Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kubaman: ja rozumie twoje dylematy bo miałam podobne. Ale koszt wykonania ogrzewania gazem będzie co najmniej dwu krotnie wyższy a min zdaniem nawet i 3 adler nie chce przesadzać. Dolicz sobie właśnie przylacz gazu(choć tu zależy od odległości może być nieduża kwota) kominy i sam wklad, projekt i całe z tym zamieszanie zamieszanie (gaz idzie osobnym torem i wymaga projektu, kierownika itd) coroczne przeglądy gazowe, kominiarskie, i w zależności od pieca być może kilka m2 powierzchni x 2 tys.

Wszystko to oczywiście liczę. Przy czym powiedzmy sobie szczerze - bajdurzenia o straconych m2 i kominach to są doskonałe na stronach producentów PCi, który chcą mi udowodnić na siłę, że moja kotłownia kosztowała by 40 koła, hehe. Dom nie ma kominów, kondensat ma wyjście przez ścianę co kosztuje 750 pln, i wisi, więc nie zajmuje ani jednego m2 powierzchni, która u mnie i tak jest tańsza nota bene.

podrzuć mu link do swojego arkusza z porownaniem elektryki do PC - bedzie podstawa do dyskusji na nastepne x postów, które chętnie przeczytam;
bardzo chętnie sprawdzę :)

moim zdaniem porownywanie kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych w okresie lat 30 pachnie absurdem ze względu na nieprzewidywalność cen czegokolwiek
tak, to absurdalne. Jednakże daje pewien pogląd choćby przybliżony jak kształtują się relacje kosztów. Założenie dla 10 lat jest już zupełni uzasadnione, i choć oparte na domysłach co do cen nośników, to jednak bardzo prawdopodobne. Dla 10 lat prąd powinien być bardzo opłacalny, stąd sprawdzenie, czy gdyby nic się nie zmieniło to dla 30 lat było by podobnie, czy dokładnie na odwrót. To szacunek ale daje do myślenia.

Jeden taki go używał, ale chyba wyciągnął niezbyt trafne wnioski, bo teraz ma w stopce "dom zły".

:)

Pliku nie będę podpinał, napiszę w dwu zdaniach:

Gaz:

a) przyłącz 3,5 koła liczę już z projektem mam wycenę

b) kocioł kondensacyjny 18kW z zasobnikiem, transportem i montażem 7000

c) komin do kondensatu przez ścianę, dwa kolanka plus 1,5 metra rury - 750

d) dla planowanych 16 obwodów podłógówki 2 układy rozdzielaczowe z pompami - w sumie 3000 (to jest tanio!)

e) Zrobienie kotłowni - 2 koła

f) materiał na kotłownię - 1000

g) instalacja gazowa od skrzynki do kotłowni - 1500 (skrzynka na budynku, 4 mb do pospawania w domu)

h) rurki wavin 16x2 1600 metrów - niecałe 4 koła, z ociepleniem dla końcówek 4 koła

i) pierwsze uruchomienie kotła - 350

j) skrzynki do rozdzielaczy - 500

k) skrzynka gazowa 500

l) pompka i układ do recyrkulacji CWU - 500

m) czujniki do alarmu: gazu, czadu i dymu - 150

m) koszty eksploatacyjne: 100 kominiarz (choć mogę za darmo bo mam przyjaciela, ale liczę), 150 serwis kotła, 100 przegląd gazu. Wymiana liczników po 5 latach, wymiana kotła na nowy po 10 latach, koszty pompek 150 rocznie na prund, piec 100 rocznie (pompka do zasobnika, czujki, komputer, wentylator) - zgrubnie, pewnie jest mniej, dodatkowy wyższy koszt za abonament w miesiącach gdy nie grzeję koło 250 rocznie.

Razem ca 25 koła

Prąd:

- zwiększenie mocy przyłącza - 900

- dodatkowe okablowanie w peszlach - 500

- dodatkowa skrzynka dedykowana do ogrzewania - łącznie dla 11 obwodów około 1000

- regulatory, na przykład Auraton 3000 DS, 11 pomieszczeń - 2000

- grzejnik elektryczny do garażu 300

- bojler 150 L - 500 (to tani) lub ogrzewacze przepływowe - 2000

- kable grzejne na 170 m2 - wedle wyceny 13, ale niech będzie nawet 10 koła

razem ca 17-20 koła

różnica roczna w utrzymaniu domu około 7000kWh (tego nie wiem jeszcze , ale zakładam na podstawie kalkulacji w arkuszu kbab'a) 1000 PLN uwzględniając koszty dodatkowe dla gazu. Jeśli w kocioł trzeba inwestować co 10 lat, to ma to sens. Ale nie przy wywalonych kosztach za kable czy dublowanie instalacji.

Edytowane przez Kubaman

chodzi o jeden z trendów a nie konkretnie o to...

to taka aluzja do liczenia czegokolwiek w perspektywie lat 30...

Masz rację :) Zastosowanie takiego systemu przypomina sytuację z olejem opałowym sprzed 10lat. Teraz GHP wytworzyłoby 10kWh za jakieś 70..80gr, a co gdy ruskie... Można mieć tylko nadzieję że każdy z nas dobrze wybrał i za 30 lat będzie go stać na utrzymanie (siebie i domu)

Lobo_M czy jak ci tam:D

Jak działa ci rekuperator bez GWC?

Czasami lepiej nie iść do lekarza, bo znajdzie ci jakąś chorobę i się tak zdołujesz, że prędzej zejdziesz z tego świata.

Pogadaliśmy sobie w innym temacie nad pracą reku przy tych mrozach i zacząłem nasłuchiwać pracę mojego. Okazuje się, że co chwilę włącza się tryb rozmrażania, a więc przyśpiesza wentylator wywiewny. W domu robi się podciśnienie, a braki są zapewne uzupełniane z jakichś nieszczelności. Sądzę, że zapewne z komina od kominka. Czy w tym przypadku nie mamy nagle ułomności wentylacji grawitacyjnej (braku odzysku ciepła)?

Piczman napisał, że przy nagrzewnicy to wydatek kilkuset zł rocznie za prąd. Być może dodanie tej nagrzewnicy w bilansie wychodzi na 0. Zysk z rekuperacji=stracie na nagrzewnicy. Jak obliczałem że rekuperator mi się nigdy nie zwróci to nawet tego nie brałem pod uwagę, a teraz się może okazać, że do niego zimą dopłacam!!!

Moim zdaniem najlepsza droga to GWC rurowe lub żwirowe i ewentualnie jakiś tani rekuperator. Co o tym sądzicie?

Jeden taki go używał, ale chyba wyciągnął niezbyt trafne wnioski, bo teraz ma w stopce "dom zły".

taki delikatny offtop - pamietasz o fakturach?

na razie mamy Lobo i Liwko (ktorego zaliczylismy za pol punktu, bo pompiarz);

wciaz brakuje Ci jeszcze 4 zawodnikow :p

jak bedziesz miec komplet, to podsumuję dom zły i te 5 faktur :)

Edytowane przez kszh.uint

Liwko, znów pomieszały Ci się wątki - leć do rekuperatorów, bo tu o prądzie.

żytko, sięgnę w historii do tych 'zawodników', bo wyleciało mi z głowy na razie o czym prawisz.

Kubaman, jak będziesz mieć OZC, to będzie można coś wnioskować więcej, ale na razie przy zakładanych 40 kWh/m2*rok policzyłem na szybko, że gaz zwróciłby Ci się po ok. 9 latach, więc miałbyś 1 rok czystego zysku do planowanej wymiany pieca po 10 latach. Założyłem większy (skoro tak twierdzisz) wzrost cen gazu (10% rocznie), a prądu 7% w skali roku.

Dla CWU założyłem 1000 kWh/osobę*rok, cena gazu 0,23 zł/kWh, cena prądu (tania taryfa) 0,35 zł/kWh.

Jak będziesz mieć OZC, to wrzucę dane do arkusza i załączę, będzie baza do dyskusji. Skoryguj ew. ceny kWh gazu i prądu.

W zasadzie należałoby skoczyć do wątku 'dom ciepły, pasywny albo 3 lub 5 litrowy'.

Edytowane przez budowlany_laik

A to nieprawda. W każdym pomieszczeniu utrzymuję taką temperaturę jaką chcę.

oj pewnie, ale by zrobic talki system potrzebne sa dodatkowe naklady finansowe (silowniki, sterowania do tych silownikow - wcale nie prosta i nie tania sprawa) i kolejna rzecz, przy zastosowaniu pieca elektrycznego do podlogowki, z rurkami i zastosowaniu sterowania, jest jeden maly problem - ekonomia- piec zalacza sie pelna moca niezaleznie od tego czy chcesz zagrzac caly dom czy tylko 2 metry...efekt cholendarnie wysokie rachunki za rad, ale co tam...;)

przez 10 lat na to wydałem 0zł.

Sluchaj - Twoja sprawa, jezeli spisz spokojnie i spokojnie spi Twoja rodzina (tylko skad potem te wybuchy gazu czy zaczadzenia..) to gratuluje, ok bede mila i nie powiem tego co chcialam napisac.... ale jest to moim zdaqniem malo powazne i kolejna rzecz - jest jeszcze prawo budowlane ktore wymaga by robic przeglady roczne budynku (kominiarz, gazownik....) ja wiem ze wydalabym na to co rok niemale pieniadze by;ebyb tylko spac spokojnie

e czepiasz sie

Wszystko to oczywiście liczę. Przy czym powiedzmy sobie szczerze - bajdurzenia o straconych m2 i kominach ....

dlatego napisalam - zalezy jaki chcesz piec - jak z zamknieta komora spalania to owszem - nie tyczy sie

Razem ca 25 koła

Prąd:

- zwiększenie mocy przyłącza - 900

- dodatkowe okablowanie w peszlach - 500

- dodatkowa skrzynka dedykowana do ogrzewania - łącznie dla 11 obwodów około 1000 ja mam wszystko w jednej skrzynce - 11 esow 100 zl a nie tysiac...

- regulatory, na przykład Auraton 3000 DS, 11 pomieszczeń - 2000 1300 a nie 2 tys i czy napewno wszedzie jest sens dawac steroniki, czy przy gazie liczyles sterownai do kazdego pom osobno - nie wiec dolicz, badz konsekwenty w tych oblczeniach

- grzejnik elektryczny do garażu 300

- bojler 150 L - 500 (to tani) lub ogrzewacze przepływowe - 2000

- kable grzejne na 170 m2 - wedle wyceny 13, ale niech będzie nawet 10 koła na moje 95 kable kosztowaly od 4 do 6 tys, mam moc 9,5 kw mysle, ze u ciebie za kable nie wyszloby wiecej niz 8 tys nawet przewymiarowane

razem ca 17-20 koła duzo przesadzone moim zdaniem

ja nie twierdzę, że ie da się zrobić skrzynki za 100. Ja bym jednak wolał zrobić ją nieco inaczej :)

Skrzynka 2 stówki, 11 obwodów to 110, różnicówka 100, podejście od skrzynki głównej w peszlu, w przypadku rozdzielenia obwodu na dwa podobwody dochodzą bezpieczniki, wspominany stycznik itp. Może 1000 to lekko przeszacowane (podobnie jak eksploatacja gazu) lecz jest blisko prawdy, na pewno bliżej niż 100 pln

Kontroler Auraton 3000 DS z czujnikiem powietrznym i podłogowym kosztuje najmniej jak znalazłem 170 pln plus transport. 11 układów do sterowania to daje 1900 plus przesyłka. Gdybym chciał dac Devi, to razy dwa i pół. Dla wodnego do takiej kalkulacji mija się to z celem, bo pomimo strat i tak będzie taniej. Sterowanie indywidualne na pomieszczenie w prądzie jest konieczne, a w gazie nie - traktuję je więc jako komfort a nie czynnik inwestycyjny.

Policzyłem właśnie na sofcie Devi - wyszło 11 koła, i jest to jak pisałem o 2 koła mniej niż z oferty. To dobrze, choć myślałem że mimo wszystko będzie lepiej.

Edytowane przez Kubaman

przy zastosowaniu pieca elektrycznego do podlogowki, z rurkami i zastosowaniu sterowania, jest jeden maly problem - ekonomia- piec zalacza sie pelna moca niezaleznie od tego czy chcesz zagrzac caly dom czy tylko 2 metry...efekt cholendarnie wysokie rachunki za rad, ale co tam...;)

Czyżbym miał większe rachunki niż Ty? Od początku sezonu 2.400 kWh = 830 zł.

oj pewnie, ale by zrobic talki system potrzebne sa dodatkowe naklady finansowe (silowniki, sterowania do tych silownikow - wcale nie prosta i nie tania sprawa) i kolejna rzecz, przy zastosowaniu pieca elektrycznego do podlogowki, z rurkami i zastosowaniu sterowania, jest jeden maly problem - ekonomia- piec zalacza sie pelna moca niezaleznie od tego czy chcesz zagrzac caly dom czy tylko 2 metry...efekt cholendarnie wysokie rachunki za rad, ale co tam...;)

Nic nie wiesz o podłogówce wodnej:no:

Odnosnie przewymiarowania i masy akumulacyjnej... moj system ogrzewania jest w tej chwili (od paru dni temp w nocy dochodzi do -20) na granicy wydajnosci tzn utrzymuje z problemami zadane 21 st (tylko tania taryfa), wlasciwie jest 20,5 st przy kubaturze ok 450 m3. Moc nominalna grzejnikow 9,9 kW, mase akumulacyjna oceniam na 350 kg..... wylewka ile moze wazyc? Wydaje sie ze wylewka grzewcza, a w szczegolnosci "gruba" wylewka to przesada. Edytowane przez kurt76