itp wiec to tez troche pradu ciaglo. Wg ,moich wyliczen mniej wiecej mialo wyjsc wlasnie troche ponad tysiac i dokladnie tyle wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 30.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 no niestety nie ale chcialam blizniaki - dwojke mam rok po roku i fajnie jest ja tez chcialem blizniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 30.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Ja narazie regulatorow nie przestawialam, ale widze spadek temp i tak juz okolo 11 spada do blisko 22,5 stopnia i zalacza sie okolo 13 pomimo ze powinno sie dopiero okolo 14 zalaczyc a wieczorem okolo 18 jest 22 stopnie, musze przejsc i zmienic conieco, bo wlaczaja sie wiezorem w dziennej taryfie (okolo 20 niektore juz ida) Aha - nie napisalam, ze przy tych ustawieniach nagrzewa sie tylko do 23,5 stopnia w dzien (teraz np tyle jest). Srednio wychodzi mi nadal okolo 50kW na dobe - przy takich temp wewnatrz to niezle. Tylko musze jakos sie bardziej zmobilizowac i przypilnowac by przejsc tylko na taryfe nocna. Zytko: wczoraj zrobilam fotki (nareszcie) wiec moze uda mi sie je dzis wstawic. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez swiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 30.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ja tez chcialem blizniaki i co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 30.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) i co??? córcia only:P - moze dlatego, ze nie robiłem OZC ale za chwilę probujemy dalej:P Srednio wychodzi mi nadal okolo 50kW na dobe - przy takich temp wewnatrz to niezle. Tylko musze jakos sie bardziej zmobilizowac i przypilnowac by przejsc tylko na taryfe nocna. chociaz jak wziac pod uwage wilgoc, nauke auratonów i odjac prad na potrzeby bytowe to w sumie jest ok Edytowane 30 Stycznia 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ja tez chcialem blizniaki A ja się modliłem, żeby był jeden, przez chwilę był opcja ale w końcu okazało się, że będzie jedno bo w projekcie nie da się pokoju dorobić a strych nieużytkowy . Narodziny dopiero we wrześniu więc ten rok pełen wyzwań, budowa domu, narodziny dziecka i może da się wcisnąć jeszcze ślub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.01.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A ja się modliłem, żeby był jeden, przez chwilę był opcja ale w końcu okazało się, że będzie jedno bo w projekcie nie da się pokoju dorobić a strych nieużytkowy . Narodziny dopiero we wrześniu więc ten rok pełen wyzwań, budowa domu, narodziny dziecka i może da się wcisnąć jeszcze ślub ja w takiej systuacji odpusciłem ślub. Ale i tak odpoczywałem potem przez rok Tomkwas opowiadał że jak sie dowiedział podczas budowy o trzecim dziecku to musiał zrezygnowac z garażu i przerobic go na dadatkowy pokój.... Da się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 No nie ! Ja chciałem zużycie prundu skonsultować, a tu o instrukcji robienia bliźniąt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 eniu dawaj śmiało, przyda się przerywnik;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Żartowałem , ja nie mam prundu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Żartowałem , ja nie mam prundu... Odcięli? I jak ja mam po ciemku do ciebie trafić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts