Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- Ile pali twoje auto?

- Tyle ile mu wlejesz do baku.

:)

Coś jednak w tym jest.

Mam ustawione w taniej taryfie w nocy ponad 5,5h grzania oraz prawie 2h od 13:00 do 15:00 (też tania). Termostat na 22,5*C. W dzień kocioł się nie włącza (od prawie 2 tygodni mocne słońce, które podgrzewa ok. 13:00 do ponad 23*C), natomiast w nocy chodzi od 3 dni z pełną mocą 6 kW przez te ponad 5,5h (temp. zasilania wody 34*C), co daje 34 kWh. I to starcza, oczywiście plus zysk ze słońca od 8:30 do 16:30.

Aktualnie -25*C, w wiosce -29,5*C :(

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- Ile pali twoje auto?

- Tyle ile mu wlejesz do baku.

:)

Coś jednak w tym jest.

Mam ustawione w taniej taryfie w nocy ponad 5,5h grzania oraz prawie 2h od 13:00 do 15:00 (też tania). Termostat na 22,5*C. W dzień kocioł się nie włącza (od prawie 2 tygodni mocne słońce, które podgrzewa ok. 13:00 do ponad 23*C), natomiast w nocy chodzi od 3 dni z pełną mocą 6 kW przez te ponad 5,5h (temp. zasilania wody 34*C), co daje 34 kWh. I to starcza, oczywiście plus zysk ze słońca od 8:30 do 16:30.

Aktualnie -25*C, w wiosce -29,5*C :(

jaką masz temperaturę wieczorem w domu ? (jak słoneczko dawno zaszło i nie oszukuje ci sterownika... )

7:00 21,9*C

13:00 ok. 22,5-23*C (raz było 24*C)

20:00 22*C

przed 0:00 podejrzewam, że jest ok. 21,8*C

Wychodzi na to, że nocne grzanie nie dopuszcza do dalszego spadku temperatury i w dzień powoli płyta oddaje ciepło.

Na fotach mój grzejnik słoneczny oraz sytuacja około południa.

slonce.jpg

sterownik.jpg

Edytowane przez budowlany_laik
literówka

Zmierz powierzchnię podłogi pirometrem, takim dla dzieci, pisałaś że masz

DZis w domu odczuwalnie wyzzsza temp pomimo w sumie takich samych temp.

Ok:

kuchnie

temp podlogi na kafelkach od 25 do 26 stopni

temp na regulatorze 27,5 stopnia wiec mozna powiedziec ze jest ok 1,5 stopnia straty

temp powietrza 23 stopnie

2 godziny w dzien, cala noc z przerwa godzinna miedzy 3 a 4

salon

temp podlogi na kafelkach od 24 do 26 stopni

temp na regulatorze (salon) 32,5 stopnia i ... temp pod kanapa podlogi 31,5 stopnia - wiec zdecydowanie moj czujnik podlogi w salonie jest poprostu zd... popsuty (tzn polozenie go pod kanapa wogole nie przemyslane...jakos wogole o tym nie pomyslelismy) wiec salon musi ic tylko na czujnik temp powietrza bez wiekszych ograniczen podlogi (choc tyle sie wyjasnilo) ale siet normalnie

tem powietrza 23,5 stopnia

dwie godziny dzien i cala noc

ok panele .......

temp paneli...23 stopnie do 24 ( w jednym miejscu bylo 25)

temp na czujniki podlogi.....29,5 stopnia (masakra ile straty jest )

temp powietrza 22 stopnie

dwie godziny dzien, godzina wieczorm i 4 godziny nad ranem - zdecydowanie za malo i to tu zalacza sei w dzien, ale niestety, nie bede dzieciom ani sobie roila sauny i o ile u nas w sypialni moze byc chlodniej to u dzieci musi byc utrzymywana jakas temp

No i dzieki temu wiem juz gdzie chodzi mi podlogowka w dzien

No chyba nie ;) Ale mysle ze przy nastawie na 23 stopnie moze mi sie zalaczac zbyt czesto w dzien, dlatego moze ustawic 24 stopnie w II ?

I zastanawia mnie jeszcze, czy dobrze sobie mysle, ze przy ladowaniu przez cala noc nad ranem jest ona na tyle naladowana ze w sumie glownie oddaje to cieplo przed zakonczeniem II taryfy co powoduje, ze wlasnie brakuje tego ciepla przed 13?

No chyba nie ;) Ale mysle ze przy nastawie na 23 stopnie moze mi sie zalaczac zbyt czesto w dzien, dlatego moze ustawic 24 stopnie w II ?

I zastanawia mnie jeszcze, czy dobrze sobie mysle, ze przy ladowaniu przez cala noc nad ranem jest ona na tyle naladowana ze w sumie glownie oddaje to cieplo przed zakonczeniem II taryfy co powoduje, ze wlasnie brakuje tego ciepla przed 13?

ustaw tak jak opisałem ;)

u mnie już decyzja podjęta - przy pierwszym remoncie panele idą w odstawkę i wskakuje gresowa imitacja drewna

Uważaj, moja imitacja parkietu jest niemiła w dotyku .

Może dla oka lepiej ale teraz ułożył bym w pokojach "zimny" gres polerowany .

po podgrzaniu kablami/podłogówką miód malina !

Masz parterówkę czy z poddaszem?

poddasze - podobny do Twojego

Zytko: ja panele dalam tylko ze wzgledu na dzieciaki i ew upadki (ktorych niemalo) wczoraj mloda upadla w salonie i sinior na pol twarzy...wiec panele musza byc jakies 2 lata, ale potem takze kafelki. Bez dwoch zdan.

kaska na głowę i bedzie ok - taki jak Stig :p

Uważaj, moja imitacja parkietu jest niemiła w dotyku .

Może dla oka lepiej ale teraz ułożył bym w pokojach "zimny" gres polerowany .

po podgrzaniu kablami/podłogówką miód malina !

mialem na mysli gres, ktory wygladem przypomina drewno - ostatnio jest wysyp tego - niektore plytki przypominają parkiety ze starych zamków - piękne...

O wyglądzie można dyskutować, mnie chodzi o odczucie.

Jest "twardy" i transparentny co daje niemiłe uczucie jak chodzisz bez kapci .

Po gresie polerowanym chodzi się przyjemniej.

Chciałem tylko zwrócić Twoja uwagę jak będziesz kupował na to zeby sprawdzić również inne aspekty niż wygląd :)