kszh.uint 04.02.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Arkusz kbaba dobrze liczy stodołę, jednak tylko straty, nie uwzględnia zysków słonecznych i wewnętrznych. Więc jeżeli Twój dom zużywa podobną ilość energii co z arkusza, to będziesz miał zapotrzebowanie rzeczywiste większe. Jak ja liczę u kbaba to wychodzi mi 5 litrowiec, a z mojego OZC coś koło 2 litrów. mówimy o innej części arkusza /wyjasnił to niżej kbab/ porównuję rzeczywiste zużycie z teoretycznym, jesli dobrze wyliczysz stratę kWh/K, to poźniej zwyczajnie sprawdzasz, czy biegnie to liniowo i u mnie odchyłka od modelu liniowego nie jest większa, niż 3% w zakresie temperatur +5stC do -27,5stC, bo taką najniższą zanotowałem u mnie w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Arkusz kbaba dobrze liczy stodołę, jednak tylko straty, nie uwzględnia zysków słonecznych i wewnętrznych. Więc jeżeli Twój dom zużywa podobną ilość energii co z arkusza, to będziesz miał zapotrzebowanie rzeczywiste większe. Jak ja liczę u kbaba to wychodzi mi 5 litrowiec, a z mojego OZC coś koło 2 litrów. pytanie, jak jest policzone OZC, bo róznica zbyt duża moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Chyba wprowadziłem zamieszanie. Ja mówiłem o górze arkusza (tj. prosty OZC), a żytko miał chyba na myśli kalkulator zużycia energii. dokładnie; to moja trzecia zima z dokładnymi zapiskami, więc moge posłuzyć się tą drugą częścią i porównać; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 04.02.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) a ja mam jeszcze pytanie, czy "powierzchnia płyty" to całość góra i dół, czy to ma być podłoga na gruncie? Bo mnie liczy razem ze stropami. pytam bo analogicznie opisany jest wsp U dla podłogi na gruncie, więc nie wiem, czy to tylko kwestia nazewnictwa, czy jednak arkusz liczy mi jakbym miał podłogę na gruncie również na piętrze. EDIT: OK, chyba znam odpowiedź, formuła liczy prostokąt po gruncie, a ja mam L-kę. Po modyfikacji do realnej powierzchni na gruncie spadło mi do około 32W/m2/rok. Oj chyba mało Edytowane 4 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.02.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 a ja mam jeszcze pytanie, czy "powierzchnia płyty" to całość góra i dół, czy to ma być podłoga na gruncie? Bo mnie liczy razem ze stropami. Płyta to tylko podłogowa - ona oddziela od gruntu i dlatego musi być liczona dla innych warunków (temp gruntu), strop oddziela dom od zewnątrz - tu przyjmuje się temp powietrza. Można osobno policzyć straty każdego poziomu (np mieszkanie w bloku, wtedy pochylenie dachu=0), ale wtedy trzeba uwzględnić temp pod podłogą i nad stropem ( tu temp w sąsiadujących mieszkaniach). Długość sezonu grzewczego w tym arkuszu przyjęta jest na 200 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.02.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 A właśnie ja uważam, że w modelu uproszczonym wychodzą aż takie różnice, bo zyski są nieprzeciętne. Chcę mieć u siebie na ścianie południowej ok. 18 m2 przeszkleń. Zyski w kWh/miesiąc od strony SW wynoszą uśredniając w okresie listopad-luty ok. 30 kWh/miesiąc. Przy 18 m2 okien, na otwartej przestrzeni, pionowych, g okien 50%, wspołczynnik zacienienia ok. 0,95, udział powierzchni oszklonej - 80% - będziemy mieli zyski około 200 kWh miesięcznie, co przez 4 miesiące zimowe da 800 kWh. I tylko ta ściana przez 4 miesiące zmniejszy zapotrzebowanie na ciepło roczne o 6-7 kWh/m2. A gdyby policzyć wszystkie dni, inne okna, zyski bytowe, nagle różnica robi się znacząca. Zyski wewnętrzne, przyjmijmy mniejszą wartość ok. 1,5W/m2. W sezonie grzewczym uzyskamy ok. 1000 kWh. I już schodzimy licząc szybko i niedokładnie - około 20 kWh/m2 rocznie mniej czyli całe 2 litry. A ile będzie strat przez te 18m2 okien w godzinach pozasłonecznych? Z dziurami w domu lepiej nie przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 A właśnie ja uważam, że w modelu uproszczonym wychodzą aż takie różnice, bo zyski są nieprzeciętne. Chcę mieć u siebie na ścianie południowej ok. 18 m2 przeszkleń. Zyski w kWh/miesiąc od strony SW wynoszą uśredniając w okresie listopad-luty ok. 30 kWh/miesiąc. Przy 18 m2 okien, na otwartej przestrzeni, pionowych, g okien 50%, wspołczynnik zacienienia ok. 0,95, udział powierzchni oszklonej - 80% - będziemy mieli zyski około 200 kWh miesięcznie, co przez 4 miesiące zimowe da 800 kWh. I tylko ta ściana przez 4 miesiące zmniejszy zapotrzebowanie na ciepło roczne o 6-7 kWh/m2. A gdyby policzyć wszystkie dni, inne okna, zyski bytowe, nagle różnica robi się znacząca. i tak i nie, zyski ze slonca potraktuj jako bonus a nie jako stałą część składnika ogrzewania. w 2009r u mnie przez całą zimę bylo <10 dni słonecznych (!) a w tym roku było ich nienaturalnie duzo - zwłaszcza jesienią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.02.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ja mam 16 m2 i drugi raz bym się nie zdecydował na tyle. Nie przesadzać z tymi przeszkleniami. Choć faktem jest że jak mam teraz w ciągu dnia - czyli minus 15 i słońce to ogzrewanie na dole wylącza się pomiędzy 10 a 16 - zyski słoneczne są wystarczające żeby ogrzać dom. Pytanie ile tracę przez te okna w nocy przy minus 25 stC - he,he. EditTak na szybko policzyłem ze z 10 kwh a zyskuje 18. Ale tylko w dni słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) coulignon ile kWh sprzeniewierzyłeś wczoraj lub przedwczoraj na dobę? nie słyszy... Edytowane 4 Lutego 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 04.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 I - 282 kWII - 1307 kWNapewno mam zle ustawione teraz - cala noc mialam cieplutko ale okolo 10 bylo juz tylko 22,5 stopnia, zalacza sie dosc czesto w dzien. Kurde ide zaraz czytac i skupic sie nad tym co pisal Jasiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) I - 282 kW II - 1307 kW Napewno mam zle ustawione teraz - cala noc mialam cieplutko ale okolo 10 bylo juz tylko 22,5 stopnia, zalacza sie dosc czesto w dzien. Kurde ide zaraz czytac i skupic sie nad tym co pisal Jasiek. po pierwsze primo: przełącz je na priorytet podłogi; po drugie primo: ustaw temperaturę na 28stC w całej taniej a na 26stC w całej drogiej; po trzecie primo: offset na 0min (nie 5 i nie 10) nie ma siły, żeby nie zadziałało; opłatę wniesiesz na podany przeze mnie nr konta w następnym poscie; na razie testuj ustawienia jako trial. Edytowane 4 Lutego 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 04.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) po pierwsze primo: przełącz je na priorytet podłogi; po drugie primo: ustaw temperaturę na 28stC w całej taniej a na 26stC w całej drogiej; po trzecie primo: offset na 0min (nie 5 i nie 10) nie ma siły, żeby nie zadziałało; opłatę wniesiesz na podany przeze mnie nr konta w następnym poscie. Mialam na samej podlodze, ale nie przy takich temp, podloga teraz ma 35 stopni a w pomieszczeniu tylko 23... obawiam sie ze przy takich ustawieniach jak podajesz bedzie... zimno?? No i w salonie (nie czytales) kanapa psuje mi czujnik podlogi. Ale na Twoja odpowiedzialnosc - sprobuje - jak bedzie nie halo i jutro bedzie zimno, to na Twoj koszt zalaczam zwykly grzejnik i dogrzewam i wtedy to ja Tobie przesle moj numer konta ( u mnie nie ma wersji trial ) Edytowane 4 Lutego 2012 przez swiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Mialam na samej podlodze, ale nie przy takich temp, podloga teraz ma 35 stopni a w pomieszczeniu tylko 23... obawiam sie ze przy takich ustawieniach jak podajesz bedzie... zimno?? No i w salonie (nie czytales) kanapa psuje mi czujnik podlogi. Ale na Twoja odpowiedzialnosc - sprobuje - jak bedzie nie halo i jutro bedzie zimno, to na Twoj koszt zalaczam zwykly grzejnik i dogrzewam i wtedy to ja Tobie przesle moj numer konta ( u mnie nie ma wersji trial ) a jaka chcesz miec docelową temp w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 04.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no fajno byloby jakby non stop bylo 23 stopnie - nie mniej, moze byc wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no fajno byloby jakby non stop bylo 23 stopnie - nie mniej, moze byc wiecej ustawienia podałem na tacy; rozejrzyj się tu i tam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 coulignon ile kWh sprzeniewierzyłeś wczoraj lub przedwczoraj na dobę? nie słyszy... Eeeee... nie wiem... Przestałem patrzeć. 15 grudnia do 15 stycznia średnio 20,3 kwh/dobę (palenie w kominku 5 szczap drewna codziennie) 15 listopada do 15 grudnia średnio 28,5kwh/dobę bez palenia w kominku (może ze dwa razy w weekendy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 04.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Eeeee... nie wiem... Przestałem patrzeć. 15 grudnia do 15 stycznia średnio 20,3 kwh/dobę (palenie w kominku 5 szczap drewna codziennie) 15 listopada do 15 grudnia średnio 28,5kwh/dobę bez palenia w kominku (może ze dwa razy w weekendy) zacnie; ciekawiła mnie skala wielkości - podziękował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.02.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ja mam 16 m2 i drugi raz bym się nie zdecydował na tyle. Nie przesadzać z tymi przeszkleniami. Choć faktem jest że jak mam teraz w ciągu dnia - czyli minus 15 i słońce to ogzrewanie na dole wylącza się pomiędzy 10 a 16 - zyski słoneczne są wystarczające żeby ogrzać dom. Pytanie ile tracę przez te okna w nocy przy minus 25 stC - he,he. To sobie grube okiennice zamontuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 myślałem o tym. musiałalby być otwierane elektrycznie. Kombinacji dużo.Żytko - dzisiaj wieczorem podam Ci ile dom zeżarł od wczoraj. Kto wie - jak obiecam seks Konkubinie to być moze nie będę musiał odpalać kominka. Wyjdzie prąd soute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 05.02.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Kto wie - jak obiecam seks Konkubinie to być moze nie będę musiał odpalać kominka. Wyjdzie prąd soute. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts