Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O wyglądzie można dyskutować, mnie chodzi o odczucie.

Jest "twardy" i transparentny co daje niemiłe uczucie jak chodzisz bez kapci .

Po gresie polerowanym chodzi się przyjemniej.

Chciałem tylko zwrócić Twoja uwagę jak będziesz kupował na to zeby sprawdzić również inne aspekty niż wygląd :)

wiem, na dole mam szkliwiny ale matowy i innego nie chce (choc podoba mi sie na wysoki polysk) - ma wszelkie zalety gresu a nie ma tej "klinicznej czystosci", ktore maja na wysoki polysk

Edytowane przez kszh.uint

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z tego co widzę z danych wmnich, to panel po prostu daje częściej ale mniejszymi paczkami, bo przez większy opór wykończenia, czujnik się szybciej nagrzewa. Pytanie które się nasuwa, to czy zastosowano odpowiednią grubość wylewki, by mogła akumulować ciepło na cały okres drogiej taryfy. Jeśli nie, to lipa, i nie ma co stawiać na akumulacyjność lecz raczej na precyzyjne sterowanie, by dawać prądu tylko wtedy i tam gdzie trzeba. Ja sam się zastanawiam co by mi się bardziej opłaciło - dawać akumulacyjnie z grubą wylewką, czy też nastawić się na super wymuskane sterowanie, i olewać taryfy. Przy czym oczywiście nie dla takich tropikalnych temperatur jak u wmnich :)

sam chciałem dawać płytki ale mnie zniechęca coś zupełnie innego i to z własnych doświadczeń. Jak jest takie lato jak w 2011 to w środku lata przez miesiąc, półtora podłoga ceramiczna będzie mega zimna i nieprzyjemna do chodzenia, na pewno też może wywoływać problemy ze stawami. To się niestety staje coraz częstsze, że zimy nie ma, ale i lata też.

sam chciałem dawać płytki ale mnie zniechęca coś zupełnie innego i to z własnych doświadczeń. Jak jest takie lato jak w 2011 to w środku lata przez miesiąc, półtora podłoga ceramiczna będzie mega zimna i nieprzyjemna do chodzenia, na pewno też może wywoływać problemy ze stawami. To się niestety staje coraz częstsze, że zimy nie ma, ale i lata też.

Dokładnie tak jak piszesz:) Cały dół mamy w płytkach i podłogówce. Tego lata aż mnie korciło włączyć podłogę, normalnie nogi wykręcało, pomimo tego, że na bosaka mogłem kosić trawę to w domu w cieńkich kapciach "ciągnęło" po nogach:P

z tego co widzę z danych wmnich, to panel po prostu daje częściej ale mniejszymi paczkami, bo przez większy opór wykończenia, czujnik się szybciej nagrzewa. Pytanie które się nasuwa, to czy zastosowano odpowiednią grubość wylewki, by mogła akumulować ciepło na cały okres drogiej taryfy. Jeśli nie, to lipa, i nie ma co stawiać na akumulacyjność lecz raczej na precyzyjne sterowanie, by dawać prądu tylko wtedy i tam gdzie trzeba. Ja sam się zastanawiam co by mi się bardziej opłaciło - dawać akumulacyjnie z grubą wylewką, czy też nastawić się na super wymuskane sterowanie, i olewać taryfy. Przy czym oczywiście nie dla takich tropikalnych temperatur jak u wmnich :)

A wiesz, ze dzis tez na to zwrocilam uwage, przejrzalam moj dziennik i wogole zapomnialo mi sie, ze mialam mniej wylewki (tzn od 6-8 cm) i niby nalozylismy troche klejem i gruboscia plytek, bo kleju szlo duzo wiecej , a plytki maja 1 cm gdubosci, ale moze jednak przy tak niskim tem na zewnatrz rzeczywiscie brakowac tej akumulacyjnosci.

Zytko: ja mam gres polerowany na wysoki polysk i uwierz, jezeli tylko jest zaimpregnowany, to nie ma wiekszej filozofi by utrzymac go w czystosci (no ok, dzieciaki rozwalajace cale zarcie po domu to inna bajka)

Ale brak impregnacji - porazka totalna, maja dopiero impregnowac kuchnie i nawet nie bawie sie juz z tymi plytkami, bo poprostu nie da sie ich doprowadzic do polysku - jestem fanka tego kamienia - przyjemny w dotyku, ladnie ddaje cieplo, i rewelacyjnie wyglada - nie ma osoby, ktore nie zrobilaby wow na te plytki.

Edytowane przez swiki

Zytko: ja mam gres polerowany na wysoki polysk i uwierz, jezeli tylko jest zaimpregnowany, to nie ma wiekszej filozofi by utrzymac go w czystosci (no ok, dzieciaki rozwalajace cale zarcie po domu to inna bajka)

Ale brak impregnacji - porazka totalna, maja dopiero impregnowac kuchnie i nawet nie bawie sie juz z tymi plytkami, bo poprostu nie da sie ich doprowadzic do polysku - jestem fanka tego kamienia - przyjemny w dotyku, ladnie ddaje cieplo, i rewelacyjnie wyglada - nie ma osoby, ktore nie zrobilaby wow na te plytki.

nie o impregnację chodzi a o piasek konkretnie... analogicznie jest z piękną drewnianą podłogą przy drzwiach tarasowych... choćbym nie wiem, co byś miała położone na tarasie na zewnątrz, to i tak drobinki piasku + dzieciaki zrobią swoje - a później pod słońce taki porysowany wysoki połysk wygląda nieapetycznie :p - ale to moje subiektywne zdanie.

ja na przykład nie będę miał zasłon ani firan wcale w salonie, a wygląda to tak:

http://www.danly.nazwa.pl/Jakub%20Szyma/Dom/I2012/_D4_7806.jpg

jak masz 1ha terenu, to nie bedziesz miał, jak masz działkę 1000m2, to będziesz miał - kwestia czasu;

moj kolega ma taki dom, jak Twój /chodzi o tę częśc wysoką/ i ni chuchu nie idzie tego sensownie ogrzać pomimo tego, że ma podłogówkę i kozę wewnątrz i nie żałuje na ogrzewanie; jedyna zaleta to taka, że choinkę na święta ma tak wysoką, jak w Watykanie.

nie zmienia to faktu, że mi się to podoba