malux20 09.02.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no ja jestem przykładem że niby grzanie mam pompą no ale przyjdą wielkie mrozy to się okaże że jadę czystym prądem cop-1[żeby tylko:)to co mam pisać przy temperaturach plusowych w wątku o pompach a przy minusach tutaj;) najwięcej konkretnych informacji w całym forum znalazłem tutaj.ja tu więcej info uzyskałem o kominkach tutaj niż w właściwym dziale[nie ma takiej życzliwej atmosfery jak tutaj] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.02.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Myślę, że z butli 33kg wyjdzie trochę drożej niż prądem w II taryfie. Jak jesteś zdecydowany na podłokówkę wodną i piec gazowy docelowo, to można to zrobić na piecu elektrycznym, np. kospel-u. Wyjdzie docelowo drożej o piec elektryczny (który Cię nie zabije kosztowo) a zostanie jako awaryjne zródło po zamontowaniu gazu w przypadku awari pieca gazowego co również może się zdarzyć. Masz 2w1 za podobne pieniądze. CWU wystarczy założyć bojler elegtryczny z wężownicą, którą można podłączyć docelowo do pieca gazowego.W butle LPG raczej bym nie wchodził, bo jest to dosyć upierdliwe:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 skąd Twoje takie wyliczenia ??? oczywiście zejście do 3 l to już coś innego ... ale TY jasiek koło 5 lub więcej oscylujesz.... Konrad właśnie do tego zmierzam, mam 5-6 litrowy to żaden wyczyn i koszty... ale zobacz na wasze wyczyny i koszty żeby zrobić 2-3 litry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jakoś nie widziałbym zbytnio tej kasy którą wpakowałem w lepsze ocieplenie i inne pierdoły a tak jest zrobione i koniec. Nie wiem czy jest ktoś na forum kto to kalkulował i odłożył kasę na kupkę. Niskie koszty ekploatacji na lata, wydatek teraz gdy jest praca. Zazwyczaj jak mam coś odłożone to zaraz się coś zepsuje a to samochód a to jeszcze coś innego i kasa znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jakoś nie widziałbym zbytnio tej kasy którą wpakowałem w lepsze ocieplenie i inne pierdoły a tak jest zrobione i koniec. Nie wiem czy jest ktoś na forum kto to kalkulował i odłożył kasę na kupkę. Niskie koszty ekploatacji na lata, wydatek teraz gdy jest praca. Zazwyczaj jak mam coś odłożone to zaraz się coś zepsuje a to samochód a to jeszcze coś innego i kasa znika. to tak samo jak ja nie odłożysz na kupkę tych 1500 zł które płacisz mniej za ogrzewanie... ale jak sobie weźmiesz 100 tys. więcej kredytu żeby to wszystko ogarnąć to różnicę w ratach raczej zobaczysz, jakie to są niskie koszty eksploatacji ale kto bogatemu zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 LPg z butli 33 kg. Kosztowo podobnie jak prąd a potem praktycznie żadnych przeróbek (coś tam w kotle trezba grzebnąć) i przejście na GZ. Po tej operacji zostanie ci tylko wężyk z reduktorem. Po grzaniu prądem moze Ci zostać kupa niepotrzebnych zabawek. No chyba że jednak zdecydujesz się na prąd docelowo - wtedy przeczytaj cały ten temat i juz będziesz mądry Przyłączam się do tego. Masz jeszcze kominek, można się nim w pierwszym sezonie trochę ratować. Nie wiem czy do grzania prądem nie musiał byś mieć podpisanej umowy na większą moc (nie znam się na tym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 09.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 LPg z butli 33 kg. Kosztowo podobnie jak prąd ...a w niesprzyjającym przypadku duuuużo bardziej spektakularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ...a w niesprzyjającym przypadku duuuużo bardziej spektakularnie W nie sprzyjającym przypadku to może być przebicie, uszkodzona różnicówka i prąd go jebnie:) Większe szanse ma niestety przeżyć wybuch niż porażenie. To taka prawda:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 09.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) ...a w niesprzyjającym przypadku duuuużo bardziej spektakularnie W niesprzyjającym przypadku to i kominek eksploduje robiąc zaje... bałagan Polecam lekturę http://starogardgdanski.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1271605,starogard-gd-wypadek-w-domu-przy-ul-malinowej-wybuchl,id,t.html#3681fbab5677d7ff,1,3,5 http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f4/f0/4f3278ba8213f_o.jpg Edytowane 9 Lutego 2012 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 09.02.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 niezły crashtest ciekawe, ile gwiazdek mial ten dom w NCAP dla kominków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 to tak samo jak ja nie odłożysz na kupkę tych 1500 zł które płacisz mniej za ogrzewanie... ale jak sobie weźmiesz 100 tys. więcej kredytu żeby to wszystko ogarnąć to różnicę w ratach raczej zobaczysz, jakie to są niskie koszty eksploatacji ale kto bogatemu zabroni... Teraz nie mam casu, ale kiedyś podliczę to, ale nawet 50tyś więcej nie wydałem, porównanie do domu budpwanego wg aktualnych norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 09.02.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Zweryfikowano mi ofertę na kable. Nie wiem czy ktoś mnie tu czytał czy to przypadek, ale tak jak myślałem, kwota 15 koła była z kosmosu. Mam ofertę na 5 koła na kable plus termostaty (produkt chyba polski) dla wartości grzewczej równej realnemu zapotrzebowaniu. Niebawem dostanę ofertę na standardowe wartości 120W m2, ale nie przewiduję sporej różnicy. To by pozwoliło się zamknąć w całkowitym koszcie instalacji do prądu w 10 kołach. I to by miało sens. P.S> kable mają 20 lat gwarancji, ale ktoś tu niedawno pisał o kablach które padają po kilku latach. Jak to jest? I w jaki sposób kable "padają", bo nie kumam. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ciekawe co to był za kominek, z pW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Kable mają gwarancję ale sprawdź warunki tej gwarancji. Czy przypadkiem nie musisz ich przynieść do sklepu. Na rury wodne mam gwarancję, że jeśli coś się stanie pokrywają wszystkie koszty do przywrócenia stanu pierwotnego. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 09.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Spisalam licznik przy bramie : czyli zuzycie pradu od poczatku (chyba 7.12 to byl - sprawdze pozniej)I 1032 (701,76)II 3433 (961,24)czyli stosunek mniej wiecej 1/3 ale przypominam - pierwszy miesiac jeszcze trwala budowa. Musze sprawdzic stan licznika (odzczyty byly 3.01 i 20.01) i wyjdzie ile zuzywamy pradu, ale wyjdzie z 700 zl (z czego 500 ogrzewanie) tak mniej wiecej,i bedziemy wiedziec ile odkad mieszkamy (cos mi sie kojarzy 600 kW i 2000 ze bylo na 20.01) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 09.02.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ciekawe co to był za kominek, z pW? Tak z PW, podobno naczynie wyrównawcze na strychu zamarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.02.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f4/f0/4f3278ba8213f_o.jpg |Jakie firanki brudne!! Flejtuchy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Czy to dom po wizycie obywatela Rutkowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie - po sprzeczce małżeńskiej typu bo zupa za słona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 09.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ej koledzy.... obśmiewacie, a dzieciak ledwie z życiem uszedł (oberwał odłamkiem z kominka). To kolejny dowód na to, że kotłownia powinna być w kotłowni a nie w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts