piotrmak 09.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) ok - ja sie wycofuje z dyskusji Milego wieczora zycze 23 wiec zytko pewnie top gear oglada... Dobranoc:) Edytowane 10 Lutego 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Edytowane 10 Lutego 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 licznik spisalam - niewiele pomyliliscie sie, stan przedzawalowy jak nic, probuje na moj watek o domu wrzucic i przeanalizowac. wszystko cacy... tylko na cele poza grzewcze zużywacie ok.25 kwh na dobę ??!!!!! (średnia z ostatnich 20 dni ) ciepłą wodę zakręcacie czasem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.02.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) wszystko cacy... tylko na cele poza grzewcze zużywacie ok.25 kwh na dobę ??!!!!! (średnia z ostatnich 20 dni ) ciepłą wodę zakręcacie czasem ? Piekarnik, gotowanie, CWU, oświetlenie? Trochę dużo ale możliwe zużycie bez oszczędzania. No chyba, że choinka się jeszcze pali przed domem:P Edytowane 9 Lutego 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 09.02.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Hm...mi wychodzi 59 na ogrzewanie srednia i 18,5 na inne cele od poczatku - mozliwe - w mieszkaniu placilismy rachunki po 250 zl miesiecznie, tu jednak dom, wie ci tak chyba nie jest zle. sam tv (plasma) nie chce glupio strzelic, ale jak kiedys sprawdzalam to 300W czyli jak chodzi caly dzien to bedzie 3kW... Gaz sie skonczyl to indukcja idzie, czajnik elektryczny i mikrofala dosc czesto bo dzieci male... Halogeny 12x50W =600 W jak syn oswieci wszystkie i nie przyuwazymy to i w dzien sie pala... Bojler duzo chodzi bo w sumie 2 godziny w dzien, godzine czy dwie po 21 i od 4 do 7 wiec to 12 kW sam bojler ciagnieale dzieciaki kapia sie codziennie w wannie i maja duzo wody, ja stoje 15 minut pod prysznicem i woda non stop leci (potrafie 100l spuscic wody) Edytowane 10 Lutego 2012 przez swiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Hm...mi wychodzi 59 na ogrzewanie srednia i 18,5 na inne cele od poczatku - mozliwe - w mieszkaniu placilismy rachunki po 250 zl miesiecznie, tu jednak dom, wie ci tak chyba nie jest zle. sam tv (plasma) nie chce glupio strzelic, ale jak kiedys sprawdzalam to 300W czyli jak chodzi caly dzien to bedzie 3kW... Gaz sie skonczyl to indukcja idzie, czajnik elektryczny i mikrofala dosc czesto bo dzieci male... Halogeny 12x50W =600 W jak syn oswieci wszystkie i nie przyuwazymy to i w dzien sie pala... Bojler duzo chodzi bo w sumie 2 godziny w dzien, godzine czy dwie po 21 i od 4 do 7 wiec to 12 kW sam bojler ciagnie ale dzieciaki kapia sie codziennie w wannie i maja duzo wody, ja stoje 15 minut pod prysznicem i woda non stop leci (potrafie 100l spuscic wody) czasami warto zmienić nawyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 10.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 czasami warto zmienić nawyki... Probuje pisac krotsze posty - ale jak widac ponizej i to mi nie wychodzi heh Nie ma mowy - mamy szambo (nie dalo sie oczyszczalni) i pomimo to nadal zuzywam taka sama ilosc wody jak wczesniej, sa pewne nawyki ktorych nie mozna zmienic, bo w sumie co nam zostanie z zycia, jakl nawet prysznica dlugiego wziac nie bedzie mozna sobie z rana Halogeny musze na ledy wymienic i to napewno zrobie, wiec tu bedzie sporo oszczednosci, ale dojda akwaria (wreszcie dostalam wycene - ech ja juz to widze jak to bedzie wygladalo ..z butow powinna wyrwac a cenowo nie zabije... ) no to filtry, grzalki tez beda troche ciagly.Za to bojler chyba - tak sobie mysle, ze az tyle chodzic nie musi i jego sprobuje przestawic. I tak mysle ze zuzycie 60kW na ogrzewanie jak za takie temp w domu to bdb wynik jeszcze jak na to ze sie ucze (br wiesz ze nadal nie przestawilam tych sterownikow - do poludnia nie moge bo jak mlody zobaczy o tez bedzie mi chcial klikac) a wieczorami czyms sie zawsze zajme i zapominam i tak w nocy mam 25 stopni). Ale to juz chyba zmienie po powrocie, bo wyjezdzamy na prare dni wiec itak bedzie szlo na przeciwzamarzaniowce tylko i na powrot bede musiala nastwic by sie zalaczylo inaczej niz zawsze (nie no bajerka ze sterowaniem - wogole uwielbiam moj dom parterowka, dzieciaki zawsze na oku - kuchnia otwarta w ktorej wlasnie siedze zero biegania po schodach i myslenia co ta banda tam u gory wyprawia i do tego ta "automatyka" wszystko sie samo robi - gdyby tylko jeszcze sie samo wypralo i poprasowalo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Powiem ci tak swiki, jesteś idealnym przypadkiem dla zastosowania pompy ciepła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Tak z PW, podobno naczynie wyrównawcze na strychu zamarzło. Im urządzenia prostrze tym lepsze - czytaj zwykły kominek, zero pompek, zwykłe ogrzewanie tzn. kable;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Niniejszym zdrówko dla Marcina C za założenie wątku yyyyyyyyyyyyyy, że co? No chyba że Domka to Marcin C:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 yyyyyyyyyyyyyy, że co? No chyba że Domka to Marcin C:-) To ty nie jesteś kobietą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.02.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 yyyyyyyyyyyyyy, że co? No chyba że Domka to Marcin C:-) Ano popatrz jaka pamięć zawodna. Dlaczego Cię skojarzyłem z tym wątkiem ... Chyba wiem. Artykuł Muratora o Tobie i tym tropem trafiłem na ten wątek. Więc i tak zawdzięczam Tobie. Zresztą po Domce już nie ma śladu a Ty jesteś tu mentorem od kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 To ty nie jesteś kobietą??? Skłodowska mogła to ja nie mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zresztą po Domce już nie ma śladu a Ty jesteś tu mentorem od kabli Pierwszy samozwańczy zadymiarz na tym wątku, to bardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 10.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Mam wyniki z OZC i walczymy z Asoltem jak to ugryźć by było sensownie. Problem w tych antresolach i ponadprzeciątnej kubaturze domu - 650m3 ogrzewanych. Wynik na m2 jest nieadekwatny. Poza tym OZC podaje na siłę jakieś absurdalne wielkości powietrza infiltracyjnego, które zapewne liczy jako procent kubatury. Dla normowego infiltracja to 110m3 na godzinę o temp -20 A ja nie mam kominów, kanałów wentylacyjnych, mikrowentylacji w oknach, mam za to WM z nadciśnieniem, a dwie trzecie okien to fixy. I tak wychodzi więc: wymiana 100% 11500kWh/rok, wymiana 50% 7500kWh/rok, wymiana 170m3 na godzinę - na razie się nie da, ale może się uda. Edytowane 10 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Mam wyniki z OZC i walczymy z Asoltem jak to ugryźć by było sensownie. Problem w tych antresolach i ponadprzeciątnej kubaturze domu - 650m3 ogrzewanych. Wynik na m2 jest nieadekwatny. Poza tym OZC podaje na siłę jakieś absurdalne wielkości powietrza infiltracyjnego, które zapewne liczy jako procent kubatury. Dla normowego infiltracja to 110m3 na godzinę o temp -20 A ja nie mam kominów, kanałów wentylacyjnych, mikrowentylacji w oknach, mam za to WM z nadciśnieniem, a dwie trzecie okien to fixy. I tak wychodzi więc: wymiana 100% 11500kWh/rok, wymiana 50% 7500kWh/rok, wymiana 170m3 na godzinę - na razie się nie da, ale może się uda. Pochwal się,zobaczymy czy Lobo_M przegrałby flaszkę Nie znam projektu gotowego z zapotrzebowaniem 55kWh/m2/rok,także albo indywidualny albo przekłamanie i dlatego uważam,że faktyczne zapotrzebowanie będzie wyższe. Skoro stawiasz ponad 50kWh, to chyba OZC często nie używasz. Spokojnie, po tym co opisał kol. Kubaman, na oko widać że to max 40kWh/m2/rok, i stawiam dobre whisky jeśli się mylę, arturo wchodzisz? Edytowane 10 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 10.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Wychodzi 34 kWh/m2/rok. Ale przy wymianie dwa razy większej niż realna. Normowo 52 wiec nie wiem jak się rozliczycie Generalnie licząc jak pan profesor by chciał, to mam 52 procent strat na wentylacji, bo norma kaze mi wymieniać 650m3 powietrza na godzinę. Hehe. Na razie trudno policzyć dla realnych 170m3, bo udział powietrza infiltracyjnego na sztywno sprawia, że WM prawie nie pracuje. Kocham polskie normy :/ Edytowane 10 Lutego 2012 przez Kubaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Wychodzi 43 kWh/m2/rok. Ale przy wymianie dwa razy większej niż realna. Przegrałbym flaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 10.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 poprawiłem, jest 34. Dlatego to nie ma sensu, kubatura nie jest proporcjonalna do metrażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 10.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam pytanie do Was. Zakładając, że na żądanie mojej kochanej małżonki codziennie w zimie mam rozpalić w kominku by ona mogła poczytać sobie przy nim książkę, ale definitywnie nie planując walenia 1 kubika drewna w kominek co tydzień w roli palacza, ile można kWh w sezonie grzewczym z tego wyciągnąć? Coś do bilansu by mi się przydało, a nie mam zielonego pojęcia. Kominek ma 12kW jeśli to ma znaczenie. Czy raczej to lipa bo takie grzanie po kilka pniaczków to lipa nie grzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts