Kubaman 31.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 jak można zapłacić za prąd na ogrzewanie i na życie za dwa miesiące niecałe 8 stówek? Ja płacę za prąd w tej chwili 304 pln miesięcznie, mieszkam w mieszkaniu 75m2, stosunkowo nowym i oczywiście nie grzeję prądem lecz gazem. Mam co prawda w domu firmę i intensywnie korzystam z elektryczności, ale niech by było nawet trochę mniej to zaczynam się zastanawiać, czy wy ludzie w ogóle mieszkacie w tych swoich domach i czy te wartości kosztów grzania dotyczą osób korzystających z domu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 31.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 acha no i jeszcze płacę koło 10 pln za prąd w garażu, osobno ! no i oczywiście mam jedną taryfę, czyli akurat ten wynik mam lepszy niż przy dwóch taryfach, bo zużywam większość prądu w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 jak można zapłacić za prąd na ogrzewanie i na życie za dwa miesiące niecałe 8 stówek? Ja płacę za prąd w tej chwili 304 pln miesięcznie, mieszkam w mieszkaniu 75m2, stosunkowo nowym i oczywiście nie grzeję prądem lecz gazem. Mam co prawda w domu firmę i intensywnie korzystam z elektryczności, ale niech by było nawet trochę mniej to zaczynam się zastanawiać, czy wy ludzie w ogóle mieszkacie w tych swoich domach i czy te wartości kosztów grzania dotyczą osób korzystających z domu .. Poprzedni miałem 488zł za dwa miesiące, a jeszcze wcześniejszy niecałe trzy stówki:) W domu prawie zawsze ktoś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Najlepsze to są średnie za kWhDla PC-0,33zł/kWhDla pozostałej części domu-0,42zł/kWhDla całości-0,36zł/kWhW domu wszystko na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 31.01.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 tym bardziej nie rozumiem. Gotować, pracować, prać, suszyć w suszarce itp się nie da w 2 taryfie. W każdym razie nie efektywnie. muszę o tym pomyśleć, bo moi rodzice płacą 230 pln za prąd, niedaleko ode mnie w Kraku, a nei mają kuchni elektrycznej. Czyli za dwa miechy sa to 4 i pół stówki, więc tyle co ty płaciłeś niedawno za całość z kuchnią z ogrzewaniem.. Nie sugeruję, że coś się nei zgadza. ale nie ma to przełożenia na mój przykład, i dlatego tym bardziej takie dane trzeba brać bardzo ostrożnie przy podejmowaniu decyzji. Ja na pewno jestem bardziej "ruchliwy" w domu od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A jak wyglądają u ciebie weekendy? Może taryfa weekendowa by była dobra?U mnie oprócz PC to tylko pralka i zmywarka jest ustawiana w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 31.01.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 nie, jestem domatorem i zużywam w miarę równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 kubaman, zużycie en. el. to bardzo indywidualna kwestia: oświetlenie (u mnie wiekszość LED+energooszczędne) Ty masz lampy studyjne o sporej mocy, TV plazma vs. LED; itd itd. jedni maja jeden TV inni trzy. U mnie za 2011 na cele inne niż CO&CWU zużyłem 4117kWh, co przy zwykłej taryfie G11 dałoby około 240zł/miesiąc (z opłatami stałymi). Rodzina 2+1. Ale mój szwagier zużywa 2x tyle bo u nich np. światło na klatce schodowej się pali non stop (ja mam czujki ruchu), na ogrodzie ma w nocy jaśniej niż na stadionie narodowym.Powiedz lepiej jak tam OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Kubaman weź jeszcze pod uwagę, że skoro Ty zużywasz więcej en. el. na cele ytowe to w okresie grzewczym to nie są do końca straty, bo ciepło wydzielane przez wszelakie urządzenia zostaje w domu. Np. u mnie w pomieszczeniu gospodarczym "grzejnikiem jest pralka i bojler, tam jeszcze nigdy nie właczyłem ogrzewania, a temp jest 20,5-21*C, choć chciałbym miec mniej bo, po częsci to spiżarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 31.01.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) wiem, liczę na to. Suszarka to ewidentny "zysk bytowy", grzeje jak niezły piecyk. OZC się liczy, trochę to potrwa, ale jestem dobrej myśli co do wyników. co do tych danych od Liwko - przez chwilę zacząłem się zastanawiać, czy wy mieszkacie u siebie. W górę to dowolnie rozumiem nie ma limitu, ale jak zużyć na prąd przy kuchni, ogrzewaniu itd, nawet w październiku, tylko 150 pln, to ja nie potrafię sobie inaczej wyjaśnić, jak tylko że w domu bywa się kilka godzin dziennie. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 co do tych danych od Liwko - przez chwilę zacząłem się zastanawiać, czy wy mieszkacie u siebie... hehehe, ko. Liwko to człowiek zagadka:-) Do PCi to wykonawca jeszcze mu dopłacał, a rachunki ma niskie bo jeszcze od czasów budowy, "wędki" nie zdjął ze pobliskiej linii 0,4kV;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 31.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 no to się znów zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 31.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dostałem dzisiaj świadectwo energetyczne ,I jakie było moje zdziwienie to:confused: się opisać nie da W projekcie Mam zapotrzebowanie na ciepło 80kw/m2/rok a po dołożeniu ocieplenia na scianach,stropie,podłodze wg. Swiadectwa Mam 99kw/m2/rok,a z energia pierwotną to się ledwo w normie zmieściłem Wie może ktoś o co w tym chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 lepiej kupić na alle, zapotrzebowanie piszą na życzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dostałem dzisiaj świadectwo energetyczne ,I jakie było moje zdziwienie to:confused: się opisać nie da W projekcie Mam zapotrzebowanie na ciepło 80kw/m2/rok a po dołożeniu ocieplenia na scianach,stropie,podłodze wg. Swiadectwa Mam 99kw/m2/rok,a z energia pierwotną to się ledwo w normie zmieściłem Wie może ktoś o co w tym chodzi ? Najprawdopodobniej o nieprofesjonalne podejście do wykonania świadectwa, u mnie było to samo. Przyjechał starszy Pan, który zrobił "wywiad" dla syna, bo syn nie miał czasu, zrobił dwa zdjęcia, a o WM i stolarce w warstwie ocieplenia nie miał zielonego pojęcia. Efekt był taki jak u Ciebie, kazałem im sie dokształcic i przyłozyć, bo im nie zapłace za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 co do tych danych od Liwko - przez chwilę zacząłem się zastanawiać, czy wy mieszkacie u siebie. W górę to dowolnie rozumiem nie ma limitu, ale jak zużyć na prąd przy kuchni, ogrzewaniu itd, nawet w październiku, tylko 150 pln, to ja nie potrafię sobie inaczej wyjaśnić, jak tylko że w domu bywa się kilka godzin dziennie. Przecież to proste i nie ma tu żadnych cudów. Na pozostałą część domu wyszło mi 330zł, ale gdybym miał G11 to już zapłacił bym 470zł. Przecież wykorzystałem tyle samo kWh ale wtedy rachunek by tobie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 31.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 lepiej kupić na alle, zapotrzebowanie piszą na życzenie A Ty myślisz że gdzie ja to kupiłem Lokalni chcieli 300 pln ,a na alle 100 pln z przesyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 rachunki ma niskie bo jeszcze od czasów budowy, "wędki" nie zdjął ze pobliskiej linii 0,4kV;-) Dzisiaj to już raz słyszałem:). Zazdrość kolegów bezcenna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ja tam wcale nie jestem jakimś tam "miszczem" w niskich opłatach za prąd. Dzisiejszy post. Dostałem rachuneczek od "ukochanej enei"... od 18.11.2011 do 24.01.2012 licznik nabił 363 kwh dzienna taryfa i 1079 kwh nocna, co daje wynik 564 polskie złote, licząc energię dla całego domu, pompa natomiast wchłonęła 950 kwh w tym 136kwh w dziennej i 814 kwh w nocnej taryfie. Temperatura w domu 21 stopni. Myślę, że wynik jest satysfaskcjonujący. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 31.01.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 ale tematy byly poruszane... wracajac na moment do blizniakow, to jak zwykle podejscie typowo meskie - ja mam dzieciaki rok po roku i najpierw 9 miesiecy ciazy potem 10 karmienia i znow 9 ciazy i 10 karmienia... Jedno zaczelo chodzic jak drugie sie rodzilo (praiwe ze) teraz drugie zaczyna chodzic a to pierwsze lekko mowiac sie burzy naszym zafascynowaniem... Kocham moje dzieciaki, ale mysle ze latwiej byloby z blizniakami no i krocej AA i dopiero teraz zaczynam dochodzic do siebie Co do swiadectwa - mialam przyjemnosc robic kilka swiadectw i jezeli ktos robi je rzetelnie i sumiennie to niestety nigdy przy domu ogrzewanym na prad i jeszcze z bojlerem elektrycznym swiadectwo nie wyjdzie tak jak bysmy chcieli, bo dla pradu jest wspolczynnik 3,0 (dla innych ponizej 1) co powoduje, ze wszystkie wartosci maksymalnie skacza. Jezeli ktos Wam sie podpisuje pod Waszymi obliczeniami, to macie zle zrobione swiadectwa i sa one do wyrzucenia a gosc moze stracic uprawnienia (o ile je ma - sprawdzcie czy ma oplacone ubezpieczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts